Lijst met jungledieren

Inhoudsopgave:

Lijst met jungledieren
Lijst met jungledieren
Anonim
Fleischmanns glazen kikker (Hyalinobatrachium fleischmanni)
Fleischmanns glazen kikker (Hyalinobatrachium fleischmanni)

Vanwege het rijke gebladerte en de overvloedige waterbronnen noemen enkele van 's werelds meest unieke en interessante dieren de jungle hun thuis. Van primaten en katten tot fascinerende reptielen en tekenfilmachtige vogels: de jungle wemelt van de dieren waar je meer over kunt leren.

Midden- en Noord-Amerika

Van Mexico tot Panama zijn er in dit gebied dieren te vinden die tot de meest felgekleurde, best gedocumenteerde en zelfs dodelijkste ter wereld behoren.

  • Braziliaanse zwervende spin- Deze wezens worden vaak 'bananenspinnen' genoemd omdat ze vaak op bananenbladeren voorkomen. Ze worden beschouwd als een van de dodelijkste spinnen ter wereld. Ze zijn uniek omdat ze actief jagen om prooien te vangen.
  • Glaskikkers - Deze coole kikker dankt zijn naam aan zijn bijna doorschijnende huid en een buikzijde. Ze leven graag in bomen en komen grotendeels voor in Midden-Amerika, hoewel je ze ook in Zuid-Amerika kunt vinden.
  • Groene Basilisk-hagedis (Jezus-hagedis) - De groene Basilisk-hagedis, of Jezus-hagedis, wordt zo genoemd omdat hij op water kan rennen. Hij doet dit door franjes aan zijn achterpoten te ontvouwen die het wateroppervlak vergroten in combinatie met het gebruik van zijn grote snelheid.
Groene Basilisk Hagedis in de buurt van water
Groene Basilisk Hagedis in de buurt van water
  • Jaguars- Jaguars zijn te vinden in verschillende habitats, waaronder de oerwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Ze zijn ongelooflijk goed in jagen en hun lichamen zijn ontworpen om prooien te doden. Ze hebben een ruwe tong om de huid van de rug af te pellen, en een losse buikhuid zodat ze door een prooi kunnen worden geschopt, maar niet gewond raken. Blijf ver weg van deze katten.
  • Quetzals - De quetzal is een kleurrijke vogel met een iriserend groen lichaam en staartveren die net zo lang zijn als zijn lichaam. Ze zijn ongelooflijk kleurrijk en komen vaak voor in de folklore van Midden-Amerika. De Quetzal wordt zo algemeen vereerd dat hij zelfs op de Guatem alteekse vlag staat.
Kuifquetzalvogel op tak
Kuifquetzalvogel op tak
  • brilkaaiman- De brilkaaiman maakt zijn thuis in Mexico en andere jungles in Midden-Amerika. Hij dankt zijn naam aan een benige rand die tussen zijn ogen zit, waardoor het lijkt alsof hij een bril draagt.
  • White-nosed Coati - De coati heeft een lange snuit om te foerageren en een semi-grijpbaar verhaal dat hij doorgaans recht boven zijn lichaam houdt.

Zuid-Amerika

Apen, vlinders en meer: alleen al in het Amazone-oerwoud zijn meer dan tweeduizend verschillende diersoorten te vinden.

Bushmaster - De bushmaster is een pitadder die op de bodem van de jungle in Costa Rica leeft. Hij gebruikt 'putten' achter zijn ogen en neusgaten om prooien te ruiken en kan wekenlang op de loer liggen om prooien langs populaire routes in een hinderlaag te lokken.

Giftige Bushmaster-slang op de bosbodem
Giftige Bushmaster-slang op de bosbodem
  • Black Spider Monkey- De zwarte slingeraap is te vinden in de westelijke jungles van Zuid-Amerika. Ze zijn een van de zeven soorten spinapen die in Zuid-Amerika leven, en ze kunnen hun staart gebruiken als derde 'poot' om te helpen balanceren terwijl ze op takken staan.
  • Blauwe Morpho-vlinder - Deze gigantische blauwe vlinders kunnen een spanwijdte van maximaal twintig centimeter hebben. Terwijl de buitenkant van hun vleugels schubben heeft die licht reflecteren om ze hun helderblauwe kleur te geven, zijn de onderkanten bruin gecamoufleerd met vlekken. Als ze vliegen, lijkt het alsof ze verschijnen en verdwijnen.
  • Decoy Building Spider - Deze bolspinnen, gevonden in Peru, gebruiken 'afval' uit de jungle (zoals rottende bladeren en andere lijken van insecten) om lokvogels van zichzelf in hun web te bouwen om verwarring te veroorzaken roofdieren.
  • Groene Anaconda - Deze junglereus kan tot 6 meter hoog worden en tot 220 kilo wegen. Het is niet verrassend dat de anaconda de grootste slangensoort ter wereld is.
  • Tandenstokervis - De Canidru-vis, of tandenstokervis, is een parasitaire meerval. Het is het hoofdpersonage in een veel voorkomende mythe dat het zich graag in de geslachtsdelen van nietsvermoedende zwemmers hecht. Dat is waarschijnlijk niet waar, maar de canidru is transparant, waardoor het voor zijn gastheren erg moeilijk is om hem te zien voordat hij zich vastklampt.
  • Capybara - De capibara is, net als veel andere knaagdieren, productief en je kunt ze in een groot deel van Zuid-Amerika vinden. Ze kunnen wel 60 cm hoog worden en leven niet uitsluitend in de jungle, maar zijn het liefst in de buurt van zowel water als graslanden. Overdag koesteren ze zich in het water en de modder en trekken 's nachts naar de graslanden om te grazen.
Babycapibara met moeder in Brazilië
Babycapibara met moeder in Brazilië

Afrika

Dit continent herbergt een grote verscheidenheid aan klimaten, maar de oerwouden bevinden zich voornamelijk in het centrale deel. Ze herbergen een verscheidenheid aan dieren en staan vooral bekend als de thuisbasis van veel van de primaten ter wereld.

  • Baboons- Deze grote apenverwanten komen vooral voor in Afrika en kunnen ongeveer 35 kilo wegen, waardoor ze een van de grootste primaten zijn. Hun gevaarlijkste roofdieren zijn mensen.
  • Bongo's - Bongo's, een van de grootste regenwouddieren, worden gevonden in de oerwouden van Afrika. Ze hebben een lang, spiraalvormig gewei dat ze gebruiken om door de jungle te navigeren.
Bongodier op groen veld
Bongodier op groen veld
  • Bonobos- Bonobo's zijn een chimpanseesoort die alleen voorkomt in de Democratische Republiek Congo, in de junglegebieden nabij de Congo-rivier. Ze communiceren met mensachtige gebaren en jammeren als ze ergens slecht in zijn.
  • Bosolifant - Deze vriendelijke reuzen leven in de tropische bossen van Congo. Ze lopen het gevaar uit te sterven omdat er zwaar op ze wordt gejaagd vanwege hun ivoren slagtanden.
  • Lemuren - Lemuren worden gevonden in de jungles (en ook in andere habitats) van Madagaskar en zijn de meest bedreigde diergroep ter wereld. Ze zijn ongelooflijk sociaal en leven meestal in groepen van 30, troepen genoemd.
  • Mandrills - Mandrils vallen op door hun lange blauwe en rode snuit. Ze slapen in bomen en kiezen elke nacht een andere plek, en bewaren hun voedsel vaak in grote wangzakken, zodat ze het naar een veiliger plek kunnen brengen om te eten.
  • Okapis - Wat krijg je als je een giraffe, een zebra en een hert kruist? Een okapi! Deze dieren zijn eigenlijk verwant aan de giraffe en hebben effen gekleurde lichamen met zebragestreepte poten.
Okapi staat te grazen tegen de rotswand
Okapi staat te grazen tegen de rotswand

Regio Azië-Pacific

Van de jungles van Borneo, Java en Sumatra tot Nieuw-Zeeland, Australië en meer: dit deel van de wereld heeft een tropisch klimaat dat perfect is voor een verscheidenheid aan dieren.

  • Flying Foxes- Helemaal geen vos, deze fruitvleermuis is een van de vier mega-vleermuissoorten in Australië. Ze zijn een beschermde Australische soort en zijn ongelooflijk belangrijk voor het ecosysteem waarin ze leven, omdat ze efficiënte bestuivers zijn.
  • Gibbons - Gibbons zijn boomprimaten (apen die in bomen leven) en staan bekend om hun acrobatische vaardigheden en hun zang waardoor ze gemakkelijk te vinden zijn. Ze zijn een bedreigde diersoort vanwege het snelle verlies van leefgebied.
Gibbons met witte handen zittend op een tak
Gibbons met witte handen zittend op een tak
  • Griffin's Leaf-Nosed Bats- Deze funky uitziende vleermuis heeft een vlezige 'bladneus' die hij gebruikt om echolocatiegeluiden uit te zenden. Je kunt ze op slechts twee plaatsen in Vietnam vinden, en de soort werd pas in 2012 ontdekt.
  • Komodovaraan - Komodovaranen lijken rechtstreeks uit Jurassic Park en zijn de grootste levende hagedis ter wereld. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren (waaronder blauw, oranje, groen en grijs) en vinden hun thuis in Komodo National Park, verspreid over vijf eilanden.
  • Maleisische tapirs - Zoals de naam al doet vermoeden, worden deze tapirs meestal gevonden in de jungle van Maleisië. Ze staan bekend om hun halfzwarte, halfwitte lichaam, maar als ze worden geboren, hebben ze een gevlekte kleur die lijkt op die van een watermeloen. De vlekken dienen als camouflage.
  • Orang-oetans - Deze primaten zijn groot en hebben roodbruin haar. Ze delen een opvallend nauwe band met hun jongen en staan bekend als ongelooflijk intelligent.
  • Rhinoceros Hornbill - Deze zwarte vogel ziet eruit alsof hij rechtstreeks uit een sciencefictionfilm komt. Hij heeft een prominente, gele 'hoorn' op zijn snavel, waaraan hij zijn bijnaam dankt. Ze nestelen door een holle plek in een boom te vinden, en het vrouwtje sluit zichzelf op met behulp van fruit, modder, uitwerpselen en andere materialen.
Neushoorn neushoornvogel zittend in een boom
Neushoorn neushoornvogel zittend in een boom

Jungle Dieren van de Wereld

Jungles en regenwouden herbergen bijna 50 procent van de soorten in de wereld. Het bestuderen van jungledieren is een geweldige manier om meer te weten te komen over de natuurlijke hulpbronnen die de jungle te bieden heeft, evenals de biodiversiteit van interessante dieren, waaronder insecten, vogels, reptielen en zoogdieren.

Aanbevolen: