Schuldgevoelens begrijpen & Wat u eraan kunt doen

Inhoudsopgave:

Schuldgevoelens begrijpen & Wat u eraan kunt doen
Schuldgevoelens begrijpen & Wat u eraan kunt doen
Anonim

Is de fooicultuur uit de hand gelopen? Vermijd schuldgevoelens met deze tips voor het maken van actieve fooikeuzes.

vrouw die koffie koopt
vrouw die koffie koopt

We kennen allemaal dat moment. Je beta alt voor je aankoop in de koffieshop of je favoriete donutzaak en ze draaien de iPad rond zodat je deze kunt ondertekenen, waardoor de laatste (en zeer openbare) vraag wordt onthuld hoeveel je een fooi wilt geven. Deze super zichtbare manier om een fooi toe te voegen, met het label 'schuldfooien', heeft de manier veranderd waarop we fooien geven.

Waarom is fooien nu zo raar?

In het verleden was het geven van een fooi een persoonlijke, subtiele transactie. Denk bijvoorbeeld aan het geven van een biljet van vijf dollar aan de persoon die uw koffers draagt in een hotel, of het vertellen aan een taxichauffeur dat hij 'het wisselgeld moet houden'. In het openbaar over geld praten is een cultureel taboe, en het geven van fooien is daar een onderdeel van. We houden het laag, want dat is slechts een deel van onze cultuur.

Digitaal fooien heeft daar verandering in gebracht. Traditioneel zou een restaurantserver uw creditcard beheren of uw wisselgeld meenemen, en u zou in het geheim de fooi achterlaten die u passend achtte. De server was er niet bij en keek hoe je de berekeningen deed en je fooibeslissingen nam. Tegenwoordig staat de server daar te wachten terwijl u besluit hoeveel u een fooi geeft. Ze kunnen precies zien wat je ze geeft, en dit kan leiden tot schuldgevoelens.

Snel feit

Als Amerikanen geconfronteerd worden met een digitaal kantelscherm, geven ze 15% meer fooi dan in standaardsituaties. Waarom? Het is mogelijk dat het het schuldgevoel is. 31% van de mensen geeft aan zich onder druk gezet te voelen om een fooi te geven, en 23% voelt zich schuldig.

Schuldfooi krijgt meer aandacht

Hoewel het lijkt alsof het gebruik van technologie enige afstand zou toevoegen aan de fooitransactie, kan het feitelijk leiden tot meer schuldgevoelens vanwege de openbaarheid ervan. En deze hele situatie krijgt de laatste tijd meer aandacht.

TikTok-gebruiker Aubrey Grace heeft de ongemakkelijkheid perfect vastgelegd in een video die viraal ging. In de clip doet ze zich voor als een barista en kijkt toe terwijl een klant het fooibedrag selecteert. De video vond veel weerklank bij veel mensen en leverde duizenden reacties op over hoe het geven van fooien uit de hand is gelopen.

@aubreygracep Het lastige moment waarop ze kunnen zien wat je fooi geeft squarereader tip tipping baristatok ♬ origineel geluid

Waar u te maken kunt krijgen met kanteldruk

Het geven van schuldgevoelens gebeurt niet overal. Het is iets dat je ziet bij transacties op verkooppunten, meestal met een elektronisch scherm. Het kan ook gebeuren als er een prominent tentoongesteld fooienpotje staat, maar in die situaties is de druk meestal minder groot. Dit zijn enkele plaatsen waar u mogelijk met een publiek fooi-dilemma te maken krijgt:

  • Cafés
  • IJssalons
  • Foodtrucks
  • Kiosken
  • Sommige winkels
  • Afhaalrestaurants

Hoe u kunt reageren op situaties van schuldgevoelens

Het is normaal dat u zich een beetje raar voelt door de kanteldruk en onzeker bent over uw reactie. De sleutel hier is nadenken voordat je op een knop drukt, zodat je er zeker van kunt zijn dat je een keuze maakt die je daadwerkelijk wilt maken en niet alleen maar reageert op schuldgevoelens.

Wees voorbereid op het scherm

Het kantelscherm op het verkooppunt wordt een vaste waarde op veel plaatsen waar we dingen kopen, dus wees niet verbaasd als je het ziet. Je kunt zelfs plannen hoeveel fooi je wilt geven voordat je zelfs maar naar de toonbank loopt.

Weet hoeveel u een fooi moet geven

Hoeveel u een fooi moet geven, hangt af van de situatie waarin u zich bevindt. Als de persoon een dienst verleent (zoals een burrito voor u maken volgens uw specificaties en deze verpakken met bestek en zo), moet u een fooi geven. Hetzelfde geldt voor koffie en ijs.

  • Tip 10% voor afhaalma altijden of situaties waarin de persoon niet veel werk hoefde te doen om u te helpen.
  • Tip 20% voor op maat gemaakte koffiedranken of ijs.
  • Tip 20% als u een relatie heeft met de persoon die u bedient, bijvoorbeeld omdat u een vaste klant bent en elkaars naam kent.

Als je alleen maar iets koopt zoals een kant-en-klaar broodje, een fles water of een trui, voel je dan niet verplicht om een fooi te geven. In deze situaties ontvangt u geen service.

Maak snel uw keuze

Verminder de sociale onhandigheid van de situatie door niet over het kantelscherm te blijven hangen. Ken uw keuze voordat u het scherm ziet, maak de keuze en ga vervolgens verder met de transactie. Op die manier sta je niet toe dat het schuldgevoel je gedrag verandert of je een ongemakkelijk gevoel geeft.

Bestrijd schuldgevoelens met planning

Het is normaal om het gevoel te hebben dat elke plaats nu om een fooi vraagt en dat de fooiencultuur uit de hand is gelopen, maar uiteindelijk is het enige waar we controle over hebben onze eigen beslissingen. Als je weet hoe je om wilt gaan met het geven van fooien voordat je met het kantelscherm wordt geconfronteerd, is de kans kleiner dat je schuldgevoelens ervaart en is de kans groter dat je de keuze maakt die het beste bij de situatie past.

Aanbevolen: