Hardnekkige zweetvlekken en geuren verwijderen

Inhoudsopgave:

Hardnekkige zweetvlekken en geuren verwijderen
Hardnekkige zweetvlekken en geuren verwijderen
Anonim
Vrouw met kleding in handen
Vrouw met kleding in handen

Zweetvlekken kunnen leiden tot permanent verkleurde overhemden als je het zweet er niet uit kunt krijgen. Omdat iedereen zweet, is het goed om te weten hoe je zweetvlekken en geurtjes uit je shirts kunt krijgen.

Hoe zweetvlekken en geurtjes te verwijderen

Zweetvlekken bevatten eiwitten die een chemische reactie hebben gehad met het aluminium dat aanwezig is in de meeste soorten deodorant. Het verwijderen van zweetvlekken en geurtjes uit je shirts is niet moeilijk als je deze stappen volgt en de juiste producten gebruikt om de eiwitten af te breken. Er zijn absoluut schoonmaakmiddelen en methoden die je moet vermijden, omdat deze tot vlekken kunnen leiden die bijna onmogelijk te verwijderen zijn.

Lees eerst het kledinglabel

Bekijk de labels op je shirts voordat je iets doet. Technieken voor het verwijderen van zweetvlekken kunnen bij bepaalde stoffen, zoals zijde of wol, zelfs meer kwaad dan goed doen. Als het etiket aangeeft dat het kledingstuk alleen chemisch gereinigd mag worden, probeer het dan niet te wassen.

Vrouwenhanden met kledinglabel met schoonmaakinstructies
Vrouwenhanden met kledinglabel met schoonmaakinstructies

Deodorantvlek versus. Zweetvlek

Sommige deodorantvlekken kunnen worden aangezien voor zweetvlekken. Zorg ervoor dat je eerst met zweet werkt. Gelukkig is het verschil gemakkelijk te zien. Zweetvlekken hebben een groene of gele tint en een "knapperige" textuur. Als de vlek wit of helder is maar vettig aanvoelt, is dit een deodorantvlek. Het verwijderen van deodorantvlekken kan worden bereikt met behulp van vetvlekkenreinigingstechnieken.

Vermijd drogers

Als je hardnekkige zweetvlekken uitwast, droog het shirt dan niet in een droger totdat je zeker weet dat de vlek verdwenen is. Als u dit wel doet, kan de vlek nog moeilijker te verwijderen zijn. Terwijl je verschillende oplossingen probeert om de vlekken te wassen, moet je het shirt altijd aan de lucht laten drogen totdat je zeker weet dat de vlek helemaal verdwenen is.

Gebruik geen bleekmiddel

Zelfs als je een eenvoudig wit katoenen overhemd schoonmaakt, gebruik dan geen bleekmiddel om zweetvlekken te behandelen. Omdat zweet gevuld is met eiwitten, veroorzaakt dit een chemische reactie die het shirt zelfs nog meer kan verkleuren. Bleekmiddel is in dit geval dus geen gele vlekverwijderaar. Een geel getinte vlek die met bleekmiddel is behandeld, kan bijvoorbeeld een diepe mosterdachtige kleur krijgen. Er is ook een kans dat u het bleekmiddel op uw kleding spettert. Als dat gebeurt, moet je weten hoe je bleekvlekken verwijdert voordat ze de stof kapot maken.

Wasmiddelen gebruiken

De meeste standaard wasmiddelen werken tegen zweetvlekken. Als je een hardnekkige zweetvlek hebt die er niet uit wil, zoek dan naar een wasmiddel dat zuurstofrijk is of een wasmiddel dat gemaakt is voor zware eiwitvlekken zoals gras- of voedselvlekken. Als de vlekken na uw eerste reguliere wasbeurt nog steeds aanwezig zijn, laat het gebied dan minstens dertig minuten weken in een bad gevuld met water en wasmiddel en was het vervolgens opnieuw in uw machine. U kunt ook zelfgemaakte en commerciële vlekverwijderaars proberen om de vlek voor te behandelen. Zorg ervoor dat u niet te veel andere kleding meeneemt in de lading. Als het wasmiddel niet voldoende kan circuleren, kan het zijn dat u ook wasmiddelvlekken moet verwijderen.

Zonneschijn reinigt zweetvlekken

Een andere methode voor moeilijk te verwijderen zweetvlekken is door ze een tijdje in de zon te laten liggen. Maak de bevlekte plek nat met een mengsel van water en wasmiddel. Plaats het natte shirt op een plek waar het voldoende zonlicht kan krijgen, bijvoorbeeld door het op je terras neer te leggen of aan een waslijn te hangen. Gebruik een spuitfles om het gebied regelmatig te besproeien, zodat het vochtig blijft en laat het een paar uur in de zon liggen. Je kunt het dan in je machine wassen en aan de lucht laten drogen.

Wit overhemd hangt aan de lijn
Wit overhemd hangt aan de lijn

Gebruik alleen waterstofperoxide op witte stoffen

Om waterstofperoxide te gebruiken, meng een oplossing in een verhouding van 2:1 waterstofperoxide en milde afwasmiddel en gebruik een zachte borstel of een oude tandenborstel om dit zachtjes in de vlek te wrijven. Waterstofperoxide breekt de eiwitten in de zweetvlek af en helpt vlekken te verminderen of volledig te verwijderen. Het is echter het beste om het alleen op witte overhemden te gebruiken. Het kan alle gekleurde stoffen permanent verkleuren. Als je het toch op witte stoffen gebruikt, zorg er dan voor dat je het shirt volledig uitspoelt, omdat waterstofperoxideresten de stof een geelachtige tint kunnen geven als je het in de zon draagt.

Ammoniak als voorbehandeling bij het wassen

Ammoniak kan helpen hardnekkige vlekken los te maken voorafgaand aan een normale cyclus in de wasmachine. Meng een 50/50 oplossing van water en ammoniak en wrijf dit voorzichtig over de vlek met een zachte borstel. Plaats de kleding vervolgens in de wasmachine en laat een normaal programma draaien.

Probeer azijn en water

Een oplossing van water en azijn kan heel goed werken tegen zweetvlekken op witte en gekleurde stoffen. De oplossing moet een mengsel zijn van een eetlepel witte azijn per kopje koud water. Week het aangetaste gebied ongeveer 30 minuten in de oplossing en was het vervolgens zoals normaal in uw wasmachine. Laat de kleding aan de lucht drogen en vermijd het gebruik van de droger totdat u zeker weet dat de vlek verwijderd is.

Zuiveringszout tegen geuren

Zuiveringszout is bijzonder effectief voor het verwijderen van hardnekkige geuren uit overhemden. Het is ook goed om chemische geuren uit kleding te verwijderen.

  • Je kunt eenvoudig een ¼ tot ½ kopje toevoegen aan je wasgoed in de machine om geurtjes te helpen verminderen.
  • Voor sterkere geurproblemen meng je een kopje baking soda en een liter lauw of koud water en laat je de kleding weken. Afhankelijk van de ernst van de geur kun je een half uur tot enkele uren of een nacht laten weken.
  • Zuiveringszout kan ook zeer effectief zijn bij het verwijderen van zweetvlekken door een pasta te maken van een kwart kopje water en vier eetlepels frisdrank. Wrijf het mengsel voorzichtig met een tandenborstel op de vlek, of laat het eerst een uur of twee zitten. Werk vervolgens met een tandenborstel aan de vlek en plaats het shirt in de wasmachine.

    Overhemd In Water Met Zeep
    Overhemd In Water Met Zeep

Doe-het-zelf oplossingen voor het verwijderen van zweetvlekken

Er zijn veel beproefde recepten voor het verwijderen van zweetvlekken die de meeste mensen kunnen maken met spullen die al in je voorraadkast liggen. Enkele veelgebruikte oplossingen zijn:

  • Meng 50% vers citroensap en 50% koud water en behandel de vlek gedurende 10 tot 15 minuten vóór het wassen. Citroensap is veilig voor zowel gekleurde als witte kleding.
  • Meng gelijke hoeveelheden koud water, zuiveringszout en waterstofperoxide tot een pasta en behandel de bevlekte plekken vóór het wassen met een zachte borstel of tandenborstel. Je kunt ook wat gewoon keukenzout aan dit mengsel toevoegen voor een extra boost voor het verwijderen van vlekken. Waterstofperoxide mag alleen worden gebruikt op witte of lichte kleding.
  • Vleesvermalser kan de eiwitten in zweetvlekken daadwerkelijk goed afbreken. Het enige wat u hoeft te doen is de bevlekte plek met koud water te bevochtigen en er wat vermalser op te doen. Ga vervolgens verder met het gebruik van de wasmachine.
  • Net als vleesvermalser kan het strooien van zout op een vlek helpen de eiwitten af te breken en te verwijderen. Gewoon erop strooien en zachtjes wrijven met een tandenborstel, of één liter warm water en vier eetlepels zout mengen en het met een borstel als reinigingsoplossing op het gebied gebruiken voordat u gaat wassen.
  • Aspirine is ook een effectieve verwijderaar van zweetvlekken. Neem twee aspirine, bij voorkeur zonder coating, en vermaal deze met een vijzel en stamper of een zware lepel in een kom. Meng ongeveer een half kopje warm, niet heet, water en maak een pasta. Als de pasta te dik is, voeg dan wat meer water toe of voeg meer frisdrank toe als het te waterig is. Breng de pasta op de bevlekte plek aan en wrijf zachtjes met een borstel. Laat het 30 tot 60 minuten zitten voordat u het in de machine wast.
  • Als je wat wodka in huis hebt, zul je verrast zijn te weten dat het werkt als voorbehandeling tegen zweetvlekken. Meng een 50/50 oplossing van wodka en lauw of koud water in een spuitfles en bevochtig het gebied met de vlek. Plaats hem vervolgens in de wasmachine en was hem zoals gewoonlijk.
  • Een andere ongebruikelijke vlekverwijderaar is mondwater zoals Listerine. Giet het gewoon op de bevlekte plek en laat het een half uur zitten voordat je het in de machine wast.

    Natuurlijke reinigingsmiddelen
    Natuurlijke reinigingsmiddelen

Gebruik een in de handel verkrijgbare vlekverwijderaar

Als je niet je eigen oplossing wilt mengen, zijn er voorgemengde vlekverwijderaars verkrijgbaar die zijn ontworpen voor hardnekkige zweetvlekken en geuren. Zoek er een die zuurstofrijk is, zoals OxiClean Max Force Laundry Stain Remover Spray. Hiermee kunt u de plek voorbehandelen voordat u deze in de wasmachine plaatst. Bij lichtere vlekken laat u ze ongeveer vijf minuten zitten voordat u ze wast. Zwaardere vlekken moeten bij de voorbehandeling langer blijven zitten. Mogelijk moet u testen hoe lang, afhankelijk van de voortgang na elke wasbeurt in de machine.

Omgaan met hardnekkige zweetgeuren en vlekken

Een van de beste manieren om hardnekkige zweetgeur en vlekken te verwijderen is door je kleding uit te spoelen zodra je ze uittrekt. Als u thuiskomt na een warme dag of een zware training, neem dan uw kleding mee naar de douche of wasruimte en spoel ze onmiddellijk af met koud water in plaats van ze in uw mand te gooien. Als ze bijzonder slecht zijn, overweeg dan om ze in een emmer, gootsteen of bak met koud water te gooien en ze een uur te laten weken. Je kunt ook wat witte azijn of zuiveringszout aan het weekmiddel toevoegen. Vergeet niet altijd eerst uw etiketten te lezen om er zeker van te zijn dat u uw met zweet besmeurde kleding veilig kunt wassen en vermijd het gebruik van uw droogmachine totdat de vlekken volledig verdwenen zijn.

Aanbevolen: