40 eenvoudige ideeën voor wat te doen met overgebleven rijst

Inhoudsopgave:

40 eenvoudige ideeën voor wat te doen met overgebleven rijst
40 eenvoudige ideeën voor wat te doen met overgebleven rijst
Anonim
Appel Pecannoten, gedroogde veenbessen en bruine wilde rijst
Appel Pecannoten, gedroogde veenbessen en bruine wilde rijst

Op zoek naar snelle en gemakkelijke manieren om overgebleven rijst een beetje interessanter te maken? Rijst is een van de meest veelzijdige voedingsmiddelen die er zijn, dus er zijn genoeg opties. Of je nu een bijgerecht of hoofdgerecht wilt, of zelfs een dessert of drankje, er zijn genoeg eenvoudige manieren om van overgebleven rijst te genieten.

Bijgerechten op basis van rijst

Als je rijst over hebt in je koelkast, zijn de mogelijkheden voor bijgerechten schijnbaar eindeloos.

  • Veenbessenrijst:Roer de gekookte rijst door de verwarmde kippenbouillon, roer de veenbessen erdoor en voeg zout en andere kruiden naar smaak toe. Voeg desgewenst ander gedroogd fruit toe, zoals gehakte gedroogde abrikozen. Laat sudderen tot rijst en fruit warm zijn. Werk af met gehakte pecannoten en gesneden groene uien om wat flair toe te voegen.
  • Hawaiiaanse rijst: Doe een blikje gemalen ananas in een middelgrote pan (inclusief vloeistof). Verwarm op medium. Roer twee kopjes overgebleven rijst erdoor en breng op smaak met zout, peper en een scheutje citroen of limoen. Als je een beetje pit wilt, roer er dan cayennepeper of gemalen rode pepervlokken door. Als er wat meer vloeistof nodig is, voeg dan een beetje water of sinaasappelsap toe. Verwarm totdat de rijst warm is. (Tip: dit is een perfect bijgerecht voor ham.)
  • Gelaagde uienrijst: Leg een laag rijst in een vierkante ovenschaal. Verdeel een half bakje zure room en uiendip over de rijst. Strooi geraspte cheddar over de dip. Bestrooi met gehakte groene uien (optioneel). Herhaal lagen. Bak op 350 graden gedurende 30 minuten of tot het warm en bruisend is. (Tip: Om er een hoofdgerecht van te maken, kun je laagjes verkruimeld rundergehakt onder de kaaslagen leggen.)
  • Boerenkoolrijst: Verwerk de overgebleven rijst door de gehakte verse boerenkool in boter en knoflook te roerbakken en vervolgens de gekookte rijst erdoor te roeren om door te verwarmen. Voeg naar smaak zout en peper toe. Je kunt hetzelfde doen met snijbiet, spinazie of een mix van alle drie de groenten.
  • Tex-Mex rijst: Roer de salsa door de overgebleven witte rijst en verwarm voor een supereenvoudig bijgerecht voor je favoriete Mexicaanse recepten. Verbeter de smaak nog meer met een beetje komijn en paprikapoeder. Verbeter dit gerecht verder met gekookte zwarte bonen of hele maïskorrels.
  • Erwten en rijst: Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg knoflook en (optioneel) in blokjes gesneden ui en paprika toe. Kook gedurende 2 - 3 minuten. Roer een kopje gekookte rijst en een half kopje ingeblikte of bevroren groene erwten erdoor. Roerbak tot de rijst en erwten gaar zijn.
  • Pestorijst: Verwarm de overgebleven rijst en roer de pesto erdoor voor een smaakvol bijgerecht. Dit zal heerlijk smaken, of je nu een partij zelfgemaakte pesto maakt of pesto uit de winkel gebruikt.
  • Pompoenpilaf: Als je verse pompoen kunt bemachtigen, past deze perfect bij gekookte rijst, kippenbouillon, olijfolie en basiskruiden om een heerlijk pompoenpilafrecept te creëren.
  • Rijstvulling: Als je op zoek bent naar een creatief en glutenvrij recept voor vulling, probeer dan eens rijstvulling. Begin met het roeren van gekookte rijst door de verwarmde kippenbouillon en voeg vervolgens kruiden toe voor de smaak, samen met gedroogd fruit en/of noten voor textuur.
  • Gevulde champignons: Verfraai je favoriete recept voor gevulde champignons door gekookte rijst aan de vulling toe te voegen. Gebruik deze techniek met gevulde portobello-champignons en gevulde champignonhoedjes.
  • Vegetarische gebakken rijst: Gebruik overgebleven rijst om je eigen gebakken rijst te maken met items die je al bij de hand hebt. Je hebt olie en basistoevoegingen nodig, zoals roerei en sojasaus. Wees creatief door groene uien, erwten, wortels, selderij of andere groenten erdoor te roeren.
Gebakken rijst met groenten
Gebakken rijst met groenten

Salades gemaakt met rijst

Rijst hoeft niet warm geserveerd te worden om heerlijk te smaken. In deze salades wordt goed gebruik gemaakt van de rijst van gisteren. Koel en serveer koud.

  • Caprese salade met rijst:Caprese salade bestaat traditioneel uit laagjes gesneden tomaat, mozzarella en verse basilicum, gekruid met zout en peper en besprenkeld met olijfolie. Maak deze toch al kleurrijke salade nog leuker door de verse basilicum door de rijst te mengen, samen met een smaakvolle vinaigrette.
  • Maïs- en rijstsalade: Voeg aan de koudgekookte rijst een blik hele maïskorrels toe (uitgelekt), in blokjes gesneden paprika en gehakte groene uien. Giet er een royale portie van uw favoriete saladedressing op oliebasis in. Als je eiwitten wilt toevoegen, roer er dan een blikje zwarte bonen of kekerbonen (uitgelekt) door. Roer, dek af en laat afkoelen.
  • Griekse rijstkomsalade: Doe de koude overgebleven rijst in een slakom. Meng met je favoriete bereide Griekse saladedressing of zelfgemaakte fetakaasdressing. Beleg met gesneden komkommers, kerstomaatjes (of in vieren gesneden romatomaten), zwarte olijven, gesneden rode uien en fetakaas. Druppel indien gewenst extra dressing over de bovenkant. Serveer met pitabroodjes.
  • Italiaanse antipasto-rijstsalade: Stel uw favoriete antipasto-items samen, waaronder een verscheidenheid aan vleeswaren, kazen en groenten. Roer ze door de koude gekookte rijst. Voeg je favoriete Italiaanse saladedressing toe, roer en laat afkoelen.
rijstsalade met gebakken groenten
rijstsalade met gebakken groenten

Recept tonijnsalade:Bereid je favoriete recept voor tonijnsalade, zoals deze witte bonen-tonijnsalade, en roer er wat overgebleven rijst door. Koel grondig. Serveer met sla of met zoute crackers.

Hoofdgerechten met overgebleven rijst

In combinatie met een eiwitbron zoals rundvlees, kip, zeevruchten of bonen, kan overgebleven rijst worden gebruikt om veel smakelijke en betaalbare recepten voor hoofdgerechten te bereiden.

  • Barbecueschotel met kip en rijst: Verwarm de oven voor op 350 graden. Combineer in een ovenschotel een pond stukjes gekookte kip met twee kopjes gekookte rijst, een blikje tomaten met groene chilipepers (inclusief vloeistof) en een half kopje van je favoriete barbecuesaus. Mix om te combineren. Bestrooi met geraspte cheddarkaas en bak gedurende 30 minuten. Varieer door vóór het koken een blik maïskorrels en/of zwarte bonen (uitgelekt) te roeren.
  • Zwarte bonen en rijst: Verhit een blikje zwarte bonen en serveer met de overgebleven rijst. Maak het wat pittiger door er voorgekookte rookworst en/of ingeblikte maïskorrels (uitgelekt) door te roeren.
  • Burrito's: Maak lekkere burrito's met bloemtortilla's en overgebleven rijst, gecombineerd met een paar andere basisingrediënten. Meng rijst met tacovlees en bonen voor traditionele burrito's, of maak een partij veganistische burrito's.
  • Koolrolletjes: Als je rijst en rundergehakt over hebt, heb je de hoofdingrediënten om vulling te maken voor een partij smakelijke koolrolletjes.
  • Jambalaya: Gekookte rijst geeft een voorsprong op jambalaya. Bereid het vlees en de vloeistof volgens je favoriete jambalaya-recept, roer de gekookte rijst erdoor en laat het net lang genoeg op de brander staan om door te verwarmen.
  • Slawraps: Voeg rijst toe aan de vulling voor je favoriete recept voor slawraps.
  • Gehaktballetjes met rijst: Bereid je favoriete gehaktbalrecept voor. Maak een portie bruine champignonjus. Verwarm de rijst, leg er een paar gehaktballetjes op en bedek met het jusmengsel. Dit zou ook werken met rundertips in plaats van gehaktballetjes.
  • Omelet met rijst: Als je een fan bent van eieren en rijst, probeer dan overgebleven rijst toe te voegen aan het midden van je volgende omelet. Voeg bijvoorbeeld gekookte rijst toe aan een omelet met asperges en feta, of een ander soort omelet dat je lekker vindt. Maak het spannender door kruiden te gebruiken die de eieren aanvullen.
  • Paella: Bereid thuis een stevige Spaans geïnspireerde ma altijd door overgebleven rijst te gebruiken als basis voor een smakelijk paellarecept. Voeg een mengsel van eiwitten toe, zoals garnalen, mosselen, chorizo, varkensvlees en meer.
Verse paella in pan
Verse paella in pan
  • Quiche met rijstkorst:Gebruik overgebleven rijst om een korst te bereiden voor je favoriete quicherecept. Combineer eenvoudig twee kopjes gekookte rijst met één ei en 4 ons (1/2 kop) geraspte kaas (cheddar, Monterey jack, colby of Zwitsers). Druk het mengsel op de bodem van een taartvorm. Bereid je favoriete quicherecept voor en giet het mengsel over de korst. Bak gedurende 20 minuten op 375 graden, of zoals aangegeven volgens uw quicherecept.
  • Gebakken rijst met garnalen: Gebruik voor een stevig Aziatisch geïnspireerd hoofdgerecht gekookte rijst om een partij gebakken rijst met garnalen op te kloppen. Serveer met krab-rangoon, gebakken wontons of loempia's.
  • Pittige garnalen over rijst: Bereid een smaakvolle garnalenschotel op basis van saus, zoals bourbongarnalen of garnalenscampi's, en serveer deze over de overgebleven rijst.
  • Gehaktbrood: Gebruik voorgekookte rijst in plaats van een deel van het broodkruim in je favoriete gehaktbroodrecept. Of vervang voor een glutenvrij gehaktbrood al het paneermeel door rijst.
  • Gevulde vis met spinazie en rijst: Maak je favoriete recept voor spinaziedip. Roer er wat gekookte rijst door. Verdeel het mengsel over een visfilet, rol de filet op en bak op 400 graden gedurende 15 - 20 minuten, of afhankelijk van het type en de dikte van de vis.
  • Gevulde druivenbladeren: Als je van de Griekse keuken houdt, gebruik dan je overgebleven rijst om een partij gevulde druivenbladeren te maken, met vlees of vegetarisch. Als je geen druivenbladeren hebt, probeer dan de vulling in spinazieblaadjes te wikkelen voordat je gaat koken. Of maak gewoon de vulling en eet deze op zichzelf of in een slawrap.
  • Gevulde courgette: Hol een paar hele courgettes uit en gebruik je rijst in een smakelijke vulling. Voeg rijst toe aan je favoriete recept voor gevulde courgette, of combineer eenvoudig rijst met tomaten uit blik, uitgelekte maïskorrels, gekookte zwarte bonen en wat rundergehakt of geraspte kip. Vul eenvoudig de courgettebootjes en bak ze 20 minuten op 350 graden. Bestrooi voor het serveren met een beetje geraspte kaas.

Soepen met rijst

Als je soep over rijst serveert of rijst mengt tot een stevig, geruststellend soeprecept, til je troostma altijd naar een geheel nieuw niveau.

Rundstoofpot met rijst: Kook een portie rundvleesstoofpot (of open een blikje stoofpot!) voor een troostma altijd. Breid het recept uit en versterk de smaak door het over overgebleven rijst te scheppen.

Stoofvlees Rijstkom
Stoofvlees Rijstkom
  • Chili over rijst:Maak je favoriete chili-recept uit de slowcooker of snelkookpan en serveer het over een laag opgewarmde rijst. Je kunt dit zelfs doen met vegetarische chili!
  • Rundergehaktsoep: Bereid een portie rundergehaktsoep. Roer de overgebleven rijst er vlak voor het serveren door en laat het net lang genoeg in de pan staan zodat de rijst goed kan opwarmen.
  • Gumbo met rijst: Een restje rijst in de koelkast hebben is een goede reden om gumbo te maken! Maak een partij vegetarische gumbo of Cajun-kip- en worstgumbo klaar; roer de rijst er vlak voor het serveren door.
  • Champignon-rijstsoep: Maak een pot zelfgemaakte champignonroomsoep klaar. Om het extra speciaal te maken, kun je vlak voor het serveren een beetje overgebleven rijst erdoor roeren.

Desserts en dranken met overgebleven rijst

Hoewel rijst niet het eerste ingrediënt is dat in je opkomt als je aan een dessert of drank denkt, zijn er wel enkele opties die je kunt overwegen.

  • Rijstpudding: Je kunt een smakelijke rijstpudding bereiden met ingrediënten als melk, suiker, eieren, rozijnen en zout. Roer basiskruiden zoals kaneel of nootmuskaat erdoor voor meer smaak. Bak het in de oven of gebruik je slowcooker.
  • Rijstmelk: Maak je eigen rijstmelk met niets anders dan overgebleven rijst en water, plus eventuele smaakstoffen die je erin wilt mengen. Of je het nu drinkt of gebruikt bij het koken is rijstmelk een goedkoop melk alternatief.
  • Smoothies: Voeg rijst toe aan je favoriete smoothierecept om het aantal koolhydraten te verhogen en tegelijkertijd smaak en textuur toe te voegen. Van groene smoothies tot fruitsmoothies, rijst is een geweldige toevoeging. Zorg ervoor dat je goed mengt nadat je rijst hebt toegevoegd.

Tip voor ma altijdbereiding: bereid een grote hoeveelheid rijst

Als je op zoek bent naar een manier om de ma altijdbereiding op doordeweekse dagen gemakkelijk te maken, is het een goede optie om vooruit te plannen om overgebleven rijst te hebben. Overweeg een wekelijks ma altijdplan op te stellen met verschillende rijstrecepten. Kook op uw vrije dag een grote hoeveelheid rijst op het fornuis of in een rijstkoker en u heeft een voorsprong op de ma altijden van een week waar uw gezin zeker van zal genieten. Als je dit nuttig vindt, wil je misschien zelfs verschillende soorten rijst in je voorraadkast bewaren, zodat je nog creatiever kunt worden met je ma altijdideeën!

Aanbevolen: