Dammenregels: spelen is eenvoudig voor iedereen

Inhoudsopgave:

Dammenregels: spelen is eenvoudig voor iedereen
Dammenregels: spelen is eenvoudig voor iedereen
Anonim
Hand op dammen bordspel
Hand op dammen bordspel

Als je terugdenkt aan je vroegste jeugdherinneringen aan het spelen van bordspellen, is de kans groot dat dammen een van je eerste was. Omdat de regels van het dammen zo gemakkelijk te volgen zijn en het spel kleurrijk gecodeerd is in een raster, is het historische spel vaak het eerste tafelspel waarbij gebruik wordt gemaakt van lichte strategietechnieken waarmee mensen kennis maken. Als je echter net begint je kennis met dammen te cultiveren, kijk dan eens naar alles wat je moet weten over het spelen van een ronde of twee.

De oorsprong van dammen

Er is niet genoeg bewijs in het historische archief voor bordspelhistorici om tot overeenstemming te komen over wanneer dammen voor het eerst werden uitgevonden; Er bestaat echter algemene overeenstemming dat het spel waarschijnlijk voortkomt uit oude configuraties van 'dammen', waarvan het grootste deel van de westerse wereld nog steeds naar dit strategiespel verwijst. Historische voorbeelden van dammen zijn verkrijgbaar in bordrasters van verschillende afmetingen en het aantal stukken van conventioneel Amerikaans Dammen bestaat uit 12 stukken op een bord van 64 vierkanten.

Een spelletje dammen in café Lamblin
Een spelletje dammen in café Lamblin

Het spel instellen

Schakborden zijn vierkant en hebben 64 afwisselend gekleurde vierkanten over het hele bord. Ze worden geleverd met 24 stukken, waarvan 12 van elke kleur overeenkomen met het bord zelf. Meestal zijn deze borden zwart en rood of zwart en wit, hoewel je ook aangepaste borden kunt vinden die zijn gemaakt uit een breed scala aan kleuren en patronen. De installatie is vrij eenvoudig en omvat slechts een paar stappen:

  1. Leg het bord neer met de zijden met donkere vierkanten in de uiterste linkerhoek naar de tegenstanders gericht.
  2. Gebruik een soort attributiesysteem, zoals het opgooien van een munt, om te bepalen wie de lichte stukken mag spelen.
  3. Elke speler neemt vervolgens 12 tegels van een specifieke kleur en plaatst de tegels in de donkerste vierkanten die het dichtst bij hen liggen.
  4. De stukken moeten de eerste drie rijen van het bord beslaan waar iemand tegenover staat.
  5. De persoon met de lichtere kleur zal dan de eerste zet doen.

Doel van het spel

Het doel van Amerikaans Dammen is ongelooflijk eenvoudig: verwijder alle stukken van je tegenstander van het bord voordat hij of zij de jouwe verwijdert. Af en toe komt een spel op een punt waarop er geen zetten meer kunnen worden gedaan, en deze worden als gelijkspel beschouwd. Om de stukken van je tegenstander te verwijderen, moet je er met je eigen stukken overheen springen, hoewel je wel een aantal regels moet volgen over hoe deze stukken over het bord kunnen bewegen.

Regels voor het verplaatsen op het bord

Voordat je je campagne tegen de stukken van je tegenstander kunt beginnen, moet je eerst precies weten op welke manieren je je stukken over het bord mag verplaatsen volgens de regels van dammen.

  • Stukjes kunnen alleen diagonaal naar open velden bewegen.
  • Alle zetten worden over de donkere vierkanten op het bord gedaan.
  • Stukjes kunnen slechts één vakje tegelijk verplaatsen, wat betekent dat de beurt van een persoon eindigt zodra hij of zij zijn zet heeft voltooid.
  • Als een stuk de verste rij van het bord bereikt vanaf de plaats waar het voor het eerst begon, wordt het beschouwd als 'koning' en wordt er een tweede stuk bovenop geplaatst.
  • Een koningsstuk kan ook slechts één veld tegelijk bewegen; het kan echter achteruit bewegen om gevangenneming te voorkomen.

Hoe stukken van het bord te verwijderen

De enige manier om het stuk van een tegenstander van het bord te verwijderen, is door het figuurlijk te slaan door over het stuk van het ene donkere vierkant naar het andere te springen. Er zijn een paar bepalingen over hoe je dit mag doen:

  1. Om het stuk van een tegenstander te veroveren, spring je er diagonaal overheen met je eigen stuk dat ernaast staat, naar het lege veld achter het vijandelijke stuk.
  2. Je mag meerdere stukken springen, zolang er maar één vakje tussen de stukken van de tegenstander staat.
  3. Een normaal stuk kan over een koning springen en deze uit het speelveld verwijderen.

Interessant genoeg zijn er twee verschillende speelstijlen als het om springen gaat. De eerste dwingt je om een stuk te slaan als je daartoe de mogelijkheid hebt, en de tweede stelt je in staat te beslissen of je wilt slaan of naar een andere plek op het bord wilt verplaatsen. Zorg ervoor dat je tot overeenstemming komt met je tegenstander over welk type je gaat spelen.

Vrouw en kind spelen thuis dammen
Vrouw en kind spelen thuis dammen

Basisstrategietheorieën voor dammen

Ondanks het feit dat het een simplistisch spel is, kun je dammen benaderen met een strategie in gedachten. Hier zijn enkele dingen waarmee u rekening moet houden bij het plannen van uw volgende zet:

  • Aanval is de beste verdediging -Je kunt geen dammen winnen door uitsluitend defensief te zijn, wat betekent dat hoe sterker de aanvalsstroom die je opbouwt, hoe groter de kans is dat je wint.
  • Controleer het centrum - Veel van de actie vindt plaats op het middenveld van het bord, wat betekent dat je er zeker van wilt zijn dat je de controle over het spel behoudt in het midden.
  • Maak een paar koningen - Hoewel het achtervolgen van stukken over het bord zeker leuk is, moet je niet onderschatten hoe nuttig het is om zelf een paar koningen op het bord te hebben Er zijn nog maar een paar stuks over.
  • Er moeten offers worden gebracht - Niemand heeft ooit een damspel overleefd zonder enkele van zijn stukken te verliezen, maar probeer je tegenstander ertoe aan te zetten de stukken te pakken dat je wilt dat ze van het bord verdwijnen, zodat je de situatie onder controle kunt houden.

Conventioneel dammen krijgt een twist

Hoewel dammen een relatief eenvoudig spel is, zijn er in de loop van de tijd enkele aanpassingen aan gedaan om de gameplay te verlevendigen en de eenvoudige procedures te compliceren. Deze checkervarianten bieden jou en je vrienden een leuke manier om een oude klassieker te spelen:

  • Zelfmoordschijven - De regels worden op hun kop gezet, waarbij de "winnaar" erin slaagt al zijn schijven te pakken.
  • Canadese dammen - Dit type dammen wordt gespeeld op een bord van 12x12 met 30 stukken per speler en varieert enigszins in de regels omdat het het International Draft-regelboek volgt.
  • Italiaanse schijven - Zeer vergelijkbare gameplay als Amerikaanse schijven, behalve het feit dat gewone stukken niet mogen springen over stukken met koning.

Gemakkelijk te volgen en leuk om te spelen

De regels van dammen zijn heel intuïtief, waardoor het spel voor alle soorten mensen een genot is om mee te experimenteren. Gemagnetiseerde borden maken dammen tot een geweldig tijdverdrijf op reis, en terwijl u zich klaarmaakt voor uw zomervakantie, kunt u overwegen een of twee damborden uit te pakken waar het hele gezin van kan genieten.

Aanbevolen: