DIY-sieradenreiniger: de veiligste manieren om uw waardevolle sieraden schoon te maken

Inhoudsopgave:

DIY-sieradenreiniger: de veiligste manieren om uw waardevolle sieraden schoon te maken
DIY-sieradenreiniger: de veiligste manieren om uw waardevolle sieraden schoon te maken
Anonim

Bespaar jezelf een bezoek aan de juweliers door deze doe-het-zelf-sieradenreinigers thuis klaar te maken.

diamanten ring voor sieraden schoonmaken met microvezelstof
diamanten ring voor sieraden schoonmaken met microvezelstof

Zovelen van ons dromen ervan dure en mooie sieraden te bezitten, maar het schoonhouden van elke kleine ring, oorbel en ketting komt absoluut niet voor in die heerlijke fantasieën. Maar u hoeft niet naar een juwelier te rennen om een professionele schoonmaakoplossing op te halen; er zijn zoveel recepten voor doe-het-zelf-sieradenreinigers die je thuis kunt mixen met alleen ingrediënten uit de voorraadkast.

DIY Sieradenreinigers die je thuis kunt maken

Bij het schoonmaken van sieraden is minder altijd meer. Hoe minder ingrediënten je gebruikt, hoe beter, en hoe minder krachtig je schrobt, hoe langer je sieraden het volhouden. Omdat al deze doe-het-zelf-sieradenreinigers gemaakt kunnen worden met ingrediënten uit de voorraadkast, kun je ermee experimenteren om te zien welke het beste voor jou werkt.

Maak een baking soda-pasta

Een populaire thuisformule die op de meeste sieraden werkt, of het nu goud of zilver is, houdt in dat je een zuiveringszoutpasta maakt die je in de sieraden verwerkt en vervolgens afspoelt.

  1. Meng drie delen zuiveringszout met één deel water.
  2. Gebruik je vingers om de baking soda tot een pasta te verwerken.
  3. Neem één sieraad per keer en wrijf de pasta erin.
  4. Een paar minuten laten staan en afspoelen met koud water.
  5. Als je het gevoel hebt dat er nog wat pasta of vuil achterblijft, neem dan een tandenborstel met zachte haren en borstel deze voorzichtig weg onder stromend water.
  6. Droog je sieraden volledig af met een katoenen of microvezeldoek.

Houd het simpel met water en zeep

Voor extreem delicate sieraden of stukken met metaal en stenen die je niet kunt identificeren, zou een eenvoudige reiniging met zeep en water voldoende moeten zijn.

  1. Vul een kom met warm water.
  2. Voeg een paar druppels van het zachte afwasmiddel toe.
  3. Neem een keukengerei en roer het water om wat belletjes te creëren (deze zijn essentieel om het vuil van je stukken te verwijderen).
  4. Gebruik een tandenborstel met zachte of extra zachte haren om je sieraden voorzichtig af te borstelen. Zie het als het afwassen van de vaat, maar dan op een extra voorzichtige manier.
  5. Spoel elk stuk af met koud water.
  6. Droog ze volledig af met een katoenen of microvezeldoek.

Snelle tip

Als je denkt dat je een stuk vuiler hebt dan de andere, kun je gewoon water vervangen door seltzerwater, omdat de extra belletjes helpen dat vuil los te maken en weg te voeren.

Gebruik alleen water bij het reinigen van parels

Vrouw polijsten parelketting
Vrouw polijsten parelketting

Aangezien je je parels waarschijnlijk maar af en toe draagt, is de kans groot dat ze niet echt vies zijn en geen grondige reiniging nodig hebben. Maar parels zijn een van de meest delicate natuurlijke materialen die worden gebruikt bij het maken van sieraden, wat betekent dat ze gevoelig zijn voor schoonmaakmiddelen.

Onze beste aanbeveling is dat je alleen warm water op een microvezeldoekje gebruikt om je parels mee af te vegen. Zorg ervoor dat je ze droogt met een heel zachte doek en plaats ze terug in een sieradendoosje (niet in de buurt van andere sieraden) of in een sieradenzakje.

Snelle tips voor het schoonmaken van je sieraden als een professional

Een man doet zijn trouwring af in een badkamer
Een man doet zijn trouwring af in een badkamer

Het laatste dat je met je dure sieraden wilt doen, is dat ze per ongeluk kapot gaan tijdens het schoonmaken. Iedereen maakt fouten, maar de enige manier waarop je ze kunt vermijden is door de beste trucs te leren voor het schoonmaken van sieraden als een professional.

  • Verwijder uw horlogeband voordat u uw horloge schoonmaakt. Als u kunt, verwijdert u de band van uw horloge en maakt u de band eerst grondig schoon. Als u vervolgens het gezicht zelf aanpakt, kunt u een tandenborstel met zachte haren gebruiken en deze met een beetje water of een vochtige doek afborstelen. Hierdoor voorkom je dat je horloge langer doorweekt raakt dan nodig is.
  • Maak uw sieraden stuk voor stuk schoon. Wees niet gehaast als u uw sieraden schoonmaakt; het is wat ertoe leidt dat mensen hun spullen in de afvoer laten vallen.
  • Bedek de afvoer als je iets afspoelt. Je kunt je sieraden altijd afspoelen in een kom met koud water, maar als je liever stromend water hebt, raden we je aan een kom op de afvoer te zetten, zodat als je iets laat vallen, het niet meteen wordt weggevaagd.
  • Gebruik altijd een tandenborstel met zachte haren. Pak niet zomaar een tandenborstel op die je in de supermarkt in de tandartspraktijk vindt. Hoe sterker de borstelharen, hoe groter de kans dat je krassen maakt op je fijne was.

Hoe vaak moet ik mijn sieraden schoonmaken?

Er bestaat geen vaste regel over hoe vaak sieraden moeten worden schoongemaakt, omdat iedereen ze in verschillende contexten en gedurende verschillende perioden draagt. Als je iets elke dag draagt, wil je het minstens één keer per maand schoonmaken om te voorkomen dat zich echt vuil ophoopt. Als je slechts af en toe iets draagt, bijvoorbeeld voor jubilea of grote evenementen, dan kun je je sieraden één keer per jaar schoonmaken, zoals Tiffany en Co. aanbevelen op hun website.

Hoe houd ik mijn sieraden schoon

Uiteindelijk is de belangrijkste manier om je sieraden schoon te houden, ze niet te dragen. Waarom heb je natuurlijk dure sieraden als je ze niet gaat dragen? Het beste wat u dus kunt doen, is beperken hoe vaak u hem draagt, hem altijd afgedekt in een tas of doos bewaren, uit de buurt van stof, vuil en blootstelling aan licht, en een katoenen doek gebruiken om alles wat u draagt af te vegen als u hem uittrekt..

Bespaar jezelf een uitstapje naar de juweliers

Ultrasone reinigers zijn misschien wel een rage, maar niet elke situatie heeft een mechanische oplossing nodig. Soms volstaat het mengen van een paar basisingrediënten. Bespaar jezelf een bezoek aan de juwelier en bewaar je mooie sieraden veilig met deze zachte doe-het-zelfreinigers.

Aanbevolen: