15 beste bladplanten voor een levendige tuin

Inhoudsopgave:

15 beste bladplanten voor een levendige tuin
15 beste bladplanten voor een levendige tuin
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

" Oh, wat een mooi blad heb je" is geen compliment dat je zo vaak hoort. Maar zonder gebladerte zouden uw uitgestrekte tuinen toch niet zo uitgestrekt zijn. Gebladerte is de underdog van de tuinwereld en vult elke vreemde opening op die je hebt tussen de bloemen en bomen die je zorgvuldig hebt uitgekozen. Terwijl u uw nieuwe tuin plant, experimenteert u met een assortiment nieuwe bladplanten, zoals deze prachtige schoonheden.

Rex Begonia

Afbeelding
Afbeelding

Om te beginnen zijn rex begonia's een van de meest voorkomende bladplanten die mensen selecteren. Met dieppaarse bladeren die een koolachtige textuur hebben, zijn rex begonia's perfect als u visuele diepte aan uw tuinbedden wilt toevoegen. Ze zijn van nature meerjarig, worden slechts ongeveer 30 cm hoog en hebben gedeeltelijke schaduw nodig.

Meestal planten mensen Rex-begonia's, die een dynamische uitstraling kunnen geven aan uw buitenbedden. Toch kun je ze in de grond planten, hoewel ze zich veel meer als eenjarige planten zullen gedragen dan als vaste planten. Als semi-tropische plant moet je ervoor zorgen dat ze in goed doorlatende grond staan, maar laat ze niet te veel uitdrogen.

Black Pearl Coral Bell

Afbeelding
Afbeelding

Deze planten pronken met een rijk zwartpaars blad en worden bescheiden 25 cm hoog en 60 cm breed. Ze kunnen de meeste teeltgebieden in de VS aan en kunnen zowel zonneschijn als schaduw verdragen. Behalve dat ze zich in goed doorlatende grond bevinden, hebben deze vaste planten niet al te veel onderhoud nodig. En u kunt ze oppotten of planten, afhankelijk van uw landschapsbehoeften.

Paarse wafelplant

Afbeelding
Afbeelding

Als je van paars blad houdt, zul je dol zijn op de paarse wafelplant. Deze onderhoudsarme planten hebben gerimpelde, glanzende donkergroene bladeren met dieppaarse onderkanten. Plant uw paarse wafels niet in direct zonlicht en bewaar ze in vochtige grond. Als je ziet dat hij verwelkt, is het tijd om hem met een beetje water te besprenkelen. Je kunt ze oppotten of gebruiken als bodembedekker.

Amaranthus Driekleur

Afbeelding
Afbeelding

Amaranthus tricolor is een plant die eruitziet alsof hij in het maanlicht staat als een Vegas-showgirl. Uit het midden van de plant barst een waterval van levendige rode en gele bladeren. In tegenstelling tot sommige kieskeurige planten kan amaranthus driekleur de meeste groeizones aan. Het is een relatief kleine, onderhoudsarme plant die droogte als een kampioen verdraagt.

Om een helder verenkleed te bevorderen, plant u uw amaranthus-driekleuren in de volle zon. Maar als je ze in de schaduw moet planten, zorg er dan voor dat je ze in goed doorlatende grond hebt staan om rot te voorkomen.

Zilveren Heuvel Artemisia

Afbeelding
Afbeelding

Zilveren heuvelartemisia is slechts een van de ondersoorten van artemisiaplanten die tuinders boeit. Het is meerjarig en groeit in een ronde heuvelvorm, vandaar de naam. Zoals veel bladplanten zijn ze nogal aan de kleine kant, ongeveer 25 cm hoog. Hun stekelige, met zilver bestrooide bladeren lijken op koraal op een rif. Zorg er bij het planten van zilverheuvelartemisia voor dat ze in zeer goed doorlatende grond staan en zorg dat ze goed doorlatend zijn. Vol zonlicht. En als je in een gebied bent dat gevoelig is voor droogte, zijn deze stekelige planten een geweldige keuze, omdat ze ongelooflijk goed bestand zijn tegen droogte.

Cordgrass

Afbeelding
Afbeelding

In tegenstelling tot de droogteresistente zilverheuvelartemisia gedijt cordgrass alleen in natte gebieden. Dit siergras is van nature een moerasplant en kan de gebieden met de meeste water aan. Dus als je een kreek in de buurt hebt of op het strand woont, zijn ze een geweldige optie voor jou.

Dit gras komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en moet in de late lente tot de vroege herfst worden geplant, bij voorkeur in de kustgebieden van het zuidoosten. Het belangrijkste waar u bij het planten van cordgrass-variëteiten rekening mee moet houden, is natuurlijk dat u ze water geeft (maar in goed doorlatende grond). En om ze het hele jaar door te onderhouden, kun je een snoeischaar meenemen naar de hoogste bladeren als ze uit de hand beginnen te lopen.

Pampasgras

Afbeelding
Afbeelding

Als je groot en krachtig blad wilt, hoef je niet verder te zoeken dan pampagras. Een plant die pompeus had moeten heten vanwege zijn opvallende donzige gebroken witte pluimen, pampasgras is een siergras waarvan bekend is dat het een tuin overneemt. Omdat hij in sommige gebieden invasief is, is het belangrijk om opzettelijk te zijn bij het planten ervan en ervoor te zorgen dat de verspreiding ervan onder controle wordt gehouden. Deze torenhoge planten hebben volle zon en goed doorlatende grond nodig. Verder hebben ze slechts matig onderhoud nodig.

Moet weten

Pampasgras is licht ontvlambaar. Plant het niet in gebieden die gevoelig zijn voor brand.

Vossenstaartvaren

Afbeelding
Afbeelding

Vossenstaartvarens zijn behoorlijk atypisch ten opzichte van de standaard varens, met gezwollen tentakelachtige bladeren. Het is een groenblijvende vaste plant waarop u het hele jaar door kunt vertrouwen voor een prachtige dekking. Ze kunnen echter niet in een klimaat leven dat ver onder het vriespunt ligt, anders raken ze beschadigd.

Daarnaast kunnen vossenstaartvarens tegen schaduw, gedeeltelijke zon en volle zon. En ze hebben geen zware watergift nodig, maar houden van een iets zure grond. Omdat ze wel 90 cm hoog kunnen worden, zijn ze een perfecte middelgrote optie.

Gebedsplant

Afbeelding
Afbeelding

Een van de meest opvallende bladopties is de gebedsplant. Gebedsplanten staan bekend om hun brede bladeren met heldere rood-roze strepen. Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en zijn vernoemd naar de manier waarop hun bladeren 's nachts opkrullen. Vanwege hun oorsprong gedijen ze in vochtige klimaten, maar houden ze niet van veel direct zonlicht. Gebedsplanten worden meestal in potten geplaatst, dus houd daar rekening mee bij het inrichten van je buitenlandschap.

Valse klaver

Afbeelding
Afbeelding

False klaver is een paarse bladplant waarvan de bladeren samenkomen en eruit zien als een caleidoscoop van vlinders. Ze zijn notoir gemakkelijk te verzorgen en vereisen standaard water- en bodemomstandigheden. Toch zullen ze niet gedijen in donkere, schaduwrijke gebieden. In plaats daarvan hebben ze een behoorlijke hoeveelheid indirect zonlicht nodig. Als vaste plant moet je het hele jaar door op spintmijten letten, omdat ze eraan kunnen bezwijken.

Kruipende Jenny

Afbeelding
Afbeelding

Creeping Jenny is een favoriet onder tuinders die van trapsgewijze planten houden. Deze plant heeft een muntvormig geelgroen blad dat in delicate wijnstokken naar beneden v alt. Het wordt het meest gebruikt als bodembedekker of om textuur toe te voegen aan interessante potten en plantenbakken. Het is een onderhoudsarme plant die volle zon en veel water nodig heeft. Houd de bladeren bijgesneden voordat ze de grond bereiken, omdat ze daar misschien zullen proberen te dubbelwortelen.

Siberische cipres

Afbeelding
Afbeelding

De Siberische cipres komt helemaal uit Rusland, die vooral bekend staat om zijn bodembedekkende eigenschappen. Hoewel hij niet erg hoog wordt, kan hij zich wel 3,5 meter breed verspreiden. Met donzig, geveerd blad is het een mooie, delicate manier om veel grond te bedekken. Ondanks dat hij van volle zon tot halfschaduw houdt, kan hij vrij goed overweg met koude klimaten (hij wordt tenslotte Siberisch genoemd). Zorg ervoor dat u uw Siberische cipres in goed doorlatende grond plant, maar houd hem vochtig. Als groenblijvende plant proef je het hele jaar door de smaak van Siberische cipressen.

Carex

Afbeelding
Afbeelding

Een andere plant die tegen een koud klimaat kan is Carex. Het is een grasachtige plant, maar geen vaste plant zoals velen op deze lijst. Maar als ze groeien, groeien ze. Met dunne, haarachtige bladeren kunnen Carex-planten uitstekend werken als rand voor uw bedden. Plant ze in vochtige grond en halfschaduw, dan kun je er maandenlang van genieten. Ondanks dat ze als gras groeien, kun je ze ook in potten planten.

Boerenkool

Afbeelding
Afbeelding

Als je aan bladeren denkt, denk je misschien niet aan eetbare planten. Veel eetbare groenten hebben echter weelderig blad dat een tweeledig esthetisch en voedingsdoel dient. Boerenkool is een van deze planten. Als je boerenkool plant, wacht dan ongeveer drie weken na de laatste nachtvorst voordat je ze in de grond zet, en kies een plek die volledig zonlicht krijgt. Verrijk uw boerenkoolplanten door ze te bemesten. Houd ze goed bewaterd, en ze zouden een overvloedige oogst met prachtig blad moeten gaan produceren.

Dennengeurende rozemarijn

Afbeelding
Afbeelding

Kruiden zijn een ander soort eetbaar blad dat je in je tuin kunt planten. Rozemarijn met dennengeur is een goede optie, omdat deze een heerlijke dennengeur afgeeft en als een struik groeit, in tegenstelling tot de veel kleinere standaard rozemarijnplanten. Deze planten met hun lichtblauwgroene bladeren groeien het hele jaar door en gedijen vooral in de volle zon. Omdat het een plant is die geen water opslurpt, moet je ervoor zorgen dat hij in goed doorlatende, leemachtige grond staat. En net als de meeste rozemarijnstruiken zijn hun bladeren volledig eetbaar.

Vul je tuin met meer dan alleen bloemen

Afbeelding
Afbeelding

Bloeiende planten zijn prachtig, en voor de meeste mensen zijn ze de beste keus als ze nieuwe tuinarrangementen aan het plannen zijn. Maar je hebt niet alleen bloemen nodig om een tuin te vullen. Gebladerte is een essentieel onderdeel van het creëren van een visueel landschap, en er zijn zoveel variëteiten om uit te kiezen.

Aanbevolen: