Populaire Olympia typemachinemodellen: een unieke geschiedenis

Inhoudsopgave:

Populaire Olympia typemachinemodellen: een unieke geschiedenis
Populaire Olympia typemachinemodellen: een unieke geschiedenis
Anonim
Man schrijft op Olympia handmatige typemachine
Man schrijft op Olympia handmatige typemachine

Een Olympia-typemachine staat bekend om zijn duurzaamheid en strakke Duitse ontwerp. De producten van Olympia, ooit de 'Mercedes-Benz' onder de typemachines genoemd, gaan al tientallen jaren mee en worden door verschillende beroemde auteurs en scenarioschrijvers de voorkeur gegeven boven andere moderne schrijfmiddelen. Terwijl u zich begint af te vragen welke vintage typemachine de beste keuze voor u is, neem dan het beste dat Olympia te bieden heeft in overweging en leer het verhaal van hoe een Duits industrieel bedrijf een van de hoogste kwaliteit typemachines van het midden van de jaren 20 creëerdedeeeuw.

Olympia Typewriter Origins

Beginnend in Berlijn in 1903 probeerde een reeds gevestigd algemeen elektriciteitsbedrijf (AEG) te profiteren van de groeiende markt voor typemachines. Zo begonnen ze hun eigen typemachines te produceren, te beginnen met de teleurstellende Mignon. Helaas voor het bedrijf zou het pas in 1921 duren voordat ze actief konden concurreren met andere winstgevende fabrikanten toen ze hun Model 3-typemachine uitbrachten. Maar net als bij veel Europese bedrijven had de Tweede Wereldoorlog een drastische invloed op hun productie, en het onlangs gedoopte Olympia werd alleen gered van de Sovjetbezetting van Oost-Berlijn door voormalige werknemers die hun geheimen de stad uit smokkelden en een nieuwe vestiging in West-Duitsland oprichtten. Olympia beleefde zijn meest succesvolle jaren tussen de jaren vijftig en zeventig. Het bedrijf slaagde er echter niet in zich aan te passen aan de technologische eisen van de klant en sloot in 1992.

Olympia-typemachinemodellen

Als u een Olympia-typemachine wilt kopen, vindt u modellen uit het midden van de eeuw in de grootste overvloed. Dit komt omdat dit bedrijf in die periode werd beschouwd als de nummer één standaard voor typemachines en er miljoenen van produceerden. Op dezelfde manier zijn dit de typemachines van de hoogste kwaliteit die ze ooit hebben gemaakt, dus als je op zoek bent naar een typemachine die je voor meer dan alleen versiering kunt gebruiken, dan wil je investeren in deze modellen uit het midden van de eeuw. Als u echter niet geïnteresseerd bent in een van deze modellen uit het midden van de eeuw, kunt u door de Typewriter Database bladeren om alle machines te zien die Olympia tijdens zijn ambtsperiode heeft gemaakt.

SM-serie

De SM-serie begon in 1949 en is de gouden standaard voor Olympia-typemachines. In totaal zijn er negen verschillende modellen (SM-1 tot SM-9) gemaakt, en oorspronkelijk was de typemachine verkrijgbaar in de kleuren zwart, groen, donkerrood en crème. Toch boden ze in de jaren zestig SM-modellen aan in felle kleuren zoals oranje, roze en Robin's Egg Blue. De SM-serie, een middelgrote draagbare typemachine, was perfect voor zowel professioneel als persoonlijk gebruik, en veel hedendaagse auteurs zweren bij hun SM-2's en SM-3's.

Olympia SM2 (1951)
Olympia SM2 (1951)

SF-serie

Olympia's SF-serie werd gelanceerd in 1956 en op de markt gebracht als een ultradraagbare machine. Deze compacte typemachines laten de middelgrote SM's er gigantisch uitzien en hebben de dikke blokletters waar alle vroege computergebruikers bekend mee zijn. Een interessant kenmerk van deze typemachines is de mogelijkheid om de sleutel voor het vrijgeven van de marge te gebruiken om door elkaar gegooide typebalken terug te laten keren naar hun oorspronkelijke locatie.

Olympiette-serie

Deze Olympia-typemachines uit de jaren 70 wijken af van de klassieke ronde vormen en matte afwerkingen van het bedrijf. De Olympiette-serie, verkrijgbaar in oogverblindende aardetinten, is veel boxer ontworpen dan de vorige modellen van Olympia. Omdat Olympiette-modellen niet zo wenselijk zijn als SM-modellen, zijn ze aanzienlijk minder waard; Dat betekent echter dat je er een kunt kopen voor slechts een paar honderd dollar.

Orange Olympia typemachine te koop
Orange Olympia typemachine te koop

Hoe Olympia-typemachines evalueren

Als u toevallig een Olympia-typemachine in uw bezit heeft, zijn er een aantal verschillende dingen die u kunt doen om een vroege inschatting te krijgen van de potentiële waarde ervan. Deze stappen omvatten:

  • Controleer op functionaliteit - Het belangrijkste is dat u de typemachine test om te zien of deze werkt. Werken alle toetsen, of reageren slechts enkele toetsen niet wanneer ze worden aangeslagen? Reparaties aan typemachines kunnen kostbaar zijn, dus het is het beste om te zien waar de machine zich bevindt voordat u deze opstuurt om eraan te werken.
  • Zoek naar de originele koffer en/of instructies - Elke typemachine die wordt geleverd met stukjes en beetjes uit de oorspronkelijke verkoop, zoals koffers, lintspoelen, instructiehandleidingen, enzovoort, kan de waarde van een machine verhogen.
  • Beoordeel de ontwerpkenmerken - Controleer op scheuren in de verf, ontbrekende toetsen en vage of ontbrekende logo's, aangezien deze dingen de waarde van een typemachine kunnen verminderen.

    Een oude Olympia typemachine
    Een oude Olympia typemachine

Olympia Typewriter-waarden

Als u op zoek bent naar een van deze prachtige vintage machines, zult u merken dat de waarden over het algemeen tussen de $300 en $900 liggen, afhankelijk van de hoeveelheid restauratie die nodig is om de machine weer werkend te krijgen opnieuw. Bovendien gaan de Olympia SM-typemachines en Olympia-typemachines uit de jaren twintig en dertig het meeste kosten. De eerste omdat ze het meest betrouwbare en populaire model zijn, en de laatste vanwege hun zeldzaamheid en art-deco-ontwerp. Deze werkende Olympia SM2 wordt bijvoorbeeld aangeboden voor ongeveer $ 550, terwijl deze SM3 uit 1958 bij een andere verkoper voor $ 800 wordt aangeboden. Informeer bij antiekwinkels of typemachinereparatiewerkplaatsen bij u in de buurt om te zien wat er in hun inventaris zit, en als al het andere niet lukt, wendt u zich dan tot onafhankelijke verkopers online.

Je verhaal wacht om verteld te worden

De productieve auteur Danielle Steel schreef in 2011 in een blogpost dat ze al haar vele romans had geschreven op een Olympia-typemachine uit 1946, die ze aan het begin van haar carrière tweedehands had gekocht. Staal is een bewijs van hoe een typemachine uw productiviteit kan verbeteren en er geen afbreuk aan kan doen. Dus als je een nieuw schrijfhulpmiddel wilt uitproberen, neem dan eens een Olympia-schrijfmachine mee en kijk waar je heen gaat.

Aanbevolen: