Leuke activiteiten voor het onderwijzen van hoofdideeën en details

Inhoudsopgave:

Leuke activiteiten voor het onderwijzen van hoofdideeën en details
Leuke activiteiten voor het onderwijzen van hoofdideeën en details
Anonim
Ouders helpen kinderen met huiswerk aan tafel
Ouders helpen kinderen met huiswerk aan tafel

Door hoofdideeën en ondersteunende details aan te leren via leuke activiteiten, kunnen kinderen dit belangrijke abstracte concept begrijpen. Het leren kennen van de belangrijkste ideeën kan een uitdaging en frustrerend zijn voor leerlingen van alle leeftijden, dus maak de lessen leuk met activiteiten die niet als werk voelen.

Afdrukbare activiteitenpagina's met hoofdidee

Een manier om activiteiten met hoofdideeën leuk te maken, is door coole pdf's met hoofdideeën op te nemen met gekke of vermakelijke grafische organisatoren. Visuele hulpmiddelen bieden een concrete weergave van de belangrijkste ideeën en details, zodat kinderen het concept beter kunnen begrijpen. Klik op het werkblad dat u het leukst vindt om aan de slag te gaan. Als je hulp nodig hebt bij het downloaden van de printables, bekijk dan deze handige tips.

Hoofdidee Hamburger-werkblad

Een tekening van een hamburger belegd met toppings vertegenwoordigt visueel een passage. Het hamburgerpasteitje, of het vlees van de sandwich, bevat de hoofdgedachte. De garnituren vertegenwoordigen de details in de paragraaf. U kunt beginnen met het invullen van de details of het hoofdidee. Een van de beste manieren om dit werkblad te gebruiken is door kinderen het te laten invullen terwijl u een alinea of verhaal hardop voorleest.

Hamburger
Hamburger

Hoofdidee Paraplu-werkblad

Als kinderen het overkoepelende werkblad met hoofdideeën gebruiken, kunnen ze zien dat het hoofdidee de hele passage beslaat. Het belangrijkste idee is de paraplu die alles eronder bedekt. De details gaan in de plassen onder de paraplu. Probeer een aparte paraplu te maken voor de verschillende prentenboeken die je de hele dag wilt lezen, door de informatie zelf in te vullen. Laat uw kinderen aan het eind van de dag raden welke paraplu bij welk verhaal hoort.

paraplu afdrukbaar
paraplu afdrukbaar

Hoofdidee Werkblad Ijshoorntje

Een ijshoorntje biedt nog een optie voor een leuke hoofdidee-activiteit. De kegel vertegenwoordigt het hoofdidee, omdat deze alle details met elkaar verbindt. De leerlingen schrijven het hoofdidee op het hoorntje en de ondersteunende details op het ijs. Als je je bijzonder artistiek of creatief voelt, knip de kegel dan uit zoals hij is. Voeg bolletjes ijs van bouwpapier toe en laat kinderen meerdere details op elk bolletje toevoegen. Dit is een ideaal project voor degenen die graag lapbooken.

ijs afdrukbaar
ijs afdrukbaar

Idee Web-werkblad

Met ideeënwebben kun je oefenen met het identificeren van het hoofdidee en de ondersteunende details van een alinea. Een grote cirkel in het midden bevat de hoofdgedachte van het fragment. Lijnen die het hoofdidee aftakken, leiden naar details die dit ondersteunen. Dit is een betere illustratie van hoe elk detail rechtstreeks verband houdt met het hoofdidee. Laat kinderen het leuker maken door het in te kleuren zodat het lijkt op alles wat ze maar kunnen bedenken, zoals een robot of een bloem.

idee webafdrukbaar
idee webafdrukbaar

Hoofdideeactiviteiten voor het 1e en 2e leerjaar

In de kleuterklas beheersen kinderen de basisleesvaardigheden, zodat ze klaar zijn om meer te leren over begrijpend lezen in het eerste en tweede leerjaar. Terwijl de lesideeën in de eerste jaren zich richten op categorisering, zijn kinderen in deze leerjaren klaar om te leren wat een hoofdidee is en wat de details zijn.

Pak het in en tag het

Activiteiten met het hoofdidee van de tas zijn populair bij deze leeftijdsgroep omdat ze kinderen tegelijkertijd actief en lerend maken. U kunt de manier waarop u de activiteit presenteert aanpassen aan het individuele vaardigheidsniveau van elk kind. Kinderen die meer moeite hebben met begrijpend lezen, zouden een tas moeten krijgen met een hoofdidee erop geschreven. Zeer ervaren lezers kunnen hun eigen hoofdidee op de tas schrijven. Geef kinderen ongeveer vijf tot tien minuten de tijd om spullen uit de kamer of het huis te verzamelen die bij hun hoofdidee passen.

Alleen twee woorden

Het begrijpen van het hoofdidee heeft alles te maken met het kunnen uitschakelen van overbodige details. In deze activiteit worden kinderen uitgedaagd om slechts twee woorden te kiezen om een bepaalde gebeurtenis samen te vatten en de hoofdgedachte ervan weer te geven. De beschrijving van twee woorden werkt goed voor een verscheidenheid aan onderwerpen, waaronder een droom die ze de vorige nacht hadden, wat er in het weekend is gebeurd of een favoriet feest waar ze bij waren. "Enge monsters" is een voorbeeld van een droom. Het bevat belangrijke elementen die een basisbeschrijving, of hoofdidee, van een droom geven.

Stel je dit voor

Kinderen kunnen een hoofdidee op hun eigen manier illustreren met deze leuke kunstactiviteit. Geef uw kind een groot, blanco vel papier en wat kleurpotloden. Lees een kort verhaal, zoals een gratis buitenaards verhaal, hardop. Terwijl u aan het lezen bent, moet uw kind één tekening op zijn papier tekenen die laat zien waar het verhaal over gaat. De activiteit werkt het beste als u het verhaal één keer voorleest terwijl uw kind alleen maar luistert, en hem vervolgens tijdens de tweede lezing laat tekenen. Hoewel hun illustratie meerdere elementen kan bevatten, moet de hoofdgedachte van het verhaal duidelijk worden weergegeven.

Meisje dat een tekening van haar familie vasthoudt
Meisje dat een tekening van haar familie vasthoudt

Hoofdidee-activiteiten voor het 3e, 4e en 5e leerjaar

De lesplannen voor de bovenbouw van het basisonderwijs omvatten een grotere verscheidenheid aan teksten. Kinderen in deze leeftijdsgroep moeten in staat zijn de hoofdgedachte te identificeren in korte passages en langere verhalen, in fictie en non-fictie, en in andere media buiten het geschreven woord.

Titel dit

Verzamel een aantal afbeeldingen van boekomslagen waarmee uw kind niet bekend is. Gebruik voor de activiteit een groot krijtbord of een droog uitwisbaar bord. Hang een boekomslag op het bord en geef uw kind één minuut de tijd om zoveel mogelijk titelideeën voor dat boek op te schrijven. Leg uit dat deze titelideeën gebaseerd moeten zijn op wat uw kind denkt dat het hoofdidee van het boek zal zijn. Nadat de tijd om is, bespreekt u elke ronde waarom uw kind deze titelideeën goed vond en onthult u de daadwerkelijke titel. Hierdoor gaan kinderen naar details, zoals afbeeldingen, kijken om het hoofdidee te achterhalen.

Detaildetective

Je kind details in een stuk laten identificeren, in plaats van het hoofdidee, lijkt contra-intuïtief. De activiteit dwingt uw kind echter om het verschil te identificeren tussen onbelangrijke details en belangrijke punten. Om deze activiteit uit te voeren, geeft u uw kind een markeerstift en een alinea. Zeg hem dat hij alle kleine details in de paragraaf moet benadrukken, zodat de belangrijkste punten en het hoofdidee niet meer naar voren komen als hij klaar is. Als hij klaar is, laat hem dan de hoofdgedachte van de paragraaf vinden op basis van de informatie die niet is gemarkeerd.

Krant Hoofdidee Speurtocht

De krant biedt een handig hulpmiddel voor het oefenen van hoofdideeën met oudere kinderen. Pak een aantal verschillende kranten en leg ze op een tafel of op de vloer. U kunt van tevoren door de verhalen bladeren of een aantal algemene aannames doen over de dingen die uw kind in de krant kan vinden. Maak een speurtochtlijst met de belangrijkste ideeën die uw kind moet kunnen vinden, zoals 'Iemand is te jong gestorven'. of "Hoe ze het geld zullen gebruiken." Geef uw kind de tijd om verhalen te vinden en uit te knippen die passen bij alle speurtochtitems.

Een jongen die de krant leest met een vergrootglas
Een jongen die de krant leest met een vergrootglas

Hoofdidee-activiteiten voor de middelbare school

Zelfs kinderen op de middelbare en middelbare school leren nog steeds over en oefenen met het vinden van het hoofdidee en de belangrijkste details. Naarmate kinderen ouder worden, gaan ze complexere teksten verkennen. Zoek voor tieners en tieners naar activiteiten die video's, mondelinge toespraken en acties bevatten om te laten zien dat de hoofdideeën veel verder gaan dan lezen.

Gevolgtrekking uit vreemde talen

Lesplannen voor gevolgtrekkingen over hoofdideeën zijn geweldig voor deze leeftijdsgroep, omdat oudere kinderen al hebben geleerd wat een hoofdidee is en hoe ze dit kunnen vinden. Als uw kind een vreemde taal leert, zoek dan een passage die in die taal is geschreven. Zoek naar een kort verhaal, prentenboek of nieuwsbericht met afbeeldingen. Laat uw kind de Engelse versie opschrijven van de woorden die hij in de passage herkent. Met behulp van deze ruwe vertaling van enkele woorden en de afbeelding die bij het verhaal hoort, zullen tieners moeten afleiden wat het hoofdidee is.

Hoofdidee Bakstenen bouwen

Gebruik complexe, in elkaar grijpende stenen, zoals LEGO, om oudere leerlingen te laten zien hoe details tot een hoofdidee leiden. Met behulp van washi-tape en stiften moeten kinderen detailwoorden op afzonderlijke stenen schrijven en een soort structuur bouwen die laat zien hoe de details zich verhouden tot het hoofdidee, dat ook op de stenen moet worden geplakt.

Hoofdgedachte-activiteiten leiden tot beter schrijven

De belangrijkste ideeën en detailactiviteiten omvatten een breed scala aan concepten en toepassingen. Deze activiteiten bieden kinderen de nodige oefening om het basisonderwerp van het schrijven te identificeren, wat leidt tot een beter begrip van het stuk. Of ze nu net beginnen of een opfriscursus nodig hebben, de hoofdgedachteactiviteiten vormen een belangrijk onderdeel van het taalkunstcurriculum.

Aanbevolen: