Lijst met grenzen voor grootouders en hoe u deze kunt stellen

Inhoudsopgave:

Lijst met grenzen voor grootouders en hoe u deze kunt stellen
Lijst met grenzen voor grootouders en hoe u deze kunt stellen
Anonim
familiema altijd met meerdere generaties met grootmoeder en kleinkind
familiema altijd met meerdere generaties met grootmoeder en kleinkind

Veel mensen wachten met vreugdevolle hoop om grootouder te worden. Zodra hun kleinkind arriveert, is hun opwinding een prachtige uitdrukking van hun liefde. De gretigheid van een grootouder kan echter soms overslaan en conflicten in uw gezinsleven veroorzaken. Als je worstelt met grootouders die grenzen overschrijden, weet dan dat je niet de enige bent. Het kan moeilijk zijn om uw dierbaren te laten weten wanneer ze een grens overschrijden, maar het opstellen van een lijst met grenzen voor grootouders kan toekomstige conflicten helpen voorkomen.

Handige grenzen voor grootouders

Grootouders zijn enthousiast om een nieuw lid in de familie te verwelkomen en meer liefde aan hun afstamming toe te voegen, wat soms kan betekenen dat ze te ver gaan. Deze lijst met grenzen voor grootouders kan nuttig zijn voor gezinnen die duidelijke grenzen willen stellen in hun huishouden.

Grootouders moeten uw opvoedingsstijl respecteren

De opvoedingsstijl die u voor uw kind heeft aangenomen, kan heel anders zijn dan de opvoedingsstijl waarmee u bent opgegroeid. Grootouders moeten echter uw opvoedingsstijl respecteren en indien mogelijk zelfs helpen deze stijl hoog te houden en te behouden. Grootouders begrijpen de manier waarop u uw huishouden leidt misschien niet of zijn het er niet mee eens. Dit kan conflicten veroorzaken als ze proberen in te grijpen en de manier te veranderen waarop u uw kind wilt opvoeden. Dit kan verouderde genderrollen of stereotypen versterken en beperkingen opleggen aan kinderen. Deze grens kan door grootouders overschreden worden als zij:

  • Betrek kleinkinderen bij stereotiepe gendergerelateerde activiteiten waarin ze niet geïnteresseerd zijn
  • Negeer de manier waarop een ouder zijn kind disciplineert
  • Bekritiseer de manier waarop een ouder zijn kind toestaat zich te gedragen, zich te kleden, enz., en geloof dat zij het het beste weten

Grootouders moeten schermtijdlimieten handhaven

Het gebruik van sociale media en de totale schermtijd bij kinderen zijn volgens onderzoek van de National Library of Medicine blijven stijgen. Veel ouders zijn begonnen met het beperken van de schermtijd van hun kinderen, evenals de toegang tot elektronica zoals tv's, tablets en mobiele telefoons. Ouders stellen deze grenzen om de gezondheid van hun kind te helpen verbeteren en deelname aan andere activiteiten aan te moedigen. Wanneer deze grenzen niet worden gerespecteerd, kunnen kinderen in de war raken over wat er van hen wordt verwacht. Grootouders kunnen deze grens overschrijden als ze:

  • Negeer de regel van ouders over schermtijd en geef meer toegang als hun kleinkind bij hen thuis is
  • Koop hun kleinkind een eigen tablet of elektronisch apparaat
  • Zijn niet eerlijk tegenover ouders over hoeveel schermtijd ze toestaan

Grootouders moeten de regels rondom huisbezoeken respecteren

Het zal je niet verbazen dat grootouders zoveel mogelijk tijd met hun kleinkinderen willen doorbrengen. Dit kan leiden tot onverwachte huisbezoeken bij u thuis die de plannen die u voor die dag had, kunnen verstoren of zelfs kunnen aanvoelen als een invasie van uw ruimte. Ook al heeft een grootouder misschien goede bedoelingen om langs te komen, het is toegestaan om vooraf toestemming te vragen voor bezoek. Grootouders kunnen deze grens overschrijden als ze:

  • Kom onaangekondigd langs
  • Kom langs nadat je het hebt gevraagd, ondanks dat je te horen kreeg dat het geen goed moment was
  • Een verzorger schuldig maken door hem of haar langs te laten komen nadat hem nee is gezegd

Grootouders moeten de richtlijnen voor het geven van geschenken begrijpen

Veel grootouders willen hun kleinkinderen verwennen en ze alles geven wat ze zelf als kind niet konden krijgen, en misschien zelfs dingen die je als kind niet mocht hebben. Dit kan kleinerend overkomen op ouders en de indruk wekken dat de grootouder denkt dat hij zijn kind niet kan geven wat hij wil. Het instellen van bestedingslimieten voor geschenken of het informeren van grootouders over spullen waar uw kind om vraagt, maar die u op dit moment niet goedkeurt, is een manier om een grens te stellen voor het geven van geschenken. Grootouders kunnen deze grens overschrijden als ze:

  • Koop een te duur cadeau voor hun kleinkind nadat de ouders zeiden dat het te veel was
  • Geef hun kleinkind willens en wetens een cadeau waarvan de ouders niet wilden dat ze het kregen
  • Koop een cadeau dat een andere grens overschrijdt, zoals schermtijd

Grootouders moeten dieetbeperkingen respecteren

grootmoeder die kleinzoon voedt
grootmoeder die kleinzoon voedt

Ouders kunnen gezondheidsverwachtingen hebben voor hun kind en hun gezin, zoals het beperken van de hoeveelheid vlees of suiker die ze eten. Hoewel het feit dat zij zich aan deze regel houden, niet betekent dat grootouders dat ook doen. Het negeren van dieetbeperkingen kan lijken alsof u een ouder en hun gezondheidskeuzes voor hun kind ondermijnt. Uitleggen waarom deze eetgewoonten belangrijk voor u zijn en de grootouder in uw leven vragen om zich eraan te houden als ze in de buurt van uw kind zijn, is één manier om een grens te stellen. Grootouders kunnen deze grens overschrijden als ze:

  • Voed hun kleinkind voedsel dat een ouder hen heeft gevraagd te vermijden wanneer het kleinkind naar het huis van de grootouder gaat
  • Geef hun kleinkind geld om het eten zelf te kopen
  • Stiekem eten/snacks naar hun kleinkind als ze op bezoek komen

Grootouders moeten consistentie en discipline oefenen

Hoewel het voor grootouders moeilijk kan zijn om hun kleinkind discipline bij te brengen, is het belangrijk dat zij de regels in overeenstemming houden met wat de ouders leren. Aan de andere kant kunnen grootouders een andere verwachting hebben van discipline en geloven in het beoefenen van vormen van straf waar ouders het niet mee eens zijn. Het hebben van verschillende vormen van straf of het versterken van onaanvaardbaar gedrag kan conflicten tussen families en verwarring bij het kleinkind veroorzaken. Deze grens kan door grootouders worden overschreden als zij:

  • Geef een kind geen discipline voor gedrag dat een ouder als onaanvaardbaar heeft bestempeld
  • Gebruik een vorm van straf die niet is goedgekeurd door een ouder
  • Vertel een ouder niet wanneer zijn kleinkind een regel heeft overtreden

Oppasverwachtingen moeten worden overeengekomen

Sommige ouders hebben verwachtingen over hoe hun kind zich moet gedragen in het huis van iemand anders, en ook verwachtingen van degenen die op hun kind letten. Ouders willen misschien alleen dat hun kind rondhangt onder toezicht van een volwassene, hebben een vastgestelde avondklok/bedtijd, of willen niet dat hun kind deelneemt aan bepaalde activiteiten om het welzijn van het kind te garanderen. Als deze regels niet consequent worden nageleefd wanneer er voor een kleinkind wordt gezorgd bij de grootouders, kan dit verwarrend worden en er zelfs voor zorgen dat een kind uitha alt naar de ouders omdat ze strengere verwachtingen hebben. Grootouders kunnen deze grens overschrijden als ze:

  • Laat hun kleinkind rondhangen op plaatsen waar een ouder het niet goedkeurt
  • Liegen tegen ouders over de vraag of hun kleinkind op tijd thuis was/naar bed ging
  • Stel hun kleinkind geen vragen over wie/waar/wanneer ze rondhangen

Grootouders moeten de parameters rond blootstelling kennen

Persoonlijke informatie over kinderen kan met slechts één klik met de wereld worden gedeeld. Ouders willen misschien regels opstellen over wat voor soort inhoud over hun kind kan worden gedeeld, bijvoorbeeld of ze willen dat hun gezicht op foto's wordt weergegeven of dat hun locatie aan berichten wordt toegevoegd. Bovendien willen ouders misschien grenzen stellen aan grootouders die hun kleinkind meenemen naar nieuwe plaatsen, of andere vrienden of familieleden ontmoeten die de ouders niet hebben goedgekeurd of die ze zelf niet hebben ontmoet, om de veiligheid van hun kind te garanderen. Deze grenzen kunnen worden overschreden als:

  • Grootouders delen foto's van het gezicht van hun kleinkind toen hen werd gevraagd dat niet te doen
  • Een grootouder neemt zijn kleinkind mee naar een vriend zonder toestemming van de ouder
  • Grootouders nemen hun kleinkind mee op reis zonder de ouders hiervan op de hoogte te stellen

Waarom zijn grenzen belangrijk?

Hoewel ze moeilijk te stellen kunnen zijn, vooral als het om familie gaat, zijn grenzen om vele redenen belangrijk. Grenzen geven u het gevoel dat u meer controle heeft over uw gezin en leven, door ervoor te zorgen dat uw behoeften en interesses worden vervuld en begrepen door de mensen om u heen. Respect is een belangrijk onderdeel van het stellen van grenzen, omdat het overschrijden ervan respectloos kan zijn voor de persoon die ze heeft gesteld en ook hun rol als ouderfiguur kan ondermijnen. Als een ouder het gevoel heeft dat hij of zij wordt ondermijnd of niet gerespecteerd, kan dit de gezinsdynamiek compliceren en schade toebrengen aan de gezinsrelatie.

Hoe weet ik welke grenzen ik nodig heb?

Grenzen zullen er van persoon tot persoon en van familie tot familie anders uitzien, gebaseerd op jouw eigen unieke dynamiek. Misschien maken uw gezinsleden nauwelijks gebruik van sociale media of bellen ze altijd voordat ze langskomen. Als dat voor uw gezin geldt, hoeft u misschien geen grenzen te stellen aan de elementen, en uw gezin gewoon te laten weten dat u de manier waarop zij hen benaderen op prijs stelt. Het kan zijn dat je ergens een grens rond moet stellen als je merkt dat het je op de een of andere manier gefrustreerd, van streek of ongemakkelijk maakt. Probeer te ontdekken waarom u deze gevoelens ervaart, en stel vervolgens een grens rond het gedrag dat deze gevoelens veroorzaakt. Er zijn geen goede of foute grenzen. Wat u en uw gezin ook nodig hebben, het is de moeite waard om te beschermen.

Wat te doen tegen grootouders die grenzen overschrijden

volwassen dochter die een serieus gesprek heeft met moeder
volwassen dochter die een serieus gesprek heeft met moeder

Als je problemen ervaart met een grootouder die grenzen overschrijdt, vraag je je misschien af hoe je er met hem of haar over kunt praten. Het kan moeilijk zijn om je ouder of de ouder van je partner te vertellen dat ze misschien te hard gaan, maar het delen van je gevoelens en het verduidelijken van grenzen zijn goede manieren om te beginnen.

Druk je gevoelens uit

De grootouder van uw kind weet misschien niet eens dat hij grenzen heeft overschreden, vooral omdat het grootste deel van zijn aandacht op zijn kleinkind is gericht en niet op de ouders. Door hen te laten weten wat u heeft opgemerkt en hoe u zich daardoor voelt, is de eerste stap om het probleem onder hun aandacht te brengen. Laat ze weten dat je van ze houdt en wilt dat ze zoveel mogelijk tijd met hun kleinkind doorbrengen. Daarom heb je deze dingen onder hun aandacht gebracht.

Luister

Nadat je hebt uitgedrukt hoe je je voelt, luister je naar wat ze te zeggen hebben. Misschien hebben ze niet gemerkt dat ze overschreden, of zijn ze misschien in de war over een grens die je hebt gesteld. Hoogstwaarschijnlijk was het niet de bedoeling dat ze u pijn zouden doen, maar willen ze u en hun kleinkind steun bieden.

Maak een plan om verder te gaan

Zodra jullie allebei hebben verteld hoe je je voelt en hoe je wilt dat je relatie er in de toekomst uitziet, maak dan een plan om verder te gaan. Dit kan lijken op het aanbrengen van eenvoudige wijzigingen in de planning van bezoeken en het erkennen van de inspanningen die jullie allemaal hebben geleverd om jullie relatie sterk en gezond te houden.

Reageren op grootouders die grenzen overschrijden

Het is normaal dat grootouders een actieve rol willen spelen in het leven van hun kleinkind. Samenwerken met ouders en hun grenzen respecteren is de beste manier om ervoor te zorgen dat grootouders een gezonde relatie met het hele gezin onderhouden. Als ouder kun jij beslissen welke grenzen je wilt stellen, en jullie kunnen allemaal samenwerken om ervoor te zorgen dat je de meest liefdevolle omgeving voor je kind creëert.

Aanbevolen: