Ethiek van fotojournalistiek

Inhoudsopgave:

Ethiek van fotojournalistiek
Ethiek van fotojournalistiek
Anonim
Beginnende fotojournalisten moeten beroepsethiek leren.
Beginnende fotojournalisten moeten beroepsethiek leren.

Met de komst van fotobewerkingssoftware en de sensationele stijl van rapporteren kan de ethiek van de fotojournalistiek moeilijk te doorgronden zijn voor iemand die nieuw is in het vakgebied. Toch is dit onderwerp van het grootste belang, omdat uw geloofwaardigheid als fotojournalist op het spel staat als u een foto indient als een waarheidsgetrouw beeld van nieuwswaardige gebeurtenissen.

NPPA-ethische code

De ethische code van de National Press Photographers Association (NPPA) biedt negen ethische normen aan aangesloten journalisten. De uitgangspunten van de negen normen van de NPPA zijn:

  1. Geef onderwerpen nauwkeurig weer
  2. Laat je niet manipuleren door geënsceneerde foto's
  3. Vermijd vooringenomenheid en stereotypering op het werk; geef volledige informatie en context
  4. Toon aandacht voor onderwerpen
  5. Vermijd het beïnvloeden van de acties van het fotografische onderwerp
  6. Bewerkingen mogen geen verkeerde indruk geven van de onderwerpen op de foto
  7. Beloon geen personen die betrokken zijn bij foto's of bij het verkrijgen van een foto
  8. Accepteer geen geschenken of andere gunsten van degenen die betrokken zijn bij een foto
  9. Bemoei je niet opzettelijk met het werk van andere journalisten

Deze richtlijnen bieden niet alleen een raamwerk voor leden van de NPPA, maar ook voor andere fotojournalisten. Naast de negen normen worden in de code ook een preambule en zeven idealen geschetst, die de verwachtingen van de NPPA ten aanzien van ethische fotojournalistieke berichtgeving verder toelichten.

Situaties in de ethiek van de fotojournalistiek

Hoewel de hierboven genoemde lijst met ethiek van de NPPA helder lijkt, kan het moeilijk worden om te beslissen waar de grens moet worden getrokken. Elke situatie is anders, en het antwoord is misschien niet zo voor de hand liggend als het lijkt.

Elke krant, nieuwsgroep of persvereniging waartoe u als fotograaf behoort, kan zijn eigen regels en voorschriften hebben met betrekking tot ethiek in de fotojournalistiek. Als je fotojournalist wilt worden, is het belangrijk om te begrijpen hoe ethiek een rol speelt in jouw rol bij het rapporteren van nieuws.

Fotobewerking

Het punt waarop bewerken een ethische overtreding wordt, is een dunne lijn. De NPPA onderneemt bijvoorbeeld in 2006 zowel een artistieke bewerking als een montagebewerking. In één geval werden de kleuren van de foto gewijzigd om een verbluffender beeld te creëren. In de andere werden twee foto's samengevoegd om een foto te creëren die nooit echt heeft plaatsgevonden. Hoewel het tweede incident duidelijk een ethische overtreding is, is het eerste niet zo duidelijk, omdat het om kleurmanipulatie ging. Toch zijn beide schendingen van de ethiek, omdat ze de manier veranderen waarop de gebeurtenissen er feitelijk uitzagen. Op dezelfde manier kreeg de gewijzigde foto van de zevenlingmoeder uit Iowan, Bobbi McCaughey, die in 1997 op de cover van Newsweek verscheen, veel kritiek omdat het leek alsof ze haar tanden had gestrekt. Fotojournalisten moeten ervoor zorgen dat ze bij het bewerken van foto's dit doen vanwege technische problemen en niet met het doel de werkelijke afbeelding te wijzigen.

Fotocontext

Het uitleggen van de context van de foto is net zo belangrijk als het maken van een nauwkeurige foto en deze met zo min mogelijk bewerkingen presenteren. Roddelbladen over beroemdheden en paparazzi worden vaak beschuldigd van het manipuleren van de context van foto's. Hypothetisch gezien zou een fotograaf twee sterren kunnen vastleggen die dicht bij elkaar staan en naar elkaar lijken te glimlachen. De context van de foto kan echter zijn dat elke beroemdheid lacht naar iemand die niet voor de camera staat. Presentatie van de foto als "Celebrity X en Celebrity Y begroeten elkaar" zou een verkeerde voorstelling geven van de context van de foto en daarom als een ethische overtreding worden beschouwd.

Privacy en geweld in foto's

Het is vaak moeilijk voor fotojournalisten om te bepalen waar de grens ligt als het gaat om de privacy van het publiek, vooral in gewelddadige of emotionele situaties. Kamperen voor het huis van een particulier alleen maar om een foto te maken van een terugkerende gehandicapte oorlogsveteraan wordt vaak beschouwd als een inbreuk op de privacy, terwijl het fotograferen van de soldaat die tijdens een openbare viering naar huis terugkeert, dat niet is. Op dezelfde manier worden schietende ambulances die naar de plaats van een ongeval racen, of wrakstukken zonder passagiers, gewoonlijk als noodzakelijk beschouwd voor een verhaal. Afbeeldingen van gewonde slachtoffers moeten echter zorgvuldig worden beoordeeld voordat ze worden gepubliceerd.

Vermijd ethische overtredingen

Knoeien met foto's en ethische overtredingen bestaan al bijna net zo lang als de camera zelf. De geschiedenis van de fotojournalistiek kent veel voorbeelden van ethische schendingen. Leer meer over beroemde digitaal gewijzigde foto's op Photo Tampering Through History. Besproken foto's zijn onder meer de beroemde foto van president Lincoln, een foto van Adolf Hitler en die van een cover van National Geographic met onder meer Egyptische piramides.

De beste manier om een ethische overtreding te voorkomen is door de waarheid in de fotojournalistiek hoog te houden. Als je de afbeeldingskleuren of het uiterlijk van een onderwerp wilt manipuleren, zorg er dan voor dat het bijschrift aangeeft dat de afbeelding een 'foto-illustratie' of 'artistieke interpretatie' is. Label stockfoto's op dezelfde manier als zodanig en zorg ervoor dat u noteert of een foto in scène is gezet.

Het volgen van een cursus ethiek in fotojournalistiek is een uitstekende manier om te voorkomen dat je de ethiek schendt. Als je ooit een vraag hebt over een foto die je wilt gebruiken, breng deze dan onder de aandacht van je redacteur, supervisor of baas.

Een goede regel die je moet volgen als het gaat om de waarheid in de fotojournalistiek, is een van de vele regels die zijn vastgelegd in de Ethische Code van de Society for Professional Journalist: Verdraai nooit de inhoud van nieuwsfoto's of video's. Beeldverbetering voor technische duidelijkheid is altijd toegestaan. Labelmontages en foto-illustraties. Door deze regel en die van de NPPA te volgen, zouden fotojournalisten de meeste ethische schendingen moeten kunnen vermijden.

Ethiek van fotojournalistiek is een onderwerp dat in de voorhoede van de geest van elke fotograaf zou moeten blijven wanneer hij of zij een foto maakt en deze als de waarheid presenteert.

Aanbevolen: