Waarde van verzamelplaten

Inhoudsopgave:

Waarde van verzamelplaten
Waarde van verzamelplaten
Anonim
verzamelbord
verzamelbord

Extreem populair in de jaren zeventig en tachtig, hebben verzamelplaten niet langer de uitzonderlijke waarde die ze ooit hadden. In de meeste gevallen brengen deze platen op veilingsites minder dan $ 10 per stuk op, maar er zijn een paar voorbeelden van opmerkelijke artiesten of wenselijke tijdperken die elk duizenden dollars kunnen opbrengen. De sleutel tot verstandig investeren is het kunnen identificeren van de zeldzame en waardevolle platen op de markt.

De neergang van de verzamelaarsplatenmarkt

Verzamelplaten waren tientallen jaren geleden een populaire markt, toen veel consumenten ze zowel als investering als als decoratieve objecten kochten. In plaats van in waarde te stijgen, bleken de meeste platen echter veel minder waard te zijn dan hun oorspronkelijke prijs. Volgens een interview met antiekexpert Harry Rinker in de Allentown Morning Call zijn de meeste verzamelplaten nu ongeveer 15% tot 25% van hun oorspronkelijke aankoopprijs waard. De markt maakte in de jaren negentig een plotselinge neergang door.

In 2012 identificeerde Terry Kovel van Kovels.com de borden als een van de 10 verzamelobjecten die niet langer de moeite waard zijn om te verzamelen. Er zijn echter een paar platen die de investering waard zijn gebleken.

Factoren die de waarde van platen beïnvloeden

Volgens Antique Trader herwinnen sommige verzamelplaten hun waarde, deels omdat babyboomers deze platen om sentimentele redenen kopen. Er zijn bepaalde kenmerken waar u op moet letten als u vermoedt dat u een schat in uw verzameling heeft.

Vervaardigingsdatum

Wanneer je bord is gemaakt, kan dit een enorme impact hebben op de waarde ervan. Antique Trader merkt op dat verzamelplaten uit de jaren twintig tot de meest waardevolle behoren, maar alleen als ze in perfecte staat verkeren. Volgens Terry Kovel hebben borden gemaakt na 1980 meestal helemaal geen geldwaarde.

De meeste verzamelplaten van grote fabrikanten zijn voorzien van zeer gedetailleerde stempels op de achterkant. Deze bevatten meestal het jaar waarin het bord is gemaakt.

Conditie

Conditie is een andere belangrijke factor waarmee u rekening moet houden bij het beoordelen van de waarde van een bord. Volgens Passion for the Past Antiques and Collectibles kun je vintage en antiek porselein beoordelen door het zorgvuldig te onderzoeken:

  • Nieuwstaat- Een bord dat in nieuwstaat verkeert, moet in de originele doos zitten. De plaat en de doos zijn allebei perfect en vertonen geen tekenen van gebruik of slijtage. Dit is zeldzaam, maar borden in nieuwstaat zijn het meest waardevol.
  • Uitstekende staat - Dit bord wordt mogelijk geleverd met de doos, maar de doos kan versleten zijn. De plaat zelf vertoont geen verkleuring, barsten, vlekken of andere schade.
  • Goede staat - Een bord in goede staat heeft mogelijk niet de originele doos. Het kan enige verkleuring, kleine gebruikssporen en enig verlies van goudsponsen vertonen.
  • Redelijke staat - Als een bord in redelijke staat verkeert, kan het scheuren, schilfers of haarscheurtjes vertonen. Over het algemeen heeft dit soort schade een negatieve invloed op de waarde.

Let op: er kan enige variatie zijn in de manier waarop dealers terminologie definiëren, maar de bovenstaande zijn redelijk consistent van dealer tot dealer.

Fabrikant

Veel bedrijven hebben door de jaren heen verzamelplaten geproduceerd, maar er zijn er een paar die beroemd zijn om hun platen. Kovels.com meldt dat enkele van de bekende fabrikanten het volgende bevatten:

  • Bing & Grondahl - Bing & Grondahl produceerden in 1895 het eerste verzamelbord, bekend als "Behind the Frozen Window", en een eerste editie van dat bord wordt verkocht voor meer dan $ 2.500 op eBay. Andere oude, goed bewaarde borden van deze fabrikant brengen op een veiling regelmatig meer dan $100 op, maar veel mooie exemplaren uit de jaren zeventig worden voor slechts twee dollar per stuk verkocht.
  • Wedgwood verzamelplaat
    Wedgwood verzamelplaat

    Wedgewood - De prachtige iconische blauwe kleur van veel Wedgewood-borden maakt ze mooi en decoratief, maar de borden hebben niet noodzakelijkerwijs waarde als verzamelobjecten. Een set van 13 Wedgewood-verzamelborden met bloemen wordt op eBay voor ongeveer $ 150 verkocht, terwijl een enkel exemplaar misschien maar twee dollar opbrengt.

  • Royal Doulton - Volgens AntiqueMarks.com had een Royal Doulton-verzamelbord uit 1927 met een prachtige afbeelding van twee vissen een veilingschatting in 2009 van 150 tot 200 Britse ponden (ongeveer $ 220 tot $ 300). Voorbeelden uit de jaren zeventig worden echter op eBay voor ongeveer twee dollar verkocht.
  • Koninklijke Kopenhagen Madonna en Kind
    Koninklijke Kopenhagen Madonna en Kind

    Royal Copenhagen - Royal Copenhagen, vooral bekend om hun jaarlijkse kerstborden, is een andere grote fabrikant met dramatische waardeschommelingen. Antique Cupboard biedt een kerstbord uit 1908, 'Madonna &Child', aan voor ruim $3.700, terwijl veel moderne exemplaren voor $50 tot $80 worden verkocht.

  • Bradford Exchange - Een iconische naam in verzamelaarsplaten, de Bradford Exchange heeft door de jaren heen vele series gemaakt. Complete sets van twaalf borden in de originele doos kosten op eBay ongeveer $ 200, maar individuele borden zijn voor slechts één dollar te koop.
  • Franklin Mint - Misschien wel een van de beroemdste fabrikanten, de Franklin Mint, produceerde veel verzamelplaten van verschillende kunstenaars. Sommige van deze borden waren gemaakt van sterling zilver, waardoor ze een restwaarde voor het metaal kregen. In het geval van porseleinen borden kunnen complete sets op eBay maar liefst $ 90 kosten, terwijl individuele borden routinematig voor ongeveer zes dollar worden verkocht.

Artiest

Kunstenaars hebben werk geproduceerd dat op individuele platen van reeksen platen te zien is. In sommige gevallen kunnen platen van een bekende kunstenaar uiterst waardevol zijn, terwijl ze in andere gevallen weinig of geen waarde hebben. Kunstenaars kunnen hun werk ook in licentie geven aan meerdere plaatfabrikanten, wat de waarde van die afbeeldingen kan beïnvloeden.

Sommige artiesten, zoals Ted DeGrazia, kunnen de hoogste dollar opbrengen. Met hun opvallende afbeeldingen van het Amerikaanse Zuidwesten en beperkte productieruns worden sommige DeGrazia-verzamelplaten per stuk verkocht voor maar liefst $ 1.000. Aan de andere kant worden borden met het werk van de beroemde Amerikaanse kunstenaar Norman Rockwell regelmatig voor minder dan twee dollar verkocht op eBay.

Zeldzaamheid

Veel verzamelplaten werden in beperkte oplage geproduceerd, wat betekent dat de fabrikant een vast aantal heeft gemaakt om ze zeldzaam te houden. Het is echter belangrijk op te merken dat de term "beperkt" nogal losjes kan worden toegepast en van toepassing kan zijn op series van duizenden identieke platen. Gedeeltelijk kan de waarde van een bord worden beïnvloed door het aantal ervan op de markt. Volgens Collectors Weekly hadden sommige exemplaren een oplage van slechts 14 platen, waardoor ze moeilijk te vinden waren. Voor de juiste koper kan dit ze ook waardevoller maken.

Thema

Verzamelplaten hebben een aantal gemeenschappelijke thema's, en sommige daarvan zijn aantrekkelijker en waardevoller dan andere.

  • Christmas - Een van de meest populaire thema's onder verzamelaars is Kerstmis. Deze vakantieborden, vooral die vervaardigd door Bing & Grondahl en Royal Copenhagen, kunnen op veilingen zeer hoge prijzen opbrengen. Kerstborden van Royal Copenhagen uit het begin van de jaren veertig worden bijvoorbeeld verkocht voor $ 350 tot $ 720 op Replacements.com.
  • NASCAR - Omdat het een onderwerp is dat minder geldwaarde heeft, zijn platen met NASCAR-thema nog steeds leuke verzamelobjecten voor raceliefhebbers. Ze worden zelden voor meer dan $ 20 verkocht op eBay.
  • Vogels en de natuur - Borden met afbeeldingen van vogels en de natuur hebben een universele aantrekkingskracht, hoewel ze in waarde kunnen variëren van een paar dollar per bord tot veel meer. Borden uit de Hummingbird Treasury Collection van Lena Liu worden bijvoorbeeld voor meer dan $ 100 per stuk verkocht bij The Glass Menagerie.
  • Bing & Grondahl Marie Magdelene Paasken 1910
    Bing & Grondahl Marie Magdelene Paasken 1910

    Easter - Hoewel niet zo populair of waardevol als borden met kerstthema, behouden paasverzamelborden ook hun waarde. Bing & Grondahl Paasborden uit de periode 1910 tot en met 1930 zijn bijvoorbeeld te koop voor ongeveer $ 80 per stuk bij Antique Cupboard.

  • Sprookjes - Afbeeldingen uit favoriete sprookjes zien er prachtig uit op verzamelplaten, en veel van deze klassiekers kunnen behoorlijk waardevol zijn. Borden uit de jaren 80 met Hans Christian Anderson Fairy Tales uit Royal Copenhagen worden voor maar liefst $ 84 verkocht op Replacements.com.

Hoe u de waarde van uw bord kunt vinden

Als je geïnteresseerd bent in het kopen of verkopen van een verzamelplaat of gewoon nieuwsgierig bent naar de waarde ervan, kun je deze zelf schatten door wat onderzoek te doen. Zo kunt u aan de slag:

  1. Beoordeel de staat van uw bord. Wees eerlijk over eventuele gebreken, maar let ook op zaken als de aanwezigheid van de originele doos.
  2. Identificeer je bord. Begin door naar de stempel op de achterkant te kijken, die u de fabrikant en de serie kan vertellen. Volgens Antiekhandelaar kun je aan de hand van het Bradex-nummer ook achterhalen waar veel borden in een serie vallen. Dit nummer, dat van toepassing is op veel fabrikanten en niet alleen op kentekenplaten van de Bradford Exchange, begint met een landcode (84 voor kentekenplaten gemaakt in de Verenigde Staten), gevolgd door een streepje en een Bradford Exchange-indicator van een combinatie van letters en cijfers, en dan nog een streepje en het kentekennummer binnen een reeks.
  3. Zoek je bord op sites als Replacements.com, Antique Cupboard, The Glass Menagerie en eBay om erachter te komen wat soortgelijke borden kosten. Volgens Entrepreneur Magazine kun je vanwege overhead een lagere prijs voor je bord verwachten dan de verkoopprijs bij retailers.

Als u vermoedt dat uw bord bijzonder waardevol is, is het altijd verstandig om het professioneel te laten taxeren.

Vergeet de sentimentele waarde niet

Hoewel veel verzamelplaten weinig geldwaarde hebben in vergelijking met de oorspronkelijke aankoopprijs, kan er sentimentele waarde aan deze verzamelobjecten verbonden zijn. Onderschat het belang van de platen als familiestukken niet. Als je ze nu vasthoudt en ervan geniet vanwege hun schoonheid en artistieke stijl, is het mogelijk dat ze in de komende jaren in waarde zullen stijgen. Leer nu meer over de waarden van antieke schalen om te zien of je misschien een verborgen schat bezit.

Aanbevolen: