Antieke archiefkasten: unieke opbergstijlen verkennen

Inhoudsopgave:

Antieke archiefkasten: unieke opbergstijlen verkennen
Antieke archiefkasten: unieke opbergstijlen verkennen
Anonim
antieke archiefkast
antieke archiefkast

Antieke archiefkasten kunnen met hun warme tinten en solide vakmanschap een gevoel van ouderwetse charme toevoegen aan elke industriële kantoorruimte. Hoe historisch nuttig ze nu ook zijn, antieke archiefkasten vertegenwoordigen een onderschat facet van het verleden: de alledaagse aspecten van het leven. Ter ere van deze hardwerkende laden, kijk eens hoe archiefkasten zich ontwikkelden en waarom antieke archiefkasten nog steeds worden gebruikt en verzameld.

Archiefkasten in de geschiedenis

De eerste traditionele archiefkasten werden in de jaren 1830 ontwikkeld ter vervanging van de duivengatkasten (kasten met gatopeningen) gemaakt door fabrikanten als de Tyler Office Fixture Company uit St. Louis in het begin van de 19deeeuw. Tegen het einde van de 19e eeuw werd de verticale archiefkast geïntroduceerd die kantoren tegenwoordig kennen en waarderen. Deze vroege archiefkasten waren meestal gemaakt van hardhout zoals eikenhout en gemaakt met drie tot vier lagen. Naarmate de vraag naar deze organisatiehulpmiddelen zich ontwikkelde, groeide uiteraard ook de verscheidenheid aan stijlen, vormen en vlekken, en fabrikanten begonnen kasten specifiek voor de bezetting te maken om tegemoet te komen aan de behoeften van banen als kunstenaars, tandartsen, entomologen, enzovoort.

antieke archiefkasten
antieke archiefkasten

Antieke archiefkastfabrikanten

Van het aantal geregistreerde fabrikanten van antieke archiefkasten vallen twee bedrijven op vanwege hun bijdragen en innovaties aan het organisatiesysteem. Deze fabrikanten zijn:

  • The Cameron Amberg Company
  • The Globe Wernicke Company

Cameron Amberg Bedrijf

Aan het eind van de 19eeeuw produceerde de Cameron Amberg Company archiefkasten die speciaal waren ontworpen voor het bewaren van brievendossiers. Brievendossiers waren papieren mappen die werden gebruikt om documenten voor bewaring te archiveren. Hoewel dit nu door velen als rommelig en vervelend wordt beschouwd, blonk de omzet van de kasten van de Cameron Amberg Company destijds uit en werd het bedrijf bekend als een van de meest voorkomende archiefkastmakers van die periode.

Globe Wernicke Company

Hoewel er enige discussie bestaat over wie de verticale archiefkast eigenlijk heeft uitgevonden, heeft de Globe Wernicke Company het archiefsysteem zeker gepopulariseerd aan het begin van de 20e eeuw. Het bedrijf, bekend om zijn stapelbare kantoorboekenkasten, werd een indrukwekkende concurrent voor het succes van de Cameron Amberg Company; de fabrikant werd gezien als zo'n belangrijk onderdeel van het Amerikaanse bedrijfsleven dat het Smithsonian Institute enkele handelscatalogi van het bedrijf heeft gedigitaliseerd en pamfletten heeft ontworpen die zich in hun collecties bevinden.

Antieke archiefkasten identificeren

Gezien hun bescheiden ontwerp is het zeer waarschijnlijk dat in het huis van je ouders of het gebouw van je werkgever een antieke archiefkast staat die nog steeds in gebruik is in een lang vergeten hoekje. Als u vermoedt dat een archiefkast antiek is, zorg er dan voor dat u deze criteria onderzoekt voordat u deze naar uw plaatselijke antiekwinkel brengt:

  • Controleer de materialen - De meeste antieke archiefkasten zijn gemaakt van massief hardhout.
  • Zoek naar merktekens van de maker - Kijk op de bodem van lege laden of onder de kast zelf naar merktekens, logo's of serienummers van de maker die de fabrikant en de leeftijd kunnen verifiëren.
  • Graaf een beetje rond - Graaf rond in de archiefkasten en kijk of er nog papieren rondslingeren die je kunnen helpen de kast te dateren; Misschien vind je wel een telegram of formulier met een precieze datum.
Antieke archiefkasten identificeren
Antieke archiefkasten identificeren

Antieke archiefkastwaarden

Zoals typisch is voor elk meubelstuk, zijn antieke archiefkasten over het algemeen een paar honderd dollar waard, variërend gemiddeld tussen de €150 en €450. Hoe groter of unieker de archiefkast, hoe meer hij waard is. Op dezelfde manier kunnen degenen die zich in onberispelijke staat bevinden en met al hun laden intact, indrukwekkende bedragen opbrengen. Deze moderne archiefkast met vier laden uit het midden van de eeuw wordt bijvoorbeeld aangeboden voor bijna $ 700, en deze unieke archiefkast uit de jaren 1920 wordt aangeboden voor iets meer dan $ 1.000. Op dezelfde manier werd deze Shaw Walker eiken stapelarchiefkast onlangs verkocht voor $ 850. Als u geïnteresseerd bent in het kopen van een antieke archiefkast, moet u zich uiteindelijk voorbereiden op een flink bedrag. U streeft echter wel naar een mooie winst als u zich voorbereidt op het te koop aanbieden van een antieke archiefkast. Maar net als bij alle antiek geldt: als u geïnteresseerd bent in een specifiek stuk, zorg er dan voor dat u met de eigenaar communiceert om er zeker van te zijn dat u op de hoogte bent van de staat ervan en van eventuele reparaties die mogelijk moeten worden uitgevoerd, aangezien deze aanzienlijke gevolgen kunnen hebben voor uw antiek. de waarde van het artikel.

Antieke archiefkast
Antieke archiefkast

Kantoorbenodigdheden raken nooit uit de mode

Gelukkig, als iemand eenmaal een handig kantoorhulpmiddel heeft geperfectioneerd, wordt het zeer zelden op een substantiële manier gewijzigd of gewijzigd. Neem bijvoorbeeld hardwarevoorbeelden als scharen, nietmachines, bureaus en natuurlijk archiefkasten. Dus als u de kans krijgt om een hardhouten antieke archiefkast mee naar huis te nemen, zet hem dan met trots op uw kantoor. Wie weet, misschien over honderd jaar, kan iemand enorm veel plezier beleven aan die factuur van de factureringsafdeling die je verstrooid hebt opgeborgen.

Aanbevolen: