Wat de kleuren van de Franse vlag vertegenwoordigen

Inhoudsopgave:

Wat de kleuren van de Franse vlag vertegenwoordigen
Wat de kleuren van de Franse vlag vertegenwoordigen
Anonim
Franse vlag met Parijs op de achtergrond
Franse vlag met Parijs op de achtergrond

Hoewel de kleuren van de Franse vlag hetzelfde zijn als die van de Amerikaanse en de Britse vlag (rood, wit en blauw), vraag je je misschien af wat de kleuren van de Franse vlag vertegenwoordigen. Door de jaren heen zijn er verschillende interpretaties geweest van wat de kleuren van de vlag eigenlijk betekenen.

De Franse vlag

De Franse vlag bevat drie verticale strepen van gelijke breedte. Vanaf de vlaggemast tot het einde zijn deze kleuren blauw, wit en rood. Meer dan twintig landen gebruiken deze drie kleuren in hun vlag, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië.

De historische wortels van de vlag

Encyclopædia Britannica merkt op dat de betekenis van de kleuren van de vlag verband houdt met de revolutionaire geschiedenis van Frankrijk en zijn aristocratie. De pre-revolutionaire vlag van het land had een witte achtergrond met een blauw schild en de gouden Fleur-de-lis met het koninklijke wapen. Het ontwerp werd na de Franse Revolutie vereenvoudigd om de nieuwe waarden van de natie te ondersteunen, en daarom werd de driekleurenvlag gebruikt.

De betekenis achter de driekleurige vlag van Frankrijk

De kleuren van de vlag combineren twee elementen: het koninklijke wit en het revolutionaire rood en blauw.

Frygische muts met driekleurige kokarde
Frygische muts met driekleurige kokarde

Wit

Wit is de traditionele kleur van het Huis van Bourbon, een Franse familielijn die in Frankrijk regeerde vanaf het einde van de 16e eeuw tot het werd omvergeworpen tijdens de Franse Revolutie aan het einde van de 18e eeuw. Op de vlag vertegenwoordigt de kleur wit de koning, en werd voor het eerst toegevoegd aan het rode en blauwe patroon door de beroemde markies de Lafayette.

Rood en Blauw

Spiraalvormige kokardes van afwisselend blauw en rood werden gedragen door revolutionairen tijdens de Franse Revolutie aan het einde van de 18e eeuw. Ze werden voor het eerst gezien als versiering van hun hoeden en vesten toen ze de Bastille bestormden in 1789. Het rood op deze accessoires moest de Saint Denis, de patroonheilige van Parijs, en het blauw ter ere van de vereerde Sint Maarten. Toen de revolutionairen eenmaal de Franse regering in handen hadden, werd een nieuwe vlag geboren, waarin dit iconische revolutionaire motief werd geïntegreerd.

Andere interpretaties

Afgezien van de officiële Franse uitleg van de kleuren van de vlag, kun je ook veel andere interpretaties tegenkomen. Enkele populaire maar niet-officiële interpretaties zijn:

  • De kleuren symboliseren de adel (blauw), de geestelijkheid (wit) en de bourgeoisie (rood), de drie standen van het politieke lichaam in het vroegmoderne Frankrijk.
  • Toen de Driekleur formeel werd aangenomen in 1794, symboliseerden de kleuren de waarden van de Franse Revolutie: vrijheid, gelijkheid, broederschap, democratie, secularisme en modernisering. Tegenwoordig is dat motto ingekort tot Liberté, Égalité, Fraternité, wat zich verta alt naar Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap.
  • Een populaire interpretatie suggereert dat de kleuren mogelijk ook belangrijke mensen in de Franse geschiedenis hebben gesymboliseerd. Naast de conventionele interpretaties over de blauwe en rode symbolische oorsprong, betwisten sommigen dat het wit de monarchie vertegenwoordigt; ze geloven eerder dat het de Maagd Maria of Jeanne d'Arc symboliseert.

Gedenkwaardige veranderingen in het uiterlijk van de vlag

De Franse president, Emmanuel Macron, heeft onlangs de officiële blauwtint van de vlag teruggedraaid van een heldere tint naar het diepe marineblauw dat werd gebruikt tijdens de Franse Revolutie. Terwijl sommige overheidsdepartementen en militaire contingenten nog lang na de omschakeling met vlaggen in deze blauwtint wapperden, hebben de meeste mensen sinds 1976 een Franse vlag gehesen met een helderder blauw dan de oorspronkelijke kleur. Interessant is dat deze verandering werd doorgevoerd met het oog op de esthetiek, aangezien deze werd aangepast aan de blauwe vlag van Europa. Op deze manier zouden ze, als de twee vlaggen samen wapperden, een visuele samenhang hebben die aansluit bij de politieke boodschappen van continentale eenheid die wordt verspreid.

De Franse vlag op het Elyseepaleis
De Franse vlag op het Elyseepaleis

Het symbool van een natie

De geschiedenis achter de Franse driekleur is slechts een van de vele interessante feiten over Frankrijk die de tumultueuze en opwindende geschiedenis van het land laten zien. Net als bij andere landen is de Franse vlag in hoge mate symbolisch voor de kernwaarden van het land, en blijft hij vandaag de dag nog steeds een wereldwijd erkend symbool.

Aanbevolen: