Gids voor eetbare bessen

Inhoudsopgave:

Gids voor eetbare bessen
Gids voor eetbare bessen
Anonim
bramen, frambozen, bosbessen en aardbeien
bramen, frambozen, bosbessen en aardbeien

Iedereen houdt van bessen, of van zure jam gemaakt van bessen. Hoewel het mogelijk is om bessen te kopen, is foerageren een andere geweldige optie. Omdat niet alle bessen eetbaar zijn, is het essentieel om manieren te vinden om eetbare bessen te identificeren, zodat je ze veilig in het wild kunt foerageren.

Gekochte bessen

Markten zijn een geweldige plek om vertrouwd te raken met bessen. Identificatie is geen probleem bij aankoop van de bessen. Mensen die het niet zeker weten, kunnen ze identificeren via labels of door het aan de winkelier te vragen. Hoewel de markten overspoeld worden met gecultiveerde variëteiten, is het aanbod in termen van verschillende bessen beperkt.

Gemeenschappelijke bessen die meestal op de markt verkrijgbaar zijn, zijn:

  • Frambozen
  • Bramen
  • Bosbessen
  • Bilberries
  • Krenten
  • Kruisbessen
  • Veenbessen
  • Cowberries/Foxberries
  • Moerbeien
  • Huckleberry

Boerenmarkten zijn goede plekken om bessen te vinden die niet door supermarkten worden aangeboden.

  • Kijk uit naar witte, gouden en zwarte frambozen, die elk een iets andere smaak hebben dan hun rode tegenhangers.
  • Afhankelijk van waar je woont, kun je ook interessante opties tegenkomen zoals bosbessen, dauwbraambessen, bergbraambessen en Kaapse kruisbessen.
  • Nieuwe hybriden zoals loganbes, tayberry, boysenberry, olallieberry en marionberry zijn ook gebruikelijk op boerenmarkten.

Gids voor het identificeren van een paar eetbare bessen

Het is mogelijk om veel eetbare wilde bessen te verzamelen. Sommige veel voorkomende soorten zijn gemakkelijk te herkennen, omdat ze op de gecultiveerde soorten lijken, maar kleiner zijn. Voor de andere bessen is een handleiding handig.

Zalmbes (Rubus specalis)

De salmonberry is een samengestelde vrucht die qua vorm lijkt op een framboos. Het is een eetbare optie die groeit in de kustbossen van de VS, van Alaska tot Californië. Deze bessen zijn geel tot oranje van kleur als ze rijp zijn en rood als ze onrijp zijn. Het vruchtvlees is geel van kleur en neutraal tot licht zoet van smaak.

Je vindt ze groeien op bossige braamstruiken met doornen en samengestelde bladeren. Ze geven de voorkeur aan zon, hoewel ze wel wat schaduw kunnen verdragen. De struik groeit meestal in open, zonnige bossen of in gebieden die onlangs zijn gekapt als gevolg van brand of houtkap, of in de buurt van kreken. De struiken bloeien met grote komvormige roodpaarse bloemen die regelmatig door kolibries worden bezocht. De vruchten verschijnen van begin mei tot eind juli.

Zalmbes
Zalmbes

Wilde druif (Vitis)

Kleiner en niet zo zoet als de druiven die je in de supermarkt vindt, groeien wilde druiven in trossen of trossen die vastzitten aan bladranken. Je zult op het noordelijk halfrond verschillende soorten wilde druiven tegenkomen, vaak in de buurt van rivieroevers, in boomgaarden en in de bossen. De meeste bevatten zwartpaarse bessen die kunnen worden gebruikt voor het maken van jam, gelei, wijn en andere producten.

Wilde druiven groeien op hoge wijnstokken en klampen zich meestal vast aan hekken, gebouwen, bomen en andere steunen. De wijnstokken hebben grote, geaderde groene bladeren en in de lente trossen kleine groene bloemen. De vrucht is aantrekkelijk voor vogels, maar ook voor mensen en andere dieren. Het verschijnt gedurende de late zomer en vroege herfstmaanden, afhankelijk van de variëteit.

Het is belangrijk op te merken dat een zeldzame soort, maanzaad genaamd, lijkt op wilde druiven, maar eigenlijk giftig is. Een maanzaadbes heeft binnenin een enkel halvemaanvormig zaadje, in tegenstelling tot de vele ovale zaden van een druif.

Rivieroever wilde druif Vitis reparia
Rivieroever wilde druif Vitis reparia

Rode aalbessen (Ribes rubrum)

Krenten zijn kleine, doorschijnende, ronde rode vruchten, hangend in trossen gevonden in de Northeasyern, VS. Ze groeien in gebieden met koele zomers en houden van vochtige, rijke grond. Het rode, sappige vruchtvlees smaakt zelfs als het rijp is zuur en bevat veel zaden. Het is uitstekend geschikt voor het maken van jam en gelei.

Je kunt wilde rode bessen vinden op open, zonnige plaatsen die verstoord zijn, zoals uiterwaarden, weilanden en velden of in halfschaduw. Een bladverliezende struik die ongeveer 1,80 meter hoog kan worden met doornloze stengels. Rode bes heeft eenvoudige grote bladeren met maximaal vijf brede lobben die vijf centimeter lang kunnen zijn. De struik produceert in het voorjaar kleine groengele bloemen. Er zijn vroege, medium en late variëteiten, dus het vruchtseizoen loopt van eind juni tot eind augustus.

close-up rode aalbessen op tak
close-up rode aalbessen op tak

Zeebes (Hippophae rhamnoides)

Zeebes, ook bekend als duindoorn, komt oorspronkelijk uit Europa en wordt ook aangetroffen in sommige delen van Zuid-Canada. De soort houdt van zandige oevers, vandaar de verwijzing naar "zee" in de naam. De bessen groeien in bosjes, zijn geeloranje en hebben een zeer dunne schil. Ze zijn rijk aan vitamine C en nuttig bij het koken.

De struik van de zeebes kan zo kort zijn als anderhalve meter of drie meter hoog worden, en is bedekt met dikke, bladvormige groene bladeren. Dit is een zeer doornige struik, wat het oogsten van de bessen een uitdaging kan maken. De bloemen zijn klein en goudkleurig en verschijnen in mei en juni. De vrucht is rijp in de late zomer en vroege herfstmaanden.

Zee bes
Zee bes

Herfst Olijfbes (Elaeagnus umbellata)

Een invasieve soort in een groot deel van Noord-Amerika, herfstolijfstruiken produceren feitelijk een voedzame en nuttige bes. Ook in Azië en Europa kom je deze soort tegen. De ronde, roze en rode bessen groeien dicht bij de takken van deze struik en zijn voedzaam en nuttig bij het koken. Ze zijn erg rijk aan verschillende vitamines, waaronder C en E.

De struik kan wel zes meter hoog worden en is bedekt met groene schildvormige bladeren met zilverachtige schubben. In het vroege voorjaar bloeien de struiken met geurige lichtgele bloemen. De vrucht verschijnt in de late zomer en blijft de hele herfst- en wintermaanden aan de struik.

Hoewel het oogsten van bessen van deze plant ervoor zorgt dat de plant zich niet naar andere locaties verspreidt, moet je er rekening mee houden dat je deze invasieve soort nooit opzettelijk mag planten.

Herfst Olijfbes
Herfst Olijfbes

Wees voorzichtig

Voordat je een bes eet, is het essentieel dat je bepa alt of het een eetbare soort is. Als u de bes niet helemaal kent, neem dan de tijd om er zeker van te zijn dat u weet wat het is. Houd deze tips in gedachten:

  • Draag je telefoon of tablet en zoek de bes op om er zeker van te zijn dat hij eetbaar is.
  • Bekijk de bes zorgvuldig. De kleur van het exterieur is niet de enige overweging. Controleer de kleur en consistentie van het vruchtvlees.
  • Kijk eens naar de zaden. Hebben ze de juiste vorm, maat, kleur en aantal?
  • Zodra een bessenplant met succes is geïdentificeerd, noteert u de plek waar u hem opnieuw kunt bezoeken.

De moeite waard

Aangezien veel van de commerciële bessen die op de markt verkrijgbaar zijn, ook uit het wild worden verzameld, kan foerageren de keuze vergroten en de kosten verlagen. Een andere optie is om ze in de tuin te kweken. Selecteer variëteiten die geschikt zijn voor de lokale omstandigheden, op basis van klimaat, licht, bodemtypes, vochtbehoefte en tuinzones. Hoe dan ook, met een beetje moeite is het mogelijk om jarenlang de vruchten te plukken.

Aanbevolen: