9 tips voor het prijzen van kinderen in de moderne wereld

Inhoudsopgave:

9 tips voor het prijzen van kinderen in de moderne wereld
9 tips voor het prijzen van kinderen in de moderne wereld
Anonim
Meisje speelt met stapeltoren
Meisje speelt met stapeltoren

Iedereen hoort graag hoe geweldig werk ze doen. Positieve lof is versterkend, motiverend en gunstig voor de emotionele groei en ontwikkeling. Het prijzen van kinderen is een belangrijke handeling die volwassenen moeten onthouden als ze kinderen opvoeden of ermee werken.

Positieve effecten van het prijzen van kinderen

Het opnieuw bevestigen van positieve complimenten aan kinderen levert voordelen op voor kinderen in hun jongere jaren en volwassen jaren.

  • Stimuleert een gevoel van eigenwaarde
  • Groei om anderen op een positieve manier te behandelen
  • Kinderen leren betere inspanningen te leveren
  • Bouwt zelfvertrouwen op, zodat kinderen risico's kunnen nemen en nieuwe dingen kunnen proberen
  • Vermindert negatief gedrag

Dingen om te onthouden als je kinderen positief prijst

Als u kinderen prijst, onthoud dan een paar belangrijke dingen, zodat u weet hoe u uw kind moet prijzen en al die positieve complimenten volledig de moeite waard kunt maken.

Focus op de kleine stapjes

Vaak raken ouders gefixeerd op het algemene doel. Ze creëren een doel voor hun kind, bijvoorbeeld het strikken van een schoen, en houden dan hun complimenten in totdat de taak is volbracht. Het is het beste om je te concentreren op het proces en niet op het eindresultaat. Beloon stappen en voortgang richting een einddoel met positieve complimenten. Inspanningen in de goede richting zijn net zo belangrijk als het verwezenlijken van de taak zelf.

Jong kind dat schoenveters met kleurrijke sokken koppelt
Jong kind dat schoenveters met kleurrijke sokken koppelt

Behoud een kwaliteitsverhouding

Je wilt beslist meer positieve complimenten gebruiken dan negatieve complimenten, en de verhouding tussen positieve complimenten en negatieve opmerkingen is door de jaren heen gevarieerd. Over het algemeen willen ouders en opvoeders vasthouden aan een verhouding van 5:1 of 4:1, wat betekent dat voor elke negatieve opmerking van een volwassene een kind vier of vijf positieve opmerkingen moet krijgen.

Proces over persoon

Er is persoonslof en er is proceslof. Persoonlijke complimenten omvatten het zeggen van dingen als:

  • Je bent zo slim.
  • Je bent zo goed in voetbal.

Proceslof heeft betrekking op het prijzen van de inspanning, de actie, de groei of het overwinnen van een uitdaging, in plaats van op de persoon die de taak uitvoert. Dit is de effectievere vorm van complimenten. Het moedigt kinderen aan om ergens aan te werken, hard hun best te doen en zichzelf te pushen om zich te ontwikkelen, te groeien en hun geest te verruimen. Voorbeelden van proceslof zijn:

  • Je naam leren schrijven is erg moeilijk, maar kijk eens hoe goed je je potlood vasthoudt! Je hebt het bijna!
  • Je schoenen leren strikken kost tijd. Je bent heel dichtbij! Laten we eraan blijven werken, dan heb je dit binnen de kortste keren onder de knie.
Gelukkige vader en zoon voetballen
Gelukkige vader en zoon voetballen

Combineer verbale complimenten met de juiste lichaamstaal

Hoe vaak heeft u uw kind positieve complimenten gegeven terwijl u tegelijkertijd 100 andere dingen deed? Roep: "Goed gedaan!" terwijl je een enorme lading wasgoed de trap op draagt, zal niet dezelfde impact hebben als in de ogen van je kind kijken en hem vertellen wat hij deed, wat zo geweldig of nuttig was. Combineer verbale complimenten met oogcontact en verwelkomende lichaamstaal.

Wees voorzichtig met overdrijven

Je zou denken dat als het om complimenten gaat, hoe meer, hoe beter, maar in werkelijkheid kan te veel complimenten het tegenovergestelde doen van wat je bedoelt. Er bestaat zoiets als oververzadiging, en als ouders hun kinderen te veel loven, raken kinderen eraan gewend en streven ze er niet meer naar.

Voortdurend complimenten geven kan ook een situatie creëren waarin kinderen afhankelijk worden van de complimenten. Ze hebben het gevoel dat de liefde van hun ouders afhangt van het feit dat zij taken uitvoeren en daarvoor erkenning krijgen. In hun oudere jaren kunnen ze dit gedrag op anderen overbrengen, waarbij ze voortdurend op zoek zijn naar lof en acceptatie van andere mensen.

Kinderen die buitensporige, algemene complimenten krijgen, kunnen gevoelens van stress en druk ontwikkelen en angstig worden als ze niet de complimenten krijgen die ze verwachten. Wanneer dit gebeurt, vermijden ze nieuwe dingen te proberen of risico's te nemen. Ze worden bang om te falen en de positieve lof te missen waarop ze zijn geconditioneerd.

Kies woorden verstandig

De woorden die je gebruikt om te prijzen zijn net zo belangrijk als ervoor zorgen dat je de complimenten geeft. De zinnen waarmee u uw kinderen complimenteert, moeten hun ontwikkelingsniveau weerspiegelen. Maak uw lof niet te ingewikkeld voor zeer jonge kinderen, omdat deze bij de vertaling verloren kan gaan. Aan de andere kant kunnen oudere kinderen complexere verbale complimenten verwerken en er meer uit halen als dit ontwikkelingsgericht is. Zorg ervoor dat uw positieve complimenten overeenkomen met de cognitieve en ontwikkelingsniveaus van uw kind.

  • Een baby prijzen: klap, lach en koer om te laten zien dat je tevreden bent met wat hij doet.
  • Een peuter of jong kind prijzen: je hebt je koekje met mama gedeeld, en dat maakt me erg blij.
  • Een ouder kind prijzen: Verdeeldheid is een uitdagend concept om onder de knie te krijgen, maar je hebt heel hard gewerkt en het leerproces volgehouden. Kijk hoeveel beter je deze problemen nu kunt oplossen!
  • Een tiener prijzen: dat was geen gemakkelijke beslissing. Ik ben er trots op hoe je over alle mogelijkheden hebt nagedacht, pertinente vragen hebt gesteld en zelf tot een oplossing bent gekomen. Je groeit uit tot een verantwoordelijke, vriendelijke en capabele jonge vrouw/man, en we zijn zo trots op je keuzes.

Wees specifiek en duidelijk

Drukke ouders die zich voortdurend in een miljoen verschillende richtingen bevinden, zullen soms snel complimenten uitdelen waar ze kunnen. Als het niet opzettelijk duidelijk en specifiek is, weten kinderen niet wat ze deden, dat was zo geweldig; daarom hebben ze meer moeite met het herhalen van de actie waarvoor ze worden geprezen. In plaats van 'goed gedaan' of 'goed gedaan' te zeggen, kun je zinnen gebruiken die kinderen precies vertellen wat ze hebben gedaan en dat zo geweldig was.

  • Je hebt je kleren zo netjes opgeborgen.
  • Bedankt dat je je kleren in de wasmand hebt gestopt.
  • Je bent zo aardig en geduldig geweest met je broer. Heel erg bedankt.
  • Die wiskundeproblemen waren echt een uitdaging, maar je hebt zo je best gedaan en niet opgegeven.
Gelukkige jonge moeder geeft High Five aan glimlachend zoontje
Gelukkige jonge moeder geeft High Five aan glimlachend zoontje

Verbind de goede daden van kinderen met de wereld om hen heen

Je kinderen vertellen dat je trots op ze bent of dat ze het goed doen, is een goed begin om positieve complimenten een onderdeel te maken van je opvoedingsroutine. Als je eenmaal de basisbeginselen onder de knie hebt, wil je verder gaan met het helpen van kinderen om het verband tussen henzelf en hun daden met de rest van de wereld te begrijpen. Hoe beïnvloedt wat ze doen de mensen om hen heen op een positieve manier? Kinderen leggen dit verband niet vaak op natuurlijke wijze, dus koppel het aan positieve complimenten voor hen. Voorbeelden hiervan zijn zinnen als:

  • Bedankt voor je hulp bij het ophalen van je speelgoed. Het bespaart mama veel tijd 's nachts, zodat ik meer tijd kan besteden aan knuffelen.
  • Ik vond het erg leuk hoe je je zus aan een tussendoortje hielp; het maakt me zo trots dat ik op jou kan rekenen om me te helpen.
  • Bedankt dat je geen ruzie hebt gemaakt over wat je op de televisie moet zien. Minder vechten maakt dit huis zeker een gelukkig huis.
  • We zijn u erg dankbaar voor het maaien van het gazon. Het is moeilijk om alles voor elkaar te krijgen met zijn tweeën, dus jouw bijdrage betekent veel.

Een beetje lof brengt een lange weg

Zelfs als je moeite hebt om positieve complimenten in je opvoedingspraktijk te verwerken, weet dan dat je met een klein beetje veel kunt bereiken. Doe je best om complimenten de hele dag op de voorgrond te houden, en maak er net zo'n prioriteit van als het drinken van water of het bereiden van gezinsma altijden. Na enige tijd zal het bewijs in de pudding zitten en zullen kinderen idealer gedrag gaan vertonen vanwege de positieve complimenten die ze ontvangen.

Aanbevolen: