Wat is compost & Hoe gebruik je het?

Inhoudsopgave:

Wat is compost & Hoe gebruik je het?
Wat is compost & Hoe gebruik je het?
Anonim

Compost is een gemakkelijke manier om extra voedingsstoffen aan uw tuin toe te voegen en tegelijkertijd de hoeveelheid afval op stortplaatsen te verminderen. Lees meer over het zelf maken en hoe u het kunt gebruiken.

compost in de kruiwagen storten
compost in de kruiwagen storten

Er is bijna 100% kans dat in een bepaald artikel, boek of televisieprogramma over tuinieren compost wordt genoemd en aanbevolen. En daar is een goede reden voor: compost is magisch. Werkelijk. Met het composteringsproces kunt u niet alleen dingen recyclen die normaal gesproken voor het afval bestemd zijn, maar het eindproduct kan ook de tuingrond verbeteren, bemesting toevoegen, als mulch gebruiken en helpen het bodemvocht vast te houden. Zien? Magie.

Wat is compost precies?

Compost komt regelmatig voor in de natuur, de hele tijd. Denk aan een bos: bladeren vallen elk jaar, net als fruit, takken en zelfs hele bomen. Dieren sterven en vallen ook op de bosbodem. Na verloop van tijd v alt dat allemaal uiteen dankzij insecten, bacteriën en de gevolgen van het weer. Wat overblijft is een voedingsrijke substantie die ervoor zorgt dat het bos jaar na jaar gezond blijft groeien.

Dat is alles wat compost is: afgebroken plantaardig materiaal. Tuinders kunnen het proces versnellen en enigszins controleren door hun eigen compost te maken, en het is absoluut de moeite waard om te doen. Door grasmaaisel, snoeihout, bladeren, twijgen, groenteresten, koffiedik en ander huis- en tuinafval in een bak of stapel te doen, kunt u al dat "afval" in compost veranderen en het vervolgens toevoegen aan uw tuin, containers, enz. of gazon om de gezondheid van de bodem te verbeteren en vocht vast te houden, terwijl de voedingsstoffen precies daar worden toegevoegd waar ze het meest nodig zijn.

Wat kun je toevoegen aan compost?

Composteren kan zo eenvoudig of zo gedetailleerd en complex zijn als je wilt. Sommige tuinders stapelen eenvoudigweg al hun gemaaid gras, snoeihout, bladeren en keukenresten op en geven het zo nu en dan een beurt. Anderen wisselen zorgvuldig lagen koolstofrijke en stikstofrijke ingrediënten af in hun compostbak om de optimale mix voor snelle compost te krijgen.

Hoe dan ook, er zijn enkele tips over wat je wel en niet aan composthopen moet toevoegen.

Items om toe te voegen aan composthopen

het toevoegen van groenteresten aan de compost
het toevoegen van groenteresten aan de compost

Je wilt vermijden dat je dingen toevoegt die stinken, ongedierte aantrekken of de compost op welke manier dan ook schadelijk maken (via ziekten of schadelijk onkruid). Je kunt zeker toevoegen:

  • Keukenresten, inclusief eierschalen, groente- en fruitschillen, klokhuizen van appels, enz.
  • Bladeren
  • Grasmaaisel
  • Kleine takjes
  • Onkruid dat je uit de tuin hebt getrokken
  • Bloemen die je hebt verwijderd of van je planten hebt afgeknepen
  • Mest van kippen, hamsters, konijnen, gerbils
  • Koffiedik
  • Theezakjes
  • Zaagsel of houtkrullen
  • Zwart-witte krant (versnipperd)

Wat je niet moet toevoegen aan composthopen

Er zijn ook een paar dingen die je absoluut niet wilt toevoegen. Deze items kunnen schadelijke bacteriën bevorderen, probleemplanten verspreiden of ongedierte aantrekken.

  • Dierlijke botten/vlees/vet
  • Zuivel
  • Schadelijk onkruid
  • Katten- of hondenafval
  • Zieke planten

Je kunt een compostbak maken of bouwen, of misschien wil je een composttrommel overwegen. Wanneer u beslist hoe u gaat composteren, moet u rekening houden met de beschikbare ruimte en de hoeveelheid compost die u van plan bent te gebruiken om de methode en het containertype te vinden dat het beste bij u past.

Welke methode je ook gebruikt, je zult de stapel regelmatig willen omdraaien. Hierdoor wordt onafgewerkte compost naar het midden van de stapel verplaatst en wordt er ook zuurstof toegevoegd, waardoor de inhoud van de stapel sneller wordt afgebroken.

Hoe weet je of je zelfgemaakte compost klaar is

Als u niet bekend bent met het maken en gebruiken van compost, kunt u gemakkelijk twijfelen of uw compost daadwerkelijk "klaar" is en al klaar is om te worden gebruikt of niet.

Afgewerkte compost moet een rijke, aardse geur hebben. Je zou geen herkenbare voedselresten of overblijfselen moeten zien van wat er in de composthoop terecht is gekomen, aangezien deze problemen met plagen en ziekten kunnen veroorzaken als je ze aan je tuin toevoegt.

De meest veilige manier om er zeker van te zijn dat je compost volledig klaar is, is door een schepje of twee compost in een plastic zak met ritssluiting of een andere plastic container met een goed sluitend deksel te doen. Sluit het en laat het twee tot drie dagen staan. Open het dan en snuif de inhoud op. Als u een ammoniak- of bedorven geur opmerkt, is de inhoud nog niet klaar met ontbinden. Geef de stapel een draai en geef hem wat meer tijd.

Afgewerkte compost ruikt lekker en is donker van kleur, met een kruimelige, lichte textuur.

Acht manieren om compost in uw tuin te gebruiken

compost toevoegen aan de tuin
compost toevoegen aan de tuin

Wat kun je ermee doen nu je een partij afgewerkte compost hebt? Eerlijk gezegd is de vraag: wat kun je er niet mee doen? Er is een reden waarom tuinders geobsedeerd zijn door dit spul, en je zult snel zien waarom ze zoveel mogelijk compost maken.

Verander de grond in nieuwe plantbedden

Als je een nieuwe bloementuin of moestuin begint, zal het toevoegen van compost de vruchtbaarheid, textuur en waterretentie van de bestaande grond verbeteren. Voeg een paar centimeter afgewerkte compost toe aan de bovenkant van het bed en gebruik dan een schep of tuinvork om het in de bovenste paar centimeter aarde te werken voordat je gaat planten.

Voeg het toe aan de moestuin

Moestuinen, die meer vruchtbaarheid en vocht nodig hebben dan de meeste andere soorten tuinen, profiteren echt van de toevoeging van compost. Je kunt de compost bemesten en mengen voordat je gaat planten, of, als je al wat dingen in het bed hebt geplant, kun je eenvoudig het hele bed bedekken, of een beetje compost aan elk plantgat toevoegen als je transplantaties aanbrengt..

Verspreid compost over uw gazon

Compost is ook geweldig voor het gazon. U kunt een traditionele gazonstrooier gebruiken (het soort dat u zou gebruiken om zaad of kunstmest te verspreiden) en de compost over uw gazon verspreiden. Of, als u er geen heeft, kunt u eenvoudigweg schepjes aan uw gazon toevoegen en het vervolgens harken, zodat het op de grond v alt. Doe dit in de lente en de herfst (of zelfs de een of de ander), en uw gazon zal minder water nodig hebben en er na verloop van tijd gezonder uitzien.

Voeg afgewerkte compost toe aan potgrond

Als u van tuinieren in containers houdt, is compost een perfecte aanvulling op uw plantenbakken. Als je een nieuwe container plant, meng dan gewoon compost door de grond die je wilt gebruiken (tot 50% ervan kan compost zijn, als je zoveel wilt gebruiken, maar zelfs een kleine hoeveelheid is goed!)

Of, als uw containers al zijn geplant, kunt u een laag compost aan de bovenkant van de grond toevoegen. Als je water geeft, komen de voedingsstoffen in de grond terecht. Je kunt dit een paar keer doen tijdens het groeiseizoen, en je planten zullen er dol op zijn.

Compost toevoegen aan plantgaten

Of je nu vaste planten, eenjarige planten, heesters, groenten of bloeiende bloembollen in de lente of zomer plant, het toevoegen van een beetje compost aan het plantgat zal ervoor zorgen dat wat je plant ook een sterke start heeft. Bomen zijn een beetje anders (en dat is het volgende item in deze lijst).

Topdress rond nieuw geplante bomen

Het enige geval waarin je niet zomaar compost aan het plantgat wilt toevoegen, is wanneer je bomen plant. Je wilt dat boomwortels zich uitstrekken tot in de inheemse grond op zoek naar vocht en voedingsstoffen. Als je dus alleen maar de grond in het plantgat aanpast, is de kans kleiner dat ze dat doen, maar beperken ze zich tot dat kleine gebied.

Om dit tegen te gaan, is het een goed idee om de grond rond de boom te bedekken, door 2 tot 5 cm compost toe te voegen in een gebied dat zich uitstrekt tot aan de uiteinden van de takken die het bladerdak van de boom vormen. De voedingsstoffen zullen in de grond spoelen als het regent of als je water geeft, en de wortels van de boom zullen uitgroeien op zoek naar die voedingsstoffen.

Topdress bestaande bedden

Elk bed kan profiteren van de toevoeging van compost. Bestaande bedden, of het nu gaat om meerjarige tuinen, eenjarige bedden, struikenranden of gemengde bedden, zijn goede kandidaten voor een topdressing van compost. Voeg een tot vijf centimeter (of eigenlijk zoveel als je beschikbaar hebt) toe aan de bovenkant van het bed en hark het vervolgens glad.

Compostthee maken

Compostthee is vrij eenvoudig te maken en is een prachtige organische meststof en bladvoeding voor je planten. Je kunt het overal in je tuin of in je containers gebruiken om je planten wat extra voeding te geven terwijl je water geeft.

De beste manier om compostthee te maken is door een pomp of beluchter te gebruiken om het water in beweging te houden terwijl het brouwt. Als u er echter geen heeft, zorg er dan voor dat uw brouwcontainer zich op een plek bevindt waar u hem meerdere keren per dag zult zien. Als je dat doet, roer dan de inhoud door om meer zuurstof aan het mengsel toe te voegen. Anaerobe compostthee gaat stinken en bevat mogelijk schadelijke bacteriën. Dus de veiligste manier om het te maken, tenzij je er absoluut zeker van bent dat je de tijd neemt om regelmatig te roeren, is door een beluchter te kopen om je te helpen bij het proces.

Compost: een must voor je tuin

Of je nu je eigen compost maakt of het koopt bij een lokale bron, compost is zeker iets dat je aan je tuin wilt toevoegen. Je planten zullen gezonder zijn en je bodem zal verbeteren met elke toevoeging van compost. Niet te armoedig voor een hoop verteerd plantaardig materiaal!

Aanbevolen: