Antieke Cruet-sets vormen een stijlvolle aanvulling op moderne tafels

Inhoudsopgave:

Antieke Cruet-sets vormen een stijlvolle aanvulling op moderne tafels
Antieke Cruet-sets vormen een stijlvolle aanvulling op moderne tafels
Anonim

Maak van elke ma altijd een traktatie door deze in stijl te serveren met een antieke cruetset.

Cruet Stand (Huilier), 1766. Maker Heraud, LeRoy Factory (Frans)
Cruet Stand (Huilier), 1766. Maker Heraud, LeRoy Factory (Frans)

Cruets, niet te verwarren met croquet, kroketten of een ander uniek, niet te onderscheiden woord, zijn geen soort virussen die je niet wilt krijgen. In plaats daarvan zijn ze een van de nuttigste en meest elegante manieren waarop mensen hun azijn en olie al jaren bewaren. In sommige culturen geven moeders hun cruetsets door aan hun kinderen, net zoals sommige speciale recepten doorgeven, en andere gekruide gietijzeren koekenpannen. Omdat deze antieke cruet-sets vaak in het zicht verborgen zijn, gebruik je er misschien een om je siroop of een soortgelijk dwaas ingrediënt in te bewaren, in plaats van dit waardevolle keukengereedschap de juiste waarde te geven.

Wat zijn Cruet-sets?

Een cruet is een container met een platte bodem, een tuit en een smalle hals die wordt afgesloten met een stop. Meestal zijn ze voorzien van handvatten (maar niet allemaal) en worden ze gebruikt om vloeibare ingrediënten zoals olijfolie en azijn vast te houden. Er wordt aangenomen dat de eerste cruets in de 17eeeuw opdoken om korrelige ingrediënten te bevatten, in plaats van vloeibare.

Hoe ruwe stijlen in de loop van de tijd zijn veranderd

Cruetset, ongeveer 1770.
Cruetset, ongeveer 1770.

Aanvankelijk waren cruets exclusief voor rijke huishoudens die over voorraden ingrediënten en kruiden beschikten. Middeleeuwse boeren hadden niet alleen gouden of zilveren keukengerei liggen. Toch sijpelden er in de 18een 19eeeuwen oliedruppels naar de arbeidersklasse, zoals zoveel producten dat doen. Helaas zijn de wurggreep-cruets die overal in de keukens aanwezig waren in de jaren twintig afgenomen, en het feit dat ze een standaardonderdeel van je tafelopstelling waren, raakte uit de mode.

Cruets zijn dus meestal wat aan de oudere kant en zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren, ontwerpen en stijlen. Als u uren besteedt aan het uitzoeken van het serviesgoed voor uw eetkamer, dan is het niet meer dan normaal dat u hetzelfde doet voor de containers die uw gasten zullen gebruiken.

Antieke Cruet-stijlen om naar te zoeken

Cruet, ca. 1885
Cruet, ca. 1885

Antieke cruetsets werden oorspronkelijk gemaakt van edele metalen zoals zilver en goud, omdat ze gemaakt waren voor de hogere stratosferen van de middeleeuwse high society. Naarmate ze toegankelijker werden voor het publiek, maar nog steeds met de hand werden vervaardigd, werden ze ook gemaakt van andere materialen zoals kristal en keramiek. Geslepen glas was een grote favoriet in de 18e eeuw, waar glasmakers allerlei geometrische ontwerpen en verhalenboekmotieven in hun werk konden creëren.

Natuurlijk begonnen gekleurde glazen kannetjes op te duiken in het midden van de 19deeeuw, toen levendige kleuren een rage waren. Je kon ze vooral vinden in diepe blauwtinten en felrode tinten. De massaproductie aan het einde van de 19e eeuw maakte oliekruiken beschikbaar voor vrijwel iedereen die ze wilde kopen, waardoor de bovenlaag hun rijkdom niet door de gereedschappen zelf definieerde, maar door de materialen waarvan ze ze lieten maken. Denk nog eens aan zilver en goud.

Hoeveel zijn antieke cruetsets waard?

Het feit dat iets oud is, betekent niet dat het automatisch veel geld waard is. Cruet-sets waren zo populair in historische keukens dat er een heleboel te koop zijn. Omdat je er een overvloed aan kunt vinden, zal het wat meer kosten om een set iets waard te maken.

Normaal gesproken zijn kristalsets de meest voorkomende die je kunt vinden, en ze zijn ongeveer $10-$30 waard. Hoe groter de set, hoe waardevoller deze is. Houd bovendien uw ogen open voor sets met zilverkeurmerken of gouden stempels, want deze zijn alleen al door het metaal meer waard. Voor deze decoratieve en dure cruet-sets kijk je naar prijzen in het bereik van $ 50- $ 500.

Deze Victoriaanse cruetset met vijf kristallen flessen en een verzilverde standaard is bijvoorbeeld gemarkeerd met Racine SP. Co. Rockford SP. Omdat deze set is gestempeld en voorzien van zilvermarkeringen, is deze waardevoller dan de gemiddelde versie van geslepen glas, aangezien deze voor $ 55 werd verkocht.

Ter vergelijking: een veel zeldzamere Victoriaanse set werd verkocht voor $ 295,95. Gemaakt van cranberryglas (dat zeer verzamelbaar is) en geaccentueerd met zilveren stoppers, het is geen wonder dat deze set zoveel duurder werd verkocht dan het gemiddelde bereik.

Is het veilig om antieke cruetsets te gebruiken?

Het is prima om op je hoede te zijn als je iets gebruikt dat in aanraking komt met de ingrediënten die je van plan bent in te nemen. In tegenstelling tot sommige Pyrex- en ovenschotels die verwikkeld zijn in controverse over hoe gevaarlijk het is om voedsel in te koken, zijn oude cruet-sets veilig in gebruik. Dat betekent echter niet dat je in een vintagewinkel een cruetset kunt kopen en er meteen je ambachtelijke olijfolie in kunt gieten. Er zijn een paar dingen die u eerst moet controleren voordat u ze gebruikt.

Kijk in de bodem van het flesje. Als de flessen te smal zijn om er een flessenborstel in te krijgen, is het misschien niet voldoende om een vuile fles te laten weken om deze volledig schoon te maken. En aangezien je niet precies weet wat daar groeit, is het een goed idee om deze alleen ter decoratie te laten staan.

Maak uw antieke cruetsets voorzichtig schoon

Op dezelfde manier moet je altijd oud bestek of keukengerei schoonmaken voordat je het gebruikt. Een eenvoudige oplossing van warm water en zeep zou voldoende moeten zijn, maar wees voorzichtig met het hanteren van uw antiek, aangezien kristal niet standhoudt als het uit uw schuimende handen glijdt. We raden je echter af om deze in de vaatwasser te doen. Blijf bij handen wassen en drogen.

Maak van elke ma altijd een luxe aangelegenheid

Naarmate de tijd verstrijkt, wordt de samenleving minder streng in het handhaven van regels en manieren, en je kunt deze clementie zien in de manier waarop we tegenwoordig ma altijden bereiden. Voorbij zijn de dagen dat we servetten uitspoelden en kommen en borden hadden voor elke vorm van ma altijdbereiding. Maar als je verlangt naar een beetje elegantie in je dagelijkse leven, zou het vinden van een goedkope antieke cruetset om je olijfolie en azijn in te bewaren in plaats van dezelfde vierkante flessen die ze in elke huishoudwinkel verkopen, de top van je weekend moeten maken. -doe lijst.

Aanbevolen: