20 zeldzame vinylplaten met extreme waarde om op te letten

Inhoudsopgave:

20 zeldzame vinylplaten met extreme waarde om op te letten
20 zeldzame vinylplaten met extreme waarde om op te letten
Anonim

Zeldzaam vinyl kan zijn gewicht in goud waard zijn. Stel je voor: sommige van deze waardevolle documenten kunnen op je zolder rondslingeren.

Jonge vrouw die naar vinylplaten kijkt terwijl ze thuis op de vloer zit
Jonge vrouw die naar vinylplaten kijkt terwijl ze thuis op de vloer zit

Veel mensen beschouwen vinyl als de puurste manier om naar muziekopnamen te luisteren, en de kunstvorm heeft de afgelopen tien jaar een heropleving gekend onder muziekfans. Toch kunnen deze nieuwe, geremasterde versies van klassieke nummers zich niet meten met de zeldzame vinylplaten die op een veiling voor duizenden dollars worden verkocht. Neem dus de tijd om door de platenvoorraad van je ouders te bladeren en kijk of je een van deze zeldzame vinylplaten tussen hen kunt vinden.

Check kringloopwinkels voor deze zeldzame vinylplaten

Zeldzame vinylplaten die geld waard zijn Recente verkoopprijs
Wu-Tang Clan's Once Upon a Time in Shaolin $2 miljoen
Het witte album van de Beatles $900.000
Elvis' "Mijn geluk/dat is wanneer je hartzeer begint" $300.000
Sex Pistols' God Save the Queen $200.000
Gisteren en vandaag van de Beatles $125.000
Elvis' "Dat is in orde/Blue Moon of Kentucky" $85.000
Demonstratie 'Til There Was You' van The Beatles $77, 500
The Beatles' "Vraag me waarom/Anna" $35.000
Prince's The Black Album $27, 500
Street Fighting Man/No Expectations van The Rolling Stones $17.000
Dark's Dark Round the Edges $16.000
David Bowie's Diamond Dogs $3, 550
Led Zeppelin's Led Zeppelin $2.000
Robert Johnson's Travelin' Riverside Blues $1, 500
Madonna's Erotica $1, 000
Elektrische Ladyland van Jimi Hendrix $350
Elton John's "Ik heb van je gehouden" $100
Bob Dylan's The Freewheelin' Bob Dylan Niet openbaar gemaakt
The Quarry Men's "Dat zal de dag zijn/ondanks al het gevaar" Niet openbaar gemaakt
Nirvana's bleekmiddel Niet openbaar gemaakt

Voordat we met slechts één druk op de knop een volledige artiestencatalogus konden downloaden, moesten we elk afzonderlijk album nauwgezet verzamelen. Tegenwoordig zijn vintage vinylplaten populairder dan ooit, waarbij de waarde van zeldzame platen recordhoogtes bereikt. Van cult-diepe singles tot enorm succesvolle platina-albums, dit zijn allemaal zeldzame vinylplaten waar je je ogen op moet houden.

The Beatles, gisteren en vandaag

Beatles-albumhoes
Beatles-albumhoes

Yesterday and Today is een studioalbum van de Beatles, uitgebracht in 1966. Op de originele hoes van dit album stonden de Fab Four in witte laboratoriumjassen met rauw vlees en uiteengereten babypoponderdelen erover verspreid. Deze beperkte persingen, bijgenaamd 'The Butcher Album', werden snel uit de schappen gehaald en een veiligere, minder interessante foto van de vier werd op de nieuwe exemplaren afgedrukt. Kopieën van dit album kunnen echter behoorlijk waardevol zijn, en Beatles-verzamelaars zullen ervoor betalen een aardige cent om er één in hun collectie te hebben, waarvan één verzegeld exemplaar in 2016 aan een verzamelaar werd verkocht voor $ 125.000.

Wu-Tang Clan, Er was eens in Shaolin

De legendarische hiphopgroep Wu-Tang Clan nam het Once Upon a Time in Shaolin-album op, maar drukte slechts één vinyl. Met deze druk kwam de bepaling dat de eigenaar de opnames pas in 2103 aan het publiek vrijgeeft. Gekocht door Martin Shkreli voor $ 2 miljoen in 2015, werd het in 2018 door de Amerikaanse overheid overgenomen door een verbeurdverklaring van Shkreli, en is het voor een bedrag verkocht. onbekend geldbedrag.

Prins, het zwarte album

Prins – Zwart album
Prins – Zwart album

Prince's beruchte Black Album zou oorspronkelijk in 1987 uitkomen, maar de zanger en songwriter uit Minneapolis stelde vast dat de nummers te donker waren en eiste dat alle exemplaren werden vernietigd. Toch werd het album om financiële redenen een paar jaar later, in 1994, officieel uitgebracht. Originele exemplaren die niet zijn vernietigd, kunnen behoorlijk wat geld waard zijn, waarbij één exemplaar in 2018 voor $ 27.500 wordt verkocht.

The Beatles, tot jij daar was

Een vroege demo met aan weerszijden Til There Was You van Paul McCartney en Hello Little Girl van John Lennon werd oorspronkelijk aan Gerry and the Pacemaker's drummer, Les Maguire, gegeven door de manager van de Beatles, Brian Epstein. Deze vroege demo uit 1962 werd in 2016 verkocht voor maar liefst $ 77.500.

Led Zeppelin, titelloos album

De Britse rockband Led Zeppelin veranderde de muziek van de late jaren 60 volledig met hun titelloze album uit 1969. De iconische Hindenburg-omslaghoes was echter oorspronkelijk niet in rode tekst geschreven; in plaats daarvan werden de eerste Britse persingen van het album in turkoois gedrukt. Deze exemplaren zijn vrij zeldzaam om te vinden en kunnen voor een paar duizend dollar worden verkocht, waarvan er één op eBay voor bijna $ 2.000 wordt verkocht.

David Bowie, Diamond Dogs

David Bowie's originele hoes voor zijn achtste studioalbum, Diamond Dogs, bevatte een interessante artistieke metamorfose waarbij de bovenste helft van Bowie's lichaam verbonden was met de onderste helft van een liggende hond - met ondeugende stukjes en al. RCA keurde de gewaagde keuze niet goed en bracht daarom het album uit met een aangepaste versie van het originele artwork, zonder de anatomisch correcte stukken. De paar exemplaren van het originele ontwerp kunnen voor een paar duizend dollar worden verkocht, terwijl er in 2003 één op eBay voor $ 3.550 werd verkocht.

The Beatles, het witte album

Witalbum The Beatles
Witalbum The Beatles

Deze Beatles-plaat, die liefdevol The White Album wordt genoemd vanwege de puur witte hoes, is op zichzelf al beroemd. Hoewel eerste exemplaren van het album voor een aardig bedrag verkocht kunnen worden, zou een van de persoonlijke exemplaren van de Fab Four op een veiling de prijs van een originele persing ver kunnen overtreffen. Het gerucht gaat dat het het persoonlijke exemplaar van John Lennon is, en het vinyl met het eerste serienummer, dat op een veiling werd verkocht voor iets meer dan $ 900.000.

Bob Dylan, de vrijlopende Bob Dylan

De hoes voor het Bob Dylan-album 'The Freewheelin' Bob Dylan
De hoes voor het Bob Dylan-album 'The Freewheelin' Bob Dylan

Het tweede album van muziekicoon Boby Dylan, The Freewheelin' Bob Dylan, kreeg lovende kritieken vanwege de folkinvloed en het doordachte commentaar. Toch zijn er enkele exemplaren van deze plaat uit 1963 waarop vier niet eerder uitgebrachte nummers staan. Deze nummers werden vervangen door vier verschillende nummers die werden opgenomen nadat het album klaar was. Door een verwarring tijdens de productie werden echter enkele van deze albums uitgebracht. Eén zo'n exemplaar is onlangs verkocht, maar voor een niet bekendgemaakt bedrag.

Sex Pistols, God Save the Queen Single

In 2012 werd een zeldzaam exemplaar van de Sex Pistols God Save the Queen-single, toegeschreven aan LTS, verkocht voor $ 20.000. Gezien de voorliefde van de band voor schandalig gedrag, werden ze consequent van platenlabels geschrapt, wat betekent dat er relatief weinig van hun werk werd feitelijk in vinyl geperst. Interessant is dat hierdoor veel van de albums van de band opnieuw zijn uitgebracht door verschillende platenmaatschappijen, zodat andere persingen van dit baanbrekende nummer voor vergelijkbare prijzen kunnen worden verkocht.

Jimi Hendrix, Elektrisch Ladyland

De Jimi Hendrix-ervaring - Elektrisch Ladyland
De Jimi Hendrix-ervaring - Elektrisch Ladyland

Electric Ladyland was een langverwacht album uit 1968 van Jimi Hendrix, en de originele hoes van het album was net zo controversieel als de vele andere artistieke prestaties van Hendrix. Op de originele cover stond Hendrix, omringd door een stel naakte vrouwen. Dankzij de puriteinse Amerikaanse cultuur in combinatie met de behoefte van het platenlabel om winst te maken, werd de cover natuurlijk afgewezen en opnieuw opgenomen. Kopieën van dit originele vinyl worden echter nog steeds voor een paar honderd dollar verkocht, en je kunt er ook een kopen.

Elvis, mijn geluk/Dat is wanneer je hartzeer begint Single

Een zeldzame vinyldemo van de allereerste opname van de King of Rock 'n Roll, die in 2015 voor $ 300.000 werd verkocht. Opgenomen bij Sun Records in 1953, toont deze 78-toerenplaat het rauwe talent van Elvis, en hoewel je moderne vinylplaten kunt kopen van het nummer is niets te vergelijken met het echte werk.

Donker, donker rond de randen

Dark was een progrockband die niet veel mensen zich vandaag de dag herinneren; hun unieke album, Dark Round the Edges, werd uitgebracht met drie verschillende albumhoezen, en originele vinylpersingen komen niet vaak op een veiling terecht. Degenen die dat wel doen, kunnen voor een paar duizend dollar worden verkocht, zoals één exemplaar, dat in 2016 werd verkocht voor iets meer dan $ 16.000 in 2021.

De Quarry Men, dat zal de dag zijn/Ondanks al het gevaar Single

Lang voordat de Beatles de wereld overnamen met hun moptops en muzikale bekwaamheid, waren ze een paar vrienden die optraden bij alle optredens die ze maar konden vinden. Deze vroege band, The Quarry Men, nam een aantal singles op en bracht een daarvan uit, That'll Be the Day/In Spite of All the Danger, in 1958. Nadat de band van bezetting had gewisseld en hun naam had veranderd, vroege werken raakten in de vergetelheid, hoewel de acetaten werden doorgegeven. Het belandde in de schoot van John Duff Lowe, die het uiteindelijk in 1981 aan Paul McCartney verkocht voor een niet nader genoemd bedrag.

Madonna, Erotica

Altijd de seksueel expressieve grensbreker, Madonna's album Erotica uit 1992 bevatte een afbeelding vol insinuaties, wat impliceerde dat ze orale seks uitvoerde. Ondanks haar andere controverses bleek deze te veel voor het platenlabel en besloten ze het album uit de schappen te halen. Kopieën van dit album kunnen op een veiling duizend of tweeduizend dollar opleveren.

Elvis, dat is oké/Blue Moon of Kentucky Single

Het nummer dat de carrière van Elvis lanceerde, That's All Right, was een cover van een nummer van Arthur Crudup. Zoals je zou verwachten, werd een zeldzaam origineel acetaat van de single in 2013 op een veiling verkocht voor iets meer dan $ 85.000.

The Beatles, vraag me waarom/Anna Single

Een diep uitgesneden vinylplaat van het vroege werk van de Beatles is de promosingle Ask Me Why/Anna. Er zijn slechts vijf exemplaren van deze single gedrukt, en geen daarvan werd commercieel uitgebracht, waardoor de exemplaren ongelooflijk zeldzaam zijn. In 2012 werd een exemplaar van dit studioalbum van Vee Jay op een veiling verkocht voor $ 35.000.

The Rolling Stones, Street Fighting Man/No Expectations Single

De Rolling Stones stonden voortdurend tegenover hun schonere tijdgenoten, de Beatles, en waren geen onbekende in controverses. De foto op de hoes van de single, waarop een foto van politiegeweld te zien was, werd zelfs ingetrokken vanwege het ongepaste onderwerp. In zowel 2011 als 2015 werden exemplaren van dit zeldzame vinyl en deze hoes verkocht voor ongeveer $ 17.000.

Robert Johnson, Travelin' Riverside Blues

Robert Johnson wordt vaak toegeschreven als een muzikale pionier, waarbij zijn begaafde talenten artiesten lang na zijn vroege dood beïnvloedden. Hij staat bekend om zijn legendarische gitaarvaardigheden (waarvan het gerucht gaat dat hij is verkregen door een deal met de duivel), maar originele exemplaren van zijn opnames uit de jaren dertig zijn ongelooflijk moeilijk te vinden. Een proefpersing van misschien wel zijn bekendste en vaak gecoverde nummer, Travelin' Riverside Blues, dat op eBay werd verkocht voor iets meer dan $ 1.500.

Nirvana, bleekmiddel

Achterkant van Bleach van Nirvana
Achterkant van Bleach van Nirvana

Nirvana's eerste album, Bleach, trok niet zoveel aandacht als hun volgende albums, Nevermind en In Utero, maar het hielp hen om een formidabele muzikale act te worden. In het begin werden er slechts 1.000 exemplaren van het album op wit vinyl geperst, en deze witte persingen waren niet eens voorzien van streepjescodes. Schattingen laten zien dat je exemplaren van deze albums voor een paar duizend dollar kunt verkopen, en één die in 2021 voor een niet bekendgemaakt bedrag is verkocht.

Elton John, ik heb van je gehouden

Volmaakte showman en ster, singer-songwriter Elton John maakte niet meteen indruk in de muziekscene. In feite kreeg zijn allereerste opname - de single "I've Been Loving You" - niet veel aandacht. Zijn tientallen jaren van succes hebben deze bescheiden opname echter behoorlijk waardevol gemaakt, zo niet in geld, dan wel in muzikaal opzicht. Je kunt exemplaren hiervan vinden die worden verkocht voor slechts $ 100 en wel een paar duizend.

Vinylpersingen die indruk zullen maken op je vrienden

Net als het maken van boterhammen met pindakaas en jam en het schoonmaken van de pluisvangers van je droger, is het luisteren naar vinyl een blijvertje. Nu steeds meer mensen in platenspelers investeren en stoffige vinylplaten uit de schappen van antieke winkels halen, wordt de kans dat iemand een van deze dierbare persingen tegenkomt steeds groter; dus blader maar eens door die kratten met oude vinylplaten, want je weet nooit wat er op je afkomt.

Heb je een stack van 45s? Kijk of je een van de meest waardevolle 45-toerenplaten hebt.

Aanbevolen: