Hoe kinderliteratuur te evalueren

Inhoudsopgave:

Hoe kinderliteratuur te evalueren
Hoe kinderliteratuur te evalueren
Anonim
meisje lezen
meisje lezen

Kinderliteratuur biedt een kans om de verbeeldingskracht en het begrip van uw kind over de wereld te vergroten. Voordat u boeken voor uw kind goedkeurt, moet u ze allemaal beoordelen met een kritisch oog voor de inhoud en vakkundig schrijven.

Onderwerp verkennen

Focus evaluaties op de daadwerkelijke inhoud van het boek.

  • Wat is het basisverhaal en draagt dit bij aan het leven van uw kind?
  • Wat zijn de thema's die overal naar voren komen en zijn ze geschikt voor uw kind?
  • Zijn er woorden, scènes of maatschappelijke boodschappen waaraan u niet wilt dat uw kind wordt blootgesteld?
  • Promoot het plot of de thema's stereotypen?

Leesniveaus

Er zijn momenteel verschillende leessystemen op niveau die worden gebruikt om de leesvaardigheid van een kind en het interesseniveau van een boek te evalueren. Zoek het leesniveau van uw kind en het systeem waarop uw school is geabonneerd door dit aan een leraar of beheerder in uw district te vragen. Zodra u het leesniveau van uw kind kent, kunt u de Scholastic Book Wizard gebruiken om boeken te zoeken op leesniveau of titel en te bepalen of het gewenste boek overeenkomt met haar vaardigheden.

Als het leesniveau van uw kind echter niet direct beschikbaar is, kunt u de vijfvingerstest gebruiken. Dit is een snelle en gemakkelijke manier om te bepalen of een boek geschikt of te moeilijk is. Dit werkt vooral goed als uw plaatselijke bibliotheek de boeken niet op dezelfde manier nivelleert als de school van uw kind. Neem een pagina uit een boek dat u wilt hebben en laat uw kind het lezen. Voor elk woord dat ze niet kennen, steekt u één vinger op. Gebruik de volgende schaal om de leesbaarheid te bepalen:

  • Eén vinger betekent dat het boek ruimschoots binnen de leesvaardigheid van uw kind v alt.
  • Twee vingers betekenen dat het boek nog steeds in orde is.
  • Drie vingers geven aan dat uw kind het misschien moeilijk heeft. Dit boek kunt u het beste samen lezen.
  • Vier vingers betekenen dat het boek te moeilijk is. U moet het hardop aan uw kind voorlezen.
  • Vijf vingers betekenen dat je nog een boek moet kopen.

Het is belangrijk op te merken dat de leeftijd, het leerjaar en het leesniveau van het kind niet noodzakelijkerwijs met elkaar overeenkomen. Kinderen met geavanceerde leesvaardigheden hebben boeken nodig met een uitdagende woordenschat, maar met thema's en inhoud die bij hun leeftijd passen. Kinderen die moeite hebben met lezen, zoeken naar boeken met een hoge interesse en een laag leesniveau om hun interesse vast te houden zonder frustratie te veroorzaken.

Zeer creatieve inhoud

Een geweldig boek is zeer creatief in verhaal, illustratie of beide. Vaak vinden de creatiefste boeken nieuwe manieren om bekende, oude verhalen te vertellen. Over het algemeen wil je in prentenboeken unieke uitleg van negatieve concepten zoals woede of de dood of complexe concepten zoals probleemoplossing en vriendschap. In hoofdstukboeken en romans zoek je naar verhalen met een diepere betekenis erin ingebed. Om de creatieve aard van een boek te controleren, stel jezelf een paar vragen:

  • Is het al eerder gedaan? (Als het een hervertelling is van een bekend verhaal, gebeurt dat dan op een nieuwe manier?)
  • Spreekt dit de verbeelding van de lezer verder aan?
  • Vergroot het de echte mogelijkheden of boeit het de lezer? (Er is een grens tussen creatief en ronduit vreemd.)
  • Is het grondig in het voltooien van karakters, setting, etc.?

Interesses en voorkeuren

Het is waarschijnlijker dat uw kind boeken leest en leuk vindt over dingen waarin zij geïnteresseerd is. Zoek naar diepgaande boekrecensies, zoals die op Common Sense Media, om een idee te krijgen van de setting, het plot en het thema van een boek. Vraag uw kind om de plotsamenvatting te lezen en te vertellen wat hij of zij er interessant aan vindt, zodat u de juiste keuzes kunt maken. Houd rekening met de volgende zaken van uw gezin:

  • Jongen leest in bed
    Jongen leest in bed

    Moraal

  • Overtuigingen
  • Waarden
  • Lifestyle
  • Onderwijsnormen
  • Wereldbeeld

Zoek naar materialen die deze normen op subtiele manieren weerspiegelen of versterken.

Geweldige illustraties

Sommige boeken staan bekend om hun fenomenale illustraties. In de wereld van prentenboeken zijn de illustraties net zo belangrijk, zo niet belangrijker, dan de daadwerkelijke woorden. Boeken met illustraties met creatieve media, zoals werk van Eric Carle of David Wiesner, spreken de verwondering van kinderen aan. Tijdloze, prachtige kunstwerken van illustratoren als Maurice Sendak en Beatrix Potter maken boeken herkenbaar door realistische scènes te laten zien.

Boeken voor jongere kinderen met gedetailleerde illustraties en verborgen elementen helpen lezers een diepere betekenis te vinden in eenvoudige tekst. Geweldige boeken voor oudere lezers richten zich meer op tekst en bevatten mogelijk geen illustraties.

Waardig proza

Zelfs als een boek creatief is en het onderwerp op een nieuwe manier behandelt, moet het verhaal nog steeds goed geschreven worden. Lees indien mogelijk de eerste paar pagina's van een boek en zoek naar deze kenmerken die door literatuurwetenschappers worden gewaardeerd:

  • Lyrische taal die niet noodzakelijkerwijs rijmt of een poëtische structuur volgt, is ideaal. Je wilt dat de woorden op natuurlijke wijze vloeien terwijl je leest.
  • Het invoegen van een aantal uitdagende woordenschat of ongebruikelijke woorden draagt bij aan het kritisch denkvermogen.
  • Taal die tot nadenken stemt en een beeld schetst, in plaats van simpelweg een verhaal te vertellen.

Prijzen en onderscheidingen

Boeken die specifieke prijzen winnen, hebben strenge professionele controles overleefd. De Caldecott Medal wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest vooraanstaande prentenboekillustrator in de Verenigde Staten. Winnende boeken zijn voorzien van een bronzen medaille op de omslag om ze te onderscheiden. De Newbery Medal wordt jaarlijks uitgereikt aan een auteur van het voorgaande jaar die het meest heeft bijgedragen aan de Amerikaanse kinderliteratuur en wordt ook vermeld op de winnende boekomslagen.

Hoewel deze prijzen twee van de bekendste in de kinderliteratuur zijn, zijn er honderden andere onderscheidingen. De American Library Association somt alle boekprijzen op in alfabetische volgorde. De Database voor bekroonde kinderliteratuur beschikt over een zoekoptie waarin u voorkeuren kunt invoeren om kwaliteitsboeken te vinden.

Lezers- en deskundigerecensies

Kritische recensies zijn nuttig, maar recensies van lezers bieden ook veel inzicht. Goodreads is een gevestigd en vertrouwd platform waar ouders eerlijke boekrecensies van verschillende lezers kunnen vinden. Veel online retailers plaatsen op elke productpagina klantrecensies die kunnen worden gesorteerd op het aantal sterren op de beoordelingsschaal. Zoek naar goedgeschreven, diepgaande recensies met een samenvatting van het plot en thematische ontdekkingen.

Elementen van grote literatuur

Professionals zijn het niet altijd eens over de manier waarop kinderliteratuur moet worden beoordeeld. Omdat de leeservaring grotendeels subjectief is, bestaat er geen definitieve reeks normen voor wat een boek goed maakt. Wanneer uw kind om een bepaald boek vraagt, begin dan met het onderzoeken van de titel. Als uw kind boekensuggesties wil, onderzoek dan samen uw bronnen. Het beoordelen van boeken voor uw kind hoeft geen eenzaam proces te zijn; Er zijn online bronnen beschikbaar en lokale professionals zoals bibliothecarissen en docenten zijn altijd bereid hun expertise te delen.

Aanbevolen: