Eenvoudige Montessori-activiteiten die uw kinderen zullen helpen bloeien

Inhoudsopgave:

Eenvoudige Montessori-activiteiten die uw kinderen zullen helpen bloeien
Eenvoudige Montessori-activiteiten die uw kinderen zullen helpen bloeien
Anonim

Deze praktische Montessori-activiteiten zijn niet alleen leuk voor kinderen, maar bieden ook spectaculaire leervoordelen.

Twee kleine jongens spelen in hun kamer
Twee kleine jongens spelen in hun kamer

Montessori-activiteiten, ook wel bekend als door kinderen geleide activiteiten, zijn een geweldige manier om uw kind te helpen levensvaardigheden onder de knie te krijgen, zelfvoorzienend te worden en liefde voor leren te vinden.

Hoewel Montessorischolen een fantastische keuze zijn, zijn ze niet overal beschikbaar. Ouders willen misschien ook Montessori-ideeën implementeren als aanvulling op wat hun kind in de klas doet. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om Montessori-activiteiten thuis te implementeren en je kind te helpen groeien!

Wat is de Montessori-methode?

Maria Montessori was een pionier op het gebied van onderwijs. Volgens haar onderzoek was de beste manier om een kind les te geven, hem de controle te geven. De Montessori-methode hanteert een praktische benadering van leren en richt zich op het ontwikkelen van praktische, praktijkgerichte vaardigheden.

Onderwijzers begeleiden de leermogelijkheden, maar laten de kinderen in hun eigen tempo meedoen. Bij de meeste activiteiten is ook sprake van een vorm van sensorische stimulatie, waarvan is bewezen dat deze de cognitieve ontwikkeling ondersteunt.

Snel feit

Het is aangetoond dat Montessori-onderwijs de focus van een kind aanscherpt, kansen biedt voor creativiteit en de onafhankelijkheid bevordert. Het is ook bewezen dat het kinderen helpt academisch succes te behalen, en het zorgt voor verbeteringen op de lange termijn in het welzijn van een kind op volwassen leeftijd.

Top Montessori-activiteiten om uw peuter te helpen leren

Kleine broer en zus spelen thuis met knikkerbaan
Kleine broer en zus spelen thuis met knikkerbaan

Montessori-activiteiten zijn ontworpen om de fijne en grove motoriek van uw kind te verfijnen, hem te leren echte taken uit te voeren en de liefde voor leren te bevorderen. Hier zijn enkele geweldige Montessori-ideeën om uit te proberen.

Kleur sorteren

Kleuren leren is een belangrijk concept dat uw kind nodig heeft om naar de kleuterschool te gaan. Kleursorteeractiviteiten kunnen uw kinderen helpen de verschillende tinten te leren, terwijl ze ook hun fijne motoriek verbeteren en de taalontwikkeling vergemakkelijken. Ouders kunnen klein beginnen door hun kind simpelweg tijd te laten besteden aan het zoeken naar rode of blauwe voorwerpen in huis.

Zodra uw kind de verschillende kleuren kent, kunt u proberen zijn activiteiten uitdagender te maken door voorwerpen van verschillende kleuren met elkaar te combineren en ze in overeenkomstige gekleurde zakken of bakken te laten sorteren. U kunt op deze activiteiten blijven voortbouwen om deze vaardigheden te verfijnen en ze nog meer te leren te geven.

Gebouw

Blokken, magnategels, Lincoln-blokken en ander bouwspeelgoed zijn geweldige Montessori-activiteiten die de behendigheid van een kind verder verbeteren en hem in staat stellen zijn fantasie te gebruiken. Deze bezigheden leren ook ruimtelijk inzicht, verbeteren de hand-oogcoördinatie en versterken de focus van een kind.

Handige hack

Bouwen op tegels of hardhout kan frustrerend zijn omdat deze oppervlakken glad kunnen zijn. Stabiliteit is de sleutel als het erom gaat uw peuter gefocust te houden op deze Montessori-activiteit. Probeer met blokken te spelen op een vloerbedekking, vloerkleed of speelmat, of investeer in een bouwsteenbasis of tafel, zodat je creaties rechtop blijven staan.

Molding

jongen speelt met klei
jongen speelt met klei

Play Doh en klei zijn geweldige zintuiglijke activiteiten die de creativiteit bevorderen en de zintuigen stimuleren, wat een heerlijk kalmerend effect op kinderen kan hebben. We raden aan om deze vormmaterialen te combineren met koekjesvormers, deegrollers, stempels en plastic crimpers om dit creatieve spel nog leuker te maken.

Snelle tip

Voor kinderen die wat extra begeleiding nodig hebben, kun je printbare Play Doh-matten kopen. Deze helpen uw kinderen de verschillende vormen te zien die ze moeten vormen en de kleuren die ze moeten kiezen om een bepaald object te vormen.

Puzzels

Puzzels zijn een andere uitstekende Montessori-activiteit die het geheugen verbetert, ruimtelijk redeneren leert en probleemoplossende vaardigheden opbouwt. Zoek bij het zoeken naar opties naar houten puzzels die meerdere concepten bevatten. Deze kunnen het volgende omvatten:

  • Vormen
  • Cijfers
  • Brieven
  • Tijdvertellen
  • Dieren
  • Spelling

Peuters doen het het beste met puzzels met pinnen en puzzels die de vorm hebben van elk uitgesneden item. Zodra ze deze onder de knie hebben, kun je doorgaan naar meer uitdagende opties.

Sensorische bak spelen

Zintuiglijke bakken zijn een geweldige ruimte voor peuters om deel te nemen aan Montessori-activiteiten zoals gieten, scheppen, sorteren en meten. Deze activiteiten hebben ook een verbazingwekkend kalmerend effect op kinderen, waardoor ze een win-win situatie zijn voor ouders.

Flashcard-matching

Je kind dingen uit het hoofd laten leren is geen Montessori-activiteit. Wanneer je echter flashcards combineert met tastbare items die overeenkomen met de afbeeldingen op de kaarten, heb je ineens een prachtige leermogelijkheid!

Als u uw kind bijvoorbeeld helpt de namen van verschillende dieren te leren, pak dan een bak met plastic speelgoeddieren en laat ze het speelgoed matchen met het overeenkomstige dier op de kaart.

Muzikaal plezier

De Montessori-benadering van muziek vereist dat een kind al zijn zintuigen gebruikt - "het oor, het oog, de stem, de hand, het lichaam en de ziel van het kind." Dit betekent niet alleen muziek spelen, maar ook gebruik maken van beweging, muziekinstrumenten en hun stemmen!

De meeste kinderen kennen de liedjes 'Head, Schouders, Knees, and Toes' en 'Put Your Right Hand In'. Dit zijn geweldige opties om een zintuiglijke ervaring te faciliteren.

Montessori Praktische levensactiviteiten

Broers en zussen samen op de kleuterschool
Broers en zussen samen op de kleuterschool

Zoals gezegd bestaat een deel van het Montessori-onderwijs uit het aanleren van zelfredzaamheid. De beste manier om dat te doen is door ze betrokken te laten zijn bij huishoudelijke en zelfzorgtaken! Hier zijn enkele eenvoudige activiteiten die u kunt proberen.

Klusjes

Als je kinderen naar de Montessorischool gaan, is het opbergen van spullen een onderdeel van het spelen! Dit kan eenvoudig thuis worden geïmplementeerd door uw kinderen te laten helpen met eenvoudige taken en klusjes zoals:

  • rommel opruimen na de ma altijd
  • Hun bed opmaken
  • Hun speelgoed opbergen
  • De vloer vegen
  • Voeden van hun huisdieren (het eten opscheppen, het aantal scheppen tellen en de huisdieren laten zitten voordat ze gaan eten)
  • Afval weggooien
  • De tafel dekken
  • Spoelen en afwassen

Handige hack

Ouders kunnen hun kinderen helpen zelfredzaam te worden door ze toegang te geven tot hun kopjes, borden, handdoeken en andere dagelijkse benodigdheden. Deze kunnen worden opgeborgen in lage kasten of planken waar ze bij kunnen. Dit geeft hen de mogelijkheid om ongevraagd het initiatief te nemen om de tafel te dekken of de rommel op te ruimen. Als je het tot een onderdeel van hun dagelijkse routine maakt, wordt het een tweede natuur voor hen.

Tuinieren

Werken met je handen is uiterst hypocriet, ongeacht je leeftijd. Tuinieren is een andere uitstekende methode om uw kinderen onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid te leren. Graven, scheppen en gieten zijn allemaal eenvoudige Montessori-activiteiten die in de tuin kunnen worden gedaan. Dit is ook een geweldige manier om je kinderen enthousiast te maken over hun eten.

Keukenbasisprincipes

moeder en dochter in de keuken
moeder en dochter in de keuken

Het fruit wassen, de groenten snijden, hardgekookte eieren pellen, deeg kneden en ingrediënten afmeten zijn allemaal noodzakelijke levensvaardigheden. Ze helpen uw kind ook bij het ontwikkelen van fijne en grove motoriek, het leren van elementaire wiskundige concepten en het opbouwen van opwinding rond gezond eten. Ouders moeten overwegen om zowel een opstapje als een peuterveilig mes aan te schaffen, beide te gebruiken onder toezicht van een volwassene, om dit soort activiteiten te voltooien.

Laat ze tijdens het koken andere praktische levensvaardigheden oefenen, zoals het openen en sluiten van bakjes, het overbrengen van voedsel met een tang en een lepel, en het dragen van een vol bord of kopje. Dit lijken allemaal eenvoudige taken, maar u moet niet vergeten dat ze allemaal nieuw zijn voor uw kind.

Aankleden

Hoe trek je een overhemd aan? Dit is weer een activiteit die voor jou en mij een tweede natuur is, maar voor je peuter kan het een verwarrende taak zijn. Een van de beste manieren om vaardigheden aan te leren, zoals aankleden of een schoen strikken, is door ze te laten oefenen met hun speelgoed. Poppen en Build A Bear-dieren zijn een goed beginpunt.

Vervolgens kunnen ze zelf aan kleding werken. Verkleedspelletjes zijn ook altijd een fantastische optie. Ouders kunnen een mini-kapstokstandaard kopen of haken op ooghoogte van uw kind in de muur bevestigen en kostuumstukken ophangen. Laat ze zich verkleden als chef-kok, brandweerman, dokter of bouwvakker!

Handige hack

Bezette borden met knoppen, drukknopen en clips kunnen uw kinderen ook helpen oefenen met het voltooien van deze algemene levensvaardigheden.

Zelfzorg

Andere levensvaardigheden die u uw peuter kunt leren, zijn onder meer zijn tanden poetsen, zijn haar kammen en zijn handen wassen.

Evenwicht en ruimtelijk bewustzijn

Klimmen, springen, kruipen, springen en rennen zijn allemaal functionele lichaamsbewegingen die oefening vereisen om aan te scherpen. Of u nu investeert in Montessori-klimspeelgoed of gewoon naar de speeltuin gaat, deze activiteiten geven uw kind de kans om zijn omgeving te verkennen en zijn middelpunt te vinden. Dit helpt bij de grove motorische ontwikkeling en het opbouwen van evenwicht, en het uitvoeren van deze acties kan stress en angst verminderen.

Snelle tip

Veel gymnastiekfaciliteiten bieden lessen en zelfs dagpassen aan waarmee uw kinderen een soortgelijke ervaring kunnen opdoen.

Montessori-activiteiten kunnen uw kind een gevoel van prestatie geven

Het kunnen uitvoeren van "grote kinderen" -taken is een grote stap voor een peuter. Het opbouwen van onafhankelijkheid en het leren creatief denken van uw kind zijn geweldige manieren om een solide basis te leggen voor hun academische toekomst. Montessori-activiteiten zijn een prachtig hulpmiddel om dit mogelijk te maken!

Aanbevolen: