Zaden ontkiemen: insidertips voor succes

Inhoudsopgave:

Zaden ontkiemen: insidertips voor succes
Zaden ontkiemen: insidertips voor succes
Anonim

Je zaden laten ontkiemen is de eerste stap in het kweken van een gezonde plant, en het kan zo simpel zijn als ze in aarde zaaien.

Thuis Vrije tijd Zaailingen thuis kweken
Thuis Vrije tijd Zaailingen thuis kweken

Zaadontkieming vindt plaats wanneer een zaadje ontkiemt, zodat het kan uitgroeien tot een plant. Alle zaden hebben aarde of een ander groeimedium en water nodig om te ontkiemen en te groeien. Het meest basale antwoord op de vraag hoe je zaden moet ontkiemen, is door ze te planten, ze vervolgens water te geven en ze te laten groeien.

Echter, zoals bij de meeste dingen die met tuinieren te maken hebben, is er niet slechts één manier om zaden te ontkiemen. Sommige zaden moeten in de grond worden geplant, terwijl andere er bovenop moeten worden gezaaid. Je kunt zaden vooraf laten weken of verticuteren om de kieming te versnellen, of ze voorkiemen zodat ze al ontkiemd zijn voordat je ze in de grond stopt. Lees meer over de opties, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Op bodem gebaseerde zaadkieming

Groente- en bloemenzaden ontkiemen in of op de grond als je ze water geeft. Controleer het zaadpakket of zoek de specifieke variëteit die u plant op om erachter te komen hoe u deze moet planten voor een goede ontkieming.

  • Oppervlaktezaaien- Zaden die licht nodig hebben om te ontkiemen, moeten aan de oppervlakte worden gezaaid. Voorbeelden hiervan zijn dille, selderij en klaprozen. Ze moeten op het grondoppervlak worden geplaatst en mogen niet met aarde worden bedekt. Druk ze in plaats daarvan lichtjes in het vuil.
  • In de volle grond zaaien - Zaden die geen licht nodig hebben om te ontkiemen, moeten bij het planten bedekt zijn met aarde. Voorbeelden hiervan zijn tomaten, bonen en calendula. De plantdiepte varieert per zaadtype en varieert van een kwart inch tot vijf centimeter.

Je kunt zaden planten op de plek waar ze uiteindelijk zullen groeien, of ze binnen of buiten in bakjes of kleine containers beginnen om ze later over te planten naar hun uiteindelijke groeiplek.

Snelle tip

Als je zaden buiten plant als de grond nog te koud is om te ontkiemen (wat verschilt per zaadtype), zullen ze niet groeien. Dat is de reden waarom tuinders vaak in het vroege voorjaar binnen beginnen met zaden om ze in het late voorjaar of de zomer buiten te verplanten.

Zaken weken om de kieming te versnellen

Sommige bronnen raden aan om sommige zaden een paar uur (of zelfs een hele nacht) te laten weken voordat je ze plant, om de kieming te versnellen. Dit is niet vereist, maar het kan ervoor zorgen dat zaden sneller ontkiemen dan wanneer ze worden geplant zonder te worden geweekt. Weken vóór het planten wordt meestal aanbevolen voor grotere zaden met een harde coating aan de buitenkant, zoals erwten, bonen, maïs en pompoen.

Snelle tip

Ik doe dit niet voor voorjaarsaanplantingen, omdat het laten ontkiemen van zaden een paar dagen eerder niet zal leiden tot een snellere of grotere oogst in deze tijd van het jaar. In de zomer laat ik zaden soms weken voordat ik ze verder plant, omdat een snellere ontkieming in deze tijd van het jaar tot een snellere oogst leidt.

Verticuteer zaden om de kieming te versnellen

Scarificatie is een andere optie die sommige bronnen aanbevelen voor snellere zaadontkieming. Het gaat om het inkerven van de buitenste laag van zaden met een harde omhulling, zoals bonen, erwten en Oost-Indische kers. Om dit te doen, maak je een ondiepe snede in de coating van het zaad en zorg ervoor dat je niet zo diep snijdt dat je het binnenste deel van het zaad beschadigt. Je kunt zaden ook verticuteren door ze te wrijven met een nagelvijl of schuurpapier.

Snelle tip

Ik doe dit niet. Voor mij is het risico dat het zaad wordt beschadigd tijdens het snijden te groot, zonder voldoende potentiële beloning om het risico te compenseren. Ik laat ze liever weken of plant ze in de grond. Als je extra zaden hebt en de kieming wilt versnellen, wil je misschien met deze methode experimenteren. Sommige mensen combineren scarificatie en weken.

Zaden ontkiemen in papieren handdoeken

Persoon die gekiemde zaden toont in een met vochtig water doordrenkte keukenhanddoek in een doos
Persoon die gekiemde zaden toont in een met vochtig water doordrenkte keukenhanddoek in een doos

Het is ook mogelijk om zaden te ontkiemen door ze uit te spreiden tussen twee vochtige papieren handdoeken. Om dit soort ontkieming te versnellen, kun je de handdoeken in een plastic zakje doen, afsluiten en op een warme plek plaatsen, bijvoorbeeld bij een zonnig raam. Controleer het na ongeveer een dag en het kan zijn dat de zaden zijn ontkiemd. Bij sommige zaden duurt het langer om te ontkiemen, dus kom indien nodig een week later terug.

Deze methode zal zaden laten ontkiemen, wat geweldig is om te controleren of een partij zaden zal ontkiemen of gewoon om te zien hoe gekiemde zaden eruit zien, maar het vormt een uitdaging voor het planten. Gekiemde zaden zijn delicaat; als je het ontkiemde uiteinde van een zaadje afstoot, zal het niet groeien.

Snelle tip

Deze methode is vooral handig als je zaden hebt die meer dan een paar jaar oud zijn en je zeker wilt weten dat ze nog levensvatbaar zijn voordat je ze plant. Om dit te doen, probeer je gewoon de plantmethode met papieren handdoeken met een paar zaden. Als de meeste ontkiemen, weet je dat het de moeite waard is om de rest te planten.

Insider-tips: leer van mijn ervaring

Planten groeien en produceren wanneer de bodem- en luchttemperatuur geschikt zijn voor hun behoeften. Ik heb dit uit de eerste hand geleerd – en daarbij veel tijd verspild – toen ik begon met tuinieren. Met dat in gedachten plant ik mijn zaden meestal gewoon in de grond en laat de natuur zijn gang gaan. Het toevoegen van stappen aan het kiemproces om het te versnellen zal waarschijnlijk geen enkel verschil maken in je oogst. In plaats daarvan gaat het tijd kosten die je zou kunnen besteden aan andere dingen die echt een verschil kunnen maken, zoals het verbeteren van de bodemgezondheid. Wat belangrijker is, is om de zaden op de juiste diepte te planten (volgens de instructies voor de specifieke variëteit) en ze vochtig te houden totdat ze ontkiemen. Dat is de sleutel tot het starten van gezonde zaailingen.

Aanbevolen: