Cubaanse tieners en onderwijs

Inhoudsopgave:

Cubaanse tieners en onderwijs
Cubaanse tieners en onderwijs
Anonim
Cubaanse tieners gaan naar kostschool
Cubaanse tieners gaan naar kostschool

Cuba biedt een diverse cultuur die uniek is voor Cubaanse tieners. De manier waarop het land onderwijs en de levensstijl van tieners benadert, verschilt van andere landen. Lees meer over Cubaanse tieners, hun opleiding en hoe ze verschillen van Amerikaanse middelbare scholieren.

Cubaanse tieners en onderwijs

Het onderwijssysteem in Cuba is een beetje anders dan dat in de Verenigde Staten. In de VS gaan leerlingen over het algemeen naar de basisschool voor de groepen 1 tot en met 5, de middelbare school voor de groepen 6 tot en met 8 en de middelbare school voor de groepen 9 tot en met 12. In Cuba volgen alle leerlingen zes jaar basisonderwijs en stromen daarna door naar het middelbaar onderwijs. Het voortgezet onderwijs eindigt op 16-jarige leeftijd. Onderwijs tot 16-jarige leeftijd is verplicht, maar veel tieners kiezen ervoor om daar voorbij te gaan. In feite wordt het onderwijsniveau in Cuba vaak beschouwd als een van de sterkste onderwijssystemen ter wereld.

Nieuwe keuzes

In de jaren zeventig kregen ouders de keuze of ze hun kinderen naar een kostschool wilden sturen. In de jaren negentig begon de regering het systeem meer onder controle te krijgen en werd besloten dat studenten naar een kostschool zouden gaan. Begin jaren 2000 begon het onderwijssysteem echter voorbij de verplichte kostscholen te gaan. In plaats daarvan lijkt de cultuur een systeem te hebben aangenomen dat vaak een semi-internaat wordt genoemd. Hoewel de kinderen niet op school verblijven, duurt de schooldag aanzienlijk langer, ongeveer 12 uur, maar er zijn voldoende pauzes en ma altijden. Bovendien loopt het schooljaar van september tot juli.

Het effect van kostscholen

Dat wil niet zeggen dat kostscholen uitgestorven zijn. Er zijn nog steeds verschillende kostscholen verspreid over Cuba. Bekijk enkele van de positieve effecten van kostscholen.

  • Goede vrienden ontmoeten
  • Een focus op studies
  • Een kans om even weg te zijn van het werk (veel tieners in Cuba werken op de familieboerderij of in het bedrijf als ze niet naar school gaan)
  • Een kans om meer vaardigheden te ontwikkelen

Hoewel er deze voordelen zijn voor Cubaanse tieners, zijn er ook veel zorgen, zoals:

  • De intense focus op onderwijs kan vaak te veeleisend zijn voor jonge tieners.
  • Een gebrek aan sociale activiteit, zoals vrienden en feestjes.
  • Te lang weg zijn van vrienden en familie thuis. Tieners op kostscholen in Cuba zien hun familie doorgaans alleen tijdens lange pauzes. Ouders bezoeken hun tieners niet vaak op school.

Overheid en onderwijs

Wat jouw visie op kostscholen ook mag zijn, het kan niet worden ontkend dat het schoolsysteem in Cuba is verbeterd. Sommigen beweren dat sinds Fidel Castro zijn heerschappij over het land begon, het onderwijssysteem is vernieuwd en oneindig veel beter is geworden voor tieners. Vóór zijn rol in de regering waren er nog steeds velen die niet konden lezen of schrijven, en het onderwijs was aantoonbaar onder de maat. Nu constateert de Novak Djokovic Foundation echter dat slechts 0,2% van de bevolking momenteel analfabeet is.

Gratis onderwijs

Bijdragen aan deze hoge alfabetiseringsgraad is het feit dat onderwijs, zelfs op universitair niveau, gratis is voor tieners. Cubaanse tieners voltooien hun school tot de 9e klas voordat ze een vervolgopleiding kiezen. Ze kunnen ervoor kiezen om een pre-college-traject of een technisch traject te volgen. Hun keuze zal leiden tot verschillende graden, studiekeuzes en carrières. Hoewel het niet verplicht is, kiezen de meeste studenten ervoor om op school te blijven.

Uniformen

Cuba vereist dat alle tieners een schooluniform dragen. Tieners dragen doorgaans een wit overhemd, een rode korte broek en een rode sjaal. Er zijn echter variaties met gele korte broeken en sjaals. Dit is anders dan de blauwe sjaal die door jongere kinderen wordt gedragen. Het uniform is verplicht gedurende het gehele basis- en voortgezet onderwijs.

Een gevierde affaire

Over het algemeen vinden Cubaanse tieners het leuk om naar school te gaan. In feite wordt de eerste schooldag, 1 september, gevierd door gezinnen in het hele land. Bovendien legt het Cubaanse onderwijs de nadruk op saamhorigheid en zorgt ervoor dat aan de behoeften van tieners wordt voldaan. Ze streven ook naar een lage leerling-leraarratio, zodat tieners meer één-op-één aandacht kunnen krijgen. Statistieken tonen zelfs hun geluk aan. Volgens de Novak Djokovic Foundation kwam spijbelen zelden voor en gaan de meeste leerlingen graag naar school.

Verbetering door sprongen en grenzen

Het onderwijssysteem in Cuba heeft grote sprongen gemaakt sinds de tijd van verplichte kostscholen voor tieners. Hoewel een groot deel van het leven van Cubaanse tieners beheerst wordt en hun dagen langer zijn, is het geluk op school hoog. Veel tieners komen graag naar school en leren met vrienden.

Aanbevolen: