Oude Winchester-geweren om toe te voegen aan je wapencollectie

Inhoudsopgave:

Oude Winchester-geweren om toe te voegen aan je wapencollectie
Oude Winchester-geweren om toe te voegen aan je wapencollectie
Anonim
Drie Winchester herhalende wapengeweren
Drie Winchester herhalende wapengeweren

Als mensen aan vuurwapens denken, zijn er een paar namen die meteen in je opkomen, en Winchester is een van de eersten. Oude Winchester-geweren zijn synoniem met het Amerika van de 19e eeuw, en hun met metaal beklede uiterlijk heeft ertoe bijgedragen dat ze decennialang een van de meest populaire wapens zijn geworden. Nu schreeuwen vuurwapenliefhebbers over deze antieke geweren en zijn bereid om jou, of welke andere gelukkige ziel dan ook, een flink bedrag voor één te betalen.

Oliver Winchester en het Winchester-geweer

Oliver Fisher Winchester en twee andere investeerders verenigden zich om in 1866 de nieuwe naam Winchester Arms Repeating Rifles Company op te richten. Het oorspronkelijke bedrijf dat ze een nieuwe naam gaven, vervaardigde het herhalende Henry-geweer, een bekend wapen dat de basis legde voor wat de bedrijf zou legendarisch worden.

Winchesters Henry Rifle

Voordat Winchester het Henry-geweer verwierf, werd het enorm populair tijdens de burgeroorlog. Dankzij de hoge snelheden konden soldaten snel vuren tijdens de strijd en effectief de vijand verslaan die nog steeds enkele vuurwapens gebruikte. Veel soldaten kozen ervoor om tijdens de oorlog hun eigen wapens aan te schaffen, en een groot aantal van de wapens die werden gekocht waren van Henry. Kortom, dit geweer bleek betrouwbaar, nauwkeurig en robuust.

Winchester's hefboomactie-repeaters

Hoewel het model 1873 bekend stond als 'het geweer dat het Westen won', is het model 1894 waarschijnlijk het bekendste oude Winchester-geweer dat ooit is gemaakt. Deze modellen met hefboomwerking uit het midden tot het einde van de 19e eeuw bleken voortdurend innovatief en baanbrekend te zijn, wat ertoe leidde dat ze de wapenindustrie domineerden en een langdurig partnerschap met de Amerikaanse overheid vormden.

Hoewel de oorspronkelijke repeaters een kamer hadden om randvuurpatronen te gebruiken, werd Model 1876, ontworpen om het honderdjarig bestaan van de natie te vieren, gewijzigd om de nieuw ontworpen krachtige middenvuurpatronen te gebruiken, ontwikkeld door John Browning. Interessant genoeg hadden zelfs zittende presidentskandidaten affiniteit met deze geweren; President Theodore Roosevelt gebruikte een aantal geweren van het Winchester-model als jachtgeweren toen hij ging jagen in het Westen en op Afrikaanse safari.

Andere Winchester-geweren

Verrassend genoeg maakte Winchester ook een aantal geweren die geen hefboomwerking hadden. Daartoe behoort onder meer een enkelschotsgeweer dat al in 1885 werd vervaardigd. Vervolgens introduceerde Winchester in 1925 een grendelgeweer, ook al had het een enkelschots grendelgeweer gemaakt.22 geweer sinds 1899. Zoals blijkt uit de andere producten, beperkte Winchester zich niet alleen tot het ontwerp en de productie van geweren; ze hadden ook een paar jachtgeweren in hun opstelling. In het bijzonder was het pompactiegeweer uit 1912 een van de beste pompacties ooit gemaakt, met een verkoop van meer dan 2 miljoen stuks voordat Winchester het in 1963 annuleerde.

Helaas ondergingen de vuurwapens van Winchester in 1964 een extreem herontwerp, wat rechtstreeks verband houdt met wat vuurwapenliefhebbers beschouwen als de ondergang van het bedrijf. Dankzij deze afname van de vraag en de ontevredenheid van klanten is de wens om antieke Winchester-geweren te bezitten nog steeds ongelooflijk groot.

Winchester-geweren om je verzameling compleet te maken

Er zijn een handvol Winchester-geweermodellen die opvallen in de line-up van de meer dan 20 configuraties van het bedrijf. Dus als je een nieuwe Winchester-hefboomactie aan je verzameling wilt toevoegen en niet zeker weet waar je moet beginnen, dan zijn deze ongelooflijk waardevolle schatten misschien wel de perfecte – zij het dure – stukken om toe te voegen aan je wapenkluis.

Briggs patent Henry Rifle

Het Briggs Winchester Rifle toont een evolutionair verband tussen de vuurwapens die hebben geleid tot de creatie van Winchesters beruchte geweer uit 1866. George F. Briggs kreeg de opdracht om de laad- en magazijnproblemen met de Henry Rifle te ontrafelen, en het resulterende prototype verbeterde deze problemen aanzienlijk. Normale Briggs-geweren kunnen op een veiling voor ongeveer $ 100.000 worden verkocht, maar het originele prototype dat aan de familie van Briggs werd gepresenteerd, werd onlangs geveild en verkocht voor $ 172.500.

Het Winchester-geweer uit 1886 van kapitein Henry Ware Lawton

Het Winchester-geweer uit 1886 is al een ongelooflijk populair model, maar een specifiek model werd onlangs het duurste wapen dat ooit op een veiling is verkocht. Dit model 1886 werd verkocht voor $1,256 miljoen en werd toegekend aan kapitein Henry Ware Lawton, de man die Geronimo, een beroemde Apache-leider, gevangen nam in 1886. Ondanks de twijfelachtige en gewetenloze connecties van dit wapen, gezien de Amerikaanse behandeling van de inheemse gemeenschappen in het landschap, was het wapen is historisch significant.

Stilleven van model 1886 Winchester
Stilleven van model 1886 Winchester

Model 1876 Winchester-geweer

Winchester's modelgeweren uit 1876 zijn op zichzelf al populair, maar de geweren uit deze serie die het meest te verzamelen zijn, worden beschouwd als "een van de duizend" dankzij het beperkte aantal (in totaal 54) speciale geweren die zijn uitgebracht met luxe functies. Dankzij deze zeldzaamheid kunnen deze geweren voor meer dan $ 500.000 - $ 1 miljoen worden verkocht. Een van deze modellen werd bijvoorbeeld in 2018 op een veiling verkocht voor $ 891.250.

"Centennial Rifle" in 1876, het model 1876
"Centennial Rifle" in 1876, het model 1876

Model 1873 Winchester-geweer

Zelfs zeldzamer dan de "één op de duizend" Winchester-geweren zijn de "één op de honderd" geweren model 1873 van de legendarische vuurwapenfabrikant. Volgens de Rock Island Auction Company, die vaak in deze antieke vuurwapens handelt, zijn er ooit slechts acht van deze speciale geweren geproduceerd, waarvan er vandaag de dag slechts zes bekend zijn. In 2018 had RIAC het geluk om een van deze "een van de honderd" geweren te verkopen voor $ 805.000.

Winchester-model 1873
Winchester-model 1873

Winchester-model 1866

Dit geweer met hefboomwerking uit het midden van de 19e eeuw is het eerste geweer ooit dat de naam Winchester draagt en is iconisch vanwege zijn koperen ontvanger en gedetailleerde gravures. Authentieke modellen van hoge kwaliteit van dit geweer kunnen tussen de $ 10.000 en $ 500.000 worden verkocht, afhankelijk van het jaar waarin ze zijn geproduceerd, hun herkomst en hun staat. Een van de duurste van deze geweren werd onlangs verkocht voor $ 437.000 dankzij het adembenemende vergulde werk van Conrad Ulrich.

Henry Winchester Musket
Henry Winchester Musket

Populariteit van Winchester-geweren

Na de introductie van het Henry Rifle werden Winchester-geweren de meest gekochte en gebruikte geweren van 1866 tot ver in de 20e eeuw. Zelfs decennia later is het nog steeds een populair geweer voor sporters en jagers. Verzamelaars zijn niet beperkt tot één enkel model uit 1876; het werd eerder ook gemaakt in een aantal kalibers, waaronder 45-70, 40-60, 45-60 en 50-95, en de 50-95-versie was het enige repeteergeweer waarvan bekend was dat het door de buffeljagers werd gebruikt.

De wereld van het verzamelen van Winchester-geweren

Dankzij de Amerikaanse mythos rond hoe het (op gruwelijke wijze) het Westen veroverde en de fascinatie van de populaire cultuur voor dit westerse ideaal, hebben Winchester-geweren de positie van slechts een vuurwapen overstegen en veranderd in iets dat zo nauw verbonden is met de Amerikaanse iconografie dat mensen duizenden en duizenden dollars zouden betalen voor het juiste soort Winchester-geweer. Natuurlijk is deze populariteit niet afgenomen, grotendeels als gevolg van de klassieke Hollywood-periode van westerse films en televisieseries in de jaren veertig en vijftig.

Winchester-geweerwaarden

Oude Winchester-geweren worden beoordeeld en geprijsd op basis van verschillende factoren, waaronder authenticiteit, staat, model en leeftijd. Eventuele restauraties of wijzigingen aan deze originele geweren verminderen vrijwel altijd hun waarde, waarvan de mate afhangt van hoe ernstig de wijzigingen zijn. Dingen die zo simpel zijn als het opnieuw aanbrengen van blauw op het geweer of het repareren van de kolf zullen de verzamelwaarde van een geweer drastisch veranderen. Aan de andere kant verhogen speciale configuraties die beschikbaar waren op het moment dat het geweer werd vervaardigd, meestal hun waarde. Dat gezegd zijnde, worden de meeste van deze geweren ergens tussen de lage duizenden en honderdduizenden dollars verkocht.

Waar u op moet letten bij het kopen van oude geweren

Oude geweren kunnen worden gekocht bij antieke vuurwapenhandelaren of op gespecialiseerde veilingen. Zorg ervoor dat u de plaatselijke wapenverordeningen controleert voordat u geweren, zelfs antiek, koopt, om er zeker van te zijn dat u volledig aan de wet voldoet. Houd ook rekening met deze overwegingen wanneer u online geweren koopt, omdat u niet per ongeluk een wet wilt overtreden door een vuurwapen over staatsgrenzen of landsgrenzen te verzenden.

Winchester-geweren raken nooit uit de mode

De naam Winchester staat synoniem voor krachtige, betrouwbare en stijlvolle vuurwapens, en hun antieke geweren zijn zo populair dat het bedrijf moderne producties van de populairste 19e-eeuwse modellen terugbracht. Dus als u zich nog geen authentiek antiek Winchester-geweer kunt veroorloven, kunt u zich altijd wenden tot de meer betaalbare moderne interpretaties om aan al uw 19e-eeuwse behoeften te voldoen.

Aanbevolen: