Gepofte aardappelen maken in de oven

Inhoudsopgave:

Gepofte aardappelen maken in de oven
Gepofte aardappelen maken in de oven
Anonim
Gepofte aardappel en boter; © Msheldrake | Dreamstime.com
Gepofte aardappel en boter; © Msheldrake | Dreamstime.com

Het is niet moeilijk om een perfect gebakken aardappel te maken. Volg gewoon een paar eenvoudige stappen en u kunt genieten van een aardappel die het perfecte bijgerecht is bij uw favoriete steak.

Traditioneel recept voor gebakken aardappelen

Met het volgende recept kun je maximaal vier aardappelen in de oven bakken. Russet- en Yukon Gold-aardappelen zijn ideale keuzes vanwege hun stevigheid, zetmeelgeh alte en de textuur van hun schil, maar je kunt elke soort aardappel bakken die je lekker vindt.

Ingrediënten

  • 1 tot 4 (ongeveer 10 ounce) aardappelen
  • Boter, bakvet of olijfolie
  • Zout, optioneel

Instructies

  1. Voorverwarmen tot 425° F voor een conventionele oven of 375° F voor een convectieoven, dit zijn temperaturen aanbevolen door de Washington State Potato Commission.
  2. Schrob de aardappelen schoon met koud water.
  3. Preek ze vier tot vijf keer met de punt van een mes in de boven- en onderkant.
  4. Wrijf de schillen in met boter, bakvet of olijfolie naar keuze.
  5. Bestrooi ze met een beetje zout, als je wilt.
  6. Leg de aardappelen op een bakplaat of in een ondiepe ovenschaal.
  7. Bak ongeveer 65 minuten, of totdat de aardappelen een interne temperatuur van 210° F hebben bereikt en gemakkelijk met een vork kunnen worden doorboord. Serveer onmiddellijk.
  8. Als u meer dan vier aardappelen bereidt, voeg dan ongeveer vijf tot zeven minuten toe aan de totale kooktijd voor elke extra aardappel.

De aardappelen openen

Bederf de perfecte textuur van je aardappelen niet door ze open te snijden met een mes, omdat hierdoor de stoom op elke helft wordt afgesloten en wordt voorkomen dat de binnenkant luchtig wordt. Gebruik in plaats daarvan de tanden van een vork om een grote X in elke aardappel te prikken. Gebruik hete pads of ovenhandschoenen om uw vingers te beschermen en druk de uiteinden van de aardappelen naar binnen, zodat ze openbarsten. Zodra ze open zijn, kun je boter, zure room of andere gewenste toppings toevoegen.

Baktijden voor verschillende maten

Ovens variëren, net als de aardappelen zelf, dus je kunt niet betrouwbaar vertrouwen op een exacte baktijd om te bepalen of je aardappelen gaar zijn. De beste maatstaf hiervoor is een interne temperatuur van 210° F.

Bij 425° F conventioneel of 375° F convectie:

  • Bak 6 tot 8-ounce aardappelen gedurende ongeveer 45 tot 55 minuten.
  • Bak 10 tot 12 ounce aardappelen gedurende ongeveer 60 tot 75 minuten.
  • Bak 14 tot 16 ounce aardappelen gedurende ongeveer 80 tot 90 minuten.

Baktips

Help uw aardappelen perfect te bakken en heerlijk te smaken door deze tips te volgen.

  • Kies aardappelen van dezelfde grootte om een gelijkmatig bakresultaat te garanderen.
  • Wikkel de aardappelen niet in folie en bedek ze op geen enkele manier, anders zullen ze stomen in plaats van luchtig te worden als je de schil doorprikt en ze opent.
  • Je hoeft de schillen niet in te oliën voor het bakken, maar ze zullen knapperiger en smakelijker zijn als je dat doet, en dit vormt een mooi contrast met de luchtigere binnenkant.
  • Voor een andere smaakervaring kun je de schillen borstelen met olijfolie met smaak, zoals chipotle of knoflookolijfolie.
  • Bij het bakken van volle bakplaten met aardappelen is een heteluchtoven de betere keuze, omdat deze de warmte gelijkmatig circuleert.

De ideale aardappelen kiezen om te bakken

Mooi uitziende roodbruine aardappel
Mooi uitziende roodbruine aardappel

Het verschil tussen een goede aardappel en een slechte aardappel is hetzelfde als het kiezen van de winnaar van een schoonheidswedstrijd.

De ideale aardappel:

  • Is stevig
  • Heeft een gladde huid
  • Is vrij van vlekken of ogen

Een slechte aardappel:

  • Is sponsachtig
  • Heeft rimpels
  • Heeft talloze ogen die ontkiemen
  • Heeft donkere vlekken
  • Ziet er groen uit vanwege de productie van solanine, wat giftig is

Alternatieve manieren om aardappelen te bakken

Je aardappelen bakken in een oven levert doorgaans de beste resultaten op, maar je kunt ook andere methoden gebruiken om ze te koken. Was en droog de aardappelen, prik er gaatjes in en smeer ze in met olie zoals hierboven aangegeven. Volg daarna de aanvullende aanwijzingen hieronder.

Magnetronmethode

  1. Magnetron twee 350 gram aardappelen in een magnetronbestendige schaal gedurende zes minuten op de hoogste stand.
  2. Draai de aardappelen voorzichtig om en zet ze nog eens zes minuten in de magnetron op de hoogste stand.
  3. Gebruik een voedselthermometer om te controleren of de aardappelen een interne temperatuur van 210 ° F hebben bereikt. Als dat niet het geval is, ga dan verder met de magnetron in stappen van 60 seconden totdat de aardappelen de doeltemperatuur hebben bereikt, en serveer dan meteen met je favoriete toppings.

Broodroosterovenmethode

  1. Verwarm de broodroosteroven voor op 200°C op de bakstand.
  2. Plaats twee aardappelen van 350 gram op het rek.
  3. Bak ongeveer 60 minuten tot de interne temperatuur 210° F bereikt, en serveer onmiddellijk met je favoriete toppings.

Kies je favoriete manier om te bakken

Elk van deze methoden voor het bakken van aardappelen heeft zijn voordelen. De conventionele/heteluchtovenmethode levert een volle smaak op, maar de magnetronmethode levert in een fractie van de tijd een heerlijke aardappel op. De broodroosteroven maakt een aardappel met een knapperige schil, en is perfect als u geen zin heeft om uw conventionele oven op te warmen voor slechts een aardappel of twee. Probeer ze allemaal en beslis welke methode jouw favoriet is.

Aanbevolen: