Verzamelspeelgoed, van antiek tot modern

Inhoudsopgave:

Verzamelspeelgoed, van antiek tot modern
Verzamelspeelgoed, van antiek tot modern
Anonim

Voel je weer een kind met een collectie nostalgisch antiek en vintage speelgoed.

Speelgoed Op Hardhouten Vloer Tegen De Muur
Speelgoed Op Hardhouten Vloer Tegen De Muur

Iedereen heeft favoriet verzamelspeelgoed dat goede herinneringen aan de kindertijd oproept. Van Fisher Price Little People tot Thomas the Tank Engines, bijna iedereen spaart wel een paar speeltjes. Wat heb jij veilig opgeborgen op zolder?

Antiek verzamelspeelgoed om op te letten

Als mensen aan antiek speelgoed denken, denken ze meestal aan het stoffige speelgoed van de Victoriaanse kinderkamer. Hoewel dit misschien niet het enige speelgoed is waar mensen in het verleden van genoten, zijn ze wel een van de meest verzamelbare.

Poppenhuizen en poppen

verzameling antieke poppen uit de 18e tot de 19e eeuw
verzameling antieke poppen uit de 18e tot de 19e eeuw

Hollywood's favoriete antieke speelgoed dat door de eeuw heen in horrorfilms werd gebruikt, is de licht gebarsten, met stof bedekte porseleinen pop. Poppen en de poppenhuizen die daarbij horen, zijn al duizenden jaren een geliefd speeltje in de kindertijd. Het duurde echter tot de westerse industriële productie en de opkomst van vrije tijd, besteedbaar inkomen en warenhuizen aan het eind van de 19e eeuw voordat kinderen die poppen bezaten, gedemocratiseerd werden.

Hierdoor kreeg schijnbaar elk jong meisje met een of andere middelen tijdens haar jeugd een paar poppen, wat leidde tot het enorme aantal antieke poppen dat je nu in antiekwinkels kunt vinden. Van de vele poppen die er zijn, komen de meeste verzamelobjecten uit de late 19e tot vroege 20e eeuw. Van porselein tot bisquehoofden en Madame Alexander, er zijn een heleboel antieke poppen om uit te kiezen.

Hoewel je een groot aantal verzamelpoppen en poppenhuizen kunt vinden op landgoedverkopen, veilinghuizen en antiekwinkels, kunnen items van de hoogste kwaliteit je een aardige cent kosten. Deze poppen en poppenhuizen zijn behoorlijk waardevol voor de juiste kopers. Fijn vervaardigde poppen (zoals porselein of biscuit), gemaakt door elitebedrijven en in goede staat, uit de 19e en het begin van de 20e eeuw, kunnen voor een paar honderd tot een paar duizend dollar worden verkocht. Dit zijn bijvoorbeeld een paar poppen die onlangs op een veiling zijn verkocht:

  • Jaren 50 Madame Alexander Elise pop - Verkocht voor $ 86,62
  • litho poppenhuis uit de jaren 1890 - Verkocht voor $ 1.025
  • 1949 Madame Alexander Scarlett O'Hara prototypepop - Verkocht voor $ 3.300
  • 1883 Bru, Jne & Cie 15" pop - Verkocht voor $ 6.300

Hobbelpaarden

Hobbelpaard ontworpen door John Paul Gaultier
Hobbelpaard ontworpen door John Paul Gaultier

Het hobbelpaard was een van de eerste mechanische kinderspeelgoed dat populair werd in het Westen, te beginnen in de 17e eeuw met uitvoerig geschilderde, realistisch ogende miniatuurpaarden. Dit luxe speelgoed werd in de loop van de tijd alleen maar indrukwekkender, waardoor het tegenwoordig een populair en waardevol verzamelobject is voor liefhebbers van historisch speelgoed. Bij het verzamelen van antieke hobbelpaarden zijn er twee soorten waar u op moet letten: bow-rockers en marqua-rockers. Boegtuimelaars kwamen op de eerste plaats en zijn gemaakt in de stereotiepe vorm waarbij de benen van de paarden zich uitstrekken over houten halvemaanplanken. Marqua-rockers ontstonden in de 19e eeuw als stationaire stukken waarbij het hobbelpaard zich in een stabiele houten standaard bewoog.

Al deze hobbelpaarden kunnen duizenden dollars waard zijn, vooral als ze van hoge kwaliteit zijn en goed bewaarde verf en decoratieve details hebben. Degenen die hard zijn gereden en in verval zijn, zullen niet voor een even hoge prijs worden verkocht, maar restauratie is iets dat de waarde daadwerkelijk kan verbeteren in plaats van verlagen. Neem bijvoorbeeld deze antieke hobbelpaarden:

  • Ongerestaureerd hobbelpaard van Ayers - aangeboden voor $ 1.800
  • Gerestaureerd Victoriaans marqua-hobbelpaard - aangeboden voor $ 3.780,53

Steiff beren

handelsmerk van de Steiff-dieren
handelsmerk van de Steiff-dieren

Het Duitse speelgoedbedrijf Steiff is actief sinds het begin van de 20e eeuw en maakt nog steeds mooie stijve knuffels waar kinderen van kunnen genieten. Ooit een must-have voor alle kinderen, zijn Steiff-beren uit de jaren 1900-1930 bijzonder waardevol, vooral als ze worden aangetroffen met hun karakteristieke oormerken nog intact. Hoewel de meeste van deze mohairberen in goede staat tussen de $ 200 en $ 500 kunnen worden verkocht, kunnen speciale beren (zoals de Titanic Mourning-beer waarvan er slechts 665 zijn geproduceerd en de unieke Harlequin-beer uit 1925) voor ongeveer $ 100.000 worden verkocht.

Vanwege hun aristocratische connecties en luxe constructie zijn antieke Steiff-beren behoorlijk waardevol. Ze worden vaak met duizenden verkocht als ze in goede staat zijn en hun iconische oormerken intact zijn. Hier zijn bijvoorbeeld een paar Steiff-beren die onlangs op een veiling zijn verkocht:

  • 1907 Steiff beer - Verkocht voor $ 1.495
  • Antieke gouden Steiff-beer - aangeboden voor $ 2.950
  • Grote Steiff-beer met scharnieren, circa 1905-1909 - Verkocht voor $ 2.386,23

Speelgoedtreinsets

Een antieke speelgoedlocomotief uit begin jaren twintig in een gewatteerde doos
Een antieke speelgoedlocomotief uit begin jaren twintig in een gewatteerde doos

Een klassieker in het antieke speelgoedgenre is de speelgoedtreinset. Toen transport een punt van de popcultuur werd, boeiden speelgoedtreinsets al snel kinderen van alle leeftijden. Deze treinsets waren immens populair en vervaardigd om ongelooflijk realistisch te zijn, waarbij veel van de treinwagons werden gemodelleerd naar bestaande spoorwegmaatschappijen en hun vloot. Verzamelaars vinden het vaak leuk om speelgoedtreinsets te voltooien of stukken van bepaalde fabrikanten te kopen.

Als je deze speelgoedtreinen wilt verzamelen, moet je vooral naar drie fabrikanten kijken: American Flyer, Lionel en Marx. Deze opmerkelijke merken hebben de hele 20e eeuw speelgoedtreinen geproduceerd, en individuele treinwagons uit hun collecties kunnen voor meer dan honderd dollar worden verkocht. Neem bijvoorbeeld deze modeltreinsets:

  • Lionel-modeltreinset uit begin 20e eeuw - Verkocht voor $ 200
  • Lionel-modeltreinset uit de jaren 50 van 10 auto's met kapotte bedrading - Verkocht voor $ 250
  • Model uit het begin van de 20e eeuw van de Stephensons-locomotief - Verkocht voor $ 8.773,21

Verzamelbaar speelgoed uit de naoorlogse periode

De naoorlogse periode was een prachtig punt in de geschiedenis voor speelgoedverzamelaars, omdat er sprake was van een economische bloei en meer zakgeld, waardoor een consumentencultuur ontstond die doorsijpelde naar de pas ontdekte kindermarkt. Dit betekende dat fabrikanten hun activiteiten konden uitbreiden en steeds meer speelgoed konden maken dat kinderen konden verzamelen, waardoor moderne verzamelaars een schat aan items overhielden om te sorteren.

Matchbox-auto's

Lot Matchbox-auto's in originele dozen plus enkele lege dozen, jaren 70
Lot Matchbox-auto's in originele dozen plus enkele lege dozen, jaren 70

Voordat Hot Wheels de markt voor speelgoedauto's domineerde, waren Matchbox-auto's een rage. Als je de kinderspullen van je ouders of grootouders hebt doorzocht, is de kans groot dat je een paar van deze miniatuurautoreplica's bent tegengekomen die lukraak in dozen en bakken zijn gegooid. Hoewel niet elke Matchbox-auto een gouden ster verdient vanwege de verzamelbaarheid, kunnen bepaalde auto's voor hoge bedragen worden verkocht aan toegewijde fans. Dingen als productiefouten, beperkte productieaantallen, interessante kleurenschema's en onberispelijke staat inclusief verpakking kunnen een speelgoedwinkel veranderen in een waardevol verzamelobject.

Als je erover denkt om een paar van deze Matchbox-auto's te kopen of de beste wilt uitkiezen om te verkopen uit de voorraad van je grootouders, zijn hier een paar om in de gaten te houden:

  • Nee. 30 Kraanwagen
  • Aveling Bardford Road Roller
  • BP Dodge Wrecker
  • Grote steengroevetruck

Vintage Matchbox-auto's zijn een van die verzamelobjecten met een enorm waardebereik, variërend van centen tot duizenden, afhankelijk van hun staat, of ze zijn gebruikt of in de doos zitten, welke specifieke modellen het zijn en hoe zeldzaam ze zijn Zijn. Dat gezegd hebbende, kun je een overvloed aan dit speelgoed online en persoonlijk te koop vinden voor supergoedkoop, hoewel grotere assortimenten vaak voor meer verkopen. Je zult echter niet vaak Matchbox-auto's tegenkomen die voor meer dan $150-$200 worden verkocht, hoewel het veel waarschijnlijker is dat je ze voor $10-$45 zult verkopen.

  • Gebruikte vintage Matchbox Lincoln Continental - Verkocht voor $ 0,99
  • Veel Matchbox Volkswagen 1500's uit 1968 - Verkocht voor $ 80
  • 57 1960 Matchbox Impala met doos - Verkocht voor $ 150

Bordspellen

Een zeldzame aanblik van een versie van Monopoly uit de jaren 30
Een zeldzame aanblik van een versie van Monopoly uit de jaren 30

Een andere groep zeer verzamelbaar kinderspeelgoed uit de 20e eeuw zijn bordspellen. Of je nu een fan bent van klassiekers als Monopoly en Clue of graag aan de slag gaat met de nieuwste games van Milton Bradley, er zijn heel veel verzamelaars met affiniteit voor dit lange speelgoed. Het zijn geen speelgoed in de conventionele zin van het woord; zowel antieke als vintage bordspellen wekken een enorm gevoel van nostalgie op bij mensen over de hele wereld, wat voor leuke en nog steeds speelbare verzamelobjecten kan zorgen.

Houd er echter rekening mee dat er maar heel weinig bordspellen met een groot ticket zijn, waarbij eerste edities en uitverkochte stukken bovenaan de lijst staan. In 2011 werd bijvoorbeeld een handgemaakt prototype van Monopoly uit 1933 op een Sotheby's-veiling verkocht voor maar liefst $ 146.500.

Over het algemeen zijn antieke en vintage bordspellen niet super duur. De vroegste edities van de grootste namen (met Monopoly bovenaan de lijst) zullen altijd een uitschieter zijn in termen van waarde, maar meestal worden dit speelgoed voor ongeveer $ 20- $ 50 verkocht. Het feit dat alle stukken aanwezig zijn, is een van de belangrijkste factoren die deze waarden beïnvloeden, evenals hoe oud het spel is (spellen uit het midden van de eeuw en nieuwer hebben de markt overspoeld en zijn niet zo waardevol), aangezien deze recente veilingverkopen kunnen getuigen van:

  • 1988 Verzegelde doos met Scattergories - Verkocht voor $ 19,73
  • 1970 Meesterwerk: The Art Auction Game Parker - Verkocht voor $ 25,49
  • 1951 White Box Monopoly - Verkocht voor $ 75
  • 1936 Monopoly-spel - Verkocht voor $ 155

Verzamelbaar speelgoed uit het midden van de eeuw en daarna

In de jaren zestig en zeventig was de markt voor kinderspeelgoed goed ingeburgerd, wat betekent dat verzamelaars van vintage speelgoed kieskeuriger kunnen zijn over de stukken die ze kopen. Uit de overvloed die het kinderprogramma in de jaren zestig en negentig vormde, zijn hier een paar verzamelobjecten die door de jaren heen steeds meer fans hebben gekregen.

Star Wars-beeldjes

Vintage Star Wars Han Solo en Chewbacca actiefiguren
Vintage Star Wars Han Solo en Chewbacca actiefiguren

De filmserie die een revolutie teweegbracht in het sciencefictiongenre staat bekend om zijn enorme hoeveelheid productkoppelingen, variërend van plastic oplichtende lichtzwaarden tot enorme Lego-sets. Maar voordat kinderen dit moderne speelgoed massaal kochten, werkte Lucas Films samen met de Amerikaanse speelgoedfabrikant Kenner om talloze actiefiguren van gedenkwaardige en ongebruikelijke personages uit de films te produceren.

  • Dubbele telescopische Jedi
  • Mail-in Boba Fett
  • Blauwe Snaggletooth
  • Han Solo met klein hoofd

Als het gaat om het kopen of verkopen van vintage Star Wars-beeldjes: hoe eerder ze zijn, hoe zeldzamer ze zullen zijn en dus waardevoller. Maar omdat Star Wars-verzamelaars behoorlijk gepassioneerd zijn over hun waren, zullen ze niet elk actiefiguur uit 1977 die je hebt, bewonderen. Toch kan zo nu en dan een schat ergens tussen de $ 1.000 en $ 10.000 en meer worden vermeld. Kijk bijvoorbeeld eens hoe sommige van deze vroege Star Wars-actiefiguren onlangs op een veiling werden geprijsd:

  • 29 vintage Star Wars-beeldjes (voorzichtig gebruikt) - Verkocht voor $ 270
  • 1978 Han Solo-actiefiguur met klein hoofd en doos - Vermeld voor $ 3,063,45
  • 1979 gekaard Boba Fett-actiefiguur - aangeboden voor $ 13, 499,99

Beanie Baby's

TY Peanut de koningsblauwe olifant (1998) muts Buddy
TY Peanut de koningsblauwe olifant (1998) muts Buddy

De baby's van de wereld uit de jaren 90 zijn erg trots op hun gekke en gekke kinderspeelgoed, inclusief het echte fenomeen dat Beanie Babies was. Dit veelkleurige pluchen speelgoed veroverde het Westen stormenderhand, waardoor volwassenen er tijdens de kerstperiode om vochten en broers en zussen een intense rivaliteit begonnen over de vraag wie ze wel of niet begaafd waren. Helaas is dit speelgoed, dat ooit werd aangeprezen als investering voor toekomstige uitbetalingen, een plaag voor eigenaren van vintage- en kringloopwinkels. Emmers op emmers met dit afgedankte speelgoed zijn te vinden in vrijwel elke consignatiewinkel in het hele land.

Kinderen uit de jaren 90 kunnen zich echter verheugen omdat er de zeldzame en verkeerd gedrukte Beanie Babies zijn die zelfs meer dan $ 1,50 kunnen opleveren, als je weet hoe je Beanie Babies moet verkopen. De meest gewilde Beanie Babies voor de moderne verzamelaarsmarkt zijn doorgaans degenen met een fabrieksfout, die in beperkte aantallen zijn geleverd of zijn gemaakt om een speciale gebeurtenis te herdenken. Van dieren met unieke kleuren tot dieren gemaakt met een ongewone pelletvulling, hier zijn een paar Beanie Babies waar je op moet letten:

  • Valentino-fouten dragen
  • Wallace beer
  • Koningsblauwe editie Peanut the Elephant

Barbiepoppen

De eerste Barbie-pop geproduceerd in 1959
De eerste Barbie-pop geproduceerd in 1959

Barbiepoppen zijn al tientallen jaren een bekend verzamelobject en een van Mattels best verkochte producten aller tijden. Dankzij de duizenden verschillende Barbie- en bedrijfspoppen die in de schappen van speelgoedwinkels staan, zijn er een behoorlijk aantal vintage Barbies die een paar twintigjes waard zijn, op zijn minst een paar honderd. Over het algemeen geldt dat hoe ouder de Barbie is, hoe meer verzamelobject hij is, waarbij de allereerste Barbie – uitgebracht in 1959 – in 2002 voor $ 2.800 werd verkocht op een Christie's-veiling.

Als het gaat om het verzamelen van deze poppen, is er eigenlijk geen rijm of reden. Poppenverzamelaars worden aangetrokken door allerlei unieke dingen, zoals specifieke jaren, Barbie-poppenlijnen, speciale kenmerken, kledingstijlen, droomhuizen en nog veel meer. Dus als je overweegt een verzameling te starten, is het een goed idee om een centraal punt te kiezen en daar omheen te verzamelen. Misschien wil je bijvoorbeeld alle Skipper Barbie-poppen verzamelen die je kunt vinden.

Specifiek hebben Barbie-poppen het potentieel om een heel waardevol verzamelobject te zijn, hoewel de meeste oude voorraad gehackte Barbies van je ouders niet meer dan een paar dollar waard zijn in de koopjesbak van je plaatselijke kringloopwinkel. Barbies uit de eerste jaren van de productie van het speelgoed (begin jaren zestig) in hun dozen en met hun originele kleding kunnen voor een paar honderd dollar worden verkocht, en er is altijd wel een bereidwillige koper om de hoek voor deze modepoppen.

  • 1963 Skipper-pop met doos en outfits - Aanbieding voor $ 140
  • 1964 Barbie-pop met paardenstaart 850 - Verkocht voor $ 255,51
  • Vintage paardenstaart Barbie nog in doos - aangeboden voor $ 799

Raadpleeg voor meer informatie de prijslijst voor Barbie-verzamelaars.

Laat je innerlijke kind spelen

Van 5 tot 95 kan verzamelspeelgoed bij vrijwel iedereen een glimlach toveren. Er zijn geen grenzen aan het soort speelgoed dat je kunt verzamelen; kies degene uit je verleden of selecteer degene waarvan je te oud was om mee te spelen toen ze werden uitgebracht. Hoe dan ook, laat vandaag nog je innerlijke kind spelen met een nieuwe speelgoedcollectie.

Aanbevolen: