Hoe nauwkeurig zijn de conceptiedata?

Inhoudsopgave:

Hoe nauwkeurig zijn de conceptiedata?
Hoe nauwkeurig zijn de conceptiedata?
Anonim
Gelukkige zwangere vrouw die thuis naar echografie kijkt
Gelukkige zwangere vrouw die thuis naar echografie kijkt

Er zijn veel manieren om je conceptiedatum te berekenen, maar geen enkele is perfect nauwkeurig. Elke berekening van een conceptiedatum is een schatting, zelfs bij een persoon met een regelmatige menstruatiecyclus van 28 dagen.

Behalve voor in-vitrofertilisatie (IVF) en andere geassisteerde voortplantingsprocedures, kun je niet precies berekenen op welke dag een spermacel een eicel ontmoet en bevruchting (conceptie) plaatsvindt. U kunt echter verschillende factoren en kennis over voortplanting gebruiken om de datum te beperken tot binnen één tot vijf dagen als uw cycli regelmatig zijn.

Factoren die de nauwkeurigheid van de conceptiedatum bepalen

Als je je afvraagt hoe je een bevruchtingsdatum kunt bepalen, zijn er verschillende methoden. De nauwkeurigheid van het schatten van uw bevruchtingsdatum hangt af van een aantal factoren over uw menstruatiecyclus en ovulatie, evenals van feiten over de eicel en het sperma. De dag van de bevruchting hangt af van het volgende:

  • Cycluslengte- De gebruikelijke gemiddelde lengte van de menstruatiecyclus van een vrouw is 28 dagen, maar er is veel variatie in de exacte cijfers. Uit een onderzoek uit 2020 onder 1,5 miljoen vrouwen, gepubliceerd in de Journal of Medical Internet Research, bleek dat meer dan 91% van de vrouwen een menstruatiecyclus had die tussen de 21 en 35 dagen duurde.
  • Cyclusregelmaat - Een regelmatige menstruatiecyclus maakt het gemakkelijker om te voorspellen wanneer de eisprong plaatsvindt, en uit het hierboven genoemde onderzoek uit 2020 bleek dat 69% van de vrouwen cycli heeft die minder dan zes variëren dagen lang van de ene maand op de andere. Iets meer dan 25% van de vrouwen heeft cycli die minder dan 1,5 dag variëren, dus het berekenen van de conceptie zou voor deze vrouwen gemakkelijker zijn.
  • Nauwkeurigheid van ovulatievoorspelling - De nauwkeurigheid waarmee de dag van de ovulatie kan worden bepaald, kan een dramatisch effect hebben op de berekeningen van de conceptiedatum.
  • Timing van geslachtsgemeenschap - Het tijdstip van geslachtsgemeenschap rond de ovulatie kan ook de dag van de bevruchting beïnvloeden, en de levensduur van de eicel en het sperma zijn factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het berekenen van de geslachtsgemeenschap datum heeft betrekking op de mogelijke conceptiedatum.

Een voor de hand liggend feit is dat je pas zwanger kunt worden als je ovuleert. Daarom is de meest waarschijnlijke datum van bevruchting de dag van de ovulatie als er sperma in de buurt is. Als u die dag kunt bepalen, komt u dicht bij het identificeren van uw date-conceptie. Er zijn verschillende manieren om de dag van de ovulatie te schatten.

Berekening van de conceptiedatum op basis van de lengte van de menstruatiecyclus

Je kunt je datum van ovulatie en bevruchting schatten op basis van de lengte van je menstruatiecyclus, als deze redelijk regelmatig is. Het meest consistente deel van de cyclus is de tweede helft na je eisprong, maar dit is geen waterdichte manier om te berekenen.

Het hierboven genoemde Journal of Medical Internet Research-onderzoek gaf enige variatie aan tussen vrouwen als het gaat om fasen van de menstruatiecyclus en ovulatiedata, waarbij 67% van de vrouwen ovuleert tussen dag 14 en 18. Vrouwen met een onregelmatige menstruatie zullen het moeilijker vinden om de datum van bevruchting te bepalen met behulp van de menstruatiecycluslengtemethode.

Schat uw cycluslengte

Als uw cycli regelmatig zijn, houd dan bij hoeveel dagen ze duren. Dit is uw cycluslengte. Je cyclus begint op de eerste dag van je menstruatie en eindigt wanneer je volgende menstruatie begint.

Bepaal wanneer je ovulatie hebt plaatsgevonden

Je kunt deze informatie gebruiken om je te helpen inschatten op welke dag je waarschijnlijk je eisprong hebt gehad:

  1. Neem de lengte van uw meest gebruikelijke menstruatiecyclus.
  2. Pak je agenda tevoorschijn en controleer de datum van de eerste dag van je laatste menstruatie van je conceptiecyclus.
  3. Tel de dagen van je cycluslengte vooruit om de datum te krijgen waarop je je volgende menstruatie verwachtte, maar in plaats daarvan zwanger werd.
  4. Tel 14 dagen terug vanaf die datum. De ovulatie en de waarschijnlijke dag van de bevruchting vonden plaats de dag vóór die datum, of een of twee dagen ervoor of erna.

Andere manieren om de conceptiedatum te schatten

Als u andere tekenen van vruchtbaarheid bijhoudt, zoals grafieken van de basale lichaamstemperatuur of kits voor het voorspellen van de ovulatie, kunnen deze u helpen uw bevruchtingsdatum te beperken tot binnen één tot twee dagen. Verzamel alle informatie die u heeft verzameld en die u kan helpen bepalen wanneer uw eisprong heeft plaatsgevonden.

Gegevens over ovulatiepijn

Meer dan 40% van de vrouwen ervaart pijn tijdens de ovulatie, genaamd mittelschmerz. Als u halverwege de cyclus verhoogde pijn in kaart zou brengen, is de dag van de ergste pijn aan één kant van uw bekken de waarschijnlijke dag waarop uw eicel ovuleerde. Dit is waarschijnlijk de dag waarop je zwanger werd als je rond die tijd geslachtsgemeenschap had.

Aantekeningen uit een ovulatievoorspellingskit

Een ovulatievoorspellingskit (OPK- of LH-kit) voorspelt op betrouwbare wijze het ovulatievenster 99% van de tijd. De urinetest thuis meet de toename van het luteïniserend hormoon (LH) van de hypofyse die optreedt in de dagen voorafgaand aan de ovulatie. Je meest vruchtbare tijd om zwanger te worden is binnen een dag of twee na een positief resultaat.

Lachende vrouw zittend op bed, kijkend naar de ovulatiekit
Lachende vrouw zittend op bed, kijkend naar de ovulatiekit

Als je tijdens je conceptiecyclus een LH-kit hebt gedaan, kijk dan eens naar je testresultaten. De dag van uw definitieve positieve waarde is de dag van de grootste stijging van uw LH. Deze ‘LH-piek’ veroorzaakt de ovulatie en voorspelt dat deze waarschijnlijk 24 tot 36 uur later zal plaatsvinden. De periode van één tot twee dagen na uw piek is de waarschijnlijke tijd waarop u zwanger werd.

BBT-grafieken

Als je een basale lichaamstemperatuurgrafiek (BBT) hebt bijgehouden tijdens de cyclus waarin je zwanger werd, is dit een handig hulpmiddel om vast te stellen wanneer je ovuleerde en dus zwanger werd. Over het algemeen is uw temperatuur in de eerste helft van uw cyclus lager dan 98 graden Fahrenheit, en verschuift vervolgens de dag nadat u ovuleert naar boven 98 graden.

In een typische cyclus van 28 dagen vindt deze verschuiving naar een hogere temperatuur meestal plaats op dag 14. De temperatuur blijft verhoogd als u zwanger wordt of da alt onder de 98 op de dag dat u ongesteld wordt. De temperatuurverschuiving treedt op vanwege een toename van de progesteronproductie na de ovulatie.

Identificeer de laatste dag dat uw BBT-grafiek tijdens de eerste helft van uw cyclus onder de 98 graden was. Dat is uw dag van de ovulatie en uw waarschijnlijke dag van bevruchting. Houd er rekening mee dat uw temperatuur op de dag van de eisprong een paar graden kan dalen voordat u de dag erna boven de 98 uitkomt.

Opmerkingen over veranderingen in het baarmoederhalsslijm

Het bijhouden van veranderingen in het baarmoederhalsslijm tijdens een menstruatiecyclus kan helpen de dag van de ovulatie te beperken. Als u deze wijzigingen hebt bijgehouden en aantekeningen hebt gemaakt, raadpleeg deze dan opnieuw. De dag voordat uw slijm veranderde in een dik, kleverig, troebel, opgedroogd slijm, kan de dag van de ovulatie zijn geweest en uw waarschijnlijke datum van bevruchting. Op de dag van de ovulatie zou je slijm het meest dun en waterig zijn geweest, maar ook helder en rekbaar als eiwit. Dit is hoogstwaarschijnlijk de dag waarop je zwanger werd.

Uw geschatte vervaldatum

Zodra uw arts of verloskundige u uw uitgerekende datum heeft gegeven, tel dan 38 weken terug op een kalender om uw meest waarschijnlijke bevruchtingsdatum te vinden. Bij deze berekening wordt uitgegaan van het volgende:

  • De zwangerschap duurt 40 weken en je uitgerekende datum klopt.
  • Je ovuleerde en werd zwanger op dag 14 van je cyclus.
  • Je menstruatiecyclus is 28 dagen lang en regelmatig.

Als uw cycli langer of korter zijn dan 28 dagen, is deze methode minder nauwkeurig.

Hoe echografie uw conceptiedatum kan bepalen

Een echografie is nog een andere manier om een conceptiedatum vast te stellen. Er kan enige bezorgdheid zijn over hoe nauwkeurig de bevruchtingsdatum van een echografie zou zijn, maar een echografie tijdens het eerste trimester (vóór week 14) is eigenlijk de meest betrouwbare methode die er is om de uitgerekende datum en de bevruchtingsdatum te voorspellen.

Zwangere Afrikaanse vrouw met echografie
Zwangere Afrikaanse vrouw met echografie

Proberen zwanger te worden

Als u probeert zwanger te worden en rekening moet houden met een mogelijke bevruchtingsdatum, zal uw arts in eerste instantie willen bepalen wanneer u ovuleert. Echografie kan worden gebruikt om te controleren op een volwassen follikel, een met vocht gevulde zak in de eierstok die een ei bevat.

Een transvaginale echografie wordt doorgaans uitgevoerd op de dag van uw verwachte ovulatie, die tussen dag 10 en 14 van uw cyclus kan vallen. Zodra de follikel volwassen is (18 mm of groter), is de ovulatie meestal aanstaande en kan een mogelijke conceptiedatum worden bepaald.

Er kan ook een ovulatie-voorspellingskit worden gebruikt. Sommige artsen willen mogelijk dat er na de ovulatie nog een echo wordt uitgevoerd om te controleren of er tekenen zijn dat de eicel is vrijgekomen en dat de follikel aan het oplossen is of verdwenen is.

Al zwanger

Als je al zwanger bent en benieuwd bent naar wanneer je zwanger bent geworden, kan een echo helpen bij het bepalen van een datum. Hoe nauwkeurig is de conceptiedatum van een echografie? Het meten van een vroeg embryo via echografie geeft u een zwangerschapsduur van +/- 4 dagen of zo. Ook al is er een 'geef-of-neem-periode' van vier dagen, toch wordt echografie nog steeds beschouwd als de meest nauwkeurige manier om de zwangerschapsduur in het begin van de zwangerschap te bepalen.

De levensduur van het ei en het sperma

Het is belangrijk om te onthouden dat de levensduur van de eicel en het sperma de datum van bevruchting kan beïnvloeden. Volgens klinische gynaecologische endocrinologie en onvruchtbaarheid overleeft het ei slechts ongeveer 12 tot 24 uur na de ovulatie in het vrouwelijke voortplantingsstelsel. Sperma behoudt zijn beste vermogen om een eicel te bevruchten gedurende gemiddeld drie dagen in het kanaal na de ejaculatie, hoewel het wel vijf tot zeven dagen kan overleven.

  • Er kan nog levensvatbaar sperma aanwezig zijn om uw eicel te bevruchten als u slechts één keer seks heeft, tot zeven dagen voordat u ovuleert. In dit geval zal uw dag van bevruchting hoogstwaarschijnlijk op de dag van de eisprong vallen, zelfs als u die dag geen seks heeft.
  • Als u pas de dag na de ovulatie geslachtsgemeenschap heeft, kunt u een nog levensvatbaar eicel vangen en bevruchten. In dit geval zal uw conceptiedag één dag zijn nadat u denkt dat uw eisprong heeft plaatsgevonden.

Een conceptiedatumcalculator

Een conceptiedatumcalculator kan het gemakkelijker maken om je date te achterhalen. De onderstaande rekenmachine werkt voor u als uw menstruatiecyclus regelmatig is en tussen de 24 en 38 dagen duurt. Als uw cycluslengtes veel variëren, zijn uw resultaten mogelijk niet nauwkeurig.

De rekenmachine gaat ervan uit dat de ovulatie 14 dagen vóór de datum van een verwachte menstruatie plaatsvindt. Zo berekent u uw conceptiedatum:

  1. Voer de gemiddelde lengte van uw menstruatiecycli in het eerste vak in.
  2. Voer in de volgende vakken de maand, dag en jaar in van de eerste dag van uw laatste menstruatie.
  3. Klik op de balk 'Bereken de conceptiedatum'.

De rekenmachine geeft de datum weer waarop je waarschijnlijk hebt geovuleerd en zwanger bent geworden.

Nauwkeurigheid van conceptiedatum en zwangerschapsdatering

Methoden die worden gebruikt om de conceptiedatum te schatten, zijn afhankelijk van het proberen de dag van de ovulatie te identificeren. De verschillende methoden zijn nauwkeurig tot binnen één tot vijf dagen. Het is belangrijk op te merken dat artsen de datum van bevruchting niet gebruiken om een zwangerschap te dateren. In plaats daarvan dateren ze een zwangerschap en schatten ze een uitgerekende datum vanaf de datum van de laatste menstruatie of via een vroege zwangerschapsecho.

Aanbevolen: