Wie heeft wasmiddel uitgevonden

Inhoudsopgave:

Wie heeft wasmiddel uitgevonden
Wie heeft wasmiddel uitgevonden
Anonim
Vrouw die de was doet
Vrouw die de was doet

Voor uitvindingen zoals de gloeilamp of de auto kan de gemiddelde persoon Thomas Edison of Henry Ford als uitvinder noemen. Met wasmiddel is het moeilijker om de uitvinder te benoemen.

De uitvinding van wasmiddel

Het gebruik van enzymen om wasgoed schoon te maken, en daarmee de uitvinding van wasmiddel, werd begin 20e eeuw geïntroduceerd door Otto Rohm. De heer Rohm richtte in 1907 Röhm & Haas op in Duitsland, en zijn onderzoek naar het gebruik van enzymen in technische toepassingen werd in 1914 een revolutie in het gebruik van wasmiddelen. Hij noemde zijn wasmiddel Burnus en in 1920 was het 'het meest verspreide wasmiddel in Duitsland'.

Proctor en Gamble Creëer Dreft

In de Verenigde Staten begon de productie van huishoudelijke wasmiddelen in de jaren dertig. Robert Duncan, procesingenieur van Proctor and Gamble (P&G), ging naar Europa om te ontdekken wat hij thuis bij P&G kon leren en toepassen. In Duitsland ontdekte hij oppervlakteactieve stoffen, die nog niet in wasmiddelen werden gebruikt. Thuis ontdekten P&G-onderzoekers dat oppervlakteactieve stoffen uit twee delen bestaan. Eén deel trekt olie en vet in een wateroplossing, waardoor in water oplosbaar vuil van de stof kan worden gewassen.

De tests waren gunstig en P&G sloot licentieovereenkomsten af met de Duitse bedrijven die de oppervlakteactieve stoffen maakten. In 1933 kwam het wasmiddel Dreft van Proctor and Gamble op de markt en was het eerste synthetische wasmiddel dat werd gemaakt. Het was geweldig voor kleding die niet te vuil was, maar niet goed werkte bij zware schoonmaakklussen. Vanwege zijn zachte karakter wordt het nu op de markt gebracht als wasmiddel voor babykleding.

Tide Clean

Dave "Dick" Byerly begon in de jaren dertig aan een wasmiddel voor zwaar gebruik te werken, maar het duurde veertien jaar voordat hij een prototype maakte.

In 1946 gingen de eerste dozen Tide in de verkoop en overtroffen al snel andere wasmiddelen op de markt. Tide is al bijna sinds de lancering het belangrijkste wasmiddel in de VS, heeft in 1949 de leidende positie verworven en nooit verloren.

Tide was het eerste wasmiddel dat kleding diep kon reinigen zonder de kleuren dof of groezelig te maken. Het was ook zeer effectief in wasmachines en liet geen nare ring achter. Proctor and Gamble-onderzoekers werken het product voortdurend bij met alles van kleurveilig bleekmiddel tot bleekmiddel tot Febreze en meer.

Moderne wasmiddelen bieden een breed scala aan reinigingsopties, maar het is de moderne wasmachine die de grootste hoeveelheid reinigingskracht levert. Wasmiddelen maken het vuil los, maar het zijn de draaibewegingen van de trommel van de wasmachine, de waterdruk en het afvoervermogen van de wasmachine die ervoor zorgen dat het wasgoed schoon wordt.

De geschiedenis van wasmiddelen

Wasmiddel heeft een lange geschiedenis en de formuleringen worden voortdurend verbeterd. In de loop van de tijd zijn wasmiddelen beter gaan werken en veiliger voor het milieu. Vanaf de uitvinding door Otto Rohm in 1914 tot de steeds krachtigere en groenere schoonmaakmiddelen van vandaag heeft wasmiddel de manier veranderd waarop mensen over de hele wereld schoonmaken.

Aanbevolen: