Art Deco-badkamers: een uitgebreide gids voor styling

Inhoudsopgave:

Art Deco-badkamers: een uitgebreide gids voor styling
Art Deco-badkamers: een uitgebreide gids voor styling
Anonim
Badkamer in art-decostijl
Badkamer in art-decostijl

Art Deco-badkamers bieden een breed scala aan ontwerpopties voor uw badkamer in historische stijl. Geometrische patronen, strakke rechte lijnen en rechthoekige vormen spelen een grote rol in deze historische stijl en weerspiegelen de invloeden van het kubisme, de art nouveau en het fauvisme.

Belang van kleur in art deco

Een van de belangrijkste interieurontwerprollen van Art Deco zijn de populaire kleurkeuzes die in badkamers worden gebruikt. Zachtere tinten inspireerden luxe baden met langere baden om te genieten van het comfort van een volledig uitgeruste moderne badkamer. Een van de populaire Art Deco-badkamerkleuren uit deze tijd was de jadeietkleur van vóór de Eerste Wereldoorlog, bekend als Ming-groen.

Deze omvatten:

  • Ming groen en zwart
  • Rozeroze en zwart
  • Blauw en zwart

Muurbehandeling met tegels en verf

Veel van de badkamers gebruikten groene of roze wandtegels die waren omlijst met zwarte randtegels. De tegel bedekte doorgaans driekwart van de muur.

De randmuurtegels waren rechthoekig van vorm om meer contrast toe te voegen. Een tegelplint die tussen de muur en de vloer wordt geplaatst, heeft dezelfde kleur als de muur of is zwart voor een dramatischer effect. Er kon een tegelplint worden gebruikt, maar de koofbasistegel was de populaire keuze. De basistegel van de koof had een uitlopende rand die een waterdichte verbinding tussen de vloer en de muur creëerde.

Verf was de favoriete keuze voor het zichtbare muuroppervlak, omdat behang uit die tijd meestal niet zo goed paste in een vochtige omgeving. De zichtbare muur was meestal wit geverfd of in een lichte kleur van de tegel of een kleur die contrasteerde met de tegel, zoals roze muurverf voor een badkamer met groene tegels.

Badkamer in art-decostijl
Badkamer in art-decostijl

Selecteer uw badkamerwandtegel

Zodra u de kleur van uw wandtegel heeft bepaald, moet u beslissen of u een zwarte rand wilt toevoegen. U moet ook beslissen over de kleur van de plint of de basistegel van de koof. De volgende beslissing is het type muurbehandeling dat u voor de zichtbare muur wilt. Dit kan verf zijn of een modern behang. U hoeft zich geen zorgen te maken over modern behang dat bestand is tegen stomende badkamers. Je kunt deze kamer opfleuren met een geometrisch art-decobehangpatroon of een reflecterend patroon kiezen dat schittert als de jaren 20.

Als je geen tegels in je budget hebt, overweeg dan om je eigen interpretatie te creëren door kaders uit lijstwerk te maken die je op de muren kunt plaatsen. Je kunt de muren en het lijstwerk wit schilderen en vervolgens de binnenkant van de panelen Ming-groen of roze-roze verven. Er zijn verven die specifiek zijn gecategoriseerd als Art Deco-verven, of wees gedurfd en creëer je eigen versie van een ideale kleurencombinatie voor de badkamer.

Vloeren

De badkamervloer was altijd een keramische tegel. Een van de meest populaire kleurkeuzes was een mozaïektegel in zwart en wit. Er werd een zeshoekige tegel van 2 inch gelegd in een honingraatontwerp met een zwarte zeshoek op een afstand tussen een cluster van zes witte zeshoekige tegels.

Sommige badkamerontwerpen gebruikten geen zwarte accenttegel en creëerden eenvoudigweg een witte mozaïekvloer. De vloertegels waren traditioneel kleine mozaïeken en voor grotere badkamers werd vaak een zwarte tegelrand gecreëerd, waardoor de vloer een tapijteffect kreeg.

Roze, blauwe, Ming-groene, zachte botergele en andere gekleurde vloertegels werden halverwege de jaren twintig geïntroduceerd. Dit waren nog steeds kleine tegels van mozaïekformaat, vaak in vierkante en rechthoekige vormen. Soms creëerde de tegelzetter/laag een patrooneffect met een combinatie van vierkante en rechthoekige tegels.

Art-deco badkamervloer
Art-deco badkamervloer

Kies je favoriete tegel voor badkamervloeren

Zodra je hebt besloten welke hoofdkleur je voor je badkamer wilt, is het tijd om de vloer- en wandtegels te kiezen. De wandtegels zijn traditioneel groter dan de vloertegels die in een Art Deco badkamer worden gekozen. De wandtegels waren vierkant met rechthoekige randtegels (meestal zwart). Selecteer het patroon en de vorm van de tegels die u voor uw badkamervloer wilt hebben.

Kleuren badkamerarmatuur

Wit porselein was vóór de Eerste Wereldoorlog (WWI) de hoofdkleur voor sanitair. Na de oorlog sprong Art Deco naar de jaren twintig met een vleugje gekleurde armaturen in de badkamer. De kleuren waren meestal subtiele bleke waarden die goed samengingen met de basiskleuren van de Art Deco-badkamer, roze en groen. In feite was het Ming-groen een prominente keuze voor gekleurde badarmaturen, maar het roze-roze regeerde. Babyblauw was een goede derde.

In de jaren dertig was babyblauw steeds populairder geworden, waarbij blauw of roze de meest geprefereerde tegelkleuren waren. Andere beschikbare maar minder populaire kleuren waren zachtgeel, bleek lavendel en opvallend zwart.

Badkamerarmatuurstijlen

De badkamerarmaturen waren gemaakt van gietijzer en bedekt met porselein. Glasachtig porselein was een felbegeerde afwerking voor het porselein, omdat het een beschermende hoogglans produceerde en de gootstenen, badkuipen en toiletten ongevoelig voor vlekken maakte. Deze twee afwerkingen waren verkrijgbaar in de populaire wastafel-, badkuip- en toiletstijlen.

Gootsteen op voetstuk

Sokkelgootstenen waren populair als Art Deco-armaturen omdat ze tot kunstwerken konden worden gevormd en gekneed. Er waren twee soorten wastafels op voetstuk. Eén had een rechthoekige gootsteen met een smal, plat oppervlak aan de zijkanten met net genoeg ruimte om een scheermes, een pot koude room of andere toiletartikelen neer te zetten tijdens het gebruik van de gootsteen. De andere stijl had een ronde wastafel met een gebogen frame. Er was heel weinig vlak oppervlak rond het bassin om iets neer te zetten.

Voetstuk wastafel
Voetstuk wastafel

Consoletoiletten

Consolegootstenen of toiletten waren erg populair, en sommige hadden een ingebouwde achterwand van 2 inch. De hele gootsteen, de achterwand en de console waren gemaakt van glasachtig porselein of porselein. Consoletoiletten waren aan de wastafel bevestigd. muur en had twee porseleinen poten aan de voorkant voor extra steun.

Sommige toiletten zijn ontworpen om op een koperen standaard te worden geplaatst die aan de muur was bevestigd en ook twee koperen poten aan de voorkant had. Een dubbel toilet heeft meestal twee achterpoten en drie voorpoten (één in het midden) voor extra ondersteuning.

Clawfoot-kuipen

De meeste mensen denken aan badkuipen op pootjes voor Art Deco en deze waren razend populair tijdens het Victoriaanse tijdperk en bleven populair gedurende de hele Art Deco-periode. Sommige badkamers hadden een hoekje of nis alleen voor het bad om de kou te helpen tegenhouden. Dit concept evolueerde naar het moderne, onopvallende rechthoekige bad met een tegelrand en ingebouwde douche. Dit nieuwe badkuipontwerp was beschikbaar tijdens de Art Deco-periode, maar de meerderheid van de mensen kon het zich niet veroorloven om hun functionele badkuip te vervangen louter voor een ontwerpupdate, dus de badkuip op pootjes was prominent aanwezig in de meeste Art Deco-badkamers.

De badkuip op pootjes geeft een nostalgisch gevoel aan het algehele ontwerp en past goed bij de eclectische eigenschappen van Art Deco. Deze kuipen hadden meestal een dubbel uiteinde, waarbij de kraan en de handgrepen in het midden van de zijkant van het bad waren geplaatst. Later werden deze aan één uiteinde van de kuip geplaatst. Een ander populair badontwerp was het bad met pootjes op pootjes, waarbij het ene uiteinde hoger was dan het andere voor gemakkelijker inweekcomfort.

Klauwvoetbad
Klauwvoetbad

Douche

Het bad op pootjes had een ovale douchestang die aan het plafond hing of aan de muur naast het bad was bevestigd. Het douchegordijn kan dan de binnenkant van het bad omsluiten.

Kooidouches met een reeks ingebouwde straalsoorten uit het Victoriaanse tijdperk waren nog steeds in gebruik. Deze kooien, geplaatst op een porseleinen douchebak op voet, maakten uiteindelijk plaats voor douches met nis-/hoektegels.

Andere douches waren ongeveer even groot als de porseleinen pannen op voet, maar waren afgesloten en kwamen binnen via een gebogen of gestileerde opening. Deze waren ongeveer zo groot als een kast en betegeld om een afgesloten douche-ervaring te bieden. In duurdere huizen was de aparte douche uitgebreider en als zeer modern beschouwd, met verschillende douchesproeikoppen. Sommige van deze nieuwere ontwerpen hadden een ingang met een halve muur die veranderde in een volledig ommuurde doucheruimte.

Kranen en handgrepen

De kranen en handgrepen waren meestal gemaakt van glanzend glanzend messing, of als je wilde laten zien hoe rijk je was, koos je voor gouden kranen en knoppen/handgrepen. De kleinere, extravagante badkamers zijn voorzien van porseleinen handgrepen/knoppen voor warm en koud. Voorbij waren de twee gootstenen (één voor warm en één voor koud). De jaren twintig stonden in het teken van innovatie, en er ontstond een centrale kraan/uitloop ter vervanging van de meer gedateerde en moeilijk te gebruiken afzonderlijke uitlopen. Het warme en koude water werden gecombineerd, zodat de warmtefactor beter kon worden geregeld, vooral bij gebruik van de gootsteen.

Art deco wastafel en messing armaturen
Art deco wastafel en messing armaturen

Toiletten of commodes

Toiletten of commodes hadden nog steeds een beperkt ontwerp en meestal volgde het ontwerp de functie. Zwaartekrachttoiletten met trekketting werden nog steeds gebruikt, omdat maar weinig mensen het zich konden veroorloven om over te stappen op de nieuwere tweedelige compacte stijl met een lagere tank. Sommige toiletpotten waren nogal decoratieve ontwerpen voor de basis, maar deze waren beperkt tot de rijken.

Hoe u uw badkamermeubel kiest

Beslis eerst welke stijl u wenst voor uw gootsteen en badkuip, en of u voor een aparte douchecabine met tegels gaat of de voorkeur geeft aan een douchegordijn boven uw bad op pootjes. Zodra u deze stijlbeslissingen heeft genomen, moet u de kleur van uw gootsteen kiezen en hoe ver u wilt gaan met uw kleurenschema.

Je kunt nostalgisch gaan met een toilet met trekketting of een ronde toiletpot. Beide zullen uw badkamer compleet maken met het gevoel een stap terug in de tijd te doen. Trouw aan het tijdperk, gebruikte het merendeel van deze ontwerpen een eikenhouten behuizing voor het toilet en een bijpassend toiletdeksel.

Je zou kunnen besluiten dat een afwerking van geborsteld nikkel, antiek messing of glanzend chroom beter bij je persoonlijke smaak past dan hoogglans messing of goudkleurige kranen en handgrepen/knoppen. Wees niet bang om te breken met historische opties. Je moet van je keuzes houden, dus als goud of messing je niet gelukkig maakt, kies dan de metalen afwerking die dat wel doet.

Spiegels

Spiegels waren een elegant element voor Art Deco en boden mogelijkheden voor artistieke creaties. De stijl van frameloze spiegels voegde een nieuwe look toe aan het interieur van het huis. Deze spiegels waren groter en typisch afgeschuind glas. Venetiaanse spiegels waren vooral populair vanwege hun unieke ontwerpen van spiegellijsten. Dit ontwerp zorgde voor meer licht dat in een badkamer reflecteerde.

Kabinet

De jaren twintig en dertig waren de tijd van bungalow-, kunst- en ambachts- en ambachtsman-ontwerpen die gebruik maakten van de ruimte door inbouwkasten te voorzien van glazen deuren. Hoewel heel weinig badkamers ingebouwde kasten hadden, was er toch één die in de badkamer moest worden ingebouwd: het verzonken medicijnkastje. Alle andere kasten die in de Art Deco-badkamer werden gebruikt, waren een op zichzelf staand meubelstuk. Zoek naar authentieke stukken met inlegontwerpen die geometrische ontwerpen weerspiegelen.

Ingebouwd medicijnkastje

Dit meubel was van hout en had een glazen knop op de deur. De deur had een afgeschuinde spiegelinzet, waardoor dit een zeer waardevolle toevoeging was aan de moderne badkamer. Omdat er weinig tot geen ruimte op het voetstuk of de consolegootsteen was, was het medicijnkastje een perfecte plek voor toiletartikelen. Het medicijnkastje werd boven de gootsteen geplaatst, zodat de huiseigenaren de spiegel konden gebruiken tijdens het gebruik van de gootsteen.

Ingebouwd medicijnkastje
Ingebouwd medicijnkastje

Selecteer een medicijnkastje of spiegel

Een reproductie-medicijnkastje is een leuke touch. Als je zo authentiek mogelijk wilt zijn, kies er dan een met een afgeschuinde spiegel. Mocht een medicijnkastje geen ideale aanvulling zijn voor uw badkamer, dan is er een ruim assortiment aan diverse Art Deco spiegels. Kies er een die je leuk vindt en hang hem boven de gootsteen.

Verlichtingsarmaturen

Art Deco introduceerde stijlvolle geometrische patronen in wandkandelaars. Dit waren kleurrijke glasontwerpen. Schuine V-vormige ventilatorontwerpen of een eleganter messing of bronzen armatuur met kristallen prisma's die eraan bungelen. Andere lampen waren gemaakt van glanzende verchroomde metalen rechthoekige roosters met matglas. Glazen schuifkappen in een gestileerde plafondlamp en vele andere unieke designs.

De meerderheid van de mensen gaf echter geen geld uit aan deze hoogwaardige verlichtingsarmaturen. In plaats daarvan waren veel plafondlampen voor badkamers halfgemonteerd opaalglas, ook wel melkglas genoemd. Wandkandelaars in de badkamer zijn vaak voorzien van opalen glazen tinten.

Beslis over uw badkamerverlichting

Kies hetzelfde metaal voor je verlichtingsarmaturen als voor de kranen en handgrepen van je badkamerarmaturen. Als u voor geborsteld nikkel of antiek messing hebt gekozen, kies dan dezelfde afwerking voor uw verlichtingsarmatuur, zodat uw badkamer een samenhangende uitstraling krijgt. Boven het medicijnkastje werd vaak een wandkandelaar met een trekketting en een kap die het licht naar beneden leidde, geplaatst. Een stijlvollere uitstraling zou een set wandkandelaars aan weerszijden van de kast zijn.

Raambehandeling

De raambekleding voor Art Deco varieerde. Gebrandschilderd glas, vooral in geometrische patronen, was erg populair, maar duur. In een duurder huis had een badkamer misschien een glas-in-loodraam, maar de meeste hadden een eenvoudig vierkant raam of een raam met dubbele schuiframen. Grotere badkamers hebben mogelijk een hoog verticaal enkel raam. Veel ramen hadden matglas voor privacy. Sommige ramen waren geëtst met geometrische vormen in een matglasontwerp. Rolgordijnen waren een gebruikelijke raamdecoratie voor een bescheiden badkamerontwerp. Dit was een goedkope keuze en zorgde voor onmiddellijke privacy. Andere keuzes waren gelaagde gordijnen of eenvoudige verzamelde gordijnen die gemakkelijk genoeg te openen en te sluiten waren.

Kies een raamdecoratie

Je kunt altijd een rolgordijn en een volant gebruiken om wat kleur en een geometrisch patroon aan je badkamer toe te voegen. Raamfolie geeft een goedkope en effectieve uitstraling voor privacy en laat natuurlijk licht in uw badkamer. Er zijn een paar matte, geëtste Art Deco-raamfoliepatronen die je misschien wilt proberen voor een raam van gewoon glas.

Glas-in-lood
Glas-in-lood

Badkameraccessoires

De badkamerruimte liet niet veel accessoires toe. Je kunt er een paar toevoegen voor een authentieker gevoel aan je Art Deco badkamerontwerp.

  • Een glazen plank werd vaak tussen de gootsteen en het medicijnkastje geplaatst, hetzij in een open stijl of met een vasthoudrail om te voorkomen dat voorwerpen van de plank vallen.
  • Een klein bijzettafeltje, geverfd in een van de kleuren van het kleurenpalet van uw badkamer, kan bij de gootsteen worden geplaatst om handdoeken op te bergen.
  • Een stoel met een rechte rugleuning werd vaak bij het bad neergezet, zodat je gemakkelijk bij een handdoek kon of om te zitten tijdens het aankleden. Deze stoel had vaak een ladderstijl en kon een natuurlijke afwerking hebben of geverfd worden.
  • Een badkuiprek over de zijkant was meestal een draadmandontwerp met een plank voor een stuk zeep.
  • Een handdoekenkast was meestal een curiosakastje, dressoir of ander afzonderlijk meubelstuk dat werd gebruikt om handdoeken, washandjes en toiletpapier in op te bergen.

Ontwerp uw Art Deco-badkamer

Beslis welk kleurenschema je voor je badkamer wilt hebben en begin vervolgens met winkelen voor elk element, zoals wand- en vloertegels, badarmaturen, verlichting en accessoires. Uw Art Deco badkamerontwerp zal snel vorm krijgen in een stijlvolle badkamer waar u met veel plezier gebruik van zult maken.

Aanbevolen: