Geschiedenis van desserts

Inhoudsopgave:

Geschiedenis van desserts
Geschiedenis van desserts
Anonim
Decadente chocoladetaart
Decadente chocoladetaart

De geschiedenis van desserts is meer dan alleen maar een verhaal over het eerste ijshoorntje of de eerste keer dat meringue werd geserveerd. Snoepjes dateren uit oude beschavingen waar mensen genoten van fruit en noten, gekonfijt met honing. Desserts zoals die tegenwoordig algemeen bekend zijn, werden echter populair door een evolutie van technologie en culinaire experimenten.

Voor het dessert

In de oudheid genoten mensen van het voedsel dat beschikbaar was. Oude beschavingen genoten af en toe van een traktatie van fruit of noten die in honing waren gerold. Dit wordt in wezen beschouwd als het eerste snoepje. Over het algemeen begonnen mensen echter pas van de suikerproductie in de middeleeuwen te genieten. Zelfs toen was suiker zo duur dat het bij speciale gelegenheden alleen voorbehouden was aan de rijken. Vanaf ongeveer 3000 voor Christus is er echter een waarneembare en traceerbare geschiedenis van veel van de voedingsmiddelen die zoetekauwen verrukken.

IJs

Vanille-ijs met chocoladesiroop
Vanille-ijs met chocoladesiroop

IJs kan al in 3000 voor Christus worden gedateerd en was misschien wel het eerste "dessert" in de zin waarin het vandaag de dag bekend staat. IJs was eigenlijk een uitvinding van de Chinezen, maar het was veel meer een gearomatiseerd ijs dan dat het echt een ijsje was. Hoewel Marco Polo de techniek van het maken van ijs tijdens zijn reizen naar Europa heeft gebracht, was het Catherine de Medici die in Italië sorbet in de mode maakte. Hoewel het exacte punt waarop gearomatiseerd ijs ijs werd zoals het tegenwoordig algemeen wordt gedacht, niet bekend is; Halverwege de 19e eeuw waren de recepten voor het maken van ijs echter wijdverspreid.

Vanille

Hoewel vanille op zichzelf geen dessert is, speelt het zeker de hoofdrol in talloze desserts, vooral in ijs. Vanille is de peul van een specifiek type orchidee dat in Mexico groeit. Op de een of andere manier ontdekten de inwoners van die regio dat als je de peul plukte, hem 'zweet' en hem vervolgens een aantal maanden liet drogen, je vanilline kreeg - de sterke smaak waar hij bekend om staat. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, gebruikten de Mexicaanse Indianen het niet om cacao op smaak te brengen, maar gaven ze de voorkeur aan de pittige smaak van kaneel.

Filodeeg

Het dunne papierachtige gebak was in de oudheid gebruikelijk en werd al in het begin van de 13e eeuw geregistreerd. Het werd gewoonlijk gevuld met noten en kruiden. Historici denken echter dat het waarschijnlijk pittiger was dan een dessert. Er wordt gedacht dat filodeegjes gevuld met noten, dadels of kruiden als voorgerecht werden geserveerd.

Desserts die er niet waren

Als je naar de geschiedenis van desserts kijkt, is het interessant om op te merken welke gerechten die nu desserts zijn, ooit iets heel anders waren.

Rabarber

Rabarbertaart met room
Rabarbertaart met room

Rabarber, de "taartplant", staat algemeen bekend als een zure plant die alleen met veel suiker wordt gebruikt, waardoor het de perfecte dessertvrucht is. Rabarber werd echter oorspronkelijk voor medicinale doeleinden gekweekt. Pas in het begin van de twintigste eeuw begon rabarber bekend te worden vanwege het gebruik ervan in taarten.

Marshmallows

Net als rabarber was de oorspronkelijke heemst eigenlijk een witte bloem van een bepaalde plant met geneeskrachtige eigenschappen. Marshmallows, het soort waar in s'mores van wordt genoten, worden pas halverwege de negentiende eeuw als bestaand geregistreerd.

Zoethout

Een andere medicinale plant, zoethout, is verwant aan andere peulvruchten zoals erwten! Het werd echter ook gebruikt als smaakstof in dranken zoals bier en in ander voedsel. Wees gerust, tegenwoordig wordt het vervaardigd met synthetische materialen die geen geneeskrachtige eigenschappen hebben.

Chocolade

Cacaobonen
Cacaobonen

Chocolade wordt vermoedelijk teruggebracht naar Europa na verkenningen in Mexico en Midden-Amerika. Het werd gebruikt in een kruidig drankje met kaneel en eigenlijk zijn cacaobonen zelf erg bitter. Het is de toevoeging van suiker (en soms melk) die het lekkernij zoet maakt, zoals het tegenwoordig vaak wordt gegeten.

Taart, pudding en custards

Taart was oorspronkelijk gevuld met hartige vullingen zoals vlees of groenten. Vroege Amerikaanse kolonisten maakten graag taart, omdat het deeg waarmee het werd gemaakt zwaar was en je het kon uitrekken om meer buiken te vullen. Op dezelfde manier waren custards en puddingen ook hartig, gemaakt met geweekt brood en verschillende overgebleven vleessoorten en kruiden.

Een korte geschiedenis van desserts

Dus wanneer werd taart gevuld met fruit of werd suiker geassocieerd met snoep? Suikerfans zijn wellicht geïnteresseerd in enkele van de volgende data:

  • 1381-Eerste gedrukte recept voor Tartys in Applis, of appeltaart
  • 1400-Peperkoek werd gemaakt door broodkruimels in honing en kruiden te weken
  • 1600-Pralines zijn gemaakt door een tafelofficier van Franse adel
  • 1700-Eclairs--met een crèmekern en chocoladetopping evolueerden langzaam over een paar honderd jaar
  • 1740-Cupcake-recepten werden tegen die tijd algemeen geregistreerd
  • 1800-Citroen-meringuetaart werd pas in de 19e eeuw uitgevonden, maar meringue en citroenvla waren vóór die tijd gebruikelijk.

Een culinair avontuur

De geschiedenis van verschillende lekkernijen is echt een avontuur in de culinaire evolutie. Wanneer je de geschiedenis van bepaalde desserts nagaat, kun je gemakkelijk zien hoe invloedrijk uitvindingen en ontdekkingen waren op het doorgeven van recepten, ideeën en ingrediënten om nieuwe en smakelijkere lekkernijen te creëren.

Aanbevolen: