Watervlekken uit hout verwijderen

Inhoudsopgave:

Watervlekken uit hout verwijderen
Watervlekken uit hout verwijderen
Anonim
houten vloer
houten vloer

Watervlekken op houten meubels en hardhouten vloeren kunnen ertoe leiden dat je denkt dat ze permanent beschadigd zijn. Er zijn echter verschillende methoden die u kunt gebruiken om uw houten huishoudelijke artikelen er zo goed als nieuw uit te laten zien.

Watervlekken uit hout verwijderen

Voordat je een vlek schoonmaakt, moet je bepalen wat voor soort vlek het is en hoe lang de vlek er al zit. Het meest voorkomende type vlek staat bekend als een witte watervlek. Deze vlek geeft aan dat het water de afwerking van het hout is binnengedrongen.

Er zijn veel methoden om watervlekken effectief uit gebeitst hout te verwijderen. Mogelijk moet u meer dan één methode proberen voordat u resultaten ziet. Hoe sneller u de vlek opmerkt, hoe gemakkelijker het verwijderen zal zijn.

Verse vlekken verwijderen

Als je net water op de vloer of meubels hebt gemorst, kun je snel handelen voorkomen dat de watervlek ontstaat.

  1. Polijst het gebied onmiddellijk met een zachte, katoenen doek, zoals een stoffen luier. Dit absorbeert het water zonder het hout te krassen.
  2. Wees voorzichtig met het polijsten met de houtnerf voor het beste resultaat.
  3. Als je nog steeds een vlek ziet, gebruik dan een föhn om het overtollige vocht te drogen voordat het in het hout trekt. Doe dit indien mogelijk voorzichtig op een lage stand, anders verander je het watermerk in een hittemarkering!
  4. Zodra de vlek is verwijderd, polijst u het gebied met meubelpoetsmiddel op oliebasis. Hierdoor worden de resterende vlekken verwijderd en ziet uw hout er mooi en nieuw uit.

Oudere vlekken verwijderen

Er zijn veel methoden om oudere watervlekken te verwijderen. Mogelijk moet je er meer dan één proberen om de vlek volledig te verwijderen.

Watervlekverwijderaar

Er zijn verschillende commerciële producten die speciaal zijn ontwikkeld om niet alleen watervlekken van meubels te verwijderen, maar ook vlekken veroorzaakt door blootstelling aan hitte, kou, alcohol of magische stiften. Lees vóór gebruik de instructies zorgvuldig door, aangezien sommige instructies voldoende ventilatie vereisen, terwijl andere in gesloten ruimtes en zonder beschermende gezichtsmaskers of handschoenen kunnen worden gebruikt.

Hardhouten vloerreiniger

Je kunt producten kopen die zijn ontworpen om hardhoutwatervlekken te verwijderen in winkels voor huisverbetering en huishoudelijke artikelen. Breng deze aan met een spray en maak ze schoon met een vochtige doek.

Magische gum

Een ander handig commercieel product is een Magic Eraser. Poets zachtjes met een vochtige gum, waarbij u met de nerf van het hout meegaat. Bij diepere vlekken kan het zijn dat je dit meerdere keren moet doen. Polijst het hout vervolgens zoals normaal.

Mayonaise

Breng een kleine hoeveelheid mayonaise aan op een doek (of een oud wegwerp-T-shirt) en plaats deze op het watermerk. Laat het een uur of langer zitten, maar laat het niet uitdrogen. Als het toch droogt, breng dan meer mayonaise aan om het gebied vochtig te houden. Veeg het weg met een dikke katoenen doek als je klaar bent. Je kunt ook sigarettenas door je mayonaise mengen.

Zout en olie

Maak een pasta met zout en olijfolie. Wrijf het zachtjes in en laat het 15 tot 20 minuten zitten. Verwijderen met een katoenen doek en het hout polijsten. Je kunt dit ook doen met slechts één theelepel zout en een beetje water.

Tandpasta

Gebruik voor dit middel een witte tandpasta, geen gel. Breng een kleine hoeveelheid tandpasta aan op de vlek en wrijf zachtjes, met de houtnerf mee, met een zachte katoenen doek. Veeg de tandpasta af met een vochtige doek en polijst. Voor hardnekkigere vlekken kun je zuiveringszout in gelijke delen aan de tandpasta toevoegen.

Azijn

Meng witte azijn met een gelijke hoeveelheid olijfolie en gebruik een doek om deze oplossing met de korrel te wrijven. Zodra de vlek is verwijderd, gebruikt u een andere doek om het overtollige mengsel op te zuigen en het hout te laten glanzen.

Zuiveringszout

Maak een pasta met een eetlepel zuiveringszout en een theelepel water en breng dit aan op de vlek. Wrijf zachtjes met een doek. Als hetzelfde niet naar buiten komt, breng dan meer pasta aan en laat het een nacht staan. Veeg het 's ochtends weg met een katoenen doek.

Staalwol

Staalwol die verzadigd is met citroenolie kan worden gebruikt om vlekken uit hout te polijsten. Polijst zoals altijd in de richting van de houtnerf. Zorg ervoor dat je voldoende citroenolie gebruikt om krassen in het hout te voorkomen. Zorg ervoor dat u staalwol van goede kwaliteit gebruikt die verkrijgbaar is bij uw plaatselijke bouwmarkt, in plaats van gewone huishoudwol.

Een strijkijzer

Gebruik een heet strijkijzer om watervlekken en, vreemd genoeg, hittevlekken te verwijderen! Leg een dikke katoenen doek over de vlek en druk het hete strijkijzer op de doek. Het strijkijzer moet op de laagste temperatuur worden ingesteld. Houd hem daar slechts een paar seconden per keer vast en controleer de vlek. Het kan een paar minuten duren voordat de vlek volledig verdwenen is.

Boter en as

Meng gelijke delen boter en sigarettenas en wrijf het mengsel voorzichtig in met een doek. Neem een schone doek om deze te verwijderen.

Petroleumgelei

Doe wat vaseline op de vlek met een doek of met je vingers en laat het een nacht staan. Gebruik het doekje om het de volgende dag weg te vegen. Dit is een andere stof die goed samengaat met sigarettenas.

Zwarte watervlekken

Zwarte watervlekken zijn de moeilijkste soorten vlekken om van houten vloeren en meubels te verwijderen. Deze vlekken ontstaan wanneer het water voorbij de afwerking en in het hout is gesijpeld. De beste manier om deze vlekken te verwijderen is het gebruik van gewoon of houten strand.

bleekmiddel gebruiken

De eerste stap is het verwijderen van de houtafwerking. Als je met antiek te maken hebt, wil je dit waarschijnlijk niet doen, want zodra de afwerking is verwijderd, da alt de waarde van het stuk. Als dit echter geen probleem is, volgt u deze stappen:

  1. Schuur de afwerking van het houten stuk af.
  2. Zorg ervoor dat je handschoenen draagt voor de volgende stappen.
  3. Gebruik een oude tandenborstel of een kwast om gewoon huishoudbleekmiddel in de vlek te wrijven.
  4. Laat het bleekmiddel ongeveer twee uur verdampen.
  5. Breng meer bleekmiddel op dezelfde manier aan.
  6. Laat het een nachtje staan.

Dit proces verwijdert watervlekken diep in het hout. Zodra de vlekken verdwenen zijn, kunt u het hout opnieuw lakken. Als de vlek echter aanhoudt, moet u mogelijk de houtbleekmethode gebruiken.

Houtbleekmiddel gebruiken

Voor hardnekkige zwarte watervlekken moet je mogelijk een in de handel verkrijgbaar houtbleekmiddel gebruiken.

  1. Na het verwijderen van de houtafwerking brengt u gemengd houtbleekmiddel met een borstel aan op het hout.
  2. Laat het houtbleekmiddel vier uur inwerken.
  3. Neutraliseer het houtbleekmiddel door een mengsel van twee delen water en een deel azijn aan te brengen met een spons.
  4. Droog het hout en breng het opnieuw aan zodra de vlek verdwenen is.

Tandpasta gebruiken

Net als bij witte watervlekken kan tandpasta effectief zijn bij zwarte vlekken. Gebruik witte pasta en wrijf het watermerk met een zachte beweging mee met de houtnerf. Druk niet te hard met de borstel, want dan verwijder je de afwerking.

Onafgewerkt hout

Het verwijderen van watervlekken van onafgewerkte houten vloeren en meubels is het gemakkelijkste scenario. Het enige dat u hoeft te doen, is wat schuurpapier nemen en het bevlekte gebied voorzichtig schuren. Je kunt ook wat zachte afwasmiddel en water met een doek op de vlek aanbrengen.

Watervlekken verwijderen uit hout

Het hebben van mooie houten meubels of vloeren die door water zijn bevlekt, kan verontrustend zijn. Als u een of meer van de bovenstaande methoden probeert, weet u zeker dat het hout er als nieuw uitziet! Voor meer tips om hout in topconditie te houden, leest u hoe u kleverige houten keukenkasten schoonmaakt.

Aanbevolen: