Oorzaken van een slechte adem bij kinderen en wanneer u zich zorgen moet maken

Inhoudsopgave:

Oorzaken van een slechte adem bij kinderen en wanneer u zich zorgen moet maken
Oorzaken van een slechte adem bij kinderen en wanneer u zich zorgen moet maken
Anonim
vrouw die de mond van de baby afveegt
vrouw die de mond van de baby afveegt

Als je aan een slechte adem denkt, denk je meestal niet aan een baby. Baby's ruiken tenslotte zoet, tenzij hun luier verschoond moet worden, toch? Het is een feit dat, hoewel het niet zo gebruikelijk is, een slechte adem bij kinderen erop kan wijzen dat er iets mis is.

Medische oorzaken van slechte adem bij kinderen

Als je baby een slechte adem heeft, moet je naar de oorzaak zoeken. Meestal kan een slechte adem bij jonge kinderen een teken zijn van een infectie. Maar de oorzaken van een baby met een slechte adem zijn gevarieerd. Een slechte adem bij zuigelingen en pasgeborenen mag niet worden genegeerd, omdat dit kan wijzen op een infectie in de mond of keel. In zeldzame gevallen kan een slechte adem een teken zijn van een ernstiger aandoening.

Kindersinusitis

Een mogelijke reden voor een slechte adem kan sinusitis zijn. Volgens de American Academy of Otolaryngology-Head and Neck Surgery omvatten de symptomen van pediatrische sinusitis slechte adem, loopneus, koorts, prikkelbaarheid en een neusinfuus. Terwijl de symptomen van sinusitis de symptomen van verkoudheid weerspiegelen, duurt sinusitis langer dan een verkoudheid, meestal meer dan 10-14 dagen. De aandoening kan het gevolg zijn van allergieën of een virale ziekte.

Kindersinusitis veroorzaakt verstopte sinusholtes. Als gevolg hiervan ademt de baby uitsluitend door haar mond, waardoor het speeksel opdroogt. Minder speeksel dan normaal leidt tot een droge mond, wat een slechte adem kan veroorzaken. Als u een sinusinfectie of een andere ziekte vermoedt, maak dan een afspraak met uw zorgverlener om te bepalen of uw baby medicijnen nodig heeft.

Vergrote amandelen

Een andere aandoening die kan leiden tot een stinkende adem zijn vergrote amandelen of neusamandelen. Gezonde amandelen zijn over het algemeen roze en vlekvrij, maar geïnfecteerde amandelen zijn rood, gezwollen en kunnen opvallende witte vlekken hebben. Medische experts merken op dat de aandoening kan leiden tot bloedneuzen of hoesten, naast een slechte adem.

Vergrote amandelen en adenoïden kunnen het gevolg zijn van een infectie, maar kunnen ook normaal zijn. Als een infectie de oorzaak is, verzamelen bacteriën zich achter in de keel en kunnen, in combinatie met de zure geur van de infectie, een stinkende adem veroorzaken. Als de amandelen van uw kind er gezwollen of rood uitzien, raadpleeg dan uw arts. Uw kinderarts kan u een antibioticum voorschrijven om de infectie te helpen behandelen.

Zure reflux

Zure reflux kan bij zuigelingen een slechte adem veroorzaken. Volgens de National Institutes of He alth (NIH) gaat de aandoening doorgaans gepaard met het oprispen van voedsel. Zure reflux ontstaat doordat de spierring tussen de slokdarm en de maag nog niet volledig volgroeid is en als gevolg daarvan stroomt de maaginhoud naar achteren, waardoor uw baby gaat spugen. Deze aandoening is zelden ernstig en zou volgens de NIH moeten afnemen naarmate uw baby ouder wordt. Zure reflux houdt gewoonlijk niet aan na de leeftijd van 18 maanden.

Reflux bij baby's verdwijnt meestal vanzelf, maar er zijn een aantal dingen die u kunt doen om de symptomen te verlichten:

  • Geef je baby kleinere, frequentere voedingen.
  • Laat je baby halverwege de voeding boeren.
  • Houd je baby na het voeden 20 tot 30 minuten rechtop.
  • Probeer het type flesvoeding dat je je baby geeft te veranderen.
  • Probeer een speen van een ander formaat op je babyfles te gebruiken. Tepels die te groot of te klein zijn, kunnen ervoor zorgen dat uw baby lucht inslikt.
  • Als u borstvoeding geeft, probeer dan zuivelproducten, rundvlees of eieren uit uw dieet te schrappen, om uw baby op allergieën te testen.

Medicijnen worden normaal gesproken niet aanbevolen voor baby's met ongecompliceerde reflux. Uw kinderarts kan voorstellen om een zuurremmend medicijn te proberen, zoals Zantac voor baby's van 12 maanden of jonger, of Prilosec voor peuters van 1 jaar of ouder. Door de zure reflux van uw baby onder controle te houden, kan de slechte adem van uw baby worden geëlimineerd.

Diabetes

Type één diabetes treedt op wanneer de alvleesklier van uw kind stopt met het produceren van insuline, een hormoon dat uw lichaam helpt energie uit voedsel te halen. Wanneer dit gebeurt, v alt het immuunsysteem van het lichaam de cellen aan die insuline produceren in de alvleesklier (bètacellen).

Er zijn een aantal symptomen die verband kunnen houden met deze aandoening. Studies suggereren dat een slechte adem en een slechte mondgezondheid kunnen optreden. Medische experts adviseren dat kinderen met diabetes goede mondzorg beoefenen en regelmatig een tandartsbezoek ondergaan.

Chronische nierziekte

Chronische nierziekte (CKD) kan optreden als er sprake is van onomkeerbare nierschade of een vermindering van de nierfunctie. Medische bronnen melden dat kinderen jonger dan 2 jaar verantwoordelijk zijn voor ongeveer 15% van de totale gerapporteerde gevallen van chronische nierziekte. Symptomen van chronische nierziekte kunnen zijn:

  • Slechte eetlust
  • Braken
  • Hoofdpijn
  • Belemmerde groei
  • Algemeen gevoel van ziekte
  • Chronische urineweginfecties
  • Urine-incontinentie
  • Slechte adem
  • Maagmassa

Andere oorzaken van slechte adem bij baby's

Slechte adem bij baby's is niet altijd het gevolg van een gezondheidstoestand. Het eten of drinken dat u aan uw baby geeft, kan aan de tong of rond het tandvlees blijven plakken en ervoor zorgen dat bacteriën groeien, wat op zijn beurt de rotte geur veroorzaakt. De groei van de meeste geurveroorzakende bacteriën kan worden versneld door minder ernstige triggers zoals bijvoorbeeld duimzuigen en het gebruik van een fopspeen.

Duimzuigen

Babymeisje
Babymeisje

De Universiteit van Chicago meldt dat ongeveer 80% van de zuigelingen en kinderen op hun duimen zuigt. Duimzuigen kan leiden tot een droge mond, meer bacteriën en uiteindelijk een slechte adem.

De meeste kinderen stoppen met deze gewoonte tussen de leeftijd van 2 en 4 jaar. Ongeveer 12% van de kinderen zuigt op 4-jarige leeftijd nog steeds op hun duimen.

Jonge kinderen jonger dan 4 jaar hebben geen behandeling nodig om de gewoonte te stoppen. Ouders moeten dus afwachten of hun kind zonder tussenkomst met het gedrag stopt. Om de slechte adem van je baby, veroorzaakt door duimzuigen, te helpen verlichten, gebruik je een warm, zacht washandje om de mond, het tandvlees en de tong van je baby regelmatig schoon te maken.

Fopspeengebruik

Wanneer uw baby op een fopspeen zuigt, worden speeksel en mondbacteriën overgebracht naar de fopspeen. Dit kan resulteren in een onaangenaam ruikende fopspeen, die vervolgens naar de mond van uw baby kan worden overgebracht de volgende keer dat uw baby op de fopspeen zuigt.

Als een fopspeen meerdere keren wordt gebruikt zonder schoon te maken, kunnen bacteriën zich sneller vermenigvuldigen. Om de stank van een slechte adem te elimineren, kunt u helemaal stoppen met het gebruik van een fopspeen. Als uw baby er nog niet klaar voor is om het op te geven, neem dan de tijd om het vaak te steriliseren om de aanwezige bacteriën en ziektekiemen te doden.

De meeste kinderen stoppen met het gebruik van fopspenen tussen de leeftijd van 2 en 4 jaar. Als uw kind terughoudend is om de fopspeen op te geven, overweeg dan om met uw kinderarts of tandarts te praten voor tips.

Dieetsuiker

Als baby's die flesvoeding krijgen met melk of flesvoeding naar bed worden gebracht, kan dit volgens de American Dental Association leiden tot bacteriegroei in de mond en uiteindelijk tot een slechte adem. Om slechte adem en mondbacteriën tot een minimum te beperken, moet u samen met uw baby goede mondverzorging toepassen.

  • Veeg het tandvlees van je baby minstens twee keer per dag af, vooral na de voeding of voor het slapengaan. Door haar tandvlees af te vegen, worden bacteriën weggespoeld en wordt voorkomen dat deze zich aan het tandvlees hechten.
  • Als je baby afhankelijk is van een fles om hem te helpen in slaap te vallen, vervang hem dan door een fles water. Deze stimuleert de groei van bacteriën die tot een slechte adem leiden niet.
  • Als je baby wat ouder is, kan een dieet met suikerhoudende dranken en andere lekkernijen zoals pudding bacteriën helpen groeien en een slechte adem veroorzaken.

Buitenlands object

Af en toe stoppen baby's kleine vreemde voorwerpen, zoals een erwt of een stuk speelgoed, in hun neus zonder dat u het weet. Dit veroorzaakt niet alleen een slechte ademhaling, maar kan ook een slechte adem veroorzaken.

Als u denkt dat dit de reden is voor de slechte adem van uw kind, raadpleeg dan zo snel mogelijk uw arts, zodat zij de neusgangen van uw kind kan controleren en het voorwerp kan verwijderen.

Slechte adem bij baby's: behandeling en preventie

Als uw baby last heeft van een slechte adem, kunt u het probleem het beste onder de aandacht van uw kinderarts brengen. De arts kan sinusitis, infecties of andere gezondheidsproblemen diagnosticeren die mogelijk de oorzaak zijn van de slechte adem van uw baby. Houd ook de mond van uw baby schoon en verminder het gebruik van items die bacteriën vergroten en een slechte adem veroorzaken. Door uw dierbaren goede mondverzorging te geven, kunnen ze een frisse adem behouden.

Aanbevolen: