Geschiedenis van sociale dans

Inhoudsopgave:

Geschiedenis van sociale dans
Geschiedenis van sociale dans
Anonim
paardansen
paardansen

Je kunt de geschiedenis van sociale dans terugvoeren tot aan primitieve culturen die dansten om een geboorte te vieren of om een dood te rouwen. In latere jaren bleef de sociale dans zich ontwikkelen en evolueren, waarbij de dansen van andere culturen, zoals het Midden-Oosten, Afrika en Europa, werden gemengd.

De ontwikkeling van sociale ballroomdans

De vroege sociale dansen van de veertiende tot het midden van de zestiende eeuw omvatten processiedansen met subtiele, relatief eenvoudige stappen. Bij de dansen waren meestal koppels betrokken die met elkaar interacteerden, of lange rijen dansers. De dansen waren levendig, gevuld met flirten, gesprekken en zelfs 'stroperij', waarbij partners midden in de dans wisselden. Groepen zoals de Society for Creative Anachronism genieten nog steeds van deze dansen tijdens hun bijeenkomsten.

De woede van de zeventiende eeuw: de wals

De populariteit van deze dans duurt al eeuwen en het is nog steeds een van de eerste dansen die door ballroomleraren wordt gegeven. Het begon in Wenen, waar de wals, door zich te concentreren op de sierlijke bewegingen van het paar in plaats van op grote groepspatronen, mensen bevrijdde van de beperkte bewegingen en houdingen van de vroegere hoofse dansen. Het werd echter tot ver in de 19e eeuw ook als "losbandig en onfatsoenlijk" beschouwd, wat het alleen maar nog populairder bleek te maken. Je kunt de wals vandaag de dag nog steeds zien optreden in sociale danszalen.

Sociale dansen uit de late achttiende eeuw

In Engeland en de Verenigde Staten was het einde van de achttiende eeuw getuige van een begin van een vermenging tussen de rigide groepsdansen en de intense gekoppelde dansen zoals de wals. De levendige muziek, genaamd 'contradansen', 'cotillions' of gewoon 'vierkante dansen', omvatte 'calling', aangezien de bewegingen werden aangekondigd vlak voordat ze plaatsvonden. Het flirten en het wisselen van partner zorgde voor deze verbazingwekkend sociale gebeurtenissen, en ze overleefden tot in de moderne tijd, zowel in hun oorspronkelijke vorm als in countryline-dansen en hiphop zoals "Unk 2 Step."

De vele dansvormen van de negentiende eeuw

In het begin van de negentiende eeuw bleven groepsdansen enorm populair. De Engelse countrydans werd in de eerste helft van de negentiende eeuw steeds populairder. Naast de wals waren er nog veel andere populaire dansen uit die periode, waaronder:

  • Schotse Reel en de Quadrille
  • Polka
  • Pavan
  • Mazurka
  • Polonaise
  • Two Step, ook wel de Washington Post genoemd

Aan het einde van de eeuw groeide de invloed van op Afrika gebaseerde dans toen dansen zoals de Cakewalk en Zuid-Amerikaanse vormen zoals de Argentijnse tango werden geïntroduceerd bij het publiek in de Verenigde Staten.

De geschiedenis van sociale dans in de twintigste eeuw

De twintigste eeuw was volgens velen 'schandalig', met zijn dansen waarbij gebruik werd gemaakt van sterke ritmes en een stijl van dansen, te beginnen toen een aangepaste versie van de Cakewalk zijn weg vond naar de statige stijldansen van die tijd.

De dansen weerspiegelden de vrijheid die de mensen voelden, bevrijd van de kledingbeperkingen van de voorgaande jaren, en de groeiende rol van vrouwen op de arbeidsmarkt. Dansen zoals de Turkey Trot, de Grizzly Bear en de Bunny Hug omvatten veel knuffelen, zwaaien en knarsen op de sterke ritmes van de muziek.

De twee wereldoorlogen van die tijd zorgden voor een kruisbestuiving van dansen als de Charleston, Lindy Hop, Fox Trot en Twist tussen Europa en de Verenigde Staten. Z. en Zuid-Amerika. Films bevatten dansen, waardoor de choreografie zich sneller dan ooit verspreidde. Elk decennium creëerde zijn eigen dansrages, zoals swing, de Twist, de Jitterbug of zelfs discodansen.

Sociaal dansen tot in het heden

Dankzij de vooruitgang in de media is sociaal dansen nog steeds een van de populairste bezigheden van mensen over de hele wereld. Je kunt gaan stijldansen in Moskou, dansen op blueslegende Buddy Guy in Japan, en een Argentijnse Milonga vinden om de hele nacht door te tango in Madison, Wisconsin. Nieuwe vormen zoals hiphopdansen en contactimprovisatiejams worden de nieuwe sociale dansen, maar de oudere vormen uit de middeleeuwen, evenals hun nakomelingen, zijn nog steeds immens populair.

Een levende geschiedenis

Terwijl de dansen blijven evolueren en elkaar blijven beïnvloeden, is één ding duidelijk: mensen houden ervan om beweging te gebruiken om met elkaar te communiceren en sociaal te zijn. Samen met muziek en de taal van de teksten is sociaal dansen een van de weinige dingen die de wereld kunnen verenigen: de mensheid houdt van dansen.

Aanbevolen: