Creme Brulee Geschiedenis en recept

Inhoudsopgave:

Creme Brulee Geschiedenis en recept
Creme Brulee Geschiedenis en recept
Anonim
Creme brulee
Creme brulee

De geschiedenis van crème brûlée is ingewikkeld en er wordt veel over gedebatteerd. Chef-koks in Engeland, Spanje en Frankrijk beweren allemaal dat ze de eerste versie van dit heerlijke dessert hebben gemaakt. Voedselhistorici merken op dat custards populair waren in de Middeleeuwen, en dat recepten voor custards wijd door Europa circuleerden. Het is dus bijna onmogelijk om het eerste recept voor dit dessert te vinden. De vraag is: wie was de eerste die de suiker op de custard karamelliseerde en als dessert serveerde?

De bijdrage van Engeland aan de geschiedenis van Crème Brûlée

Lore zegt dat ergens in de 17e eeuw een jonge student het keukenpersoneel een nieuw recept zou hebben gepresenteerd: een romige, ongezoete custard met een topping van gekarameliseerde suiker. Maar dit nieuwe dessert werd door het personeel afgewezen totdat de student een fellow werd. Nu zijn geloofwaardigheid was gevestigd, raakten anderen in de keuken geïnteresseerd in zijn creatie. Het kreeg de naam 'Trinity Burnt Cream' en de populariteit groeide.

Hoewel niet bewezen kan worden dat het Trinity College in Cambridge deze sublieme traktatie, die zij ook als onwaarschijnlijk beschouwen, daadwerkelijk heeft uitgevonden, staat hun versie van crème brûlée wel op hun menu. Het keukenpersoneel heeft een strijkijzer met het college-embleem dat wordt gebruikt voor het maken van de verbrande topping.

Britten ontkennen heftig dat Trinity Brunt Cream en crème brûlée zelfs maar hetzelfde gerecht zijn. Terwijl de Franse versie erg zoet is, is de Britse Trinity Cream ongezoet en is de suikerlaag dikker en knapperiger.

Crema Catalana: de Spaanse claim op Crème Brûlée

De Spanjaarden beweren dat hun versie van crema catalana de echte voorloper is van crème brûlée. Creama catalana wordt echter niet gebakken in een waterbad, of au bain marie, zoals crème brûlée. Crema catalana wordt geserveerd op Sint-Jozefsdag (19 maart).

Frans Crème Brûlée Recept

De meeste mensen gaan ervan uit dat crème brûlée een Frans gerecht is. De naam is tenslotte Frans. De naam crème brûlée werd echter pas in de 19e eeuw populair. Crème brûlée is waarschijnlijk gewoon een andere versie van een custardrecept dat in de middeleeuwen werd doorgegeven.

De Franse versie van dit dessert wordt in een pan met water gebakken en enkele uren gekoeld. De vla wordt bestrooid met suiker en vervolgens gekarameliseerd met een keukenbrander en snel geserveerd, zodat het contrast tussen gladde en koude vla en knapperige en warme topping behouden blijft.

Recept van Linda Johnson Larsen

Ingrediënten

  • 5 eierdooiers
  • 1 heel ei
  • 2 kopjes zware slagroom
  • 1/2 kop kristalsuiker
  • 2 theelepels vanille
  • Snufje zout
  • 1/4 kop kristalsuiker

Instructies

  1. Brandende suiker op crème brulee
    Brandende suiker op crème brulee

    Verwarm de oven voor op 350°F.

  2. Beboter 4 (6 ounce) scha altjes of ovenvaste custardbekers met ongezouten boter en zet opzij.
  3. Klop in een grote kom de eidooiers met het hele ei tot een gladde massa.
  4. Roer de room erdoor.
  5. Zeef dit mengsel door een zeef in een andere schone grote kom.
  6. Roer 1/2 kop suiker, vanille en zout erdoor met een garde tot de suiker is opgelost.
  7. Giet het mengsel in de voorbereide scha altjes.
  8. Plaats de scha altjes in een glazen ovenschaal van 23 x 30 cm.
  9. Giet voorzichtig kokend water rond de scha altjes en zorg ervoor dat er geen water in de custard komt.
  10. Bak de custard gedurende 30 tot 40 minuten of tot de custard net gaar is.
  11. Haal de scha altjes voorzichtig uit de pan en zet ze op een rooster. Laat 30 minuten afkoelen, dek de custards vervolgens af en laat ze minimaal 4 uur in de koelkast staan.
  12. Als je klaar bent om te serveren, haal je de scha altjes uit de koelkast en plaats je ze op een hittebestendig oppervlak.
  13. Bedek elke custard en bestrooi deze gelijkmatig met 1 eetlepel suiker. Gebruik een keukenbrander om de suiker bruin te maken en beweeg de brander gelijkmatig over de bovenkant van elke custard. Pas op dat je de suiker niet verbrandt.
  14. Serveer onmiddellijk. Elke gast gebruikt een lepel om de bovenkant van de harde suiker te breken en samen te genieten van de custard en de knapperige topping.

Voor 4 personen

Variaties en tips

In veel opzichten is crème brûlée een tijdloos en klassiek recept. Van zijn voorganger, de zoete custards uit de middeleeuwen, tot de variaties van vandaag: dit populaire dessert kan op vele manieren worden aangepast.

De custard op smaak brengen

Sommige versies van dit gerecht zijn erg zoet, en sommige zijn hartiger. De Fransen hebben de neiging om veel suiker aan de custard toe te voegen, terwijl andere versies een smaakje van vanille vereisen. Er zijn echter verschillende variaties op de vla-smaak:

  • Schil van sinaasappel of citroen is een populaire variatie, meestal toegevoegd aan een zoetere custard.
  • Vanilleboon, cacao of zelfs kokosnootextract wordt in sommige recepten gebruikt.
  • Vers fruit is soms een welkome aanvulling op dit gerecht. Frambozen of bosbessen zijn heerlijk met de rijke custard.
  • Likeuren kunnen worden toegevoegd. Voeg vóór het bakken 1 tot 2 eetlepels Grand Marnier, Amaretto, Kahlua of Irish Cream toe aan de custard.
  • Bitterzoete geraspte chocolade wordt soms over de vla gestrooid voordat de suikerlaag wordt toegevoegd.

Toppingvariaties

De basisdefinitie van een crème brûlée is een zachte en romige custard met daarop gekarameliseerde suiker. Het type suiker of andere topping dat wordt gebruikt en de manier waarop het wordt gekaramelliseerd, kan echter variëren.

  • Soms wordt er drank aan de topping toegevoegd en in brand gestoken voor een dramatische presentatie.
  • Je kunt de custards op een bakplaat leggen en de suikerlaag een paar minuten roosteren in plaats van een gasbrander te gebruiken.
  • Je kunt voor de topping bruine suiker gebruiken in plaats van kristalsuiker.

Afgezien van de oorsprong is dit een klassiek gerecht

De wereld zal misschien nooit weten wie crème brûlée heeft uitgevonden of waar het vandaan komt. Iedereen is het er echter over eens dat dit verrukkelijke dessert een plekje verdient in kookboeken over de hele wereld. Serveer het op je volgende etentje. Het is het perfecte dessert om vooraf te maken!

Aanbevolen: