Art Deco-meubelcollectie: de stijl begrijpen

Inhoudsopgave:

Art Deco-meubelcollectie: de stijl begrijpen
Art Deco-meubelcollectie: de stijl begrijpen
Anonim
Kamer in art-decostijl
Kamer in art-decostijl

Vier het naderende honderdjarig jubileum van het Jazztijdperk door de uitbundige en glinsterende feesten, geïllustreerd in de beroemde werken van F. Scott Fitzgerald, tot leven te brengen met nieuwe art-decomeubels. Van rijke exotische houtsoorten tot spiegelachtige lakken: je hoeft niet terug te reizen naar de jaren twintig om er vandaag de dag mee omringd te zijn.

Kunst en design voor een nieuw tijdperk

De Art Deco-periode strekte zich grofweg uit van het midden van de jaren twintig tot het begin van de jaren veertig en beschrijft een specifieke esthetische beweging die landen en artistieke media overstijgt. Architectuur, meubilair, verlichting, illustratie en sieraden zijn slechts enkele van de vele gebieden die werden beïnvloed door Art Deco-ontwerp. Hoewel de stijl voor het eerst werd aangekondigd tijdens zijn tentoonstellingsdebuut op de Parijse Exposition Internationale des Arts Decoratifs et Industriels Modernes in 1925, werd hij pas veel later, halverwege de jaren zestig, algemeen bekend als Art Deco.

Ondanks het gebrek aan nomenclatuur destijds, was deze beweging zo fris en onderscheidend dat ze de wereld stormenderhand veroverde en buiten Frankrijk de Atlantische Oceaan overstak naar de Amerikaanse markt. Daar bleef het bloeien, maar zoals bij alle bewegingen kwam er uiteindelijk een einde aan zijn tijd, overschaduwd door de oorlogsdreigingen en de gevolgen van een naoorlogse wereld.

Art Deco-meubelkenmerken

Art Deco kast met emaille plaquettes
Art Deco kast met emaille plaquettes

Hoewel Art Deco een paar belangrijke leidende principes heeft, die van medium naar medium zijn omgezet, behoren de meubels uit die periode tot de meest emblematische en begrijpelijke representatie van de thematische stijl zelf. Van deze kenmerken zijn dit de belangrijkste die je moet kennen om zelf een art-decomeubel te kunnen onderscheiden:

  • Zware lak- Hoewel lak in de jaren '20 en '30 geen nieuw type meubelafwerking was, werd het zeker in een hernieuwde overvloed gebruikt door Art Deco-ontwerpers. Dankzij de uitgeharde laklagen konden meubels een naadloos glanzende, reflecterende uitstraling krijgen die destijds in de mode was.
  • Watervaleffect - De afgeronde randen die gewoon weg lijken te vallen en die te vinden zijn op voorwerpen als boekenplanken, laden en bureaus, waren ongelooflijk populair bij Art Deco-ontwerpers, en de stijl was zo geliefd dat deze halverwege de eeuw werd gerecycled en aangepast met de vele meubelstukken met zachtere randen.
  • Exotische houtsoorten - Een ander teken dat een stuk is ontworpen volgens de Art Deco-principes is de aanwezigheid van luxueus, exotisch hout. Soorten als ebbenhout, esdoorn en essen werden in overvloed gebruikt.
  • Geometrische ontwerpen - Als reactie op de natuurlijke motieven van de Art Nouveau-periode verwerkten Art Deco-ontwerpers scherpere, meer geometrische vormen in hun stukken. Denk aan motieven zoals zonnestralen, waaiers en torens.
  • Reflecterende materialen - Als ze geen natuurlijke materialen gebruikten, experimenteerden meubel- en verlichtingsontwerpers graag met koelere, reflecterende materialen zoals chroom en staal in hun stukken. Dit hielp om de glans van het nieuwe tijdperk in huis te halen.
  • Marmeren en met juwelen versierde inleg - Inleg is al honderden jaren een populair onderdeel van meubelontwerp, en de inlegstukken die in art-decomeubels werden gebruikt, waren vaak gemaakt van marmer of glanzende juwelen zoals parelmoer.

Beroemde Art Deco-meubelontwerpers

Art Deco begon in Frankrijk, en daar kwamen de meeste productieve Art Deco-ambachtslieden vandaan. Hoewel er veel opmerkelijke niet-Franse Art Deco-makers waren verspreid over het continent en daarbuiten, waren degenen wier werken zich concentreerden op meubels en huishoudelijke producten voornamelijk Frans. Ondanks hun gedeelde erfgoed onderscheidden al deze meubelontwerpers zich door hun unieke kijk op de populaire stijl.

Emile-Jacques Ruhlmann

David-Weill bureau van Emile Jacques-Ruhlman
David-Weill bureau van Emile Jacques-Ruhlman

Misschien was de bekendste en belangrijkste Art Deco-meubelontwerper, Emile-Jacques Ruhlmann, zelfs in zijn kindertijd geen onbekende in de designwereld. Zijn ouders hadden een succesvol schilders- en aannemersbedrijf, dat hij begin 20e eeuw overnam. Slechts tien jaar later had Ruhlmann zijn eigen interieurontwerpbedrijf opgericht, en via dit bedrijf begon Ruhlmann zijn zoektocht naar design.

Zijn vroegste stukken weerspiegelden de Arts and Crafts-beweging, maar naarmate de jaren twintig vorderden, bevatten zijn ontwerpen sterkere invloeden uit de 18ede eeuw, die hij omzette tot zijn eigen unieke stijl. Hoewel zijn meubels bijna nooit door hemzelf werden vervaardigd, werden de stukken nog steeds voor exorbitante bedragen geprijsd. Toch spraken de zeldzame houtsoorten zoals Braziliaans palissanderhout en Macassar-ebbenhout die hij gebruikte, evenals zijn ivoren versieringen, zijn beoogde luxemarkt aan.

Süe et Mare

Sue et Mare-stoel in het Beaux-Arts de Bernay-museum
Sue et Mare-stoel in het Beaux-Arts de Bernay-museum

Louis Süe en André Mare, elk van hen getalenteerde kunstenaars op zichzelf en hedendaagse studenten in de kunstsalons in heel Europees Frankrijk rond de eeuwwisseling, vormden een partnerschap tijdens het Art Deco-tijdperk dat zou ontstaan genaamd Süe et Mare. Hoewel hun partnerschap kortstondig werd onderbroken door de Eerste Wereldoorlog, wakkerden de twee hun creatieve band weer aan en creëerden veel stukken in art-decostijl. Toegegeven, minder experimenteel dan sommige kunstenaars uit die periode, vertoonden hun stukken geschulpte randen, inleg van ivoor en parelmoer, en vooral opvallende zachte, sensuele rondingen.

Paul T. Frankl

Paul T. Frankl stoel en tafel
Paul T. Frankl stoel en tafel

Paul T. Frankl, een product van de Berlijnse kunstscene, volgde zijn Europese trainingen naar de Verenigde Staten, waar hij begon te innoveren op het gebied van architectuur en meubelontwerp. In tegenstelling tot sommige Art Deco-kunstenaars stond Frankl vooral bekend om een specifiek ontwerp dat hij bijdroeg aan de beweging: wolkenkrabbermeubilair. Van bureaus tot stoelen en alles daartussenin, Frankl verlegde de grenzen van meubels als het ging om hoogte en geometrie en repliceerde keer op keer het nieuwe populaire wolkenkrabberbeeld in zijn houten meubels.

Geef je huis een boost met deze art-deco-hacks

Art-deco bureau
Art-deco bureau

Echte art-decomeubels zijn ongelooflijk duur, en niet iedereen heeft de wens om zijn huis te transformeren in een weelderige replica van Jay Gatsby's beruchte West Egg-landhuis. Wanneer u echter gewapend bent met een adelaarsoog en een paar eersteklas hacks, kunt u een elegante Jazz Age-flair aan uw interieur toevoegen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat het lijkt alsof u uw huis heeft ingericht voor een verkleedfeest.

  • Concentreer u op het uitkiezen van gestroomlijnde meubels- Kies meubelstukken, zoals bijzettafels en staande lampen, zonder onnodige franjes. Je wilt dat items strak en recht zijn; bonuspunten voor het kiezen van stukken met een geometrische applicatie of motief ergens in het ontwerp.
  • Reflecterend meubilair is je vriend - Probeer stukken te vinden die glanzend en reflecterend zijn; je meubels moeten het licht dat erop v alt kunnen reflecteren in plaats van het te absorberen.
  • Hoe meer spiegels je hebt, hoe beter - Spiegels werden niet alleen gebruikt om naar jezelf te kijken in Art Deco-design. In feite werden zowel grote als kleine spiegels van vloer tot plafond gepleisterd om zoveel mogelijk licht op te vangen en te reflecteren.
  • Kies rijke metallics en kleuren - Vermijd kussens, stoelen en banken in pastelkleuren of drukke prints. In plaats daarvan zou je dingen moeten uitkiezen met opvallende metallics zoals zilver en goud, of rijke tinten zoals rood en groen.

Breng de Roaring Twenties terug in stijl

Hoewel het bijna een eeuw geleden is dat Art Deco de wereld de adem benam, zijn overblijfselen van de esthetiek vandaag de dag niet minder populair dan honderd jaar geleden. Om de historische esthetiek te eren en een echt eerbetoon te brengen aan de roerige jaren twintig, kunt u slechts een klein deel van uw stadsinterieur aan die periode wijden met een paar art-decomeubels. Van een rijkelijk gelakte salontafel tot een geometrische spiegel aan de muur, de mogelijkheden om te mixen en matchen met jouw moderne gevoeligheden zijn eindeloos.

Aanbevolen: