Zo kook je bruine rijst die elke keer precies goed is

Inhoudsopgave:

Zo kook je bruine rijst die elke keer precies goed is
Zo kook je bruine rijst die elke keer precies goed is
Anonim
bruine rijst
bruine rijst

Het is niet moeilijk om bruine rijst perfect te leren koken. Het duurt iets langer om te koken dan witte rijst, maar het resultaat is het waard.

Hoe u eenvoudig bruine rijst kookt

Soms kan het lastig zijn om bruine rijst precies goed te krijgen. De textuur is te papperig, te taai of te aan elkaar geplakt. Met deze techniek worden de granen zacht, licht taai en luchtig, zonder plakkerig of papperig te zijn. Het maakt elke keer perfecte bruine rijst.

Ingrediënten voor vier porties gekookte bruine rijst

  • 1 kopje ongekookte bruine rijst
  • 5 kopjes water of bouillon
  • 1 theelepel zout of naar jouw smaak

Instructies voor het koken van de rijst

  1. Spoel de rijst eerst af. Doe de rijst in een zeef en houd hem onder koud stromend water. Meng de rijst met je hand om ervoor te zorgen dat deze grondig wordt gespoeld.
  2. Breng het water of de bouillon aan de kook in een soeppan met deksel.
  3. Zodra het water kookt, roer je de bruine rijst erdoor.
  4. Zet het vuur onmiddellijk laag en laat het dertig minuten onafgedekt sudderen. Roer het af en toe.
  5. Nadat het een half uur heeft gekookt, giet je de rijst in een zeef en laat je hem uitlekken. Als u bouillon heeft gebruikt, kunt u deze in een kom laten uitlekken en bewaren.
  6. Zet het vuur uit.
  7. Giet de rijst terug in de pan, dek het goed af en laat het tien minuten op het fornuis stomen.
  8. Ontdek en pluis met een vork voor perfect gestoomde bruine rijst.

Waarom dit beter werkt

Bruine rijst heeft nog steeds een zemellaagje, dat plakkerig kan worden. Als er minder water wordt gebruikt, moet de kooktijd langer zijn en het resultaat is een plakkerige, te gaar rijst. Door in veel water te koken, uit te lekken en vervolgens te stomen worden de plakkerige gluten weggespoeld.

Een soortgelijke methode wordt gebruikt op Saveur, maar dan met veel meer water. Deze methode is even effectief en verbruikt minder water. Misschien wilt u ook bruine basmatirijst gebruiken voor consistente resultaten. Quinoa wordt op een vergelijkbare manier gekookt. Weten hoe je bruine rijst en andere granen moet koken is een basisvaardigheid voor vrijwel elke kok.

Aanbevolen: