Geschiedenis van het Wereld Natuur Fonds

Inhoudsopgave:

Geschiedenis van het Wereld Natuur Fonds
Geschiedenis van het Wereld Natuur Fonds
Anonim
Panda Met Welp In Het Veld
Panda Met Welp In Het Veld

Vandaag is het Wereld Natuur Fonds een internationale organisatie die ernaar streeft de natuur en de dieren die daarin leven te beschermen. De geschiedenis van deze organisatie is een bewijs van wat toekomstige generaties kunnen bereiken op het gebied van natuurbehoud met een gezonde combinatie van passie en toewijding.

Klein begin

In het begin van de jaren zestig bestond er een kleine groep organisaties, zowel in binnen- als buitenland, die ten goede kwamen aan de natuur en de dieren, die afhankelijk waren van de kostbare hulpbronnen die deze verschafte. Deze omvatten:

  • De Internationale Unie voor het behoud van de natuur en natuurlijke hulpbronnen, die het behoud en de biodiversiteit ondersteunt
  • De Conservation Foundation, die zich inzet voor het redden van land en rivieren

Hoewel deze groepen het goed bedoelden en georganiseerd waren, waren hun successen minimaal vanwege een gebrek aan financiering. Destijds waren natuurbehoud en groen leven net zo relevante kwesties als nu, en dergelijke groepen moesten hard werken om zelfs maar een klein beetje bewustzijn en financiële middelen te vergroten.

Het fonds oprichten

Op 11 september 1961 werd in Zwitserland het Wereld Natuur Fonds (WWF) opgericht door een kleine groep Europese milieuactivisten. Prins Bernhard der Nederlanden werd de eerste president van de organisatie. Het WWF werd aangewezen als een internationale fondsenwervende groep die samenwerkte met reeds bestaande natuurbehoudsgroepen om hun werk en onderzoek te financieren. Omdat het geld werd ingezameld via nationale oproepen en bewustmakingscampagnes, gebruikte het WWF het wetenschappelijke advies van topgroepen om te beslissen waar de financiering het beste naartoe zou gaan.

Financiering vinden

In de beginjaren was het moeilijk om financiering voor WWF te verkrijgen. Dankzij wetgeving, hulp en ontwikkelde middelen is de financiering van het WWF door de jaren heen echter enorm toegenomen.

Vroege financiering

WWF's eerste oproep om geld in te zamelen was het Morges Manifest. Het document, ondertekend in 1961, verklaarde dat de wereldbevolking over de middelen en expertise beschikte om de planeet te redden, maar niet over de financiën om dat te doen. Dit rechtvaardigde het bestaan van het WWF, dat ten behoeve van het milieu zou werken zonder afhankelijk te zijn van overheidsfinanciering of dictaat.

Huidige financiering

Sindsdien is WWF geëvolueerd en omvat het vele projecten, commissies en organisaties. Hier in de Verenigde Staten is WWF een onafhankelijke organisatie en blijft een belangrijke rol spelen in wereldwijde inspanningen. De organisatie tekent regelmatig een Memorandum of Understanding, waarin afspraken worden gemaakt over de uitvoering van activiteiten binnen het netwerk.

Een tijdlijn van de geschiedenis van het Wereld Natuur Fonds

Naast de eerste stichting is er de afgelopen vijf decennia veel gebeurd bij het WWF.

De jaren zestig en zeventig

In de beginjaren codificeerde het fonds zijn missie en begon het zichzelf te vestigen.

  • De British National Appeal van 1961 wordt de eerste organisatie in het WWF.
  • In 1973 neemt het WWF zijn eerste wetenschapper aan als projectbeheerder. De taak gaat naar Dr. Thomas E. Lovejoy.
  • WWF geeft een subsidie van $38.000 aan het Smithsonian Institution om de tijgerpopulatie te bestuderen.

De jaren 80

Dit was een periode van groei en expansie.

  • Met hulp van WWF wordt in 1980 de World Conservation Strategy gepubliceerd.
  • Een boerderij van 3.700 hectare in Columbia, Finca La Planada, wordt in 1983 een natuurreservaat.
  • Het Primate Action Fund wordt ditzelfde jaar opgericht.
  • Ook in 1983 wordt een Afrikaans programma opgezet, waardoor het vermogen van de groep om projecten in deze regio van de wereld te helpen verder wordt versterkt.

De jaren negentig

dit tijdperk werd gekenmerkt door activisme en beheer van natuurlijke hulpbronnen.

  • In 1990 blijft WWF zich inzetten om de vogelhandel te stoppen.
  • Het jaar 1991 bracht de opening van een kantoor in Oost- en Zuid-Afrika.
  • De Forest Stewardship Council is opgericht in 1993

De jaren 2000 en daarna

Het fonds onderhoudt een voortdurende missie van rentmeesterschap voor de hulpbronnen van de planeet.

  • 44 miljoen hectare bos is in het jaar 2000 gecertificeerd.
  • In 2002 begint het programma voor beschermde gebieden in het Amazonegebied.
  • Google, IBM, Dell en Intel vormen het Climate Savers Computing Initiative.
  • In september 2015 ondertekenen meer dan een miljoen mensen een petitie om een einde te maken aan het slachten van olifanten.
  • In 2016 genereert Apps for Earth meer dan $8 miljoen aan inkomsten en bekendheid.

Decennia van prestatie

Dit is slechts de korte lijst met prestaties die het WWF in de loop der jaren heeft geboekt om het natuurbehoud op peil te houden en dieren in het wild een overlevingskans te geven. Met de hulp van de organisatie en het vermogen om anderen uit te rusten, is het volledige overzicht van de vooruitgang die is geboekt op alle gebieden van het milieubewustzijn lang en gevarieerd.

Hoe u kunt helpen

Het WWF accepteert hulp in vele vormen, van vrijwilligerswerk, fondsenwerving, leiderschapsrollen in de gemeenschap, donaties, adopties van dieren en nog veel meer. Ga naar de fondsenwervingswebsite van WWF om te zien hoe u kunt bijdragen.

Het Wereld Natuur Fonds

Het WWF is een organisatie die talloze dieren en hun natuurlijke habitats heeft geholpen. Een groot deel van het milieubehoud dat vandaag de dag plaatsvindt, is te danken aan de inspanningen van het Wereld Natuur Fonds. Deze organisatie heeft een rijke geschiedenis waardoor ze het werk kan doen dat ze vandaag de dag doet.

Aanbevolen: