Eenvoudige manieren om watervlekken op het plafond te verwijderen

Inhoudsopgave:

Eenvoudige manieren om watervlekken op het plafond te verwijderen
Eenvoudige manieren om watervlekken op het plafond te verwijderen
Anonim

Er is geen plafond met watervlekken dat deze methoden niet kunnen repareren.

Vrouw kijkt naar het plafond terwijl ze water verzamelt
Vrouw kijkt naar het plafond terwijl ze water verzamelt

Niets zinkt sneller in je maag dan het ontdekken van een watervlek op je plafond en het besef dat je geen idee hebt hoe lang er water lekt. In plaats van die opvallende verkleurde plekken een andere dag te laten behandelen, volgt u deze eenvoudige stappen om uw plafond weer in topvorm te brengen.

Nieuwe watervlek op het plafond? Behandel eerst het lek

Elke keer dat je een nieuwe vlek in je huis aantreft, ben je waarschijnlijk klaar om deze aan te pakken met schoonmaakmiddelen en schrobborstels. Maar met watervlekken op het plafond is het opruimen van de vlek het minste van uw zorgen. U moet vaststellen waar het waterlek vandaan komt en of het nog steeds lekt.

Neem een ladder en raak de watervlek aan. Als het helemaal droog is, is de kans groot dat er geen stroomlek is en kunt u wachten met het inplannen van een professional. Als het echter actief nat is of druipt, ga dan naar de plek waar uw plafondtoegangspunt zich bevindt en gebruik een zaklamp om te zien of u het water van het dak kunt zien druppelen. Probeer deze methode alleen als u voldoende ervaring en kennis heeft van de indeling van uw huis.

Een vochtcondensatievlek op het plafond is een ander probleem dat verschillende oorzaken kan hebben, waaronder isolatie, zolderventilatie en vochtigheid in huis. Identificeer en los het condensatieprobleem op voordat u de watervlek probeert schoon te maken of te verwijderen.

Zodra u het condensatieprobleem heeft opgelost of het lek heeft verholpen met een lijmspray, pleister of een meer permanente oplossing, kunt u uw aandacht richten op de waterschade aan uw plafond.

Een watervlek behandelen met bleekmiddel

Plafondlek en elektrische kabels
Plafondlek en elektrische kabels

Breek de gereedschapskist nog niet tevoorschijn. Probeer dat vervelende, met water besmeurde plafond op te ruimen met een speciale bleekspray. Voordat u deze bleekspray mengt en aanbrengt, moet u controleren of er geen structurele schade (zoals scheuren of afbrokkelen) is die eerst moet worden aangepakt.

Materialen die je nodig hebt

Om een watervlek met bleekmiddel te verwijderen, heb je deze materialen nodig:

  • Spuitfles
  • Chloorbleekmiddel
  • Water
  • Laat doek vallen
  • Microvezelhanddoek
  • Ladder

Instructies

Gebruik deze doe-het-zelf-bleekspray om lichtere watervlekken op witte plafonds te verwijderen:

  1. Meng in een spuitfles 1/3 kopje chloorbleekmiddel en 2/3 kopje water.
  2. Leg een doek onder de plafondvlek.
  3. Zet een ladder op en pak je doek en spuitfles.
  4. Spuit het bleekmiddelmengsel lichtjes over de hele vlek. Laat het ongeveer een minuut of twee staan en herhaal het proces. Doe dit een paar rondes en laat het een nacht staan.
  5. Als je te veel hebt gespoten, gebruik dan de microvezeldoek om de spray te verwijderen. Niet wrijven of afvegen, omdat dit je verf kan beschadigen.
  6. Controleer de volgende ochtend en herhaal het proces opnieuw als het niet is verbeterd.

Handige hack

Als je popcornplafonds hebt, spuit het mengsel dan op en dep het in met een zachte spons. Laat het een nacht staan en controleer de resultaten.

Verwissel het bleekmiddel voor azijn als je gekleurde plafonds hebt

Een alternatief voor bleekmiddel dat je kunt gebruiken is gedistilleerde witte azijn. Verdun de azijn in een spuitfles en volg dezelfde instructies als wanneer u het bleekmiddelmengsel zou gebruiken. En in tegenstelling tot bleekmiddel kun je azijn op gekleurde plafondverf gebruiken zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat alles eraf gaat.

Hoe u structurele watervlekken van uw plafond kunt verwijderen

Waterlek uit het gebarsten plafond
Waterlek uit het gebarsten plafond

Helaas, als u het lek niet vroeg genoeg opmerkt, kan uw plafond structurele schade oplopen. Als je ziet dat het plafond in delen afbrokkelt, barst of eraf v alt, dan is het tijd om thuis een kleine reparatie uit te voeren.

Wees niet bang, zolang het hele plafond niet kapot is maar slechts een paar plekken, kun je de gipsplaat zelf repareren.

Materialen die je nodig hebt

Om een plafondvlek met structurele waterschade schoon te maken en te repareren, heb je het volgende nodig:

  • bril
  • Sleutelgatzaag
  • Gipspleister (voor grotere secties)
  • Voegverbinding
  • Schuurpapier
  • Primer
  • Verf

Instructies

Klaar om wat klusjes te doen aan de watervlek op je plafond? Volg deze stappen:

  1. Zorg ervoor dat het plafond 100% droog is voordat u gipsplaten verwijdert.
  2. Lokaliseer de delen van uw plafond die beschadigd zijn en gebruik een sleutelgatzaag om ze uit te zagen. Vergeet daarbij niet de juiste veiligheidsuitrusting te dragen.
  3. Vervang de gaten met voegmassa (voor kleine exemplaren) of gipsplaten (voor grotere delen).
  4. In het geval van voegmassa, schuur het overtollige materiaal weg met schuurpapier.

Zodra je de reparatie hebt uitgevoerd, kun je in de onderstaande stappen eenvoudig leren hoe je watervlekken op het plafond kunt bedekken met primer en verf.

Bedek watervlekken met vlekblokkerende primer en verf

Je kunt ook een in de winkel gekochte vlekblokkerende primer en een verflaag gebruiken om die vervelende watervlekken te verdoezelen. Dit is een geweldig alternatief voor niet-witte plafonds, omdat je de primer kunt bedekken met elke gewenste kleur.

Materialen die je nodig hebt

Als je watervlekken bedekt met primer en verf, heb je het volgende nodig:

  • Kwast (of roller, afhankelijk van de maat)
  • Vlekblokkerende primer
  • Verfblik in bijpassende kleur
  • Laat doek vallen
  • Ladder

Instructies

Volg deze snelle instructies wanneer u watervlekken bedekt met verfmethoden:

  1. Leg een hangdoek neer onder het gedeelte van je plafond waarover je gaat schilderen.
  2. Om de watervlekken te bedekken, neem je een ladder en een verfkwast en schilder je over de plek met een vlekblokkerende primer.
  3. Geef een uur of twee de tijd om volledig te drogen en kom terug met een schone borstel om het gebied met verse verf te bedekken.
  4. Laat zitten totdat het volledig droog is voordat je indien nodig meer lagen aanbrengt.

Snelle tip

Verschoten plafonds op kleur afstemmen kan heel moeilijk zijn (je kunt niet bepaald een stuk van je plafond naar de bouwmarkt brengen). Koop dus een testerblikje met een donkerdere tint in dezelfde kleur naast het origineel om te mengen als de originele verf veel te licht is.

Manieren om te voorkomen dat u een plafond met watervlekken krijgt

De beste manier om van watervlekken af te komen is natuurlijk door ze helemaal niet te krijgen. Hoewel Moeder Natuur soms een verwrongen gevoel voor humor heeft, zijn er dingen die je kunt doen om deze watervlekken te voorkomen.

  • Voer maandelijks uw plafonds uit. Inspecteer elke kamer in uw huis één keer per maand op nieuwe vlekken. Als je ze vroeg ontdekt, kun je ze sneller kwijtraken.
  • Laat iemand jaarlijks uw dak- en HVAC-systemen inspecteren. Dit zijn twee van de grootste veroorzakers van watervlekken, en het is het beste om lekken op te sporen voordat ze een probleem worden.
  • Controleer je zolder als er een stormsysteem langskomt om te zien of je water kunt lokaliseren dat binnenkomt. Dit is een geweldig alternatief voor het inhuren van iemand om elk jaar je dak te controleren als dit niet binnen je budget past.

Stel niet langer uit om die watervlekken te verwijderen

Er zijn zoveel eenvoudige oplossingen voor veelvoorkomende huishoudelijke problemen waar we nooit mee opgroeien. Dankzij internet en onze mogelijkheid om informatie met elkaar te delen, is er geen schoonmaaksituatie waar u geen oplossing voor kunt vinden. Dus stop met het uitstellen van de behandeling van die watervlekken op uw plafonds. Het is net zo eenvoudig als deze twee methoden.

Aanbevolen: