Tuinieren en maanfasen

Inhoudsopgave:

Tuinieren en maanfasen
Tuinieren en maanfasen
Anonim
Maanfasen kunnen invloed hebben op uw tuin
Maanfasen kunnen invloed hebben op uw tuin

Tuinieren en maanfasen worden al sinds de oudheid gebruikt en zijn een techniek die de moeite waard is om te proberen voor een enorme oogst aan groenten, een onderhoudsarm gazon of een mooie bloementuin. Veel oude boeren en tuinders zweren bij het planten in overeenstemming met de maanstanden. Voordat je spot met het idee van maanplanting, overweeg het bewijsmateriaal.

De achtergrond van tuinieren en maanfasen

Historisch bewijs

Oude culturen gebruikten vaak de maanfasen om vast te stellen wanneer ze moesten zaaien en wanneer ze hun gewassen moesten oogsten. Astrologen hebben door de eeuwen heen de voortgang van de zon, de maan en de sterren aan de hemel in kaart gebracht. Het geloof dat hemellichamen de groei en ontwikkeling van planten en dieren beïnvloeden, wordt in veel culturen aangetroffen, van de oude Maya's tot de Grieken. Zaadontkieming, tuinplanning en tuintaken kunnen allemaal rond de maan- en dierenriemfasen worden gepland voor de beste resultaten. Thomas Jefferson, die geen aanhanger was van maantuinieren, hield in Monticello een gedetailleerd tuinierdagboek bij. Hij was een fervent groente- en bloementuinier en zijn dagboeken staan bekend om hun gedetailleerde inzichten in de landbouw. Peggy Gilmour, een schrijver over tuinieren, gebruikte de geschriften van Jefferson om een grafiek te maken waarin hij zijn planten vergeleek met de maanstanden. Ze ontdekte dat wanneer Jefferson erwten plantte tijdens een gunstige maanfase, hij ze gemiddeld tien dagen eerder oogstte.

Formeel onderzoek uitgevoerd in 1952 door Maria Thun uit Duitsland leverde interessante resultaten op. Thun experimenteerde met maanplanten en aardappelen. Ze woog elke oogst en hield gedurende een periode van tien jaar, van 1952 tot 1962, zorgvuldig gegevens bij. De resultaten: als aardappelen werden geplant terwijl de maan in het sterrenbeeld Stier, Steenbok of Maagd stond (Aardetekens), was de oogst productiever dan indien geplant in andere tekens.

Test het zelf. Tuinieren volgens de fasen van de maan, noteer je resultaten en bestudeer ze om te bewijzen of deze methode werkt.

Hoe het werkt

Tuinieren en maanfasen werken zowel door de zwaartekracht van de maan als door de hoeveelheid maanlicht die beschikbaar is voor gewassen. Als de aantrekkingskracht van de maan op de oceanen getijden kan veroorzaken, kan de aantrekkingskracht van de maan ook zaken als het water in het vasculaire transportsysteem van planten beïnvloeden. Het idee is dat hoe dichter de maan bij de aarde staat, hoe meer de zwaartekracht de planten beïnvloedt door het water krachtiger te laten circuleren. Over hoe heftig kan worden gedebatteerd, maar het idee is dat subtiele veranderingen in de zwaartekracht inderdaad de plantengroei kunnen beïnvloeden op manieren die we nog maar net wetenschappelijk onderzoeken.

Laantuinplan

Om te beginnen met tuinieren volgens de fasen van de maan, is het handig om eerst de fasen van de maan op te zoeken. Veel kalenders bevatten maanfasen. De Amerikaanse marine heeft een uitstekende online database waarmee u het jaar kunt invoeren en een maankalender voor het hele jaar kunt genereren. Druk deze kalender af en bewaar hem in uw tuindagboek als handig naslagwerk.

Planten bij de maan kan een recordoogst opleveren
Planten bij de maan kan een recordoogst opleveren

Belangrijke punten

  • Tuinieren en maanfasen werken samen met zowel de fase van de maan als haar positie in de dierenriem.
  • Maanfasen kunnen worden gedefinieerd als:
    • Volle maan: treedt op wanneer de maan 180 graden tegenover de zon staat. De maan ontvangt de maximale hoeveelheid zonlicht op het oppervlak en we zien het op aarde als een volle maan.
    • Nieuwe maan: treedt op wanneer de zon en de maan zo dicht bij elkaar staan dat het onmogelijk is voor het oppervlak van de maan om zonlicht te reflecteren. Tijdens de nieuwe maanfasen kun je de maan niet zien. Houd er echter rekening mee dat de maan overdag 'buiten' kan zijn, dus een nachtelijke hemel zonder maan betekent niet altijd dat de fase een Nieuwe Maan-fase is. Controleer uw maankalender om nauwkeurig te zijn.
    • Wassende maan: vindt plaats halverwege tussen de nieuwe en volle maan. 'Wassen' betekent toenemen, zodat de maan elke nacht groter lijkt te worden. Wat er werkelijk gebeurt, is dat de zon en de maan zich van een nabije positie aan de hemel naar een positie ver weg bewegen, of richting de volle maan bewegen.
    • Afnemende maan: vindt plaats tussen de volle en nieuwe maan. ‘Afnemen’ betekent vervagen of verdwijnen. De maan beweegt zich simpelweg dichter bij de zon (de Nieuwe Maan).

    Planten bij de maan

    In het onderstaande schema wordt aangegeven wanneer u veel voorkomende tuingroenten moet planten.

    Planten op maanfase

    Type gewas Wanneer planten Maanfase
    Tomaten, paprika's, komkommers, meloenen, sla en alle bovengrondse gewassen Maan in het teken Kreeft, Schorpioen of Vissen Wassende maan als de maan in Kreeft, Schorpioen of Vissen staat
    Aardappelen, zoete aardappelen, wortels, pastinaak, radijsjes en andere wortelgewassen Maan in Stier (beste resultaten) of maan in Steenbok (goede resultaten) Afnemende maan als de maan in Stier of Steenbok staat

    Referentiesites

  • Tuinieren bij de maan
  • National Georgraphic heeft een artikel gepubliceerd over tuinieren volgens de maanstanden.
  • De Amerikaanse marine heeft een interactieve database met maanfasen.
  • EA Crawford heeft een uitstekende website met meer details over het planten van de maan.

Aanbevolen: