Antieke windwijzerstijlen en verzameltips

Inhoudsopgave:

Antieke windwijzerstijlen en verzameltips
Antieke windwijzerstijlen en verzameltips
Anonim
Windwijzer in antieke stijl
Windwijzer in antieke stijl

Antieke windwijzers waren van vitaal belang voor de vroege Amerikanen, die afhankelijk waren van gewassen om ze in stand te houden. Deze praktische antieke windwijzerontwerpen behoorden echter tot de vroegste Amerikaanse volkskunst en waren een gewaardeerd verzamelobject.

Antieke windwijzerfabrikanten en opmerkelijke ambachtslieden

Verzamelaars van antieke windwijzers zijn op zoek naar creaties van verschillende ambachtslieden over de hele wereld. Koperen windwijzers werden vaak gemaakt met profielen van ijzer en/of zink. Vaak werden deze geverfd, terwijl anderen mochten verouderen met een patina-afwerking. Een paar Amerikaanse ambachtslieden en bedrijven die windwijzers produceerden die nu door verzamelaars worden gezocht, zijn onder meer:

  • J Harris & Co, Boston, MA
  • JW Fiske, New York, NY
  • Jewell & Co, W altham, MA
  • Cushing & White (of LW Cushing & Sons), W altham, MA
  • J Howard, West Bridgewater, MA
  • Dempster Mill Manufacturing Company, Beatrice, NE

Geschiedenis van windwijzers

Volgens Collectors Weekly (CW) werd de eerste bekende windwijzer bovenop de Tower of the Winds-tempel in het oude Griekenland gemonteerd. De Triton-figuur was een levensgrote bronzen windwijzer die zijn toverstok afbeeldde die recht in de wind werd gehouden.

weervanen en windklokken

Uit gegevens blijkt dat windwijzers werden gebruikt in het Engeland van de 11deeeuw en in populariteit toenamen in de 17de eeuw. CW meldt dat veel van de windwijzers in die eeuw ook aan windklokken waren bevestigd en favoriet waren onder kooplieden die de apparaten gebruikten om de aankomsten van schepen bij te houden.

haan torenspits
haan torenspits

Gedocumenteerde eerste Amerikaanse windwijzer

De New England Historical Society documenteert koperslager Shem Drowne als de maker van de eerste Amerikaanse windwijzer. Het was een vergulde boogschutter die op het huis van de koninklijke gouverneur was geïnstalleerd. Zijn andere opmerkelijke creaties zijn onder meer een haanwindwijzer die nu op de First Church in Cambridge rust, en een koperen zwaluwstaartvlagwindwijzer op de Old North Church in Boston.

Shem Downe's 1742 Gouden Sprinkhaan Weathervane

De Society onthult het waargebeurde verhaal van Shem Downe's gouden sprinkhanenwindwijzer uit 1742 die op Faneuil Hall rust. De Society stelt dat de buik van de sprinkhaan een tijdcapsule bevat die in de loop van de tijd is toegevoegd en dat er berichten van verschillende burgemeesters, kranten, munten en andere historische items zijn toegevoegd telkens wanneer de windwijzer werd gerepareerd of hersteld.

Evolutie van decoratieve antieke windwijzers

De haan of haan was het populairste Engelse windvaanontwerp, vaak weerhaan genoemd. Deze windwijzers werden beschouwd als christelijke motieven die verwijzen naar Jezus die zei dat Petrus hem driemaal zou verloochenen voordat de haan kraaide. De sprinkhaan en het christelijke symbool van de vis waren lange tijd favoriet tot aan de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

adelaar windwijzer
adelaar windwijzer

Post-revolutionaire oorlog kopersmeden nieuwe ontwerpen

Na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog vertrokken kopersmeden en ambachtslieden in hun hernieuwde vrijheid om nieuwe ontwerpen te creëren. De boeren gaven de voorkeur aan windwijzers met boerderijdieren, en kustdorpen waardeerden nautische en zeemotieven. Andere populaire motieven zijn allerlei soorten dieren, vogels en patriottische thema's zoals vlaggen.

Populaire antieke windwijzers verzamelobjecten

Americana-windwijzers zijn voorzien van patriottische iconen en motieven, zoals vlaggen en adelaars. Andere populaire motieven zijn onder meer pijlen en verschillende boerderijdieren, zoals varken, koe, paard en haan. De meest populaire keuzes voor verzamelaars zijn paarden en hanen. Deze twee windwijzers met dierenmotief zijn ook de meest voorkomende ontwerpen, waardoor meer verzamelaars er een in goede staat kunnen vinden.

adelaar windwijzer
adelaar windwijzer

Antieke paardenwindwijzers

De paardenwindwijzers zijn populaire keuzes voor boerderijen, ranches en iedereen die paarden fokt. In feite hebben antieke paardenwindwijzers flinke prijzen opgebracht. Het paard en de jockey zijn populair bij verzamelaars.

paard windwijzer
paard windwijzer

Antieke Koe-windwijzers

Koeien zijn een andere populaire windwijzer. Boeren, vooral melkveehouders, gebruikten het koeienmotief als mooi motief voor een windwijzer in de schuur.

Koe windwijzer
Koe windwijzer

Antieke windwijzerwaarde

De waarde van een windwijzer wordt bepaald door een taxateur op basis van verschillende factoren. Deze omvatten, maar zijn niet beperkt tot, zaken als de staat van het oppervlak en eventuele aangepaste versieringen of speciale motieven.

Wat u kunt verwachten te betalen voor Anique Weathervanes

Je kunt antieke windwijzers vinden op eBay en andere veiling- en wederverkoopwebsites. Sommige van deze windwijzers worden voor een paar honderd dollar tot enkele duizenden verkocht. Andere antieke windwijzers worden verkocht van $ 5.000 tot $ 24.000+, afhankelijk van de kwaliteit, de ambachtsman/fabrikant en de vraag. In 2011 verkocht een veilinghuis Skinner een zeldzame, full-body open toerwagenwindwijzer uit 1910 voor $ 941.000. De beroemdste verkochte antieke windwijzer is de JR Mott Ironworks gegoten en vergulde koperen 62 "hoge Indian Chief. Deze zeer zeldzame windwijzer uit het einde van de 19e of het begin van de 20e eeuw, verkocht op een Sotheby's-veiling in 2006 voor $ 5.84 miljoen!

Identificatie van de fabrikant van de windwijzer

Voor het identificeren van de fabrikant van een windwijzer is meestal een deskundige nodig, aangezien vóór de 19e eeuw maar weinig fabrikanten markeringen gebruikten. Dit gebrek aan documentatie maakt het authenticeren van de fabrikant een uitdaging. Een antiekexpert/taxateur kan fabrikanten van antieke windwijzers echter identificeren door de geschiedenis van de windwijzer te kennen. Andere identificerende kenmerken zijn onder meer uitstekende ontwerpattributen en kenmerken, het type materiaal en alle soorten markeringen.

haan windwijzer
haan windwijzer

Latere markeringen van de fabrikant helpen bij het identificeren

Bekende fabrikanten van windwijzers uit de 19e eeuw, vooral de laatste decennia, plaatsten markeringen of hun namen op hun producten. Dit maakt het identificeren van windwijzers uit die eeuw eenvoudiger. David Wheatcroft Antiques legt bijvoorbeeld uit hoe de windwijzers van J Howard & Co zich onderscheiden door het gebruik van gegoten zink door het bedrijf. Het bedrijf gebruikte alleen zink voor de voorkant van het ontwerp. Deze functie maakt het gemakkelijker om de fabrikant te identificeren.

Een paar van de meest opvallende fabrikanten die markeringen of hun bedrijfsnaam op windwijzers gebruikten, zijn onder meer:

  • Cushing en Wit
  • EG Washburne & Co
  • Harris en bedrijf
  • J Howard en bedrijf
  • JR Mott en bedrijf
  • JW Fiske Iron Works
  • LW Cushing en zonen
  • Rochester Iron Works

Materialen gebruikt voor windwijzers

Enkele van de meest gebruikte materialen voor de productie van windwijzers zijn aluminium, tin, zink en ijzer. Deze metalen windwijzers zijn doorgaans goedkoper dan koperen, messing en stalen exemplaren. Er werd ook hout gebruikt en meestal met de hand beschilderd. Een paar windwijzers waren verguld met goud.

Waar moet je op letten bij materialen van authentieke antieke windwijzers

De verouderingsprocessen voor authentieke antieke windwijzers hebben specifieke kenmerken voor het soort materiaal dat het is. Het verweringsproces is doorgaans aan één kant meer uitgesproken. Dit is het gevolg van blootstelling aan weerselementen.

Een paar voorbeelden van veelbetekenende kenmerken van een antieke windwijzer zijn:

  • Koper windwijzers moeten een gepatineerde afwerking hebben.
  • IJzeren windwijzers moeten tekenen van het oxidatieproces vertonen en roestig zijn. Je moet ook zoeken naar putjes in het metaal.
  • Houten windwijzers moeten op drijfhout lijken en tekenen van veroudering vertonen met harde randen die glad zijn versleten en vaak afgerond zijn door het weer.
metalen paardenwindwijzer
metalen paardenwindwijzer

Originele afwerking Meest waardevolle windwijzers

Weathervanes met hun originele afwerking zijn het meest begeerd onder verzamelaars. Een antieke windwijzer mag niet opnieuw worden afgewerkt of geretoucheerd als u de verzamelwaarde ervan wilt behouden. Het zijn de verschillende veelbetekenende tekenen van verwering die waarde en authenticiteit aan de windwijzer toevoegen.

Vraag naar de geschiedenis van antieke windwijzer

Namaakantiek wordt aangetroffen in de wederverkoop van windwijzers. U kunt de kans verkleinen dat u een reproductie koopt door vragen te stellen over de geschiedenis van de windwijzer die u wilt kopen of waarop u wilt bieden. Als u met een antiquair of veilinghuis werkt, is die informatie meestal beschikbaar. Als u een potentiële aankoop niet via de geschiedenis kunt authenticeren, loopt u het risico een reproductie te kopen.

Wat u moet weten over het verzamelen van antieke windwijzers

Als je antieke windwijzers koopt, wil je de geschiedenis en kwaliteit kennen. Ze kosten misschien niet zoveel als een van de duurste items op Antiques Roadshow, maar je kunt wel enkele duizenden dollars betalen voor een authentieke antieke windwijzer.

Aanbevolen: