4 van de duurste Fabergé-eieren ooit verkocht

Inhoudsopgave:

4 van de duurste Fabergé-eieren ooit verkocht
4 van de duurste Fabergé-eieren ooit verkocht
Anonim

Fabergé heeft sinds de Russische Revolutie van 1917 geen collectie oogverblindende met juwelen versierde eieren meer gemaakt. Tegenwoordig kunnen ze voor miljoenen worden verkocht.

Faberge ei
Faberge ei

Als je als kind een ontsnapte Anastasia Romanov-stan was, dan zul je het verhaal achter de beroemde keizerlijke paaseieren net zo spannend vinden. Het Fabergé Egg-verhaal zit vol creativiteit, romantiek, intriges, smokkel en herontdekking. En het beste is dat het, in tegenstelling tot de mythe van Anastasia, allemaal echt is.

Top 4 duurste Fabergé-eieren ooit verkocht

Laten we teruggaan in de tijd, vóór Stalin en het Sovjet-rijk, voordat de bolsjewieken de macht overnamen tijdens de Oktoberrevolutie, naar het imperiale Rusland. Afgezien van de beroemde verloren Anastasia-mythe, is er ongeveer één ding dat mensen zich herinneren uit deze periode: de paaseieren van Fabergé.

Oorspronkelijk in opdracht van tsaar Alexander III als paascadeau voor zijn vrouw, keizerin Maria Feodorovna, zette zijn zoon, tsaar Nicolaas II, de traditie voort tijdens zijn bewind. Historici en verzamelaars staan bekend als Imperial Eggs en hebben 43 van de 50 geproduceerde eieren opgespoord.

Helaas werden zoveel van deze eieren verkocht op privéveilingen of verkopen dat we niet precies kunnen zeggen welke de duurste Fabergé-eieren ooit waren. Maar we kunnen degenen die voor de hoogste dollar werden verkocht, uitlichten met verkopen die publiekelijk werden aangekondigd.

Fabergé Ei Recordverkoopprijs
Het Rothschild-klok-ei $25,1 miljoen
Het winterei $9,6 miljoen
Het dennenappelei $ 7,73 miljoen
De liefdestrofeeën/wieg met slingers-ei $ 6,94 miljoen

Het Rothschild-klok-ei: $ 25,1 miljoen

Rothschild Faberge-ei
Rothschild Faberge-ei

Schokkend genoeg was het duurste Fabergé-ei dat ooit op een veiling werd verkocht niet eens een imperiaal ei. Fabergé's werkplaats creëerde niet alleen paaseieren voor de tsarina, maar ook voor een paar andere verwante familieleden en de Russische elite.

Het Rothschild Clock-ei, zoals het wordt genoemd, is bedekt met roze chevron guilloche-email, goud en halfedelstenen. Vanuit het ei springt een automatische haan naar buiten, slaat met zijn vleugels en beweegt zijn kop. Beatrice Ephrussi de Rothschild gaf in 1902 opdracht voor het ei voor haar aanstaande zuster, Germaine Halphen.

Dit Fabergé-ei verkeert in uitmuntende staat en werd in 2007 op een Christie's-veiling verkocht voor £8,9 miljoen, wat (rekening houdend met de inflatie) vandaag ongeveer $25,1 miljoen bedraagt. Het bevindt zich nu in de collectie van Alexander Ivanov, de directeur van het Russisch Nationaal Museum.

Het winterei: $ 9,6 miljoen

Een medewerker kijkt naar het Winterei
Een medewerker kijkt naar het Winterei

Het Winter-ei is het op een na duurst verkochte Fabergé-ei en de eerste van de keizerlijke eieren die op deze lijst staat. Hoewel andere eieren op privéveilingen misschien beter zijn verkocht dan het Winterei, hebben ze die informatie niet openbaar gemaakt.

Tsaar Nicolaas II gaf opdracht tot het Winter-ei voor zijn moeder, keizerin-weduwe Maria Feodorovna, en overhandigde het haar in 1913. Volgens de veilinggegevens van Christie's uit 1994 was het ei uit bergkristal gesneden en versierd met platina en diamanten beekjes om de ijzige illusie te creëren. In het ei zat een mand met witte anemonen, bezet met kostbare en halfedelmetalen en stenen.

In 2002 werd het ei op een privéveiling verkocht aan een verzamelaar zonder papieren voor $ 9.579.500 dollar. Rekening houdend met de inflatie komt dat vandaag neer op ongeveer $16,25 miljoen dollar.

Het dennenappelei: $ 7,73 miljoen

Het kroningsei van Faberge uit 1897 breedte=1200 hoogte=800 data-credit-caption-type=short data-credit-caption=YURI KADOBNOV/AFP via Getty Images data-credit-box-text=
Het kroningsei van Faberge uit 1897 breedte=1200 hoogte=800 data-credit-caption-type=short data-credit-caption=YURI KADOBNOV/AFP via Getty Images data-credit-box-text=

McDonalds en het imperiale Rusland kunnen niet verder uit elkaar liggen, tenminste dat zou je denken. Het Dennenappelei is een van Fabergé's beroemde geëmailleerde eieren, in opdracht van Alexander Kelch voor zijn vrouw Barbara Kelch-Bazanova in 1900. Dit niet-keizerlijke ei heeft een dennenappelachtig patroon, uitgewerkt met koningsblauw email, zilver, goud en diamanten.

De traktatie in het ei is een miniatuurolifant gemaakt van zilver, goud, ivoor, diamanten en email. Het ei werd in 1989 op een privéveiling verkocht aan – je raadt het waarschijnlijk niet – de weduwe van McDonalds-maker Ray Kroc, Joan. Naar verluidt werd het destijds verkocht voor $3,14 miljoen, wat (gecorrigeerd voor inflatie) vandaag $7.726.147,26 bedraagt.

Snel feit

Een van Fabergé's meest indrukwekkende innovaties is de manier waarop hij de en ronde bosse-emailleertechniek perfectioneerde, waarbij je gepigmenteerd glas op onregelmatige voorwerpen legt, met name deze prachtige eieren.

Het liefdestrofeeën-ei: $ 6,94 miljoen

In 1907 schonk tsaar Nicolaas II het Liefdestrofeeën-ei (ook bekend als de Wieg met Slinger-ei) aan zijn moeder, Maria Feodorovna. Dit geëmailleerde ei ligt horizontaal op een wieg versierd met rozenslingers en vergulding. Op dit fantastische ei vind je robijnen, parels, diamanten, onyx en zijde in overvloed. Helaas zijn de verrassende witte emaille schildersezel en het miniatuurportret van de keizerlijke kinderen die erin zaten nog steeds verloren.

Zelfs zonder de prijs erin werd dit imperiale ei in 1992 verkocht voor een indrukwekkende $3,19 miljoen, wat vandaag gelijk staat aan $6.937.260,94 (gecorrigeerd voor inflatie). Momenteel houdt Robert M. Lee het ei in zijn privécollectie.

De beruchte Viktor Vekselberg Fabergé-veiling

In 2004 zou Sotheby's de massale Forbes Fabergé-eierinzamelingsverkoop faciliteren. Voordat het tot bloei kon komen, kocht de Russische oligarch Viktor Vekselberg het perceel voor naar schatting $ 100 miljoen. De negen eieren die hij kocht, behoren naar schatting tot de meest waardevolle van de vijftig keizerlijke eieren. Deze omvatten een verscheidenheid aan stijlen en maten en zijn momenteel te zien in het Fabergé Museum in Rusland.

De negen eieren die hij op de veiling kocht zijn:

  • Het kippenei: 1885
  • Het Renaissance-ei: 1894
  • Het rozenknop-ei: 1895
  • Het kroningsei: 1897
  • Het Lelietje-van-dalen-ei: 1898
  • Het hanenei: 1900
  • Het laurierei: 1911
  • Het vijftiende jubileum-ei: 1911
  • De Orde van Sint George Egg: 1916

Het derde imperiale ei: kringloopwinkel-snuisterij tot ontdekking van meerdere miljoenen

verloren keizerlijk derde ei
verloren keizerlijk derde ei

Een deel van de spanning van het rondsnuffelen in kringloopwinkels en rommelmarkten is kijken of je een verborgen schat ter waarde van miljoenen dollars kunt ontdekken die veel te duur is. Een anonieme schroothandelaar uit het Midden-Westen had geluk toen hij op een rommelmarkt een glinsterend gouden ei kocht voor iets meer dan $ 13.000, in de hoop zijn geld terug te verdienen nadat hij het had gesmolten. Helaas kwam het gesmolten goud niet in de buurt van de hoeveelheid die hij had uitgegeven.

Maar door een paar wanhopige nachten en een beetje googlen kwam hij iets tegen waar elke kringloopliefhebber van droomt. Dit kleine gouden ei was een beroemd verloren keizerlijk Fabergé-ei. Na onderzoek door experts werd bevestigd dat het het ei was dat sinds 1922 verloren was gegaan. In 2014 kocht een particuliere verzamelaar het ei voor een onbekend bedrag, maar experts schatten dat het verloren ei ergens in de marge van de $ 33 miljoen waard is.

Anastasia's ontsnapping is een mythe, maar Fabergé-eieren zijn echt

Een groot deel van het Oost-Europese erfgoed is weggevaagd door westerse toenaderingen, oorlog, revoluties en onderdrukkende regimes. Maar de stukken die we wel hebben uit perioden als het late imperiale Rusland laten ons een kijkje nemen in een lang vervlogen tijdperk. En hoewel we niet echt Fabergé-eiergeld hebben om zelf een stuk te bezitten, kunnen we de hele dag kwijlen over foto's ervan.

Aanbevolen: