Verzamelplaten

Inhoudsopgave:

Verzamelplaten
Verzamelplaten
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Verzamelborden behoren tot de meest geliefde verzamelobjecten van dit moment. Hun onderwerpen variëren van abstracte en beeldende kunst tot populaire cultuur en ze zijn ontworpen om zowel themaverzamelaars (zoals Star Wars, I Love Lucy, Santa Claus, Coca Cola, katten, John Wayne, etc.) als bordenverzamelaars aan te spreken.

Geschiedenis

Mensen verzamelen al borden sinds het eerste porselein rond 600 na Christus werd uitgevonden. Maar de meeste experts zijn het erover eens dat het eerste echt verzamelbare bord het blauw-witte kerstbord van Bing en Grondahl was, 'Behind the Frozen Window', uitgegeven in 1895, het eerste bekende bord in beperkte oplage.(Bing en Grondahl hebben die lijn tot op de dag van vandaag voortgezet.) Andere bedrijven volgden al snel, gedreven door technische verbeteringen die het produceren van porselein gemakkelijker en goedkoper maakten, en door de opkomende middenklasse die zich in de fabriek geproduceerde borden kon veroorloven om tentoon te stellen. Royal Copenhagen en Rosenthal behoorden tot de meest populaire.

Vrijwel alle verzamelaarsborden die in de eerste helft van de 20e eeuw werden uitgegeven, waren blauw-witte kerstborden. Blauw en wit was in feite een van de meest populaire kleurenschema's voor porselein sinds de vroege uitvinding ervan, en antieke Chinese, Midden-Oosterse en Turkse blauwe en witte tegels, potten en andere porseleinen voorwerpen kunnen tegenwoordig voor honderdduizenden dollars worden verkocht. In 1965 introduceerde Lenox echter een dubbele innovatie: loodkristalplaten en gekleurde platen, en deze opende een hele nieuwe wereld van opties voor verzamelaarsplaten.

In eerste instantie kwamen de meeste verzamelborden uit Europa, maar bedrijven uit de Verenigde Staten begonnen ook hun eigen lijnen te creëren. Populaire kunstenaars begonnen ontwerpen voor verzamelaarsplaten te maken of in licentie te geven, net als populaire films. Dieren werden erg populair als thema.

Bradford Exchange

De Bradford Exchange is een van de bekendste dealers en producenten van verzamelplaten en staat bekend om het starten van het equivalent van een beurs voor verzamelobjecten. In 1973 bracht J. Roderick MacArthur een "Current Quotations" -lijst uit voor verzamelplaten die in wezen de voorheen veel informelere markt standaardiseerde. Tien jaar later introduceerde het een elektronisch systeem en begon het zijn eigen lijnen van platen te benadrukken, inclusief de toen revolutionaire driedimensionaal gebeeldhouwde platen. Hun Studio Dante di Volteradici's Grand Opera en Incolay's bas-reliëf Romantic Poets werden bewust gekozen om een beroep te doen op verzamelaars uit de hogere markt die geïnteresseerd zijn in grote opera en 19e-eeuwse poëzie.

Populaire fabrikanten

Rockwell Society of America: Dit zijn enkele van de meest populaire verzamelplaten en ook een van de langstlopende lijnen.

  • London Crown Pottery: hun borden bevatten thema's uit de Engelse geschiedenis en literatuur
  • Edna Hibel Studios: hun lijnen zijn sterk gericht op kinderen en moeders
  • Danbury Mint: een van de grootste producenten in de Verenigde Staten
  • Delphi: voornamelijk met populaire entertainers en andere nostalgische figuren uit de jaren vijftig
  • Franklin-porselein: onderdeel van de beroemde Franklin Mint
  • Hummel: Hummel's borden gebruiken dezelfde populaire ontwerpen als hun beeldjes.
  • Bing en Grondahl: Naast hun beroemde kerstlijnen hebben Bing en Grondahl ook een Moederdagserie met dierenmoeders in hun kenmerkende blauw en wit.
  • Royal Copenhagen: nog een beroemde lijn kerstborden
  • Byliny Porcelain: een relatief nieuwe serie (jaren 90) met Russische kunst
  • D'Arceau Limoges: Deze bevatten voornamelijk Franse kunst, cultuur en momenten uit de Franse geschiedenis op het porselein van Limoges.

Verzamelplaten kopen

Conditie, visuele aantrekkingskracht en zeldzaamheid zijn de belangrijkste factoren in de waarden van verzamelplaten. Prijsgidsen voor verzamelobjecten bevatten informatie over prijzen voor platen en sets, evenals de Bradford Exchange-website. U kunt borden online kopen bij veilingsites en bij gespecialiseerde online verkopers. Als u in antiekwinkels koopt, kunt u uw koopwaar uiteraard vooraf onderzoeken, een belangrijke overweging bij kwetsbare voorwerpen zoals verzamelborden.

Omdat zogenaamde vervalsers moeten investeren in apparatuur en omdat de meeste verzamelplaten relatief betaalbaar zijn, hoeven kopers van platen zich niet zoveel zorgen te maken als andere antieke verzamelaars, maar moeten ze toch uitkijken naar antieke reproducties of vervalsingen van de duurdere platen. Meestal zijn de details de weggeefacties, dus het is goed om foto's te hebben van de originelen van bijzonder dure platen.

Aanbevolen: