Elegante tafeldecoratie-ideeën: 7 instellingen voor succes

Inhoudsopgave:

Elegante tafeldecoratie-ideeën: 7 instellingen voor succes
Elegante tafeldecoratie-ideeën: 7 instellingen voor succes
Anonim
elegant blauwgroen thema tafeldecor met bloemboeket
elegant blauwgroen thema tafeldecor met bloemboeket

Als je graag thuis entertaint en etentjes organiseert, moet je weten hoe je een elegante tafel kunt dekken. Begin met het leren hoe u een formele tafelaankleding kunt voorbereiden die u in een formele eetkamer kunt laten staan of kunt gebruiken voor speciale gelegenheden zoals bruiloften, jubilea en feestdagen. Daarna kunt u creatief aan de slag met uw eigen aangepaste 'tablescape'-ideeën.

Formele tafelopstelling

formele tafelschikking van zilverwerk
formele tafelschikking van zilverwerk

Een formele tafelaankleding begint met de basis, die bestaat uit vijf standaard bestekonderdelen en vijf standaard serviesstukken.

Vijf bestekinstellingen omvatten:

  • Soeplepel
  • Theelepel
  • Saladevork
  • Dinervork
  • Mes

De bijbehorende vijfdelige couvert omvat:

  • Beker
  • Schotel
  • Broodbord
  • Saladebord/kom
  • Dinerbord

Raak je niet te veel bezig met de exacte plaatsing van serviesgoed, zolang je maar een algemeen idee hebt van waar de dingen naartoe gaan. Tafellinnen zoals tafelkleden, stoffen servetten, tafellopers en placemats zorgen ook voor een meer formele uitstraling. Gebruik deze richtlijnen voor elke couvert:

  • Zet een bril rechts van elke couvert
  • Plaats het broodbord links van elke stand (de bovenste hoek werkt het beste) - het botermes kan over het bord worden gelegd
  • Het bestek moet zo worden geplaatst dat de gast van buiten naar binnen werkt: de saladevork aan de buitenkant en dan de dinervork. Als je voor elke gang messen hebt, volg dan hetzelfde patroon. Vorken gaan links, messen rechts. Als je een eenvoudige instelling van één vork/één mes hebt, kun je kiezen tussen één aan elke kant of beide aan de linkerkant, naast elkaar.
  • Saladeborden kunnen bovenop het bord worden geplaatst, of u kunt het saladebord in het midden van de schaal plaatsen en het na het saladegerecht verwijderen en vervangen door het bord.
  • Als je een dessertset met bestek hebt, moet de lepel/vork midden bovenaan de schaal worden geplaatst.

Bloementafelsetting

bloemstuk op elegante tafelsetting
bloemstuk op elegante tafelsetting

Verse bloemen fleuren een tafel prachtig op en zorgen voor een indrukwekkend geheel met veel aandacht voor detail. Twee tot drie centerpieces in het midden van de tafel vullen de kamer met kleur.

  1. Veranker de bloemen in kleine bakjes met steekschuim om ze vers te houden. Hierdoor lijkt het alsof de bloemen op tafel liggen.
  2. Vul het middenstuk in met gipskruid, vulgroen en decoratieve accessoires zoals kristallen of parelsprays en/of veren.
  3. Plaats een deel van het opvulgroen onder elke couvert om de bloemstukken in het midden van de couverts te binden. Gebruik enkele van de andere decoratieve accessoires in de middenstukken als servetringen.
  4. Een aanvullend idee is het gebruik van plastic glaswerk om kleine, individuele middelpunten voor elke couvert te creëren. Plaats het verse bloemstuk op elk bord en voeg een bloemencadeaukaartje toe met de naam van elke persoon. Laat uw gasten hun pronkstukken mee naar huis nemen.

Aziatische tafelsetting

Aziatische tafelsetting
Aziatische tafelsetting

Organiseer een etentje met een Aziatisch thema en serveer je favoriete Aziatische gerechten. Als je van sushi en sake houdt, zorg dan voor een elegante tafelsetting met een minimalistische, Japanse stijl.

  1. Creëer bescheiden tafeldecoraties door glazen vazen te vullen met water, een paar gepolijste stenen en een paar stukjes geluksbamboe, of plaats een paar kersenbloesemtakken in een vaas in oosterse stijl.
  2. Plaats bamboe placemats bij elke stand.
  3. Voeg stukjes Oosters servies toe afhankelijk van wat er geserveerd wordt, zoals een rijstkom, soepkom, aperitiefbord en dinerbord. Inclusief eetstokjes en een soeplepel.
  4. Zet een sake-set en een theeservies klaar.
  5. Gebruik een bamboe draaiplateau om de sushi, rijst en hoofdgerechten op te bewaren, zodat gasten zichzelf gemakkelijk kunnen bedienen. Als de tafel groot genoeg is, voeg dan een tweede draaiplateau toe voor de sake en thee.

Tropische tafelsetting

elegante tropische tafelsetting
elegante tropische tafelsetting

Geef uw tafel de uitstraling van een eiland met een tropische tafelsetting.

  1. Creëer een tropisch middelpunt met orchideeën, bromelia's of paradijsvogels, gegroepeerd met tropisch fruit zoals ananas, banaan, kokosnoot en mango.
  2. Een andere optie is om glazen vazen of schalen te vullen met citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen en limoenen. Gebruik heel fruit en ronde plakjes. Omring de containers met zijden hibiscusbloemen.
  3. Voeg kunstgroen toe, zoals palmbladeren, gespleten philodendron-, varen- of calla-leliebladeren.
  4. Gebruik bij elke stand ronde placemats van raffia. Plaats kleurrijk serviesgoed met een tropisch thema op elke plek.
  5. Verbeter de sfeer met tiki-fakkels op tafel of een vuurplaats op tafel.

Romantische tafelsetting

rode roos tafeldisplay
rode roos tafeldisplay

Creëer een intieme setting voor twee met slechts een paar decoratieve accessoires.

  1. Plaats een aantal rode rozen in een vaas.
  2. Omring de vaas met rode of bordeauxrode kaarsen in verschillende maten.
  3. Zet een fles rode wijn of een kleine ijsemmer met champagne of wijn in de buurt.
  4. Verspreid rozenblaadjes rond de tafel.
  5. Plaats een enkele roos op elk bord.

Tafelinstelling met kleurthema

rode en groene thema elegante tafelsetting
rode en groene thema elegante tafelsetting

Creëer een elegante en aantrekkelijke, op kleur afgestemde tafelsetting. Gebruik kleuren met een sterk contrast voor een display dat echt opv alt. Zwart is een goede achtergrondkleur, omdat andere kleuren eruit springen als ze ertegenaan worden geplaatst. Andere donkere kleuren zoals bordeaux of marineblauw werken ook goed in combinatie met helderdere kleuren zoals goud, geel, rood of oranje.

  1. Kies twee tot drie contrasterende kleuren, zoals zwart en goud, bordeaux en goud, marineblauw en geel of rood, wit en zwart.
  2. Dek de tafel met een donker tafelkleed, tafelloper of placemats.
  3. Voeg heldere accessoires toe, zoals kaarsen, bloemen, fruit, servetten of felgekleurd serviesgoed om te contrasteren met de donkere achtergrond.

Oceaantafelinstelling

tafelschikking met oceaanthema
tafelschikking met oceaanthema

Een tafel met een oceaanthema is perfect voor een diner met zeevruchten, een huis aan de kust of een zomers tafellandschap.

Middelpuntideeën zijn onder meer:

  • Een ondiepe container gevuld met zand, schelpen en kaarsen
  • Zeeschelpen geplaatst op bananenbladeren en raffia
  • Een stuk drijfhout met een paar kleine schelpjes erop geplakt, omringd door nog meer schelpen en kaarsen
  • Een groot stuk koraal

Ideeën voor plaatsbepaling zijn onder meer:

  • Gebruik op de oceaan geïnspireerd tafellinnen in de kleuren lichtblauw, lichtgroen of koraal.
  • Plaats een clamshell gevuld met zand en een theelichtje op elke couvert.
  • Gebruik op de kust geïnspireerde serviessets.

Candlescape-tafelinstelling

drijvende kaarsen op een elegante tafelsetting
drijvende kaarsen op een elegante tafelsetting

Creëer een prachtige tafel met een indrukwekkende weergave van kaarsen. Maak de look compleet met vergelijkbare kleuren of materialen.

  • Gebruik een combinatie van glazen kandelaars, potten, lantaarns en orkaankappen voor een glinsterende kaarslichttafel. Vul een glazen kom met glaskralen en plaats er verschillende ronde kaarsen in.
  • Creëer een organische display met natuurlijke materialen zoals boomtakken of kandelaars, dennenappels en een assortiment kruiden zoals gedroogde sinaasappelen, vanillebonen en kaneelstokjes.
  • Gebruik voor een gotische tafel zwart kant als tafelloper en plaats er verschillende smeedijzeren kandelaars op. Vul de bodem van wijnglazen met zwarte glaskralen en plaats er kleine votiefkaarsen in. Voeg nog een paar kleine votiefjes en theelichtjes toe in de kleuren zwart, bordeaux en donkerpaars door de hele tafel.
  • Creëer een zwevende kaarsendisplay door een assortiment glazen vazen, glaswerk en schalen in verschillende maten met water te vullen. Voeg drijvende kaarsen toe aan elke container. Coördineer de kleuren met de rest van de tafelsetting.

Een stijl kiezen

Misschien wilt u verschillende looks voor uw tafel, afhankelijk van de gelegenheid of het soort eten dat wordt geserveerd. Een buffet of dressoir kan worden gebruikt om uw tafeldecoratie en serviesgoed op te bergen. Centerpieces en serviesgoed dat de stijl van de eetkamer aanvult, kunt u op tafel laten staan om tentoon te stellen. Welke stijl u ook kiest, het belangrijkste is dat de hele tafel een echt op elkaar afgestemde uitstraling heeft, zodat deze zo elegant mogelijk is en indruk maakt op uw gasten.

Aanbevolen: