7 van de duurste sportmemorabilia die het veilingcircuit veroverden

Inhoudsopgave:

7 van de duurste sportmemorabilia die het veilingcircuit veroverden
7 van de duurste sportmemorabilia die het veilingcircuit veroverden
Anonim

Er is maar een klein fortuin voor nodig om de sportgeschiedenis in handen te houden. Ontdek enkele van de beroemde sportartikelen die voor veel geld zijn verkocht.

Michael Jordan 23 van de Chicago Bulls springt slam dunk - Getty Editorial
Michael Jordan 23 van de Chicago Bulls springt slam dunk - Getty Editorial

Als je van Netflix geniet en in letterlijke zin ontspant, ben je misschien de nieuwste realityhit tegengekomen, King of Collectibles: The Goldin Touch. Naast de capriolen en fascinerende verhalen van de verzamelaars is dit een grote naam in de veilingindustrie.

En je kunt Goldin bedanken voor het verkopen van enkele van de duurste sportmemorabilia in de afgelopen jaren. Als je Powerball-geluk hebt, zal een stukje van ons competitieve verleden tot deze ongelooflijke verzamelobjecten behoren.

7 van de duurste sportmemorabilia ooit verkocht

Er viel een zachte stilte over de menigte toen de voorzittershamer viel op deze superdure sportveilingen. Van iconische honkbalkaarten tot unieke wedstrijdtruien: dit zijn zeven van de duurste sportmemorabilia die ooit zijn verkocht.

Duurste sportmemorabilia Recordverkoopprijs
1952 Topps Mickey Mantle 311 ruilkaart $12,6 miljoen
Michael Jordan's NBA Game 1-shirt uit 1998 $ 10,091 miljoen
Diego Maradona WK-shirt 1986 $9,28 miljoen
Pierre du Coubertin's Manifest voor de Olympische Spelen $8, 806, 500
1909-1910 Honus Wagner T206 ruilkaart $ 7,25 miljoen
Muhammad Ali's WBC zwaargewicht kampioenschapsriem uit 1974 $ 6,180 miljoen
Babe Ruth's shirt uit 1928-1930 $ 5,64 miljoen

1952 Topps Mickey Mantle 311-kaart: $ 12,6 miljoen

De Topps Mickey Mantle rookie-kaart uit 1952 - Getty Editorial
De Topps Mickey Mantle rookie-kaart uit 1952 - Getty Editorial

Mickey Mantle is misschien niet de eerste naam die in je opkomt als je aan legendarische honkbalspelers denkt, maar dat is het zeker als je aan honkbalkaarten denkt. Een Topps Mickey Mantle 311 uit 1952 is de heilige graal onder de honkbalkaarten, waarvan er één via Heritage Auctions voor $ 12,6 miljoen wordt verkocht.

Het exacte aantal overgebleven 311's is niet bekend, maar omdat het bovenaan de lijst staat als de duurste sportmemorabilia die tot nu toe zijn verkocht, is het veilig om te zeggen dat alle kaarten die in de toekomst verschijnen een cent waard zullen zijn ton geld.

Michael Jordan's NBA Game 1-shirt uit 1998: $ 10,091 miljoen

Sotheby's naar veiling Michael Jordan Last Dance Jersey & iconische sportmemorabilia breedte=1200 hoogte=800 data-credit-caption-type=short data-credit-caption=Alexi Rosenfeld via Getty Images data-credit-box-text=
Sotheby's naar veiling Michael Jordan Last Dance Jersey & iconische sportmemorabilia breedte=1200 hoogte=800 data-credit-caption-type=short data-credit-caption=Alexi Rosenfeld via Getty Images data-credit-box-text=

Michael Jordan is misschien wel de grootste naam in het sporttijdperk van de jaren 80 en 90. Als basketballegende verstevigde hij het succes van Chicago Bulls in de NBA-finale van 1998. Bekend als 'The Last Dance'-seizoen vanwege het dreigende uiteenvallen van de franchise, betekende Game 1 tegen de Utah Jazz in de NBA-finale van '98 een schokkende nederlaag.

Maar waarom het seizoen van de Bulls niet in de geschiedenisboeken werd geschreven, aangezien het jaar waarin ze bijna zes kampioenschappen wonnen, was omdat Jordan wraak nam na Game 1 en hen hielp de hele zaak te winnen. Van al zijn belangrijkste carrièremomenten was dit het hoogtepunt. Dus de Game 1-trui die hij bij die noodlottige wedstrijd droeg, zou natuurlijk voor een indrukwekkende $ 10 worden verkocht.091 miljoen op een veiling van Sotheby's, waardoor het de duurste sporttrui tot nu toe is.

Diego Maradona WK-shirt 1986: $ 9,28 miljoen

Het voetbalshirt van Diego Maradona, gedragen tijdens de kwartfinale van het WK 1986 tegen Engeland
Het voetbalshirt van Diego Maradona, gedragen tijdens de kwartfinale van het WK 1986 tegen Engeland

Voetbal, of voetbal in de Verenigde Staten, is een wereldwijd fenomeen dat alleen maar in populariteit is gegroeid dankzij sociale media en internet. Waren er maar sociale media geweest in 1986, toen Diego Maradona de wereld op de knieën bracht met twee onmogelijke doelpunten tegen de vaste verdediging van Engeland. Hadden we maar 4K-weergave gehad op zijn 'Hand of God'-doel.

Na de overwinning ruilde Maradona truien met de Engelse middenvelder Steve Hodge, en de legendarische shirts zijn in de tussenliggende jaren een paar keer geveild. In 2022 passeerde het een veiling van Sotheby's en werd het verkocht voor $ 9,28 miljoen.

Pierre de Coubertin's Manifest voor de Olympische Spelen: $ 8, 806, 500

Het originele manifest van de Olympische Spelen - Getty Editorial
Het originele manifest van de Olympische Spelen - Getty Editorial

Hoewel je je zou verbazen over de sportuitrusting, truien of verzamelkaarten die opduiken op veilingen met een hoge waarde, zal zoiets onschadelijks als een handvol gekrabbelde pagina's je interesse misschien niet wekken. Toch trok het manuscript van Pierre de Coubertin uit 1892 echt de aandacht.

Dit manuscript schetste Coubertins visie voor moderne Olympische Spelen, die hij onthulde in een spetterende toespraak voor de Sorbonne. Zonder het overtuigende argument van Coubertin zouden we niet elke vier jaar voor onze thuisploeg pleiten. In 2019 verkocht Sotheby's het originele manuscript voor maar liefst $ 8.806.500.

1909-1911 Honus Wagner T206 honkbalkaart: $ 7,25 miljoen

zeldzame honkbalkaart van Honus Wagner van de Pittsburgh Pirates | Getty Redactioneel gebruik
zeldzame honkbalkaart van Honus Wagner van de Pittsburgh Pirates | Getty Redactioneel gebruik

Hoewel Mickey Mantle 311's de duurste honkbalruilkaarten zijn, zijn Honus Wagner T206-kaarten uit de periode 1909-1911 de zeldzaamste. Wagner, een Baseball Hall of Famer waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord, was een uitstekende korte stop in de begindagen van Amerika's favoriete tijdverdrijf.

Momenteel zijn er slechts ongeveer 50 van deze full-colour ruilkaarten bekend, waarbij King of Collectibles' eigen Goldin Auctions meldt dat één exemplaar op een privéveiling is verkocht voor $ 7,25 miljoen.

Muhammad Ali 1974 WBC zwaargewicht kampioenschapsriem: $ 6,180 miljoen

Muhammad Ali WBC zwaargewicht kampioenschapsriem uit de jaren 70
Muhammad Ali WBC zwaargewicht kampioenschapsriem uit de jaren 70

Zweven als een vlindersteek als een bij, en als je een rijke veilingbezoeker bent, win dan de zwaargewichtkampioenschapsriem van Muhammad Ali. Ali, een tot moslim bekeerde, zwarte man, die zich verzette tegen het ontwerp voor de oorlog in Vietnam, verzette zich tegen wat een groot deel van het blanke Amerika predikte. Deze standvastige en zelfverzekerde aard van zijn zelfidentiteit leidde ertoe dat hem zijn titel werd ontnomen en de kans om de sport te blijven domineren.

Maar in 1974 ontmoette Ali George Foreman voor een "Rumble in the Jungle" tijdens het zwaargewichtkampioenschap. Onnodig te zeggen dat Ali gedurende de hele wedstrijd op meesterlijke wijze een strategie uitstippelde, waarbij hij Foreman uitputte totdat hij de genadeslag kon toebrengen. Ali had de zwaargewichttitel (opnieuw) gewonnen, verloren en gewonnen. In 2022 werd de groen-gouden kampioenschapsriem geveild en verkocht voor $ 6,180 miljoen.

Babe Ruth 1928-1930 Jersey: $ 5,64 miljoen

Babe Ruth en Roger Hornsby - Getty Editorial
Babe Ruth en Roger Hornsby - Getty Editorial

Babe Ruth is synoniem met honkbal en waarschijnlijk de meest herkenbare naam in de geschiedenis van de sport. Babe Ruth, een beroemde Yankees-speler, was een raadsel verpakt in een krachtige balspeler. En hoewel zijn handtekeningen en honkbalknuppels niet iets zijn om je neus voor op te halen, zijn truien de plek waar het grote geld wordt verdiend. Versleten Ruth-truien doen het ongelooflijk goed op veilingen, en de duurste trui die tot nu toe is verkocht uit het seizoen 1928-1930, ging voor $ 5,64 miljoen op in een uitverkoop van Hunt Auctions.

Eervolle vermelding: Serena Williams' Netpro International Series gesigneerde kaart uit 2003

2003 Netpro Internationaal Serena Williams
2003 Netpro Internationaal Serena Williams

Dankzij een lange geschiedenis van vrouwenhaat in de sport en een gebrek aan financiering (wat leidt tot een gebrek aan bekendheid) hebben sportmemorabilia voor vrouwen niet de bijval gekregen die mannenmemorabilia hebben. Je kunt dit absoluut weerspiegeld zien in de duurste ruilkaart voor damessporten die op een veiling slechts voor $ 120.000 wordt verkocht.

Goldin Auctions verkocht deze door Serena Williams gesigneerde rookie-kaart uit 2003 door Netrpo International Series in 2022. Williams is de Michael Jordan, Muhammad Ali en Mickey Mantle van haar sport, en toch kunnen haar memorabilia niet tippen aan hun merchandise prijzen.

Deze prijsverschillen laten zien dat, ondanks de vooruitgang die is geboekt in de richting van inclusiviteit in de sport en de cultuur eromheen, er nog een lange weg te gaan is.

Houd de geschiedenis in je handen voor een klein fortuin

Er is zoveel leuks aan competitiesporten: de waanzinnige fysieke prestaties, de toewijding en gedrevenheid, en de onwrikbare loyaliteit die mensen zullen hebben tegenover hun gekozen teams. Het is geen wonder dat Goldin Auctions en andere veilinghuizen zoveel mogelijk sportmemorabilia doorzoeken. Er is maar een klein fortuin voor nodig om deze momenten uit de sportgeschiedenis in je handen te houden.

Aanbevolen: