Welke soorten sap kunnen worden gebruikt om centen schoon te maken?

Inhoudsopgave:

Welke soorten sap kunnen worden gebruikt om centen schoon te maken?
Welke soorten sap kunnen worden gebruikt om centen schoon te maken?
Anonim
Citroenschijfjes en maatbeker met centen
Citroenschijfjes en maatbeker met centen

De meeste mensen vragen welk soort sap centen schoonmaakt, omdat zij of hun kind een wetenschappelijk experiment uitvoeren over het verschil tussen zuren en basen. Het simpele antwoord is dat zuurdere sappen de centen goed zullen reinigen en dat basische sappen een veel minder effect zullen hebben. Het simpele antwoord is echter niet bijzonder interessant. Het geeft veel meer voldoening om erachter te komen wat precies werkt en wat niet.

Basis Penny Science

Alle moderne centen hebben een koperen coating aan de buitenkant, en die van vóór 1982 zijn gemaakt van puur koper. Het koper komt in contact met de zuurstof in de lucht en vormt daarmee een chemische binding. Het resultaat is de verbinding, koperoxide. Koperoxide heeft een troebel grijs of groen uiterlijk waardoor centen er na verloop van tijd vies uitzien. Zeep en water kunnen deze stof niet afwassen, omdat deze niet in water oplosbaar is. In plaats daarvan is het noodzakelijk om de chemische bindingen te veranderen door een zuur aan het mengsel toe te voegen. Dit zuur reageert met het oxide en lost het op van het oppervlak van de cent.

Dus welk soort sap reinigt centen?

Sommige sappen hebben bijna geen effect op centen, terwijl andere het koperoxide volledig verwijderen, waardoor een glanzende cent tevoorschijn komt die er net als nieuw uitziet.

Toplopers

Het beste sap voor het schoonmaken van centen is helemaal geen sap. Augurkensap is eigenlijk een azijn. De reden dat pekelsap een cent zo goed reinigt, is dat het azijnzuur bevat, dat koperoxide afbreekt. De duidelijke tweede plaats is citroensap. Die zure kleine citroenen verwijderen koperoxide omdat ze citroenzuur bevatten. Omdat citroensap de hoogste concentratie citroenzuur heeft van alle soorten fruit, werkt het het beste. Andere sappen die hoog scoren zijn limoen-, grapefruit- en sinaasappelsap.

Middenmannen

Hoewel ze niet zo goed werken als citroen- en limoensap, bevatten andere sappen een matige hoeveelheid citroenzuur. Deze omvatten cranberry-, druiven- en andere bessensappen. Omdat ze citroenzuur bevatten, zullen deze sappen koperoxide afbreken; de centen zullen echter langer in de oplossingen moeten blijven zitten. Hoewel dit sap misschien goed werkt voor één cent, duurt het veel langer om meerdere centen schoon te maken.

Gewoon niet

Sappen die niet werken, worden als alkalisch beschouwd. Deze omvatten sappen zoals appel en perzik, die geen citroenzuur bevatten en dus geen enkel effect hebben op koperoxide.

Hoe u uw centen kunt schoonmaken

Gebruik sterk geconcentreerde of vers geperste sappen als je je centen schoonmaakt. Deze verwateren niet en reageren sneller. Je hebt ook een bakje nodig om de centen in op te ruimen. Als je veel centen hebt, gebruik dan een glazen pot, zoals een glazen pot van gallon. Gebruik voor slechts een cent of twee een kop of mok.

  1. Doe de centen in de container.
  2. Voeg het sap toe. Augurk of citroensap werkt het beste.
  3. Laat de centen zitten. (De tijd varieert afhankelijk van de oxidatie en het aantal centen. Dit kan enkele uren tot dagen duren.)
  4. Als je veel centen hebt, schud de pot dan een paar keer per dag om er zeker van te zijn dat het sap ze allemaal bedekt.
  5. Gebruik nadat al het koperoxide is verdwenen een zeef om het sap af te tappen. Gooi je sap echter niet weg voor het geval iemand het nog steeds nodig heeft.
  6. Spoelen met koud water.
  7. Als er centen nog steeds oxidatie vertonen, doe ze dan terug in het sap.

Hoe testen

Aangezien het altijd leuker is om er uit de eerste hand achter te komen dan een artikel te lezen, waarom zou je dan niet een experiment uitvoeren? Het enige wat je nodig hebt is ongeveer een kopje van elk van de bovenstaande sappen, een stenen pot voor elk sap, pH-papier en 18 geoxideerde centen. Probeer centen te selecteren met een vergelijkbaar oxidatieniveau.

Zodra de materialen klaar zijn, volgt u deze stappen:

  1. Giet elk sap in een stenen pot en label het met tape.
  2. Doop een stukje pH-papier in elke pot. Hoe blauwer het wordt, hoe alkalischer het sap. Hoe roder het wordt, hoe zuurder. Leg de papieren opzij om te drogen en label ze allemaal.
  3. Doe twee centen in elke pot en sluit deze goed af.
  4. Laat de centen een nacht in hun respectievelijke sappen zitten. Het koelen van de potten is optioneel.
  5. Controleer de resultaten de volgende dag en vergelijk ze met de pH van elk sap.
  6. Rangschik het uiterlijk van elke cent van één tot vijf en kijk hoe deze overeenkomt met de zuurgraad.

PH-papier, ook bekend als lakmoesstroken, wordt behandeld met een stof die de zuurgraad kan onderscheiden. Het is verkrijgbaar bij winkels die wetenschappelijke benodigdheden verkopen. U kunt lakmoesreepjes ook online bestellen.

Nadat je hebt uitgezocht welk soort sap centen reinigt, haal je de centen uit de potten, spoel ze af onder warm water en leg ze op een papieren handdoek om te drogen. Plak vervolgens de centen en het bijbehorende PH-papier op een bord om de resultaten aan anderen te presenteren.

Pentjes schoonmaken

Hoewel dit experiment een goede manier is om kinderen over scheikunde te leren, is het geen goede manier om centen schoon te maken die verzamelobjecten zijn. In feite kan het op welke manier dan ook schoonmaken van oude munten hun verkoopwaarde ernstig verminderen. Het is in deze situatie beter om de centen naar een professionele restaurateur te brengen. Deze persoon kan de centen misschien 'repareren' zonder hun chemische samenstelling te veranderen.

Aanbevolen: