Gegratineerde aardappelen

Inhoudsopgave:

Gegratineerde aardappelen
Gegratineerde aardappelen
Anonim
Geschulpte Aardappelen
Geschulpte Aardappelen

Gegratineerde aardappelen zijn heerlijk en gemakkelijk te maken. Als je eenmaal of twee keer gegratineerde aardappelen hebt gemaakt, kun je het recept veranderen en je favoriete kaas gebruiken.

Unified Potato Theory

Als je in de Franse keuken aardappelen of iets anders kookt dat in dunne plakjes kan worden gesneden met kaas en room, wordt dit gegratineerd genoemd. Of je je aardappelmeesterwerk nu een gegratineerde of gegratineerde aardappelen noemt, je krijgt een romige, kaasachtige ovenschotel met gelaagde aardappelen. Door de manier waarop de aardappelen worden gekookt, krijgen ze een heerlijk rijke textuur, omdat de aardappelen het vocht en het vet van de room en de kaas opnemen, waardoor de aardappelschijfjes van smaak worden doordrenkt.

Je kunt elke aardappel gebruiken die je lekker vindt om je gegratineerde aardappelen te maken. Meestal gebruik ik graag vastkokende of nieuwe aardappelen omdat ik vind dat ze beter bij elkaar blijven en een betere textuur hebben, maar dit wil niet zeggen dat kruimige of roodbruine aardappelen niet kunnen worden gebruikt. Sterker nog, ik denk dat welk recept voor gegratineerde aardappelen je ook gebruikt, het moet luiden: "pak een bos aardappelen die je toevallig bij de hand hebt."

Elke chef-kok met wie ik over aardappelen heb gesproken (en ja, chef-koks besteden nogal wat tijd aan het praten over aardappelen) heeft zijn eigen theorie over welke aardappelen het beste werken bij een gegratineerde aardappel en, eerlijk gezegd, elke theorie heeft zijn verdiensten. Maar wat ik hier zou willen doen is een uniforme aardappeltheorie aanbieden.

Wasachtige aardappelen:

Het zijn tamelijk stevige kleine piepers die graag hun vorm en stevigheid behouden tijdens het koken. Om deze reden gebruiken we ze graag voor huisgemaakte friet, gekookte aardappelen (zoals die geserveerd met corned beef) en elk gerecht dat de aardappel nodig heeft om zijn vorm te behouden bij hoge temperaturen.

Melige aardappelen:

Heeft de neiging enigszins papperig te worden als het wordt geconfronteerd met hitte. Wij houden van deze eigenschap omdat het ons die heerlijk malse gebakken aardappelen en heerlijk luchtige aardappelpuree geeft. Er is een reden dat aardappelpuree het toppunt van comfortfood is en het feit dat een goede aardappelpuree geroosterde knoflook, kaas, extra boter, bieslook, groene uien, sjalotten, spek, rode peperkorrels, geroosterde paprika en al het andere kan ondersteunen. prikkelt je fantasie zonder alleen maar aardappelklontjes te worden, is de reden. Romige aardappelen vormen de basis van mijn aardappelpureetaart en de topping voor herderstaart.

Unified Potato Theory:

Hoewel elk type aardappel zijn eigen gebruik en doel heeft, is het het recept voor geschulpte aardappel dat ze samenbrengt. Als je jonge aardappelen, nieuwe aardappelen of roodbruine aardappelen, of allemaal blauwe, buttes, carola, elba, onaway, yukon gold of Zweedse pinda's hebt, kun je ze in dit recept gebruiken.

Gegratineerde Aardappelen

Ingrediënten

  • 2 pond aardappelen
  • 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
  • 1 ½ kopje room
  • ½ kopje Parmezaanse kaas
  • ¼ kopje Romano-kaas
  • Zout en peper
  • ¼ theelepel gedroogde tijm
  • ¼ theelepel gedroogde oregano

Instructies

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van 1/8 inch.
  2. Beboter een 9x9 ovenbestendige ovenschaal.
  3. Verwarm de oven voor op 375 graden.
  4. Doe de room en de kruiden in een pan en verwarm op middelhoog vuur.
  5. Leg een laag overlappende aardappelschijfjes op de bodem van de schaal.
  6. Strooi wat plakjes knoflook, zout, peper en Parmezaanse kaas over de aardappelen.
  7. Giet een beetje van de verwarmde room over de aardappelen.
  8. Herhaal dit proces totdat alle aardappelschijfjes zijn gebruikt.
  9. Zorg ervoor dat je wat van de room bewaart voor het afwerken van de laatste laag aardappelen.
  10. Bak onafgedekt gedurende 45 minuten.
  11. Bestrooi de bovenkant van je gegratineerde aardappelen met de Romano-kaas en bak nog 5 minuten of tot de bovenkant lichtbruin is.
  12. Je kunt je favoriete kaas toevoegen of vervangen. Het toevoegen van geraspte cheddar aan de Parmezaanse kaas is bijvoorbeeld een mooie smaakcombinatie en ik heb af en toe blauwe kaas gebruikt.

Aanbevolen: