Art Deco meubelrestauratie

Inhoudsopgave:

Art Deco meubelrestauratie
Art Deco meubelrestauratie
Anonim
Herstofferen van Art Deco meubelen
Herstofferen van Art Deco meubelen

Art deco meubelrestauratie kan uw dierbare stukken nieuw leven en glans geven, of ze nu deel uitmaken van een volledige art deco meubelcollectie of slechts een of twee stukken hier en daar. Veel art-decostukken zijn gemaakt met fineer-overlays en metalen hardware, die gerepareerd of vervangen kunnen worden, zelfs als je niet over deskundige handwerkvaardigheden beschikt.

Restauratietips

Net als bij elk antiek meubilair zijn er enkele projecten die veel werk en vaardigheden vereisen. Zowel machinaal vervaardigde als handgemaakte meubels kunnen worden gereinigd en gerepareerd, maar wat u probeert kan afhankelijk zijn van uw ambachtelijke vaardigheden.

Overweeg vooraf de waarde

Evalueer voordat u een restauratieproject uitvoert uw vaardigheden realistisch en overweeg de waarde van het stuk waaraan u gaat werken. Misschien wilt u ook de verzamelwaarde van het item weten. Een kast die enkele duizenden dollars waard is en kleine reparaties nodig heeft, kan de prijs waard zijn. Maar een meubelstuk dat weinig antieke waarde heeft en mogelijk honderden dollars aan reparatie nodig heeft, kan iets zijn dat u liever niet repareert.

Als je twijfels hebt, kun je het misschien naar een professional brengen voor evaluatie-restauratie. Als u zelf geen expert kent, kunt u een plaatselijke antiekwinkel of antiekveilinghuis bellen en om hun aanbevelingen vragen.

Repareren en conserveren

Het belangrijkste om te onthouden bij het repareren van art-decomeubels is om zoveel mogelijk van het origineel te behouden. Het schilderen van het oppervlak, het gebruik van hardware in de verkeerde stijl of het niet matchen van hout zal uw meubels verpesten. Met de volgende suggesties kunt u een goed begin maken.

  • Art-decomeubels hebben vaak een fineeroppervlak, dat gemakkelijk kan worden weggetrokken of afgebroken. Als u het oppervlak reinigt of polijst, gebruik dan een zeer zachte, stevig geweven doek, anders kunnen de draden van het fineer vast komen te zitten en deze van het meubeloppervlak wegtrekken.
  • Art deco stoelen, banken en zelfs tafels kunnen leren delen of oppervlakken hebben. Leer zal barsten als het te droog is, dus behandel het minstens één keer per jaar om het soepel te houden. Gebruik producten die uitsluitend voor leer zijn gemaakt, zoals de leercrème van Skidmore. Vergeet niet om eerst een klein testlapje uit te voeren, om er zeker van te zijn dat het leer gelijkmatig van kleur is.
  • Art-decostukken stonden bekend om hun glanzende uiterlijk en elegante hout. Dit type meubilair kan vele afwerkingen hebben, waaronder schellak of was. Om opgebouwde lagen te verwijderen die de originele afwerking vaak vertroebelen, reinigt u het oppervlak zorgvuldig met terpentine. Veeg droog, laat aan de lucht drogen en veeg opnieuw af met een schone doek. Een dun laagje bijenwas beschermt het oppervlak van het meubel.
  • Wat je ook doet, gebruik geen chemicaliën om het meubilair te strippen; dat zal het fineer verpesten en het stuk zal niet meer te repareren zijn.

Als je enkele eenvoudige reparaties aan je art-decomeubels gaat uitvoeren, heb je knutselmessen, timmermanslijm, meubelklemmen en gewichten nodig.

Materialen

Art deco meubelstijlen werden gekenmerkt door strakke lijnen, "waterval" of gebogen randen, en accenten van glas, chroom, aluminium en hoogglans gepolijst hout en fineer. Krassen en deuken, ontbrekende hardware en gebroken glas zijn veel voorkomende problemen met meubels uit deze tijd.

Glas

Art Deco tafel met blauw glazen spiegelblad
Art Deco tafel met blauw glazen spiegelblad

Veel art-decotafels gebruiken glazen bladen die in een houten frame zijn geplaatst. Als het glas gebroken, afgebroken of bekrast is, kunt u een stuk glas op maat laten snijden. Bij sommige art-decostukken wordt glas op zijn plaats gehouden door houten beugels, waardoor verwijdering en vervanging eenvoudig is. Zoek een glasvervangingsspecialist bij u in de buurt, of neem contact op met een gespecialiseerd glasbedrijf als Clearlight. Bij art-decomeubels is het glas zelf gekleurd (niet de achterkant of de verzilvering), dus het kan zijn dat u niet de exacte kleuren kunt vinden.

Gekrast glas kan op verschillende manieren worden gerepareerd. Voor zeer lichte krassen op het oppervlak kunt u een beetje tandpasta proberen en de vlekken wegpoetsen. Jeweller's Rouge werkt ook. Diepe krassen moeten mogelijk door een professional worden weggepoetst, dus bel uw plaatselijke glasreparatiebedrijf voor hulp.

Geëtst glas, dat soms wordt aangetroffen in art deco porseleinkasten, is bijna onmogelijk om precies te vervangen. Zoek een glaskunstenaar bij jou in de buurt die het zuuretsen kan doen dat nodig is voor een volledige restauratie, of je kunt het zelf proberen.

Leer

Gegeven hun leeftijd kunnen leervlekken op art-decomeubels lastig te verwijderen zijn. Een oppervlakkige vlek op een art deco stoel of bank kan soms worden weggeveegd met een milde zeep, zoals ivoor. Probeer de zeep eerst op een onopvallend deel van het leer en laat het drogen. Na het wassen van de vlek, polijst u deze met bijenwas. Probeer voor hardnekkigere vlekken een professionele vlekverwijderaar.

Metaal

Art-decomeubels hadden vaak metalen handgrepen of decoratieve poten van chroom, aluminium of potmetaal. Je kunt deze metalen schoonmaken met water en een beetje mild afwasmiddel of witte azijn. Werk af met een lichte poetsbeurt met babyolie om het oppervlak te beschermen.

Handgrepen of ladegrepen werden soms gemaakt van verguld metaal en bakelieten inzetstukken (een vroeg plastic). U kunt reparatiesets voor vergulden online of in hobbywinkels kopen. Bakeliet is kwetsbaar, dus u kunt overwegen om reproductievervangingen aan te schaffen.

Hout

Hout in art-decomeubels kan sterk gepolijst zijn of fineer hebben dat is verwerkt tot decoratieve motieven of geometrische vormen. Dit kan het restaureren van houten art-decomeubels behoorlijk uitdagend maken, maar er zijn verschillende eenvoudige reparaties die je kunt doen met basisvaardigheden.

  • Birdseye Esdoorn Art Deco Dressoir van Joel Liebman
    Birdseye Esdoorn Art Deco Dressoir van Joel Liebman

    Als het fineer bobbelt of verheven is, probeer dan deze techniek: plaats een stuk vetvrij papier over het verhoogde gedeelte van het fineer en leg dan een dik stuk papier (een kraft-envelop of licht karton) over het vetvrij papier. Bedek alles met een dunne doek. Gebruik een strijkijzer dat op middelhoog vuur staat (geen stoom), druk het voorzichtig naar beneden en wacht een paar seconden. Til de bekleding op, controleer of de luchtbel is afgeplat en herhaal indien nodig totdat het fineer glad is. Plaats vervolgens een zwaar gewicht op de doek en laat 48 uur rusten.

  • Los fineer kan worden vervangen of opnieuw worden gelijmd. Gebruik een smalle verfkrabber of ander gereedschap om het fineer voorzichtig van de basis te tillen. Schraap vervolgens alle oude lijm weg. Je kunt warm water gebruiken om de lijm zacht te maken en deze vervolgens afschrapen. Verdeel timmermanslijm over het nu schone oppervlak en druk het fineer voorzichtig naar de randen toe. Veeg overtollige lijm snel weg. Verzwaar het fineer of gebruik meubelklemmen om het op zijn plaats te houden terwijl de lijm droogt.
  • Als je een stukje fineer mist, moet je het vervangen. Probeer langs de onderranden van het meubilair te kijken, waar u fineer kunt vinden dat u niet zult missen. Je kunt het wegknippen met een knutselmesje en het vervolgens met timmermanslijm op de kale plek lijmen. Vervangend fineer is ook te vinden bij Woodcraft, waar de prijzen beginnen bij $ 10 en hoger.

Een expert zoeken

Soms gaan de reparaties je vaardigheden te boven, maar je houdt van het stuk. Neem contact op met een vertrouwde antiekwinkel en kijk of zij in de omgeving een reparatie-expert kennen die gespecialiseerd is in houten meubelen. Bel uw plaatselijke museum of historische vereniging en vraag wie zij gebruiken voor reparaties.

Hoewel er veel mooie art-decomeubels zijn, is een groot deel ervan niet erg duur. Zorg ervoor dat u, indien mogelijk, meerdere schattingen krijgt, anders beta alt u mogelijk meer voor de reparatie dan wat het stuk daadwerkelijk waard is.

Genieten van je art-deco

Art-decomeubels zijn stijlvol en retro, dus laat een paar deukjes of krassen je er niet van weerhouden om ze te gebruiken en ervan te houden. Voer enkele eenvoudige reparaties uit en geniet jarenlang van uw meubels.

Aanbevolen: