Hortensia's kiezen en planten

Inhoudsopgave:

Hortensia's kiezen en planten
Hortensia's kiezen en planten
Anonim
Hortensia zorgt voor zomerbloesem en herfstkleur
Hortensia zorgt voor zomerbloesem en herfstkleur

Hortensia's planten in de herfst geeft planten de tijd om sterke wortels te vestigen en vermijdt de uitputtende hitte van de zomer. Hortensia's zijn misschien wel een van de gemakkelijkste struiken om te kweken. Hun prachtige bollen van paarse, blauwe, magenta, roze of witte bloemen over weelderig groen blad maken hortensia een uitstekende keuze voor funderingsbeplanting en tuinplanten. Sommige hortensia's bieden ook een prachtige herfstbladkleur. Hortensia's zijn ook uitstekende snij- en droogbloemen. Met de volgende instructies voor het planten van hortensia's zouden uw nieuwe struiken een goede start moeten krijgen.

Hortensia Selectie

Tuinmannen voelen zich vaak het spreekwoordelijke kind in een snoepwinkel als ze elk voorjaar en najaar de massa hortensia's in het tuincentrum bespioneren. Van de snoepkleurige, in folie verpakte potten tot de grote struiken die in containers worden gekweekt: er is een hortensia voor bijna elke tuin.

Als je hortensia aan het landschap of de tuin toevoegt, kies dan voor potplanten. Vermijd de in folie verpakte planten die je vaak in het vroege voorjaar in het tuincentrum aantreft. Hoewel deze hortensia's buiten geplant kunnen worden, zijn het meestal kasplanten die niet zijn afgehard voor het buitenklimaat en de omstandigheden. Ze zullen je huis vereren met charme en bloesems, maar kunnen wankelen als ze eenmaal buiten zijn geplant. Voor robuuste, krachtige planten kies je de grotere struiken.

Sommige soorten hortensia die je misschien wilt proberen zijn:

  • Hydrangea paniculata (Pee Gee Hydrangea en aanverwante hortensia's): Deze winterharde hortensia kan wel 3 meter hoog worden en doet het goed in de volle zon. Ze tolereren zowel verwaarlozing als overijverig snoeien, zolang ze maar in de volle zon en voldoende vocht staan.
  • Hydrangea macrophylla (Mophead hortensia's) zijn de meest populaire hortensia's die in Amerika worden geteeld. De meeste van deze hortensia's zijn de blauwe of roze variëteiten die in het thuislandschap te zien zijn, hoewel sommige wit kunnen zijn.
  • Hydrangea macrophylla normalis (Lacecap-hortensia) lijkt op de bolbloem, maar heeft een ruimte in het midden van de bloembundel, waardoor deze een kanten uiterlijk krijgt. Ze zijn een geweldige keuze voor tuiniers die een natuurlijke, informele uitstraling willen.
  • Hydrangea quercifolia (Eikenbladige hortensia) komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft het bladeren die lijken op die van de eik. Er zijn witgekleurde variëteiten met enkele en dubbele bloesem. De mooiste eigenschap van de Eikenbladhortensia is de herfstkleur. De bladeren worden karmozijnrood, goud en oker en voegen herfstpracht toe aan lentebloei en weelderig groen zomergebladerte.

Hortensia planttips

Hortensia groeit gemakkelijk in bijna de hele Verenigde Staten. Zolang ze volle zon of volle zon tot halfschaduw, voldoende vocht en rijke, leemachtige grond krijgen, zullen ze jaar na jaar met plezier in de tuin gedijen. Als je hortensia's in de lente plant, wacht dan tot erna. de vorstvrije datum voor uw tuinzone. Als u te vroeg plant en er een koudegolf optreedt, kunnen de bladeren opkrullen en bruin worden of eraf vallen. Graaf de plant nog niet op; sommige hortensia's zullen terugveren, maar het zal tijd kosten om hun bladeren opnieuw te laten groeien. Je kunt het beste wachten tot het constant warm is, maar niet te warm.

Siteselectie

Het planten van hortensia's begint met de juiste selectie van de locatie. In het noordelijke deel van de Verenigde Staten moeten tuinders een zonnige locatie kiezen voor het planten van hortensia's. Zoek een plek die elke dag minstens zes of meer uur direct zonlicht krijgt. In de zuidelijke helft van de Verenigde Staten, waar de zomertemperaturen boven de 90 graden stijgen, verwelkomen de meeste hortensia's gedeeltelijke schaduw, vooral in de hete middag.

Hortensia planten

De volgende stap bij het planten van hortensia's is het graven van een gat dat twee keer zo breed en diep is als de kluit van de plant. Om de grootte van het gat te schatten, begin je met graven, en als je denkt dat het gat groot genoeg is, plaats je de hele plant in de pot in het gat. Zodra het gat groot genoeg is, voeg je compost toe aan de grond en aan de bodem van het gat. Hortensia's hebben goed doorlatende, leemachtige grond nodig, en compost toegevoegd aan de grond helpt door voedingsstoffen toe te voegen en de bodemtextuur te verbeteren.

Zodra je de grond hebt aangepast, haal je de hortensia uit de pot en plaats je hem in het gat. Vul het gat opnieuw met aarde en compost. Druk het stevig aan en geef goed water.

Vervolgzorg

Zorg ervoor dat je hortensia's vochtig houdt. Gebruik een regenmeter om de natuurlijke regenval in de gaten te houden en als de regenval minder dan 2,5 cm per week bedraagt, zorg dan voor extra water. Met slechts een klein beetje zorg zal uw hortensiaplanting nog vele jaren bloeien en variatie, interesse en schoonheid aan de tuin toevoegen.

Probeer hortensia-voortplanting

Een ander leuk aspect van het planten van hortensia's is het kweken van je eigen hortensia's uit stekken. Hortensia's worden gemakkelijk vermeerderd door stekken. De beste tijd om te stekken is in het voorjaar. Knip met een schone, gesteriliseerde schaar of snoeischaar een stuk van ongeveer twintig centimeter lang af van een tak die niet bloeit. Doop het uiteinde in wortelhormoonpoeder als je dat hebt, of plaats het uiteinde gewoon in vochtige grond in een pot met drainagegaten. Zet hem op een heldere, zonnige en warme vensterbank of onder plantenverlichting. Houd de grond vochtig door te besproeien of regelmatig water te geven. Wanneer zich nieuwe bladeren beginnen te vormen, heeft de hortensia wortels ontwikkeld. Als het buiten warm genoeg is, kun je hem buiten planten of binnen nog een tijdje van genieten.

Aanbevolen: