Probeer deze 17 slimme borax-toepassingen (het is niet alleen voor schoonmaken)

Inhoudsopgave:

Probeer deze 17 slimme borax-toepassingen (het is niet alleen voor schoonmaken)
Probeer deze 17 slimme borax-toepassingen (het is niet alleen voor schoonmaken)
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Van knutselen tot schoonmaken, het is moeilijk dat iets zo nuttig is als borax. Dit chemische zout (niet te verwarren met keukenzout in je shaker) is een van de meest veelzijdige stoffen die er zijn. Zet het aan het werk met deze inspirerende boraxtoepassingen die alles doen, van het doden van mieren tot het maken van doe-het-zelf-geodes.

Gebruik Borax om mieren te doden

Afbeelding
Afbeelding

Laten we eerst duidelijk zijn: niemand mag borax eten. Maar voor mieren betekent deze poederachtige witte chemische stof een zekere dood. Je kunt een borax-mierenmoordenaar maken door ⅓ kopje suiker (om die kleine kerels aan te trekken), 1 eetlepel borax en een kopje water te mengen. Doe het allemaal in een pot en doe er een bosje wattenbolletjes in. Je kunt de wattenbolletjes op het pad van de mieren plaatsen om dit ongedierte te elimineren.

Moet weten

Borax is niet alleen schadelijk voor mieren, dus wees voorzichtig als je het gebruikt. Draag handschoenen als je ermee bezig bent, en houd je mierenmoordenaar of een ander boraxmengsel buiten het bereik van kinderen en huisdieren.

Dood Boxelder-kevers en ander ongedierte

Afbeelding
Afbeelding

Mieren zijn niet het enige dat borax zal doden. Veel bedrijven maken zelfs borax-insecticiden die zijn ontworpen om huishoudelijk ongedierte te verwijderen. Strooi boraxpoeder langs de randen van uw trottoir, fundering en oprit om bokskevers en kakkerlakken te verwijderen. Je kunt borax ook gebruiken om insecten te doden in rotsbedden, steunmuren of ergens anders waar je veel griezelige beestjes ziet.

Vermijd het gebruik van borax overal waar dieren of kinderen ermee in contact kunnen komen.

Verwijder schimmelgeuren uit die wasbeurt die je bent vergeten

Afbeelding
Afbeelding

Er zijn veel manieren om borax in de was te gebruiken, maar deze is volgens ons vooral handig. Borax kan vele soorten schimmels doden, en sommige hiervan zijn verantwoordelijk voor de meeldauwgeur op kleding en stoffen. Als je je wasgoed per ongeluk in de wasmachine hebt laten zitten (we hebben het allemaal wel eens meegemaakt), kun je de schimmelgeur verdrijven door het opnieuw te wassen met een paar theelepels borax. Gooi de borax gewoon bij de was en voer het programma uit zoals gewoonlijk.

Maak een vlekverwijderaar voor wasgoed met borax

Afbeelding
Afbeelding

Een andere manier om borax in de was te gebruiken, is het aanpakken van hardnekkige vlekken. Ingezette vlekken kunnen heel vervelend zijn, maar je kunt ze verwijderen met een beetje borax. Meng gewoon ongeveer een eetlepel boraxpoeder met een kopje water. Gebruik een borstel om het op de vlek aan te brengen (test eerst eventuele delicate stoffen) en laat het ongeveer 45 minuten zitten. Wassen zoals gewoonlijk.

Verwijder muffe geuren in de lucht

Afbeelding
Afbeelding

Muffe ruikende kelders, kasten, badkamers en garages zijn behoorlijk vervelend, maar een simpele boraxspray is een gemakkelijke oplossing. Meng gewoon een eetlepel borax met een kopje warm water. Doe het in een spuitfles en spuit de lucht in het probleemgebied.

Droog bloemen en bewaar ze

Afbeelding
Afbeelding

Wil je dat die prachtige rozen eeuwig meegaan? Je kunt ze drogen en conserveren met een combinatie van borax en schoon zand. Meng een kopje borax met twee kopjes fijn zand en roer om te combineren. Druk de bloemen aan en bestrijk ze met het zandmengsel. Het verwijdert het vocht en helpt het te behouden. Laat het ongeveer een week staan.

Reinig uw badkamertegels en voegen

Afbeelding
Afbeelding

Grout staat vrijwel in ieders top 10 van moeilijke dingen om in huis schoon te maken, maar borax kan helpen. Maak een tegel- en voegscrub door een kopje borax te mengen met twee liter heet water. Gebruik een borstel (en handschoenen) om het over de vuile voegen en tegels te verdelen en laat het daar 15 minuten zitten. Kom terug en geef het een goede scrub en spoel.

Verfris je kam en borstel

Afbeelding
Afbeelding

Heerlijk ruikend haar begint met schone haaraccessoires, en borax is een geweldige manier om haarstylingssmurrie en ander vuil op je borstel en kam te verwijderen. Meng gewoon twee eetlepels Dawn-afwasmiddel met een half kopje borax en een liter warm water. Laat de borstels en kammen erin vallen en laat ze een paar minuten zitten. Draai ze vervolgens rond en laat ze aan de lucht drogen.

Ontgeur uw gootsteen en afvalverwerking

Afbeelding
Afbeelding

Strooi wat borax rechtstreeks in de gootsteen en afvalverwerking en spoel door met heet water terwijl u de afvoer laat draaien. De borax helpt de ziektekiemen te doden die verantwoordelijk zijn voor geuren en zorgt ervoor dat de boel weer lekker fris blijft. Zorg ervoor dat u de gootsteen goed spoelt voordat u deze gebruikt voor het bereiden van voedsel.

Moet weten

Wees voorzichtig met borax in uw gootsteen als u een septisch systeem heeft. Deze systemen zijn afhankelijk van bacteriën om goed te kunnen functioneren, en borax kan deze doden.

Haal uw terras (en tuinmeubilair) in lentevorm

Afbeelding
Afbeelding

Borax heeft talloze toepassingen voor het schoonmaken van je terras (houd het gewoon uit de buurt van dingen die je eigenlijk wilt laten groeien). Strooi rechte borax op uw straatstenen om het onkruid en het gras dat ertussen groeit te doden. Verwijder vervolgens mos en meeldauw op je terrasmeubilair door ongeveer een eetlepel borax te mengen met een eetlepel Dawn afwasmiddel en een emmer warm water. Schrob je meubels en spoel ze af met de slang.

Verwijder de stickerresten

Afbeelding
Afbeelding

Niets verpest het uiterlijk van een glas of mooie schaal als vervelende stickerresten. Je kunt een boraxpasta gebruiken om het eraf te schrobben (vergeet die handschoenen niet). Meng gewoon twee eetlepels borax met een eetlepel water en gebruik een spons om de sticker eraf te schrobben.

Groei Borax-geodes

Afbeelding
Afbeelding

Wil je boraxpoeder op een leuke manier gebruiken? Maak je eigen geodes en kristallen. Pak een paar pijpenragers en draai ze in een kleine komvorm. Combineer kokend water en borax totdat de borax niet meer oplost. Voeg een paar druppels kleurstof toe om de geode elke gewenste kleur te geven.

Doe je pijpenrager vervolgens in een klein bakje (eentje dat je niet meer als voedsel gaat gebruiken) en bedek het met de oplossing. Doe een deksel op de container en laat deze ongeveer een halve dag staan. Open het dan en geniet van je geode.

Moet weten

Borax is een populair ingrediënt in zelfgemaakt slijm en ander handwerk voor kinderen, maar is het veilig? Waarschijnlijk niet. Artsen raden aan om borax te vermijden voor praktische activiteiten, omdat het echt is ontworpen om insecten en ander ongedierte te doden. Als je met oudere kinderen borax-knutselwerk doet, gebruik dan handschoenen en was daarna je handen.

Maak kaarsen die langer branden

Afbeelding
Afbeelding

Als je graag je eigen kaarsen maakt, kun je borax gebruiken om ze langer en met minder rook te laten branden. Voordat je de kaars maakt, week je de lont in twee eetlepels borax, een eetlepel zout en ¾ kopje water. Laat ze een nachtje weken en laat ze drogen voordat je ze in je kaarsen doet.

Maak kerstversieringen die schitteren met borax

Afbeelding
Afbeelding

Je kunt glinsterende kerstversieringen maken met borax door een pijpenrager te weken in dezelfde oplossing die wordt gebruikt om geodes te maken (kokend water, zoveel borax als je kunt roeren, en wat kleurstof voor levensmiddelen). Vorm de pijpenragers in de vorm van sterren, bomen en ijspegels en laat ze een paar uur in de oplossing in een afgedekte container weken. Laat ze vervolgens drogen en hang ze aan je boom.

Verwijder urinegeuren van huisdieren

Afbeelding
Afbeelding

Als Fido of Fluffy een ongelukje op je tapijt hebben gehad, kun je borax gebruiken om van de geur af te komen. Begin door een emmer te pakken en ¼ kopje borax te mengen met een kopje water, drie eetlepels keukenzout en drie eetlepels azijn. Draag handschoenen en schrob het tapijt met de oplossing, zodat het maximaal een uur op de plek kan blijven zitten. Gebruik keukenpapier of een oude doek om overtollige vloeistof te verwijderen.

Ontgeur die stinkende schoenen

Afbeelding
Afbeelding

Niets stinkt zo erg als oude schoenen, maar je kunt ze lekkerder laten ruiken met borax. Meng een eetlepel borax met twee kopjes water in een spuitfles. Besproei de schoenen om geurtjes te verwijderen. Leg ze buiten het bereik van kinderen en huisdieren om te drogen.

Gebruik Borax om een verstopte afvoer schoon te maken

Afbeelding
Afbeelding

Borax werkt ook om vervelende afvoeren schoon te maken en te ontstoppen (we hebben allemaal wel eens last gehad van hardnekkige gootsteenverstoppingen). Meng gewoon vier eetlepels borax, vier eetlepels zout en een half kopje azijn. Gooi dit door de afvoer en volg het daarna met veel kokend water. Laat het zitten en laat de kraan een paar minuten draaien om door te spoelen.

Gebruik Borax overal in huis

Afbeelding
Afbeelding

Er zijn zoveel toepassingen van borax die verder gaan dan de standaard was- en insectendodende methoden (hoewel het ook voor die dingen super handig is). Je kunt het toevoegen aan je wekelijkse schoonmaakroutine om het hele huis fris te laten ruiken en vlekvrij te houden.

Aanbevolen: