Drietand esdoorn bonsaiboom

Inhoudsopgave:

Drietand esdoorn bonsaiboom
Drietand esdoorn bonsaiboom
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

De Trident Maple-bonsaiboom is een populaire keuze voor bonsailiefhebbers, omdat hij goed reageert op vrijwel elke bonsaitechniek. Oogverblindende herfstkleuren van oranje tot rood zijn een andere grote reden voor bonsailiefhebbers om voor dit type boom te kiezen. Hoewel het een duurzame boom is, is de juiste verzorging nog steeds essentieel voor het succes van deze of enig ander bonsai-exemplaar.

Basisverzorging voor de drietandesdoorn-bonsaiboom

Water

Trident Esdoorn, ook bekend als Acer buergerianum, is een bladverliezende boom die de voorkeur geeft aan volle zon en goed doorlatende grond. Meer droogtetolerant dan de meeste andere soorten, omdat hij als bonsaiboom nog steeds regelmatig water nodig heeft. Tijdens de hete zomer kan dit betekenen dat u hem dagelijks water moet geven. In de winter hoeft u hem minder vaak water te geven om schade aan de wortels door vorst te voorkomen.

Meststof

Jonge bomen hebben een meststof met veel stikstof nodig, terwijl oudere bomen minder stikstof nodig hebben om de kleinere bladeren en gecontroleerde groei te produceren die bij bonsai de voorkeur hebben.

Tijdens het groeiseizoen zal de bonsaiboom met drietandesdoorn regelmatig moeten worden bemest; één keer per week gedurende de eerste maand van nieuwe groei in het voorjaar en daarna twee keer per maand. Naarmate de herfst nadert, wilt u uw meststof vervangen door een meststof die minder stikstof en meer fosfor bevat, zodat uw boom zich kan voorbereiden op de winter.

Verplanten en snoeien

De beste tijd om uw Trident Maple-bonsai te transplanteren is in het vroege voorjaar, voordat deze begint te bloeien. Nieuwe bomen moeten een jaar of twee de tijd krijgen om zich te vestigen voordat ze opnieuw worden gepot. Hierna moet het verpotten ongeveer elke twee tot drie jaar worden gedaan. Nadat de boom is verpot, dient hij ongeveer twee weken op een koele, schaduwrijke plaats te staan. Omdat deze boom vlak voor het uitlopen krachtig zal groeien, is het voorjaar ook een goed moment om te snoeien. Tot 65 procent van de wortels kan worden ingekort zodat deze in de nieuwe pot past, zonder de boom te beschadigen. Houd er rekening mee dat het beter is om grotere wortels af te snijden in plaats van de kleine voedingswortels.

Voortplanting

Stekken die in het vroege voorjaar zijn verzameld, zullen gemakkelijk wortelen om een nieuwe boom te starten. Je kunt deze boom ook met succes uit zaad laten groeien. Hoewel de technieken voor het kweken van bonsai uit zaad enigszins variëren, afhankelijk van de boomsoort, groeit de Drietandesdoorn goed als de zaden op natuurlijke wijze kunnen ontkiemen.

Zaai de zaden in de herfst gewoon buiten in een ondiep gat van ongeveer een halve centimeter diep. Als je niet zeker weet of je zaden levensvatbaar zijn, leg ze dan ongeveer 24 uur in een kom met warm water. Goede zaden zullen drijven, maar niet-levensvatbare zaden zullen zinken. Eenmaal geplant, zullen je zaden in de lente ontkiemen.

Ontbladering

Vanwege zijn schitterende herfstkleuren is de Drietandesdoorn favoriet op bonsaitentoonstellingen. Tentoonstellingen vinden niet altijd in de herfst plaats, dus het is gebruikelijk om sommige bonsaibomen te ontbladeren om het gewenste effect te creëren.

Het is belangrijk op te merken dat ontbladering een stressfactor is voor uw boom en dat dit alleen moet worden gedaan als het noodzakelijk is. Goede redenen voor ontbladering zijn onder meer:

  • Verplanten buiten het seizoen
  • Een behoefte aan kleinere bladeren of herfstkleuren tijdens de tentoonstelling
  • Beschadigd of door insecten opgegeten blad

Ontbladering brengt de boom in feite in een tweede lentegroeicyclus. Als u heeft vastgesteld dat dit nodig is voor uw boom, is een volledige ontbladering essentieel voor een Drietandesdoorn. Gedeeltelijke ontbladering kan ernstige schade aan uw boom toebrengen.

Om een gezonde, gevestigde boom te ontbladeren, knipt u eenvoudigweg de bladeren weg met een schaar. Snijd de bladsteel of stengel van het blad niet af. Hierdoor kan de bladsteel de boom blijven voorzien van de nodige voedingsstoffen terwijl deze herstelt van de ontbladering.

Een ontbladerde boom heeft nog steeds voldoende verlichting nodig; hij heeft echter niet zoveel water nodig totdat hij weer is uitgebloeid. Omdat de boom nu kaal is, is dit een uitstekend moment voor eventuele snoei die nodig is om hem in de juiste vorm te houden. Binnen drie tot zes weken zul je nieuwe bladeren gaan zien, die kleiner zullen zijn dan de vorige.

Meer informatie

Als je een beginner bent in de kunst van bonsai, moet je zoveel mogelijk over deze hobby lezen. Enkele goede boeken om te overwegen zijn:

  • De geheime technieken van bonsai
  • Bonsai School: de complete cursus in verzorging, training en onderhoud
  • Bonsai met Japanse esdoorns

Aanbevolen: